• 9.373.188 stemmen

Il Demone di Laplace (2017)

Horror / Mystery | 105 minuten

Genre: Horror / Mystery

Alternatieve titel: The Laplace's Demon

Oorsprong: Italië

Geregisseerd door: Giordano Giulivi

Met onder meer: Silvano Bertolin, Ferdinando D'Urbano en Duccio Giulivi

Gesproken taal: Italiaans

Plot Il Demone di Laplace

Een team van zeven onderzoekers heeft software ontwikkeld die in staat is om fysieke gebeurtenissen te voorspellen. De laatste test, de voorspelling van het exacte aantal fragmenten bij een val van een glas, was een succes. Het team wordt uitgenodigd op het mysterieuze eilandhuis van de teruggetrokken professor Cornelius. Aangekomen bij het luxueuze herenhuis, 'introduceert' de gastheer zichzelf via een videoband en vertelt hen dat ze deel uitmaken van een macaber experiment.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van joolstein

joolstein

Deze lijkt me wel wat!!

avatar van remorz

remorz

Erg charmant filmpje met een vernuftige (en redelijk goed uitgespeelde) gimmick, waarbij een wiskundige formule wordt omgezet in een sadistisch experiment, dat existentiële vragen over lotsbestemming en vrije wil oproept en waarbij een groepje wetenschappers moet puzzelen om te overleven.

Mysterieus en spannend (op een lichtvoetige manier) en in de uitvoering duidelijk een hommage aan klassieke films uit vervlogen tijden: het grofkorrelige zwart-wit, de constant omineuze soundtrack, de belichting/schaduwspel en zelfs het ietwat theatrale acteerwerk lijken allemaal te knipogen naar the silent era of de benauwende sfeer uit noir.

Nimmer eng, dus pas je horrorverwachtingen aan. Wellicht weet de film tussen premisse en ontknoping wat weinig in beweging te blijven en voelt het soms als afwachten tot de conclusie; er zitten hier en daar wel wat leuke vondsten in verwerkt zoals de videoband en later het schilderij. Zeker voor een passieproject van een select gezelschap (check die aftiteling, waarbij een handvol namen zo’n beetje alle productietaken op zich genomen heeft) is deze zeer goed te behappen. Een film die creatief omspringt met een ogenschijnlijk laag budget en overtuigend moderne ideeën in een oud jasje weet te steken. Zeer vermakelijk.

avatar van Seam

Seam

Even ook hier een berichtje, gekeken tijdens de horrorchallenge en ook menig ander aangespoord deze te gaan kijken:

Via reddit deze op het spoor gekomen, maar ik kan me niet meer herinneren hoe of wat precies (behalve dat het een mindfuck en horror was). De film bleek lastig te vinden, zowel op streaming als pindakaas. Maar net toen ik de hoop opgegeven had, opeens via magische pindakaas toch weten te bemachtigen. Ik had al 5 seconden van de trailer bekeken: Zwart wit, Italiaans en matige CGI. Dus geen idee wat me te wachten stond. Net iets meer dan 350 stemmen op imdb, wat voor een niet-Aziatische film echt bijzonder laag is.

De film opent al interessant: Een groepje wetenschappers wordt uitgenodigd door een andere wetenschapper om over hun experiment te praten. Ze zijn bezig te calculeren of ze perfect kunnen voorspellen op welke manier een glas uit elkaar zal breken als het valt. Al snel valt de visuele stijl op: zwart wit en veel filmgrain. De film gaat duidelijk voor een ouderwetse look (ook met de aankleding en effecten). En wat volgt stemde mij erg positief. Ik dacht dat het een en al amateur zou worden, maar mijn mening: Deze film was echt goed.

Spannend en meeslepend en een leuk filosofisch concept als basis. Ook goede dialogen en acteerwerk en mooie klassieke muziek die past bij de ouderwetse stijl. En echt alweer tijden geleden dat ik een mysterie echt weer eens vernieuwd vond, in plaats van een who dunnit of vaag concept. Dit hinkte duidelijk op een tof filosofisch concept, waardoor ik de mindfuck benoeming wel snap. Het is zeer minimaal horror, vooral mysterie en wat thriller.

