• 9.371.759 stemmen

Geregisseerd door: Agostino Ferrente

Met onder meer: Alessandro Antonelli en Pietro Orlando

Gesproken taal: Italiaans

Plot Selfie

Hoe maak je als buitenstaander een film over het leven in een arme wijk in Italië? En misschien nog wel moeilijker: hoe word je als volwassen filmmaker onderdeel van het leven van Italiaanse jongeren? Filmmaker Agostino Ferrente kwam met een even simpel als briljant idee. Hij gaf verschillende tieners in het Napolitaanse Traiano een telefoon waarmee ze in alle vrijheid hun leven in beeld mochten brengen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Dit soort documentaires zie ik graag. Op de één of andere manier blijf ik deze altijd tot het einde kijken. Niet omdat het nou zo spannend is maar het geeft heel duidelijk weer hoe de Italiaanse jeugd in zo'n achterstandswijk leeft en hoe ze dingen zien. Gewoon een goeie docu. En ook nog heel slim gemaakt door die jongeren een mobieltje te geven waar ze alles mee kunnen filmen.

avatar van mrklm

mrklm

In de nacht van 4 op 5 september 2014 schoot een politieagent de 16-jarige Davide Bifolco dood. Davide was samen met wat vrienden in paniek op de vlucht geslagen omdat de politie hem (onterecht) aanzag voor een misdadiger. Het pistool zou afgegaan zijn omdat de agent in kwestie struikelde. Ferrente wilde een film maken over de nasleep van deze tragedie in de wijk Rione Traiano in Napels waar Davide vandaan kwam maar merkte dat daar weinig behoefte is aan pottenkijker. Daarom organiseerde hij een soort auditie voor jongeren uit de wijk die hun leven mochten documenteren met behulp van selfies. Alessandro Antonelli en Pietro Orlando waren persoonlijke vrienden van Davide en zij bieden een glimp in hun dagelijkse leven. Het is zonder meer een interessant idee maar de beelden van deze onervaren filmmakers zijn inhoudelijk erg afwisselend qua inhoud. Als Ferrente de helft van het gebruikte materiaal had weggelaten was dit een prima korte film geweest. Nu is het eindresultaat vaak aan de saaie kant.