• 9.377.185 stemmen

Met onder meer: Emilia Clarke, Henry Golding en Michelle Yeoh

Gesproken taal: Engels, Mandarijn, Frans en Kroatisch

Releasedatum: 7 november 2019

Plot Last Christmas

"Who doesn't have a little Christmas baggage?"

Sinds Kate hersteld is van een ernstige ziekte heeft ze grote moeite de draad weer op te pakken: ze drinkt, eet ongezond, flirt met iedere knappe man en door haar gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel vervreemdt ze steeds meer van haar familie en haar oude vrienden. Een ontmoeting met de charmante Tom brengt voor het eerste in lange tijd weer wat kleur in haar leven.

Kate Andrich

Police Woman Crowley

Police Woman Churchill

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Mijn verwachtingen lagen wel iets hoger dan het uiteindelijke resultaat als ik heel eerlijk ben. Met Emma Thompson aan het roer als schrijfster had ik erop gehoopt iets meer te kunnen lachen, maar dat viel wat tegen. Als ik dit als een romantisch drama, met hier en daar wat (zwarte) humor, bekijk, dan komt de film al wat beter uit de verf. Ik had vooral vertrouwen in Emilia Clarke in de hoofdrol. Toegegeven, ze zet niet haar beste rol neer, maar ik vond toch dat ze het leuk deed. De chemie tussen haar en Henry Golding is er wel, maar ik voelde als kijker wel dat er iets niet in de haak was doordat Golding's personage zich constant heel vaag gedraagt. De twist zag ik dan ook op den duur aankomen. De liefhebbers van George Michael en Wham! komen wel aan hun trekken, want de film is doorspekt met hun muziek (en een cameo van Andrew Ridgeley). Voor mij was het een leuke bijkomstigheid.

Of dit een moderne kerstklassieker is? Ik betwijfel het. Eigenlijk vermoed ik dat veel facetten lang niet alle kijkers zullen bevallen. Uiteraard geldt dat voor veel films, maar deze film is wel een beetje 'hit or miss' in vrijwel elk opzicht, krijg ik de indruk. Zelfs van Emilia Clarke, die ik persoonlijk wel leuk vond, kan ik me voorstellen dat sommigen zich aan haar zullen storen. Haar familie in deze film, tevens aangevoerd door Emma Thompson, is daar ook een goed voorbeeld van. Ik kon daar weer niet zoveel mee. De échte kerstsfeer laat ook wel even op zich wachten, maar uiteindelijk is 'ie wel aanwezig. Uiteindelijk dus vooral een film met duidelijke plussen en minnen. Ik vond het zeker niet onaangenaam, maar meer dan een vermakelijk tussendoortje wil het niet worden.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

N00dles schreef:

En dan Kates werkgeefster, wat is in godsnaam dat gedoe tussen die Chinese werkgeefster en die vreemde Twin Peaksiaanse man?

Blij dat ik niets vreemds gezien heb. Ik moest ook aan Twin Peaks denken bij dat personage

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Onderhoudend.

Emilia Clarke is niet 's werelds beste actrice en dat wordt hier vaker wel dan niet duidelijk: haar 'kantjes' worden wel erg vaak benadrukt. Los daarvan kan de film gelukkig wel teren op een aantal andere factoren, zoals een Emma Thompson met een cliché Oostblokaccent of de soundtrack. Nu ben ik niet de grootste fan van solo George Michael maar met Wham! heeft hij toch een paar grijsgedraaide klassiekers op z'n conto staan. Last Christmas is wat mij betreft dan één van de terechte klassiekers. Het twistje erom heen stelt verder niet al te veel voor.

avatar van pietpuk

pietpuk

Als kerstfilm een klassieker.

avatar van Ludo666

Ludo666

Al die kritiek zeg, is toch een zalige kerstfilm/ sprookje. En Emilia Clarke is goddelijk gewoon. Echt van genoten. Dikke 5.

avatar van Gish

Gish

Na een flinke dosis veilige Hallmark films eindelijk een brutale Britse variant. En dat betekent betere humor, sarcasme en een tikkie platvloers. Emma Thompson, hier in de moederrol, heeft het verhaal geschreven en speelt zelf een leuke rol. Maar de ster van Last Christmas is Emilia Clarke, een actrice die misschien wat kaliber ontbeert, maar waarbij de kerstster in de boom gaat stralen zodra zij in beeld is. Heerlijke vrouw en een genot om naar te kijken. Goed.

