• 9.375.326 stemmen

Geregisseerd door: Nick Powell

Met onder meer: Nicolas Cage, Famke Janssen en Kevin Durand

Releasedatum: 13 februari 2020

Plot Primal

"The ultimate hunter vs the ultimate predator"

Frank Walsh jaagt op exotische dieren die hij naar de VS verscheept. Wanneer hij een zeldzame witte jaguar vindt, denkt hij rijk te worden. Hij neemt het dier mee op het vrachtschip waarmee ook een moordenaar en andere dodelijke dieren reizen. Als de moordenaar weet uit te breken en de roofdieren bevrijdt, moet Frank vechten voor zijn leven.

avatar van joolstein

joolstein

Dat deze actie-film niet de allerbeste ging worden, mag geen verrassing zijn! De eerste film van de regisseur, Outcast was ook maar een redelijke hapklare brok. Echter met dit concept trok het wel mijn aandacht! Helaas klinkt het gekker dan het eigenlijk is! Nicolas Cage de man die elke rol op zich neemt om de rekeningen te kunnen betalen, is een exotische stroper die met een lading vol wilde dieren op een vrachtschip op weg is naar Amerika. Echter zijn het niet de dodelijke dieren die loskomen en verwoesting veroorzaken maar "mannen met geweren" De film zelf is niet eens zo heel slecht zeker als je van actiefilms uit de jaren '90 houdt. (bv; Under Siege, Con Air) Het is voorspelbaar van start tot het einde! Je krijgt dus 97 minuten precies wat je mag verwachten. Nicolas Cage speelt zoals altijd maar zeker niet slecht! De CGI is armoedig maar oké en volstaat doordat witte jaguar maar mondjesmaat wordt opgevoerd. Primal zou een betere film zijn geweest als men het uitgangspunt had genomen van de waanzin van wilde dieren die op een boot werden losgelaten!

Tot slot een flauw grapje; Ik denk dat ik namelijk niet eerder een Nicolas Cage -film heb gezien waarin letterlijke zoveel kooien in voor kwamen.

avatar van ikkegoemikke

ikkegoemikke

I just spent ten months in the jungle,

and this all smells like cat shit to me.

Films waarin dieren het leven van de hoofdrolspelers zuur maken. Ze zijn er in grote getale. Nog maar recent kon je in “Crawl” zien hoe alligators een vader en dochter trachtten te verschalken met hun immense muilen vol vlijmscherpe, vlees verscheurende tanden. Ofwel zijn het schepsels die zo’n ontwikkeld gehoor hebben dat ze elk menselijk geluid kunnen lokaliseren en zich gezwind daar naartoe begeven om de bron van het lawaai aan stukken te scheuren. Vogels, honden, katten, krokodillen, tarantula’s, grizzlyberen, apen, mieren, slangen en haaien. Er is al een heel segment uit het dierenrijk aan bod gekomen. Deze film “Primal” deed me direct terugdenken aan een film die ik jaren geleden heb gezien n.l. “Burning Bright”. Ook in deze laatste film was het een tijger die op twee onschuldige personen joeg. Alleen speelde het zich af in een soort Pippi-Langkous-huis af. In “Primal” daarentegen is het een vrachtschip dat dienst doet als jachtterrein. En Nicolas Cage is ook van de partij. De moeite dus om deze film een kans te geven.

Nicolas Cage. Man, wat heb ik toch een immense bewondering voor dit fenomeen. Ik ben er zeker van dat hij een welbepaald doel ambieert. En dat is op zijn sterfbed kunnen zeggen dat het wereldrecord “Acteur met meeste vertolkingen in langspeelfilms” op zijn naam staat. De man (gekend voor zijn fenomenale rollen in “Leaving Las Vegas” en “Joe”) doet wel zijn uiterste best de laatste jaren. Elk jaar verscheen hij in maar liefst zes films. Dat het niet allemaal meesterwerken zijn, is natuurlijk ook een feit. Maar La Cage schijnt toch wel over een immens uithoudingsvermogen te beschikken. Volgens mij aanvaardt hij elk aanbod dat hij in de bus krijgt. Zijn liefde voor het vak lijkt oneindig te zijn blijkbaar.

