Escape from Pretoria (2020)
Genre: Thriller
Verenigd Koninkrijk / Australië / Verenigde Staten / Zuid-Afrika
Geregisseerd door: Francis Annan
Met onder meer: Daniel Radcliffe, Ian Hart en Daniel Webber
IMDb beoordeling: 6,8 (45.079)
Gesproken taal: Engels en Frans
- Niet beschikbaar op Disney+
- Niet beschikbaar op Google Play
Plot Escape from Pretoria
"Survival is key"
Tim Jenkin en Stephen Lee zijn blanke Zuid-Afrikanen en activisten die tegen de apartheid strijden. Ze worden gevangengenomen omdat ze namens het Afrikaans Nationaal Congres werken en naar de beruchte en zwaarbeveiligde gevangenis van Pretoria gebracht. Daar komen ze in contact met de activist Denis Goldberg en plannen ze een ontsnapping.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- iTunes: € 9,99 / huur € 3,99
Kitson
Jeremy
Rabkin
jipt
Tegen het einde erg spannend, maar verder vooral erg dertien in een dozijn. Ondanks het waargebeurde verhaal moet je als kijker wel je suspension of disbelief aanzetten. 3*
cor1946
Redelijke film, traag en niet spannend genoeg. Radcliffe speelde goed. En die ontsnapping vond ik raar met die sleutels gedoe.
john mcclane 2
Ondanks dat de afloop zich laat raden , is het helemaal tegen het einde toe erg spannend .
En keek het lekker weg .
Waar gebeurd . En je word er wel weer op gewezen dat extreem racistische regime's bepaald niet lang geleden nog als ''normaal '' werd ervaren . Zoals hier dus .
Nergens haalt het het niveau van bijvoorbeeld Escape from Alcatraz (1979) en natuurlijk niet de nummer in hier op de lijst beste film ooit dus da's logisch : The Shawshank Redemption (1994)
maar toch zeker een dikke voldoende waard 3,5*
mjk87 (moderator films)
Mwoh. Wel een degelijk gemaakte film maar ondanks de niet heel lange speelduur toch wat slepend. Vooral door de vele herhalingen met die sleutels, na 1 keer geloof je het als kijker wel, daarna zijn die scènes vooral opvulling, niet meer spannend en zelfs saai. Sfeertje is wel oké, acteerwerk ook wel (al ziet Radcliffe er gewoon uit als een jochie dat een baard heeft opgeplakt). Wel een rare rol van die derde ontsnapte, dat blijkt een fictieve rol terwijl de werkelijke derde ontsnapte niet in de film zit. Vreemd. En veel voegt die persoon met zijn persoonlijk drama niet toe. Net als de apartheid, die wel af en toe wordt genoemd maar ook verder nauwelijks op de achtergrond speelt. Uiteindelijk is dit een ontsnappingsfilm die op momenten nog wel spannend is, maar vaker echter erg mak is en misschien meer wil zijn dan die werkelijk is. 2,5*.
Peggiano
Zeer spannende film. Vanaf het begin tot het einde heeft het me geboeid. In het begin leek de sfeer van de film niet te passen bij het script maar dit werd later ruimschoots goedgemaakt. Kijkt gewoon lekker weg en je wordt er helemaal ingezogen
Escape from Pretoria is een leuke "escape from prison" movie dat het net weer even anders aanpakt dan de vele genregenoten. Dit keer geen opengebroken muren en tunnels, maar sleutels!
Ondersteund door een leuke cast (met wederom een sterke Radcliffe die leuke projecten uitzoekt) en een acceptabele speelduur vermaakt de film constant. De diepgang in het politieke statement (anti-Apartheid) blijft echter wat op de oppervlakte borrelen en wordt meer gebruikt om de film een uitgangspunt te geven, dan dat het er echt inhakt. Het verdwijnt teveel naar de achtergrond, waardoor de impact gering blijft.
Als gevangenisfilm erg geslaagd, maar de emotionele impact waar de makers op willen mikken, ontbreekt.
