Genre: Drama / Komedie
Bekijk via CineMember
Bekijk via HBO Max
Bekijk via CANAL+
Plot De Beentjes van Sint-Hildegard
Jan is al 35 jaar getrouwd met Gedda. Zijn vrouw houdt zóveel van hem dat hij er benauwd van wordt. Jan ontsnapt aan de overzorgzaamheid, wanneer hij in een verzorgingstehuis belandt. Tussen zijn demente medebewoners lijkt Jan zijn eigen stem terug te vinden, en dankzij een bevriende arts gaat hij als een vrij man door de achterdeur weer naar buiten. Maar hoelang kan hij zijn vrouw ontvluchten?
Jan
Julia
Uroloog
Blanchette ten Cate
mjk87 (moderator films)
Die eerste paar seconden tonen al dat dit een prima Nederlandse film gaat worden. Mooie sfeervolle mistige velden, maar ook de letterlijke verplaatsing van Amsterdam (het wereldje waar Nijenhuis normaal vertoeft) naar het oosten, naar het platteland. Alsof Nijenhuis dat nog even wil benadrukken.
En zo blijkt Nijenhuis best een vakkundig regisseur te zijn. Een vlot filmpje dat gewoon uitstekend vermaakt en lekker fris in elkaar is gezet. Maar nu met een script dat mij simpelweg veel meer boeit, maar ook oneindig veel grappiger is dan normaal. En deels ligt dat ook aan Finkers die dit opvallend sterk doet, en ook Ter Steege die ik sowieso een uitstekende actrice vind. En dat dit in dialect is, geeft de film echt wel een meerwaarde.
Niet dat de film perfect is. De sores van de kinderen -vooral van de dochter met die Hollandse vriend (ik kan die acteurs uit Komt een Man bij de Dokter sowieso nooit meer serieus nemen)- was typisch normaal Nijenhuis en ook stukken minder. Nooit grappig, minder geacteerd en simpelweg niet boeiend genoeg. Nee, deze film moet het hebben van Finkers en Ter Steege en zolang zij in beeld zijn sprankelt de film. Mede mogelijk gemaakt door Nijenhuis. 3,5*.
SaintNick
En hoe kunnen we deze film nu zien met alle bioscopen gesloten en niet online te kijken?
Wachten tot 25 juni en de DVD kopen....
Of hopen dat Netflix 'm koopt...
Brix
- 19684 berichten
Ook al heb ik 'm dus wél in de bios gezien, die DVD moet er echt bij.
(Bij leven en welzijn tegen die tijd
SaintNick
Wachten tot 25 juni en de DVD kopen....
Oh, je bedoelt al dat duurzame plastic zooi wat in de oceanen terecht komt.
Wat zijn we weer hipster zeg.
SaintNick
Wat zijn we weer hipster zeg.
Walter S.
In de bioscoop.
Of tzt op Netflix of bij omroep Max als je DVD's als the root of all evil ziet.
Leuke film, Finkers heeft altijd wel dat droogkomische, ook als ie iets serieuzers doet. Vrijheid blijheid, zo is't maar net.
Mikemans
Verrassend leuk! Zeer leuke film met wat pijnlijke feite. Uit het dagelijks leven.
EmDee
Het eerste shot is van Enschede, Amsterdam komt in de hele film niet voor!
mjk87 (moderator films)
Ow, dat heb ik dan fout. Ik dacht in de gauwigheid het gebied rond de Rembrandttoren te herkennen.
aeverhoog
Mr. Chiel
Super mooi gefilmd, de (Twentse, droge) humor, de acteurs, het verhaal... Alles klopt gewoon! Ik kan niks negatiefs bedenken dus: 5 sterren! Zo makkelijk kan het zijn soms.
barry0404
Waar kun je hem zien op dit moment?
In zo'n beetje elke bioscoop in Nederland....
jester
Draait nog steeds, in ieder geval in Twente. Aardige film, maar het scenario had wel iets strakker gemogen, met name waar het de subplotjes betrof (de kinderen, de fotografe). Mijn Twentse vriendin vond hem nog leuker dan ik, vooral ook door alle Twentse uitdrukkingen die in de film verwerkt zijn. Overigens heeft Nijenhuis echt moeite gedaan om elke Twentse acteur in de film te krijgen, ook al kwam dit het verhaal niet altijd per se ten goede (Erik Dijkstra, Daphne Bunskoek).
badfans69
Graaf Machine
Maar eens herkeken, veel meer draaide er niet in de bioscoop op woensdagmiddag. Piraten of Engel heb ik ook geen zin in.
Blijft wel lekker wegkijken, maar het gaat me toch te gemakkelijk met dat zogenaamde dement zijn. Die oude vriend van hem had het wel snel door, maar kom zeg, zo'n Gedda die toch niet dom is, en magna cum laude is gepromoveerd in iets dat met gedrag te maken heeft, die prikt toch ook direct door dat gekunstelde gedrag van Finkers heen.