avatar van Boneka

Boneka

Met Xmas een kerstfilm opzetten. Leek me een mooi moment om Last Christmas eens te bekijken ook al omdat de reviews niet echt slecht zijn. Een echte kerstfilm pur sang vind ik het niet. Daarvoor zweeft de film teveel naar andere emoties. Het begint vrolijk heerlijk in warme kerstsferen. De grappen zijn soms leuk soms wat flauw. Helaas is Emilia erg druk. En dat voor iemand van 45. Maar het lijkt alsof ze iemand speelt van in de 20. Maar gaandeweg zien we toch een soort van kentering in de film en krijgen we zowaar een verrassend eind. Okay je weet wel zo'n beetje hoe het gaat eindigen in dit soort films, maar dat ene gevalletje zag ik duidelijk niet aankomen. Vond met name de rol van Hendry Golding erg sterk. En net als met Shutter Island in 2010 ga je deze film de tweede keer met andere ogen bekijken. Dat vond ik dan wel weer knap gemaakt. Waar ik wel steeds moeite mee heb is die inclusiviteit tot in de bus toe pfff. En met kerst is het vaste prik. Geld geven aan armen. Valt nog mee dat Brexit en Corona nog niet langskwamen. Had ook nog net gekund in 2019.

Tot slot de muziek. Jippie jee Wham! en George MIchael komen veelvuldig langs. Begrijp dan alleen de tijd niet zo goed want deze "heren" waren vooral populair in de jaren 80/90. Maar misschien komt het wel ook door dat ene dingetje dat ik hier niet mag benoemen vanwege de spoilers. En vanwege het eind toch een half puntje meer. Had trouwens wel de film laten eindigen na de mooie zangshow. Dat familiegedoe op het eind was niet meer nodig.

Film 3.5

Beeld 4.5

Geluid 4.5

Extra's 5.0

avatar van Shinobi

Shinobi

"Why is my life so shit?!"

Dit leek mij wel een leuke film om in de kerstsfeer te komen. Het aanzien van de lieftallige Emilia Clarke helpt natuurlijk ook mee.

Centraal staat de losbandige Kate. Ze heeft duidelijk haar leven niet op orde en heeft niet eens een vaste slaapplek. Alleen haar bijbaan als elfje in een kerstwinkel is een constante factor, terwijl ze probeert door te breken als zangeres. Dit alles verandert zodra ze de mysterieuze Tom ontmoet.

Aanvankelijk dacht ik te maken te hebben met de zoveelste boy meets girl - in dit geval andersom - film, maar het pakt toch anders uit. Uiteraard zitten er de nodige clichés in verwerkt voorzien van een George Michael soundtrack. Desondanks kabbelt het allemaal prima voort en blijft er een fijn sfeertje aanwezig. De humor is ook geslaagd te noemen.

Clarke heb ik tot nu toe enkel gezien in serieuze rollen, dus het was een grote verrassing hoe ze in een dergelijke film zou overkomen. Ik moet zeggen dat ze echt sterk en charmant haar rol neerzet. Henry Golding komt dan weer te gemaakt over. 'Last Christmas' blijft jammer genoeg wel erg vlak. Dit is onder andere te merken in hoe de subplots worden afgeraffeld.

Al met al een vermakelijke romcom waar je je geen buil aan kan vallen tijdens Kerstmis.

3,0 Sterren.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Een paar likeable (zeg maar gerust loveable) leads, gevatte dialogen, wat quirky bijrollen, een niet erg respectvolle benadering van het Kerstfeest en een clou die je niet bij zo'nfeel-good-film zou verwachten – ja, dit soort romantiek gaat er bij mij wel in. (Enigszins buiten het seizoen gezien vanwege –geslaagde– deelname aan Whamageddon.)

avatar van ILDIB

ILDIB

Nope. Irritant figuur en verschrikkelijke stereotypes. Wist dat ik m al een keer had gezien. Enige goede stuk is die op t bankje. Al de derde film met emily waaruit blijkt dat ze vooral geen lollige kluns moet spelen.

avatar van Truusken

Truusken

Ik dacht dat het weer zo'n voorspelbaar overgeromantiseerde kerstfilm zou zijn, maar niets is minder waar. Ik werd gegrepen door de manier waarop het dunne gordijn tussen leven en dood werd gebracht.

Door de toch wel bijzonder houding van Tom, vraag je je van alles af. Waarom de liefde tussen hem en Kate zich maar niet wil ontvouwen. Als hij haar iets moet vertellen, en met in het achterhoofd haar 'hartthing' begint iets te dagen. De ontknoping is dan (vind ik) uiterst aangrijpend en ik hou het nog steeds niet droog hierbij.