Deze film brengt weinig nieuws. Het thema rondom de Apartheid zit al in voldoende films en een gevangenisuitbraak is zo ongeveer het minst originele wat je nog in een film kan stoppen. Maar het kijkt prima weg. De hoofdrolspelers zijn goed, er zit enige spanning in en met een niet al te lange speelduur ben je er ook zo doorheen.
snarfje5508
prima, waargebeurde, thriller. Wat mij betreft aan de lange kant, soms trage scenes . Het uiteindelijke uitbreken uit de gevangenis had nader uitgewerkt kunnen worden. Maar al met al een film die boeit en de aandacht in voldoende mate blijft vragen.
Fisico (moderator films)
Escape from Pretoria is een film die gemend onthaald wordt in de media. Van degelijk tot slecht. Zonder corona en een lange tijd weggeweest te zijn wellicht ook de film niet gezien in de zalen, maar nu alvast met lagere verwachtingen hem toch gaan zien.
Film viel op zich niet tegen. Eén van de grootste troeven is wellicht de opgebouwde spanning. Ik kende het verhaal niet en op zich ook wist ik ook niet hoe het ging aflopen, maar het feit dat het verfilmd is, doet wel al één en ander vermoeden dat er op zijn minst iemand in zijn opzet zou slagen. Toch bleef de spanning overeind, ook mede door het prima camerawerk. Wel jammer dat de diepgang van de personages vrij beperkt was. Het plot en de idee rond waarom ze Apartheid zo belangrijk vonden, kwam niet aan bod.
Ik vond het Radcliffe zeker niet slecht doen. Vooral de angst om gepakt te worden, de adrenaline en panische aanvallen, werden sterk weergegeven. Die moest ondraaglijk geweest zijn. Het plot met die sleutels klinkt vreemd, maar blijkbaar toch waar. Wel hier en daar de wenkbrauwen gefronst zoals het moment dat Denis lawaai maakte doordat de dikke cipier met die plopper op zijn stappen terugkeerde, hoewel Denis niet zag wat er aan de hand was.
Partyboooi
Prima film, als kijker wordt je meegesleurd in de constante drang van de hoofdrolspelers om te ontsnappen. Waargebeurd maakt het altijd net ff wat beter. Radcliffe speelt erg goed, met een gespannen blik continu. Een van de betere films van dit jaar.
Filmkriebel
Dergelijke prison break films zijn intussen al zo vaak gemaakt dat je al van het begin weet hoe het zal eindigen. Weinig verrassende film moet ik zeggen die absoluut niks nieuws brengt. Toch is het allemaal aardig opgevoerd en vond ik sommige scènes aardig spannend uit de hoek komen.
Radcliffe zat goed in de huid van een gefocuste en bijzonder handige Tim Jenkin, die bijna ten onder gaat aan de stress, en hem kun je zeker niks negatiefs ten laste leggen. De film houdt zich niet teveel met politieke boodschappen en gevangenisleven bezig zodat de apartheidsaanklacht verloren gaat ten voordele van de ontsnappingsthriller.
Elchapo
- 1925 stemmen
Radcliffe ziet er niet uit in deze film,wel is ie goed aan te loeren....3.5 stars.
El ralpho
Sleutels bijmaken; klaar terwijl u wacht
Het is eigenlijk wel een subgenre op zich; de gevangenis film. Escape from Pretoria is precies wat je ervan verwacht, al duurt het wel een behoorlijk lange tijd voor het echt spannend begint te worden. Het ontsnappingsplan is eigenlijk zo bizar dat je je amper voor kan stellen dat dit kan werken: totdat je je realiseert dat deze gebaseerd is op ware feiten. Naast de bizariteit is de vorm van ontsnappen tevens geniaal, en wat ook meewerkt is dat je het de personages ook echt gunt om vrij te komen. De twee hoofdrolspelers komen namelijk vast te zitten naar aanleiding van hun activiteiten als strijders tegen de apartheid. Hoewel dit thema verder slechts op de achtergrond aanwezig blijft, brengt het wel veel sympathiek voor de hoofdrolspelers met zich mee.