De cruciale vraag die je je kan stellen is dan ook natuurlijk : “Is deze film het kijken waard of is het compleet waardeloos?”. Tja, de waarheid ligt eigenlijk ergens in het midden. Als Frank Walsh (Nicolas Cage) inscheept aan boord van een containerschip samen met een hele lading exotische dieren, merkt hij algauw dat hij niet de enige is met een uniek, levensgevaarlijk exemplaar. Frank verdient zijn boterham met het vangen van exotische dieren die hij dan doorverkoopt aan de hoogste bieder. En de witte jaguar (“white jag” zoals Frank telkens herhaalt) is voor hem een lot uit de lottorij. Een schot in de roos en de garantie op wat vastgoed in Pine Lake. Maar dan verschijnen de Amerikaanse autoriteiten met een hoogst gevaarlijke huurling (Kevin Durand) in ketens, een bataljon tot de tanden gewapende militairen en een persoonlijke vrouwelijke arts (Famke Janssen) om ervoor te zorgen dat de huurling de trip overleeft. Het heeft iets te maken met een hersenafwijking en de atmosferische druk. Bijzaak achteraf. Het vervolg kan je al raden. Voordat Frank het goed en wel beseft, moet hij zijn jagersinstincten bovenhalen en jacht maken op zowel de witte jaguar als de levensgevaarlijke Richard Loffler.

Echt spannend wordt de film nooit. Het lijkt meer op een langdurend verstoppertje spelen op het schip. De meereizende militairen worden op een wel echt te makkelijke wijze systematisch geliquideerd. Een echte functie heeft Dr. Ellen Taylor na een bepaalde periode ook niet echt meer. Famke Janssen beperkt zich tot irritant protesteren over het vangen van bedreigde diersoorten. Ze lijkt wel een feministische milieuactiviste die elk moment een spandoek uit haar broek tovert waarop leuzen over dierenrechten staan. Zelfs de jaguar wist alleen te overtuigen in de openingsscène. Naderhand werd het niet meer dan een rondsluipende schaduw. Alleen de beide personages van Cage en Durand zorgden voor enige animo. Kevin Durand wist op een overtuigende manier een psychopathisch personage te spelen. En Cage had zichtbaar plezier hier. En eerlijk gezegd, vergeleken met “A score to settle”, “Kill Chain” en “Running with the devil” (waarbij ik schaamteloos in slaap viel), valt deze B-film best mee. Cage fan? Dan mag je deze gerust toevoegen aan je lijst van “Gekeken-Cage-Films”.

avatar van Noodless

Noodless

Derde film op rij van Nicolas Cage , na Grand Isle en Kill Chain was deze prent aan de beurt.

Meest opvallende aan deze prent is de verjongingskuur van Famke Janssen Hoe is het mogelijk ?

De film biedt gewoon een vermakelijke actieprent die gewoon lekker vlot wegkijkt. Simpel entertainment !

6/10

avatar van coumi

coumi

Geen topkwaliteit, wel beter dan wat Cage de laatste jaren doorgaans durfde af te leveren. Opzet oogt wat dommig, beetje een avonturenfilm op het niveau van onze Dick Maas, ja nu ik er over nadenk had men deze regieklus gerust aan Dickie kunnen overlaten. Er is een boot, er is een overduidelijk uit de computer gestampt roofdier aan boord, er is een fraai grijnzende schurk(Durand heeft een goede kop voor dit soort rollen) die wel iets te veel naar Hannibal Lecter is gemodelleerd....je hoeft geen genie te zijn om te bedenken hoe dit verhaal zich vervolgens ontwikkelt, om maar te zwijgen over de voorspelbare apotheose. Maar wat geeft het? Hersens uitzetten en ongegeneerd proberen te genieten van dit kermisvermaak. Met wat meer humor en scherpte was dit zelfs een goede popcorn film geweest. Complimenten ook voor Famke. Door al die bedenkelijke botox kan ze haar hoofd nauwelijks nog bewegen, laat staan enig gevoel in haar spel leggen maar op één of andere manier kon ze me toch meer overtuigen dat de automatische piloot methodiek die Cage hier gebruikt.