Wat ook indruk op me maakte was de verwarring rond een orgaanwisseling. Ik weet namelijk hoe mensen hier vaak moeite mee hebben.

Dwars door het drama, heerlijk veel humor. Dat gezin, die moeder vooral en die daklozen. Heerlijk.

Voor het eerst zag ik 'm in de bios in 2019, waar krakende chipszakken steeds meer verstomden naarmate de film vorderde en waar veel mensen nog in stilte bleven zitten toen de film al was afgelopen. Als moesten zij iets verwerken. Op DVD heb ik 'm daarna al wel 4 x teruggezien en onlangs kwam hij voorbij op Net5 (geloof ik). Ik vind het nog steeds een van de mooiste kerstfilms die ik gezien heb.

avatar van Katniss

Katniss

Ik had een leuke comedy verwacht. Want kerst is altijd feest. Helaas vond ik het toch een triest verhaal. Er zaten grappige momenten in, en ik heb toen echt gelachen. Maar het voelde tegelijkertijd ook sneu hoe negatief kate werd neergezet. Zoals hoe tegen haar gepraat werd. Ik zag de "problemen" als problemen. Behalve toen ze vertelde over de orgaan transplantatie, kreeg ik een brok in mijn keel. Maar kerst kerst gevoel, nee. Dat was meer een bijzaak. Tom was wel heel leuk om te zien, maar daar je natuurlijk te weinig van. Ik wist op een gegeven moment wel te raden waarom hij zo afstandelijk was. Je ziet hem nooit in contact met de anderen, hij leek ook nooit opgemerkt te worden doorde ander. Dus dat was voorspelbaar. Kate, met haar wenkbrauwen. Ik kan er niet aan wennen. Maar ze is wel leuk.

avatar van teigertje

teigertje

• 2077 stemmen

Een zeer verrassende kerstfilm.

En zoals de titel verklapt met de soundtrack Last christmas van George Michael en vele grote hits in deze film komen voorbij solo hits van hem en van zijn band Wham.

En het aangrijpende en schitterende song Praying for time.

Deze song brengt de kijker ook naar de ontroering in deze film.

Die duidelijk wordt naarmate de film volgt.

Ook heeft deze film, een feel good gehalte.

Een erg leuke ontwapende rol van Emilia Clarke ook speelt Henry Golding uitstekend.

Ook leuk om te zien voor de oplettende kijkers, er een cameo rol is voor de wederhelft in de band Wham Andrew Ridgely die voorbijkomt.

Een film met een prima cast.

Zeer aangenaam verrast door deze prachtige kerst film.

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

• 1954 berichten

Dit is een leuke film. Niet meer dan dat. Het is geen hoogvlieger, maar ook gaan laagvlieger.

Londen komt mooi in beeld. Ben er zelf geweest in kerstsfeer en dat heeft toch wel wat.

De humor is niet echt sterk te noemen, maar de dialogen zijn best aardig.

Die meid spat wel van het doek met haar mooie ogen.

Het einde is best verrassend en leuk gedaan.

avatar van JessicaD

JessicaD

Deze recensie verscheen eerst op mijn blog. Deze is offline sinds 1 november 2024. Daarom heb ik alle recensies hiernaartoe verplaatst (om ze te behouden).

Last Christmas

Tijdens de trailer van Last Christmas moest ik al zoveel lachen, dat ik Last Christmas wel op mijn lijst Bioscoopfilms waar ik naar uitkijk moest zetten. Ik zei toen: “Aaaah dit gaat waarschijnlijk gewoon dé kerstfilm van 2019 worden. Leuke setting, leuke acteurs; dit gaat een hele leuke film worden.” Op 29 november was het zover, ik zou naar de bioscoop. Maar toen moest de vriendin waar ik mee zou gaan helaas afzeggen. Gezien we de kaartjes al hadden besteld, gaf ze haar kaartje aan mijn vriend en werd de girls night out een date night. Wat ik van de film vond lees je nu.

Het verhaal

Last Christmas gaat over Kate (Emilia Clarke). Kate werkt in een kerstwinkel als elf, komt uit Joegoslavië, houdt van zingen en is een tijdje ziek geweest. Hoe dit in elkaar zit wordt in het begin een beetje vaag gehouden, dus doe ik dit ook. Tegenwoordig is ze te losbandig – drinkt veel, flirt veel, en denkt weinig aan anderen – om lang bij haar vrienden te mogen blijven logeren. Dus hopt ze van huis naar huis. Bij haar ouders aankloppen is het láátste dat ze wil. Dan ontmoet ze een leuke jonge man die haar anders naar het leven leert te kijken.

