• 9.219.242 stemmen

Met onder meer: Sasha Luss, Luke Evans en Cillian Murphy

Gesproken taal: Engels, Duits, Russisch, Frans, Spaans, Italiaans en Nederlands

Releasedatum: 12 september 2019

Plot Anna

"Never make the weapon the target"

De Russische Anna is werkzaam als verkoopster. Tot ze internationaal doorbreekt en het helemaal maakt als mode-icoon. Achter haar mooie uiterlijk zit evenwel een duister geheim als ze een dubbelleven leidt als huurmoordenaar.

avatar van Left4Dead

Left4Dead

Ach, weer een typische Besson. Deze prent heeft maar weinig originaliteit in zich, en de setting qua tijd en omgeving zijn de afgelopen jaren ook weer veelvuldig gebruikt met de daarbij horende muziek uit die tijd. Het kijkt gelukkig nog aardig weg maar ondersteboven ben ik er niet door geworden.

Standaardje en daar hoort een standaard 3** beloning van mij bij. Voor een keer aardig maar zal snel vergeten zijn. Twee uur beeldmateriaal was in mijn ogen wel een beetje teveel van het goede, ook omdat het vaak om herhaling van zetten ging.

avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

Valt me op dat Besson vaak actrices gebruikt die en/of fotomodel zijn of ooit model zijn geweest: Cara Delevingne, Milla Jovovich en ook in deze actie/thriller weer Sasha Luss (prinses Lïhio Minaa in Valerian..), een Russisch model. Net als in The Fifth Element verwijzingen naar de modewereld.

Luss zet een stoere chick neer, maar speelt in de aktiescènes toch vrij houterig vond ik.

Hellen Mirren heb ik nooit wat aan gevonden en ook hier is het allemaal heel cliché wat ze doet: een grote bril en pruik op d'r hoofd, een overdreven Russisch accent en vuil kijken steeds, that's it...

De tijdsprongen in het plot zijn wel aardig, al is het einde behoorlijk ongeloofwaardig, aan dat tafeltje in het park.

En nu eens geen muziek van The Cure of de Talking Heads of een of andere melancholische synthpop-plaat uit de jaren tachtig, maar gewoon Pump up the Jam van Technotronic

avatar van Hoggiebro

Hoggiebro

Geweldig mooie film, volop plotwendingen, humor en een hele mooie Sasha Luss. Wat ik soms wel verwarrend vond is de tijdwendingen die er nogal wat waren, 3 maanden vooruit, 6 weken terug, 5 jaar vooruit enz.

avatar van hatebreeder

hatebreeder

Redelijke film maar niet heel bijzonder.

Krappe 3*

avatar van Capablanca

Capablanca

Een mooi laagje van glazuur kan de voorspelbare troep binnenin helaas niet verhullen. Om Herman Kuiphof te persifleren: Ben ik er toch weer ingetuind!

avatar van Demeter

Demeter

Mooie actiefilm, met een interessant plot dat je steeds op het verkeerde been zet, waardoor het ook continu boeiend blijft. De choreografie van de actiescènes is prachtig en vlot en alles blijft steeds overzichtelijk. Verder is de artdirection uitstekend: gestileerde indoor omgevingen met felle kleuren, terwijl de outdoor omgevingen meer een rauwe realistische look hebben. Sasha Luss doet het heel goed en is mooi om naar te kijken. Kortom, een toppertje dit.

avatar van milan90

milan90

Leuke actiefilm van Luc Besson. Grappig gefilmd met alle flashbacks om het verhaal compleet te krijgen. Tijdspad en gebruikte electronica kloppen m.i. niet altijd. Einde was iets over the top. Niet teveel bij nadenken en genieten van de actiescènes en soundtrack.

avatar van Hans Gruber

Hans Gruber

Aardige film. Beetje over de top qua actie. Plot is wel goed uitgewerkt. Voor mij 2,5*.

avatar van K. V.

K. V.

Deze actiefilm was op tv en eens meegepikt. Wel een vermakelijke film, met heel wat wendingen en tijdssprongen. Saai werd het zeker niet, ondanks de lange speelduur . De cast was goed op dreef en de film zag er goed uit. Vond het een prima filmpje.

avatar van Gish

Gish

Ben geen fan van dit genre, zelfs als je meegaat in alle bullshit actie en je verstand op nul zet, is het vaak onverteerbaar. Colombiana vond ik een leuke uitzondering. Deze Anna heeft hetzelfde effect. Het spelen met flashbacks werkt hier prima en is zeer onderhoudend. Bovendien doet Sasha Luss, een topmodel in real life, het best prima. Kortom een vermakelijke actiethriller met een ingenieus maar onzinnig plot, en het werkt allemaal.

avatar van stratmans

stratmans

redelijke film, redelijk vervelend, dan weer 3 maand terug, dan weer 5 jaar terug,

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Best aardig.