Maar mooi verzorgd werkje dat ik eigenlijk iedereen wel kan aanraden die van mysterie houdt. Film verdient véél meer aandacht.

En richting het einde wordt het iets zwakker en neemt de film zichzelf wel heel serieus. Maar dan het absolute slot is toch weer sterk hoor, echt heel erg netjes. Grootste verrassing in tijden!

avatar van Woland

Woland

Ik vond dit ook wel erg tof, hoor. Het was even wennen aan de stijl; zowel het stemmige zwart-wit, en de licht ouderwetse stijl met zeker in het begin wat onwennig acteren. De film is ook sowieso een knipoog naar een oudere generatie films, qua look. Maar het is wel een schoolvoorbeeld wat voor tofs je kan maken met een klein budgetje.

Laplace's demon is oorspronkelijk een gedachtenexperiment - als er een duiveltje is dat van elk deeltje weet waar ie is en hoe snel ie gaat, kan die dan de toekomst voorspellen? Of in het fysische gedachtenexperiment, kan ie selectief snelle moleculen doorlaten en langzame tegenhouden zodat de temperatuur aan één kant hoger wordt en aan de andere lager? Nou ja,, toendertijd is al uitgedacht dat dat niet kan, en iedereen die wel eens iets niet-triviaals heeft proberen uit te rekenen zal beamen dat de toekomst doorrekenen op dat niveau geen doen is, maar in deze film proberen ze het toch, met succes. Daar is het ook science-fiction voor. Maar het is fraai uitgevoerd en uitgewerkt: een groep wetenschappers die dit onder de knie probeert te krijgen wordt uitgenodigd door de mysterieuze professor Cornelius in een afgelegen kasteel, en die blijkt er verdomd goed in. Wat volgt is een soort van arthouse-scifi-versie van And Then There Were None waarbij langzamerhand iedereen door krijgt wat er aan de hand is, en dat onderdeel van het experiment is dat ze allemaal om zeep gebracht gaan worden.

De film werkt ondanks bepaalde beperkingen op vrijwel elk vlak. Ja, de effecten zijn soms wel wat knullig, met die bewegende doodskist en het acteerwerk is niet meer dan redelijk, maar daarbuiten is het vooral raak. Visueel fraai uitgevoerd, en ik vond het door het onderliggende gegeven (als je even aanneemt dat het dus wél kan) zowel intrigerend als spannend - wat betekent die dreiging van een alwetende buitenstaander nu eigenlijk? Ook grappig om tegen het einde te zien wie er bij de film betrokken is, de cast is niet alleen daar voor het acteerwerk maar heeft ook zo ongeveer de hele productie op zich genomen. Petje af voor wat onze Italiaanse vrienden in elkaar geklust hebben.

avatar van John Milton

John Milton

Na A Floresta das Almas Perdidas (2017) nóg een recente zwartwit horror voor JM. Ik hou er wel van. Die kwam uit Portugal, deze uit Italië. Voor wie net als ik de Demon van LaPlace niet kent (hit: met belegde broodjes heeft hij niets te maken) kent:

De demon van Laplace is een fictief personage in een gedachtenexperiment, beschreven door Pierre-Simon Laplace in 1814. Deze demon wordt verondersteld dermate intelligent te zijn dat hij van elk atoom de precieze locatie en beweging kent, wat hem toelaat zowel het verleden als de toekomst volledig 'uit te rekenen'. - Wiki

De filmt stelt vragen wat betreft het concept vrije wil. Bestaat deze echt, of is het slechts een illusie? The Laplace's Demon heeft misschien een beperkt budget, maar geen beperkte ambities. Een passieproject van 4 dudes, wat duidelijk wordt bij de aftiteling waar we hun 4 namen zowat bij alles terug zien komen.

Bij: Horrorchallenge 2021