Nou ja, laat ik het maar accepteren, maar mijn score blijft staan, en blijft aan de ruime kant. Blijft een film die niet meer is dan een lang uitgesponnen sketch van cabaretier Finkers.
Graaf Machine
Vandaag even speciaal op gelet. Was duidelijk de Alphatoren, en de stadhuistoren en de toren van de Grote Kerk op de Oude Markt waren ook te zien. Absoluut Enschede.
pjmj
Wat mij betreft VIJF DIK VERDIENDE sterren. Ik zag de film eergisteren in bioscoopzaal Camera 1 in het Forum te Groningen. De betraande ogen van Herman Finkers (wiens gezondheid enige tijd geleden door een diep dal ging) levensgroot op het witte doek, wisten me oprecht te ontroeren. Dat waren een van de meest oprechte tranen die ik ooit in een film heb gezien. Zo simpel, zo klein maar ook zo verrukkelijk "on-Hollywoods". Ik had nooit gedacht dat Herman Finkers zo goed zou kunnen acteren. Het verhaal behelst een klein menselijk familiedrama, maar één met met een grootse uitwerking op de filmkijker. De film was duidelijk met de grootst mogelijke zorg gemaakt met oog voor alle details. De acteur Stef Assen speelde erg natuurlijk. Prachtig dat Twentse accent, en zonder ondertiteling voor vele mensen uit andere delen van ons land nauwelijks te verstaan. Herman kan meer dan een gortdroge sketch verkondigen. Hij liet met deze film blijken dat hij diep kan ontroeren met zowel een lach als een traan. Bedankt voor dit kijkfeest Herman!!!
Ergens is het best grappig dat Herman Finkers zoveel meer indruk als acteur maakt, terwijl hij dat helemaal niet is, dan tig Nederlanders die constant in de commercieel bekende titels op komen draven. Ze zouden allemaal eens een training bij Herman moeten volgen.
Ik zou het mooi vinden als hij vaker in films mee gaat doen. Misschien een pure Twentse komedie?
B.B. Jim
Ik heb me erg vermaakt met deze film.
Herman Finkers, natuurlijk grappig en serieus.
Ter Steege en de rest, vond ze allemaal goed.
Maar die schoonmoeder van Jan (herman Finkers), dat moet de anti vrouw zijn!
Annie Beumers dus (ff opgezocht); heeft bij mij de meeste indruk achter gelaten.
Mooi 'origineel' verteld verhaal, over iets wat misschien wel heel vaak voorkomt.
Tegenvaller vind ik echter dat de film verre van origineel is; het is gewoon een Nederlandse remake. Ik had gehoopt dat dit verhaal uit meneer Finkers zijn brein was ontsprongen.
B.B. Jim
Ik heb me erg vermaakt met deze film.
Herman Finkers, natuurlijk grappig en serieus.
Ter Steege en de rest, vond ze allemaal goed.
Maar die schoonmoeder van Jan (herman Finkers), dat moet de anti vrouw zijn!
Tegenvaller vind ik echter dat de film verre van origineel is; het is gewoon een 'Nederlandse' remake. Ik had gehoopt dat dit verhaal uit meneer Finkers zijn brein was ontsprongen.
aspro
vanaf 25 september verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray
AniSter
In één woord: geweldig! Het gedeelte in het verzorgingstehuis was meesterlijk. Zo uit het leven gegrepen en deze keer eens niet met de gebruikelijke trieste ondertoon als het om dit onderwerp gaat. Een film met mooie beelden, toepasselijke muziek en leuke karakters. Origineel of niet; Herman heeft weer iets leuks neergezet. Aanrader!
knuppel ihhh
Hmmmm.. groot fan van Herman Finkers in het theater maar deze film kon mijn aandacht niet vasthouden. Vond al de spelers teveel typetjes. Had subtieler kunnen zijn. Het lag er te dik op dat er control freaks in relaties kunnen zijn.
Waku
Oh, je bedoelt al dat duurzame plastic zooi wat in de oceanen terecht komt.

Komische Nederlandse dramafilm 'De Beentjes van Sint-Hildegard' verdwijnt binnenkort van Netflix

Deze goed beoordeelde films verdwijnen nog deze maand van Prime Video

KNF verkiest 'Babyteeth' en 'De Beentjes van Sint-Hildegard' tot beste films van 2020

De vijf best beoordeelde films van 2020 tot nu toe volgens MovieMeter

The Velvet Underground