Luc Besson bewandelt reeds verkende paden - zelfs binnen z'n eigen oeuvre -, maar dat heeft als voordeel dat hij wel weet wat hij doet. Anna is een redelijk duidelijk actiethrillertje, met enkele bekende Besson-elementen, niet in het minst door een knap snoetje als 'sterke vrouw' in de hoofdrol.

Met z'n structuur heeft hij wat liggen klooien om het allemaal wat hipper te maken, maar dat mist z'n effect. Hoe meer tijdssprongen, hoe meer het duidelijk is dat die laatste twist er toch nog gaat komen. Daar maakt hij z'n film uiteindelijk niet beter door. Hij vertelt ook geen nieuw verhaal.

Blijft vooral een vlotte actiefilm over. Besson weet wel hoe actie in beeld te brengen. Anna - ook de film - ziet er leuk uit en een speelduur die nipt onder de 2 uur blijft is ook alleen maar goed nieuws voor het tempo. Goede tussendoor dus.

avatar van schram101

schram101

Sasha Luss is bloedknap, maar een echt cool personage weet ze niet neer te zetten. Het is een beetje de lightversie van Atomic Blonde. Al is die film op alle fronten beter. Muziek. Locatie. Setting. Cast. En grofheid. Maar goed, vergelijking gaat misschien ook wel mank. Anna is matig en vooral eentje die je een nachtje slaper verder weer vergeten bent.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Als weekendafsluiter een gemakkelijk hapje in de vorm van deze Luc Besson, en wat moet je eigenlijk over de beste man zeggen behalve dat hij zijn magnum opus al 30 jaar geleden maakte en kennelijk dat pad blijft betreden net als Guy Ritchie die eigenlijk ook altijd wel weer met het zelfde format komt. In het geval van Besson is het of bevreemdend en apart zoals Le Grand Blue, Subway en The Fifth Element, of het is een Nikita/Leon achtig concept met een onwaarschijnlijke hitman. En in principe betreft het bij het hitman concept toch allemaal een kopie van kopie en hebben we het eigenlijk allemaal al eens gezien, en dat is met Anna niet anders.

We nemen dit keer een soon to be ontdekt fotomodel, hoge hakken, nog langere benen en een instelling die stoïcijns Russisch genoemd kan worden. Diepte krijgt het geheel niet, zeg maar gerust dat ik het de eerste fase grofweg oppervlakkige pulp vind, en qua rekruteren, opleiding en eerste opdracht wordt veel geleend van Nikita. Is dat erg? Opzich niet, want de slachting in het restaurant is best aardig, maar orgineel is het uiteraard allemaal niet.

En even heb ik wel zoiets van dit is het dus, maar gaandeweg komt er toch een redelijk, maar niet minder voorspelbaar, plotje naar voren betreffende rivaliserende agentschappen en dubbelspel. Een beetje over de top is het ook regelmatig zoals de strijd en vlucht uit het kgb hoofdkwartier. Best oke is dan wel weer de rol van Helen Mirren. De rest opereert toch redelijk op automatische piloot. Dit alles maakt Anna best oke als wegkijkertje maar verder niet iets dat heel erg blijft hangen. En daarom is MovieMeter zo'n uitvinding want anders zou ik over een jaar allang weer vergeten zijn wat ik van deze film vond. Best geinig nog hoe Anna de arrogante fotograaf aftuigt, verder inwisselbaar en op de nominatie om snel te vergeten.

avatar van notsub

notsub

Deze vlotte film kijkt weg als een stripboek. Anna moet het niet hebben van karaktervorming en andere complexe zaken die veel films zo boeiend maken. Nee, hier zijn het de snelle montage en scherp afgeronde passages in de tijd die de film vooruit duwen. Dat is maar goed ook, want het kat en muis spel tussen de Russen en Amerikanen kennen we ondertussen wel. Anna zelf is vooral mooi en vecht voor haar vrijheid. Een paar plotwendingen en actiescenes tillen de film dan net een beetje boven het maaiveld uit en maken er een leuke actiefilm van.

avatar van wilofski

wilofski

Ach ja, eenvoudig pulp huurmoordenaar filmpje dat niet slecht maar vooral ook niet goed is.