George Michael

Gezien Last Christmas veel gepromoot is rondom de muziek van George Michael, dacht ik dat dit een grote rol zou spelen in de film. Net zoals de film Yesterday duidelijk om de muziek van The Beatles draait. In werkelijkheid blijkt zijn muziek veel gebruikt te worden, en is Kate fan van George Michael. Maar het speelt absoluut geen boventoon. Eigenlijk is het een leuke bijkomstigheid en ondersteunend aan het verhaal.

Humor en tranen

Last Christmas gaat vol humor van start en we lagen dan ook regelmatig dubbel door de klunzigheid of leuke (re)acties van Kate. Ik heb Emilia Clarke inmiddels al vaker in dit soort rollen gezien, en daar is ze simpel gezegd erg goed in. Ook de chemie met haar tegenspeler Henry Golding zorgt voor zwijmelmomenten. Maar vergeet niet om zakdoekjes mee te nemen. Want in de tweede helft van de film begonnen mijn ogen ietwat te lekken. En dat ging maar door. Zowel door prachtige alsook bitterzoete scènes. Wat heb ik genoten van Last Christmas.

Bijpersonages

Dat haar familie uit Joegoslavië komt en haar moeder gespeeld wordt door Emma Thompson leverde bij mij even een frons op. Maar dit kwam puur doordat Emma Thompson zo’n bekende actrice is, die overduidelijk altijd netjes Engels praat. Ze spreekt echter overtuigend met accent. Ook andere bijpersonages en verhalen zijn leuk neergezet, zoals met Santa en haar Boy (kijk de film en je snapt wat ik bedoel, haha).

Conclusie

Last Christmas is geen simpele romantische komedie in kerstsferen. De film bevat een mooie boodschap en weet te verrassen. Maar het zou natuurlijk geen romantische komedie zijn zonder veel komedie en romantiek. Heerlijk! Het acteerwerk is goed, het script ook. Het is gewoon op en top genieten.

TerryA

Last Christmas is een erg leuke film, maar toch meer een tragikomedie dan een romantiek/komedie zoals Love Actually. Beide films spelen af in London, maar deze film van 2019 is tijdens de aanloop naar kerst 2017. Dit omdat George Michael stierf zelf op christmas day 2016

Ik lees hier best veel spoilers in andere recensies, maar uiteindelijk ligt 'de clue' natuurlijk in de titel zelf, of beter gezegd de eerste zin van de chorus van George Michael's song; 'Last Christmas, I gave you my heart'
Bij tweede keer(kijken) zijn sommige scenes eigenlijk nog grappiger, als je dan al weet dat Tom niet bestaat zoals die met Kate die zich omkleed op straat in die deur ingang, en dan dat die bouwvakkers voorbijlopen

Er zijn op moment heel veel kerst films op de TV, maar deze vind ik toch wel de moeite waard. Als je Love Actually leuk vondt dan is deze toch wel een aanrader.
Emma Thompson was trouwens in Love Actually, en heeft dan deze verhaal van Last Christmas geschreven.
Ze was duidelijk ook beinvloed door 'It's a Wonderful Life' en ook 'A Christmas Carol', want Kate (Emilia Clarke) is net Scrooge in het begin van deze verhaal.

En als iemand mee doet aan whamageddon dan natuurlijk deze film niet gaan kijken voor 24 december!
Whamageddon - Wikipedia - en.wikipedia.org

avatar van Collins

Collins

Last Christmas is een tearjerker in kerstsferen en geen onaardige film. Aan de film zijn vele bekende namen verbonden. De regie is in handen van Paul Feig die hier en daar een redelijke komedie afleverde. Het script schreef Emma Thompson samen met acteur Greg Wise. Beiden hebben tevens een rol in de film, hoewel de rol van Wise niet noemenswaardig is. Een leuk ensemble verzorgt de uitvoering met in het middelpunt daarvan de frisse hoofdrol van Emilia Clarke.

De titel van de film roept onmiddellijk associaties op met het bekende nummer van Wham. En ja hoor. Het nummer valt meerdere keren te horen evenals andere nummers van Wham. Een hemeltergende score, die duidelijk is bedoeld om de zoetsappige kerstsfeer van de film te verhogen. Van mij had het niet gehoeven. Ik kon me er redelijk goed voor afsluiten. Gelukkig heeft de muziek weinig of geen dirigerende invloed op de verhalende inhoud. Die is natuurlijk melancholisch, sentimenteel en komisch zoals het de doorsnee kerstfilm betaamt. Het verhaal draait om Kate (Clarke) die een mysterieuze knappe vreemdeling leert kennen en in de loop van de film langzaamaan leert waar het in het leven eigenlijk om gaat. Een typisch verhaal voor een kerstfilm dus.