De hoofdfocus in deze productie ligt echter op het vermaken van de kijker. De diepgang m.b.t. apartheid blijft grotendeels afwezig, en de focus ligt echt op het leven in de gevangenis en het ontsnappingsplan. Een feit blijft, dat hier gewoon al te veel vergelijkbare voorbeelden van zijn. Jammer, want juist hierin had de film zich kunnen onderscheiden van de gemiddelde gevangenisfilm. Want hoewel nog steeds goed en een ruime 7 als eindbeoordeling, had hier nog steeds meer uitgehaald kunnen worden.
AmazingPP
Radcliffe kan toch echt wel goed acteren hoor. Ik vind hem als Potter goed, maar zijn rollen daarna blijven ook interessant en wat ik goed van hem vind is dat hij niet voor de grote kaskrakers gaat. Zal hij ook niet meer moeten waarschijnlijk, maar toch. In deze film speelt hij ook weer de sterren van de hemel. Heel de cast speelt overtuigend trouwens. Vanaf het begin weet je natuurlijk al (want dat verraad de titel) wat er gaat gebeuren, maar het is op zo'n mooie wijze opgebouwd dat je eigenlijk wilt dat het einde niet komt. Het einde is dan weer een ietwat abrupt. Toch heb ik met dichtgeknepen billen zitten kijken. 4*
Kondoro
“This is how we fight!”
De film die eigenlijk een beetje random op mijn pad is gekomen en waar ik niet direct een oog op had. Toch is deze ‘prison break’ film zeer vermakelijk en raast makkelijk door. Hoewel in het begin het verhaal nog wat stroefjes is moet je er even wat inkomen, dat gaat langzamerhand en het verhaal is vrij snel duidelijk. De racismekaart is hier erg goed, het was en is natuurlijk een maatschappelijk probleem en ook in Zuid-Afrika heel erg aanbod. Dat even terzijde, was het onderwerp wel erg interessant en ook de vluchtpoging was leuk en mooi bedacht.
De cast deed het in mijn ogen goed en, het verhaal was prima om te volgen. Ik heb me uitstekend weten te vermaken met deze gevangenisfilm en vond persoonlijk ‘Daniel Radcliffe’ erg leuk spelen, toch beter geworden dan ik had verwacht.
willemfilm
Een hele aardige film. Beetje saai, niet spannend, wel boeiend. Daar waar je een grove gevangenis mentaliteit verwacht met rivaliteit, dominantie en spanning, waren dit allemaal vriendjes. Gebaseerd op een ware gebeurtenis.
Frankie Boy
Spannende film waar je op een gegeven moment op het puntje van je stoel zit, temeer omdat het ook nog eens waargebeurd is. Een film die wel even blijft hangen. Petje af voor Daniel Radcliffe, die na zijn Harrie Potter reeks heeft bewezen dat hij veel meer in zijn mars heeft. Prima film en heb me uitstekend vermaakt..
stevebravo
13-in-dozijn film
kijk eens hoe slecht de blanke mensen zijn en zijn geweest
maar wij hippie witjes zijn die nieuwe norm
blehh racisme film
Thiver
kijk eens hoe slecht de blanke mensen zijn en zijn geweest
Pecore
Een wat vreemde mix tussen een anti-apartheids- en een ontsnappingsfilm. Had het gewoon bij het laatste gelaten, uit de gesprekken was vanzelf wel duidelijk geworden dat het om politieke gevangenen gaat. Uitwerking is verder best aardig, hoewel het nergens spannend wordt. Heb wel m'n vraagtekens bij het karakter Leonard, die krijgt veel te veel context gezien zijn geringe rol van betekenis. Dan had ik liever wat meer gezien over Stephen Lee of Denis Goldberg.
xxERWINxx
Vandaag bekeken, goede onderhouden drama film.