Vlotte montage en enkele knappe choreografieën maakten dat het vlot wegkeek.

Maar er waren wel dingen waar ik me hard aan stoorde, zoals het over en weer gespring in de tijd om een plotwending uit te leggen. Dat had eleganter verteld kunnen worden.

Soms ook heel onrealistisch, zoals een Fransman die iemand in het Engels begroet. Sorry, maar daar breekt mijn willing suspension of disbelief toch even.

Verder wel OK.

En zoals lovelyboy ook aanhaalde: moviemeter is wel handig om te onthouden wat ik van deze film vond (en dat ik hem al gezien heb want volgende week ben ik hem weeral vergeten).

avatar van Partyboooi

Partyboooi

Matige film, matig acteerwerk ook, vooral in het begin. Helen Mirren is dan wel weer goed. Verhaal is ook dunnetjes.

2,5 *

avatar van Noodless

Noodless

Prima actiethriller die vlot wegkijkt en qua plot niet zo simpel lijkt te zijn zoals je zou verwachten. Dankzij de flashbacks wordt er veel duidelijk gemaakt, anders geraak je toch wel de weg een beetje kwijt omdat er heel wat plotwendingen passeren. Sfeervol gefilmd en mooie locaties zijn pluspunten. De mooie hoofdrolspeelster Sasha Luss weet te overtuigen in haar kille meedogenloze rol en Helen Mirren speelt een ijskoude opvallende rol als een belangrijk KGB lid. De scène in het restaurant waar Anna haar werkgevers moet overtuigen is een geweldige actiescène. 7,5/10

avatar van Filmreiziger

Filmreiziger

Intelligente 'spionnenfilm' die wat mij betreft wordt ondergewaardeerd.

Dit is géén dertien in een dozijn CIA/spionnen filmpje: de film leunt op een niet chronologische vertelling waarbij bewust bepaalde stukken die gebeuren pas later (als flashback) gedeeld worden. Dit blijft natuurlijk omdat je de scene in eerste instantie vanuit een bepaalt perspectief ziet en deze persoon de informatie dan ook nog niet heeft. Later zie je het andere perspectief en wordt de missende info ingevuld. Ik ben normaal niet zo van de flashbacks, maar hier werkt het fantastisch. Ik was bang dat ik de draad zou kwijtraken, maar dat gebeurt niet omdat je soms letterlijk dezelfde scene weer zit (ingekort, stukjes eruit), maar dan vanuit een ander perspectief of een stukje dat je niet gezien had. De plotwendingen die hieruit voortkomen zag ik niet aankomen. Het zit allemaal vernuftig in elkaar! Acteerwerk vond ik ook erg sterk, zonder uitzondering, maar Luss en vooral Mirren stelen de show. Erg overtuigend. De montage is briljant, camerawerk is ook goed. De film is wat onderkoelt en afstandelijk gefilmd. Ik houd hier vaak niet van, maar ook hier weer: het werkt uitstekend bij deze film en er zijn genoeg andere (warmere/energiekere) scenes om het geheel goed in balans te houden.

Wat ik minder vond: de twee lange actie scenes (de eerste in het restaurant om de KGB te overtuigen en de laatste ontsnappingsscene). Deze waren zo vreselijk over de top en onrealistisch. Dan kan prima werken als het een soort 'parodie' is of een vleug humor over zich heeft. Maar die ingrediënten zitten niet in de film waardoor het een misfit is voor mij. In het midden van de film duurde het me ook allemaal iets te lang. Maar snel volgde gelukkig weer een belangrijke 'twist'.

Al met al één van de betere spionage films die ik de laatste jaren gezien heb. Toch echt wel 4 sterren waard.

avatar van Onceuponanytime

Onceuponanytime

Deze spionagefilm zit prima in elkaar.

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

Zeer vermakelijk actiefilm met een zeer grote vleug Fanta.

Maar deze meid spat van het doek en doet goed haar best.

De bijrollen van grote acteurs Luke, Cillian en Helen stellen eigenlijk niet veel voor. Maar dat stoort niet.

Gewoon verstand op nul en lekker genieten van de vechtscenes en schietpartijen.