avatar van 2dehans

2dehans

Ik ben toch iets minder enthousiast dan de gemiddelde poster hier. Het is zeker een B-film maar dan wel aan de onderkant van de B schaal.... voorspellend verhaallijn, matige acteer prestaties. En het leek dat naast de Witte panter Famke Janssen ook AI was. Een gemiddelde vrouwelijke personage op de PS4 ziet er natuurlijker uit.

Super strak gezicht, mond die niet meer kan lachen en emotieloze ogen. Wel een wit bodyfit shirt met vrouwelijke rondingen maar die zullen dan ook wel nep zijn

Geen aanrader....

avatar van filmkul

filmkul

Slappe actiefilm. Het verhaal is vrij zwak en dient puur als kapstok voor een actiethriller. Helaas valt dat ook tegen. De opbouw gaat nog wel maar de simpelheid en eenvoud van de film haalt een hoop onderuit. De actiescènes zijn erg basic en verder is er weinig spanning. Het acteerwerk gaat nog wel. Visueel ziet de film er verder okay uit. Geen hoogvlieger.2.0

avatar van Movieman42

Movieman42

Tjonge jonge, wat een pulpfilm, het verhaal rammelt aan alle kanten, was al geen fan van Cage ( zeker na het zien van Left behind ) maar deze rol slaat nergens op.

En....wat is dat toch dat Amerikanen altijd een zonnebril dragen, zelfs bij bewolkt weer

avatar van shugenja

shugenja

Haha ja dat van die zonnebrillen viel me ook al op. Mega super voorspelbaar allemaal en ik sluit me aan bij bovenstaande. Janssen is van plastic de tijger is mega nep en cage acteert weer vanuit de impro losse pols. De karakter ontwikkeling vam bezopen sigaar rokende klootzak tot.. Ja tot wat eigenlijk? Is echt lachwekkend. Te vaak denk je bij deze film "doe het goed of anders niet" . Kijk bv mandy or colour from out of space voor een betere Cage. Maar goed ik kijk hem wel uit en heb me vermaakt dus toch 2.5 ster.

avatar van klara

klara

• 20367 stemmen

Vind Cage in deze film juist prima acteren, zou niet weten hoe het in deze rol beter kan. Een

broodacteur geworden zoals er wel meerdere zijn onder grote namen en met vooral een voorkeur

voor matige actiefilms. Deze valt best wel mee en dat is vooral te danken aan een vrij hoog

tempo en meerdere prima actiescenes dankzij het goede camerawerk. De CGI is inderdaad

nogal bedroevend, en de film kent ook zo zijn haken en ogen. Het is eigenlijk een nogal freaky

film met volgens mij ook een hint naar The Silence of the Lambs i.v.m. de ontsnapping uit

de kooi, en die soms onlogisch maar ook ongeremd lekker zijn gang gaat. De aanwezigheid van

onze Famke Janssen werkt wellicht onbedoeld soms op de lachspieren en die, wier gelaat

ernstig gecorrigeerd, er bij loopt als een expressieloos Aziatisch getint figuurtje, maar is dat

in deze film amper hinderlijk te noemen.

Neem je de film op voorhand niet al te serieus, dan is het gebodene best wel prettige kost en

stukken beter te verteren dan menige andere actiefilms van de B garnituur, wat deze film

duidelijk is.

avatar van M(O)H

M(O)H

Dun verhaal, de acteurs blonken ook niet uit.

