• 9.502.671 stemmen

Geregisseerd door: Nadav Lapid

Met onder meer: Quentin Dolmaire, Louise Chevillotte en Tom Mercier

Gesproken taal: Engels, Frans en Hebreeuws

Plot Synonymes

Yoav is een jonge Israëliër die trekt naar Parijs. Hij wil zijn nationaliteit ontvluchten. Hij hoopt dat Frankrijk en de taal daar hem zullen redden van de waanzin van zijn land. De enige hulp die hij heeft is een betrouwbaar Frans-Israëlisch woordenboek.

avatar van Malick

Malick

Gaat er na ruim twintig jaar een Gouden Beer-winnaar niet uitgebracht worden in Nederland? Meen dat L'appât van Bertrand Tavernier toendertijd ook niet is uitgebracht.

avatar van John Milton

John Milton

Interessante synopsis. Zou ik jammer vinden, wil dit graag zien.

avatar van wolfmanrene

wolfmanrene

Te zien tijdens dit festival in Maastricht en Amsterdam:

Synonyms - Seret International Film Festival - seret-international.org

avatar van Flavio

Flavio

Een Israelische jongeman (geen makkelijke rol voor nieuwkomer Mercier) verhuist naar Parijs in een soort omgekeerde aliya omdat hij zich niet meer thuisvoelt in zijn land, in zijn taal, in zijn Israeli-zijn. Zijn identiteitscrisis wordt gespiegeld aan een paar macho's die juist trots zijn op hun Israelische identiteit en die (buiten beeld) gevechten tot de dood houden met neo-nazi's. Yoav doet zijn Israelische identiteit af (overigens laat hij zijn Joodse naam buiten schot, zijn afkeer is niet van zijn religie maar van zijn land), maar de Franse krijgt hij er niet voor in de plaats, en zo raakt hij steeds meer ontworteld.

Op zich is dat een interessante premisse, en in het licht van de laatste jaren alleen maar urgenter, maar helaas werkte het niet echt voor mij. De man in kwestie gedraagt zich bizar en is ook gewoon vervelend, met zijn gedeclameer en fanatisme. Misschien was dat ook de intentie van de maker, het is kennelijk ook deels autobiografisch, maar het maakt de vriendschap die het Franse koppel hem geeft er bijvoorbeeld niet geloofwaardiger op. Sommige scenes werken los wel (zoals "Hallelujah" en de taalklas) maar ik miste een flow, het ging mij te veel van de hak op de tak, en het werd er gaandeweg ook niet bepaald beter op met random scenes waarin Yoav zich onmogelijk gedraagt of vernederingen moet ondergaan.

Aangezien dit Lapid's hoogstgewaardeerde film is (zijn andere films hebben hier sowieso nauwelijks stemmen) zal ik geen haast maken met de rest van zijn oeuvre- al klinkt de synopsis van zijn nieuwste film Yes als "post-7 oktober"-film ook wel weer interessant.