Verwacht geen actie zoals in de Escape Plan films, maar dit is gewoon een goede film en soms ook wel spannend hoe ze uitbreken, wel interessant om te zien hoe ze sleutels namaken en zo de bewakers te slim af zijn, je blijft toch boeiend kijken want je wilt weten hoe deze afloopt en of ze betrapt worden.
Of ik hem een 2e keer bekijk weet ik niet omdat je nu weet wat er gebeurd.
al met al leuk om gezien te hebben, maar geen echte hoogstaande film
Q Jones
Prima filmpje. Met uitstekende Radcliffe.
De film vertelt een duidelijk verhaal en dat wordt op spannende wijze gebracht. Leuk als tussendoortje. Een halve ster extra voor Radcliffe
3,5 *
mrklm
Het goede spel van de drie hoofdrolspelers weet dit verder niet bijster originele ontsnappingsdrama interessant te houden. Het betreft het waargebeurde relaas van twee Zuid-Afrikaanse blanke ANC-activisten, Tim Jenkin en Steven Lee, die niet bereid zijn hun gevangenschap braaf uit te zitten. Ze besluiten in 1979 uit de gevangenis van Pretoria te ontsnappen en zetten een plan in werking waarvoor ze al hun vernuft en vooral geduld nodig zullen hebben. Daarbij krijgen ze hulp van Leonard Fontaine [Mark Leonard Winter].
Hoewel de rol van Jenkin en Lee in de strijd van de ANC tegen het Apartsheidregime, zowel voor als na hun gevangenschap, wordt benadrukt in de opening en de epiloog, doet dat feit er nauwelijks toe in een formulematige, maar onderhoudende ontsnappingsfilm à la Escape from Alcatraz. Annan houdt het tempo redelijk hoog waardoor het ondanks de redelijke voorspelbaarheid nimmer verveelt.
Boneka
De film schijnt aardig te kloppen met de werkelijkheid. Zo is de beitel op het laatst de echte beitel geweest bij de ontsnapping Gevangenisfilms zijn er in vele maten en soorten. De twee meest bekende zijn natuurlijk The Green Mile en Shawshank Redemption. En ook nog een hele mik aan waargebeurd al dan niet met wat fictieve elementen om de film spannender te maken. Het schijnt zo te zijn dat Escape from Petoria in het echt nog spannender was. Afijn spannend is ie zeker en heb me dan ook prima vermaakt. Je blijft toch met het puntje op de stoel zitten. Verbaasde mij wel dat er zo weinig bewakers rondliepen 's nachts De film is zeker spannend en goed in elkaar gezet. Beeld en geluid zijn prima. De speelduur is wel wat kort, zodat feitelijk alleen de ontsnapping in beeld wordt gebracht. Niks mis mee maar daardoor mis je wel wat diepgang in de personen. Met name in de twee hoofdpersonen. Hun politieke motivaties worden er niet echt uitgelicht zo. Erg? Nee alleen zo krijg je wel een vrij eendimensionale film met maar een doel zonder verder inhoud. Maar wie een spannende gevangenisfilm wil zien en nog waargebeurd ook zit in Escape from Pretoria goed.
Af en toe horen we ook wat Nederlandse woorden als "ja meneer" en zag ik een bordje gevaar staan.
Film 3.5
Beeld 4.5
Geluid 4.0
Edgar Davids
Vond het begin erg gehaast en de rest van de film nogal eentonig. Nergens word de film spannend ondanks dat er wel pogingen gedaan worden. Harry doet een beetje hetzelfde stijltje acteren als in de laatste Potter films. Azkaban was dan ook leuker geweest denk ik. Komt niet in de buurt van Shawshank, Prison Break of Papillon. Heeft geen super lange speelduur dus is best prima vol te houden
Supernatural
Net geleden gezien.en moet zeggen ik vind het een leuke film.mooi verhaal ook nog waargebeurd.daniel Radcliffe speelt het echt goed.de rest van de cast speelt het ook prima.heb me er prima mee vermaakt.
