• 9.180.362 stemmen

A Beautiful Day in the Neighborhood (2019)

Biografie / Drama | 109 minuten

Genre: Biografie / Drama

Oorsprong: Verenigde Staten / China

Geregisseerd door: Marielle Heller

Met onder meer: Tom Hanks, Matthew Rhys en Chris Cooper

Releasedatum: 21 mei 2020

Plot A Beautiful Day in the Neighborhood

"Neighbor. Icon. Friend."

De cynische journalist Lloyd Vogel (Matthew Rhys) krijgt de opdracht om een profiel te schrijven over de geliefde televisiepersoonlijkheid Fred Rogers (Tom Hanks). Hij aanvaardt deze opdracht met tegenzin. Toch lijkt er een vriendschap te ontstaan, die Lloyd zijn visie op het leven verandert.

avatar van Rotterdam@1

Rotterdam@1

Niet bepaald overtuigend en toch met plezier gekeken: soms gaat dat prima samen.

Met verbazing naar de rol van Tom Hanks gekeken, de liefdevolle, begripvolle en mierzoete presentator/hulpverlener, die hij speelt. De sfeer van de vorige eeuw en toch een jaar of vier/vijf geleden pas gemaakt.

Het gaat er bij mij niet in, dat grote trauma's uit de kindertijd met een kort gesprekje, paar zinnen, direct zouden zijn opgelost. Dat is niet zo, maar deze film wil je dat laten geloven. Inderdaad a-typische rol van Hanks, daarom boeiend.

avatar van speelruimte

speelruimte

fred1946 schreef:

Verschrikkelijke film.

Vooral Tom Hanks lijk wel of ik op de dam vroeger naar een poppenkast zit te kijken.

Dat hoofd steeds de zelfde uitdrukking,en de bewegingen houten klaas.

Zo onnatuurlijk zo gemaakt.

In een woord een kut film.

Helemaal mee eens, rare sentimentele, slordige, snotter-of-ik-schiet film.

De irritante manier van spreken van Hanks, slaapverwekkend, gespeeld, nep.

Hoe komt deze rotzooi op de markt? Totaal geen overtuiging, louter vals sentiment. Bah. Kut film inderdaad.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Yup, feel-good met een Tom Hanks die zódanig in zijn rol zit dat ik vermoed dat mensen die niet tegen Tom Hanks kunnen de film als geheel ook wel niks zullen vinden. En een aardig iemand en een brombeer die naar elkaar toe groeien, ook wel vaker vertoond, maar als het zo goed wordt gedaan als hier kan dat toch ontroerend drama opleveren. Fred Rogers (van wie ik zelf nog nooit had gehoord) komt in het begin wel een beetje over als een rare softie, maar door de manier waarop Hanks hem neerzet èn door hoe hij Lloyd benadert kreeg ik toch wel bewondering voor hem. Leuk om in het bericht van kos van 26-2-2020 te lezen dat Rogers ook serieuze bijdragen heeft geleverd aan pedagogiek en jeugdpsychologie. Matthew Rhys kwam me heel bekend voor, en pas toen ik zijn filmografie bekeek besefte ik dat ik hem een paar maanden geleden nog had gezien in een televisiebewerking van The lost world uit 2001 – hij is uitstekend volwassen geworden en een prima acteur daarbij. Kortom, een ontroerende film.

avatar van nijkerkbert

nijkerkbert

Prachtige film over kindervriend Fred Rogers en de cynische journalist Lloyd Vogel. Tom Hanks heeft zich perfect ingeleefd in de echte Fred, inclusief hoge en langzame stemgeluid, houterige beweging enz. Het karakter Lloyd Vogel is losjes gebaseerd op het leven van Tom Junod, journalist bij het blad Esquire.

Zowel Hanks als Rhys zijn perfect gecast.

Fred Rogers geeft in de film de nodige adviezen en opmerkingen die je tot nadenken stemmen. Met name de vraag "wie is op dit moment de belangrijkste persoon voor je?" vond ik erg treffend in deze tijd dat mensen tijden gesprekken het liefst op hun smartphone kijken.

Met groot gemak 3,5 ☆