Special affects waren mager, niet gauw dat ik geen voldoende geef. Meer dan een mwah gevoel kreeg ik niet.

avatar van scorsese

Matige film waarin een aantal exotische dieren en een moordenaar vervoerd worden op een groot vrachtschip. Een vrij standaard actiefilmpje waarbij de exotische dieren echter weinig weten toe te voegen. Het duurt ook nogal even voordat de film goed op gang komt. Clichematige personages, maar Nicolas Cage weet zijn rol vermakelijk genoeg neer te zetten.

avatar van cor1946

cor1946

Wat een rampen film,ten 1e Cage die is steeds slechter aan het worden. 2e Femke met die plastic bek die is ook zo slecht het was zo leuke vrouw om te zien. Nu goed voor horrorfilms. . En het verhaal sloeg nergens op. Je kijk omdat die tv ook slecht is.

avatar van Shadowed

Shadowed

Wild Cage.

Ik ben de laatste aantal jaren waardering gaan opbouwen voor Cage. Voorheen leek hij enkel en alleen nog goedkope B-projecten te kiezen, maar de laatste jaren kiest hij ook voor de leukere projecten. Vooral in de kant van horror komen de leukste personages naar buiten, genoeg aanleiding om deze film van hem eens op te zetten.

Deze film neemt nogal wat hooi op z'n vork door eigenlijk twee horrorconcepten in een enkele film te stoppen. Eentje vertelt het verhaal van een ontsnapte, levensgevaarlijke moordenaar. De andere vertelt het verhaal van een zeldzame, vleesetende jaguar. Beide films hadden waarschijnlijk beter gewerkt als eigen film, want regisseur Powell krijgt ze maar moeilijk verbonden.

Niettemin pakt de film best vermakelijk uit en is de opening in de jungle aardig geschoten. Voor Cage is dit niet zijn sterkste rol, maar van Powell mag hij wat humor loslaten en dat komt hem ten goede. Hij heeft wel gevoel voor wat komedie, en deze film laat dat soms zien. Echter krijgt hij ook dialogen waar hij weinig mee kan, maar goed, hij doet het in ieder geval beter dan de overige cast al vond ik Durand ook best prima.

Visueel wisselvallend. De film leunt op duidelijk neppe, maar nog wel aardige CGI hier en daar. De actiescenes zijn nooit super gaaf, maar het camerawerk is aardig. Enkele scenes worden goed belicht, alleen slaagt Powell er niet in om een goede soundtrack te bemachtigen die bij de opbouw kan helpen. Hierdoor is spanning ver te zoeken door de film heen.

Ik heb me wel vermaakt en een groot deel daaraan is te danken aan Cage, maar dit soort films moet hij nu gewoon skippen. Ik zit met smacht te wachten op zijn volgende, vreemde project waar hij aan mee kan werken. Primal is voor hem gewoon een kleine oefening. Geen beste film, met wat aardige beelden tussendoor en een film die vermaakt, maar beslist niet briljant is.

avatar van mrklm

mrklm

Professional jager en dierenhandelaar Frank Walsh [Nicolas Cage] heeft de pech dat het schip dat zijn nieuwste lading vervoert wordt gevorderd door de US Marine. Scenarist Richard Leder probeert een excuus te verzinnen waarom een levensgevaarlijke crimineel [Kevin Durand] überhaupt per boot vervoert moet worden maar tevergeefs. Een belachelijk uitgangspunt dus, maar het idee om een zware crimineel en een professioneel jager een kat-en-muisspel te laten spelen op een vrachtschip vol wilde – en enkele levensgevaarlijke – dieren an sich is niet onaardig. Cage en Durand schmieren er flink op los en Famke Janssen doet haar beste de feestvreugde te verhogen. Als hersenloos vermaak is dit derhalve prima te pruimen.

avatar van K. V.

K. V.

Deze was op tv en eens meegepikt. De film zal zeker geen Oscar winnen, want origineel was het zeker niet. De witte jaguar zag er spijtig genoeg ook nep uit. De cast was niet waw. Toch verveelde het filmpje niet. Prima breinloos vertier om eens mee te pikken via tv, maar toch niet veel meer.

avatar van teigertje

teigertje

• 2076 stemmen

Een vermakelijke en goede film.

Iets beter, als verwacht.

Met een avonturen kantje.

De Cgi is matig van de dieren, maar toch weet deze film te vermaken.