Alathir
Escape from Pretoria gaat over twee witte mannen die opkomen voor de zwarten tijdens de Apartheid in Zuid-Afrika. Zij plegen een strafbaar feit en krijgen een jarenlange gevangenisstraf. De titel zegt over wat het gaat. Toch is het echt wel spannend met momenten en zit het (ondanks dat het nu niet meer zou gaan) subliem in elkaar. Ik kan hier wel van genieten, altijd de kans om betrapt te worden. Daniel Radcliffe doet het weer erg goed en heeft duidelijk geen Harry Potter nodig om goede films te maken. De meest recente films die ik van hem gezien heb zijn altijd wel goed buiten dan die Swiss Army Man of hoe noemt die film weeral? Ook deze is echt een goede film.
Antonev
Aardige gevangenisfilm zonder al teveel opsmuk.
Hoewel het allemaal redelijk recht-toe-recht-aan is en het niet bijster intens wordt, is het verhaal toch buitengewoon boeiend. Het is moeilijk te geloven dat iemand in zo’n korte tijd sleutels kon maken voor zoveel verschillende deuren. Ik moest het dus even opzoeken, en het blijkt dus inderdaad zo te zijn. Verbluffend als je het mij vraagt. Zeker als je je bedenkt dat alles in het geheim moest gebeuren, dat lijkt bijna onmogelijk in een gevangenis. Al was het natuurlijk wel een andere tijd, zonder camera’s en dergelijken.
De cast is degelijk en geloofwaardig. Prima rol weer van Radcliffe, die maar weer eens aantoont dat hij meer in huis heeft dan ‘die ene rol’. Ik heb nu pak hem beet 3 a 4 films van hem gezien na de Potter reeks, en dat waren stuk voor stuk prima films in verschillende genres.
Dit is gewoon een goede en interessante film. Niet meer en niet minder.
tommykonijn
Fijne thriller. Er zijn natuurlijk al tig films en series over gevangenisuitbraken, dus het is nou niet bepaald zo dat de originaliteit van deze film afdruipt, maar men weet wel de juiste sfeer te kweken, waardoor het bij vlagen behoorlijk spannend wordt. Daarnaast is het natuurlijk zo dat dit verhaal (deze uitbraak) daadwerkelijk heeft plaatsgevonden, hetgeen het wel extra boeiend maakt. Webber en Radcliffe spelen hun rollen prima en het is ook leuk om Radcliffe na zoveel jaren weer met Ian Hart het scherm te zien delen. Nergens is het baanbrekend, maar de film laat tegelijkertijd eigenlijk ook opvallend weinig steekjes vallen. De vuiligheid van de gevangenis, de hoge temperaturen: de aankleding is echt 'af' wat mij betreft. Bovendien gaat het nergens echt slepen. Absoluut een aangenaam tussendoortje.
Logbia7k
Film zit gewoon goed in elkaar, ik vond het wel verfrissend om eens niet zo gebombadeerd te worden met allerlei bijzaken. Het was weinig diepgaand in drama, de focus lag echt op het ontsnappen en de onzekerheid en stress die je daarbij kon ervaren. Daardoor kon je ook goed meeleven met personages en keek de film makkelijk weg. Verwacht echter niet een hele trukendoos aan manieren van ontsnappen, dan is deze best wel leuk.
Petina
En toch blijf ik altijd Harry Potter weer zien in Daniel Radcliffe.
Een greep uit het aanbod van waargebeurde films op Netflix
De drie best beoordeelde films op Netflix die dit jaar uitkwamen
Netflix verwijdert onder meer 'Blow' en 'Jurassic Park' uit het aanbod
Deze titels verschijnen binnenkort op Netflix
Just Mercy
Utøya 22. Juli
Drama / Thriller, 2018
Official Secrets
Biografie / Drama, 2019
gebaseerd op boekjaren 70political activismapartheidanc (african national congress) gebaseerd op een waargebeurd verhaalracismeprison break20ste eeuwantiracismpolitical persecutionpretoria, south africaútěk z pretorie
Realtimes | Publishing Network
Social media