Toch vervalt Last Christmas niet helemaal in een standaard romcom-werkje. Het schrijversduo morrelt wat aan de verwachtingen van de kijker die natuurlijk een voorspelbare romantische liefdesgeschiedenis verwacht. Die verwachtingen worden niet helemaal ingelost. Daarnaast is de inbreng van sociale elementen opvallend. Zo spelen daklozen een belangrijke rol en wordt ieder individu omarmt in het licht van de tolerantie die in een vergevingsgezinde kerstsfeer nu eenmaal rijkelijk vrijkomt. De armen worden wijd geopend voor mannen, vrouwen, hetero’s, homo’s, inlanders en buitenlanders. En ja, hou het dan maar eens droog bij zoveel sentiment terwijl onderwijl een hemeltergend lied van Wham de oren teistert.

Het is melodrama en het is kitsch, maar het werkt wel. Ik kon het soms inderdaad niet helemaal droog houden. Gelukkig wordt het allemaal nooit al te serieus. De lichtzinnigheid voert uiteindelijk de boventoon met dank aan de karikaturale personages die meerdere keren een lach aan mij wisten te ontlokken. Last Christmas is een film die ook de niet-kerstgevoelige kijker weet te raken met sentiment, sociale issues en humor. En da’s knap.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Het script schreef Emma Thompson samen met acteur

en (sinds 2003) echtgenoot

Greg Wise.

Collins schreef:
.. Gelukkig heeft de muziek weinig of geen dirigerende invloed op de verhalende inhoud...

een vreemd of raar opmerking over de muziek of liedjes? Want juist de songteksten van deze liedjes zijn heel belangrijk in het hele verhaal. De script is juist geschreven rond de teksten van George Michael

En niet alleen de titelsong de chorus uit die liedje zegt het al; Last Christmas I gave you my heart, want waar zit Tom Webster's hart precies? dat is al een grote clue
En ook bij andere George Michael songs op deze soundtrack zitten er grote clues, zoals de teksten in Heal the pain, Faith, Praying for Time & This is how (we want you to get high). Als je die lyrics of teksten terug leest zie je gewoon de screenplay

En dan zijn er ook nog de andere 'momenten' of clues in deze film; George Michael stierf op 25 december 2016
en Tom webster stierf op precies dezelfde dag in deze film, wat je dan ook ziet op die bankje aan het eind van de film, en Kate kreeg toen zijn hart, en deze film speelt dan af op kerst 2017, dus precies een jaar later; dus krijgen we dan 'last christmas (kerst van afgelopen jaar) I gave you my heart'
Dan heb je ook andere overeenkomsten zoals George Michael deed vrijwilligers werk bij een homeless shelter net voordat hij stierf - Tom Webster vertelt Kate dat hij vrijwilligers werk doet bij een homeless shelter

Als je alle clues bij elkaar haalt heb je dan toch een bijzonder verhaal en film.

avatar van Collins

Collins

TerryA schreef:

Inderdaad een merkwaardige opmerking van me. Ik had me niet erg in de film verdiept. Gewoon aangezet en de muziek zoveel mogelijk genegeerd en niet naar de teksten geluisterd. Ik had werkelijk geen idee van de achtergrond bij de film. Met mijn opmerking doelde ik vooral op de melancholische, sentimentele en komische inhoud van de film. Ongeacht de muziek. De muziek voegde voor mij niets extraas toe. Maar goed, ik heb er ook niet echt naar geluisterd.

Goed verhaal, TerryA Dank je,

Goed verhaal, TerryA Dank je,

graag gedaan

Misschien dan een tweede kijkbeurt geven? Ik ben zelf ook geen fan van de muziek van George Michael, maar het werkt wel heel goed voor deze film, en dus die hele verhaal is erg knap in elkaar gezet.

Zoals ik eerder had gezegd in mijn eigen recensie; Bij tweede keer(kijken) zijn sommige scenes eigenlijk nog grappiger

avatar van Seam

Seam

Vermakelijke film, luchtig en niet zoveel clichés als gebruikelijk bij kerstfilms. Alleen dat einde ... Nee dat is gewoon 1 hele ster aftrek. Stompzinnig.

avatar van alacer9

alacer9

Leuke kerstfilm!

avatar van Timothyvdmeer

Timothyvdmeer

Leuke film. Had de teksten van de nummers niet eens zo in de gaten. Maar de soundtrack zal ik nog wel eens opzetten.