Genre: Oorlog / Horror
Releasedatum: 8 november 2018
Bekijk via Netflix
Plot Overlord
"Stop the unstoppable."
1944, D-Day. Twee Amerikaanse paratroepen worden boven Normandië neergeknald. Ze ontdekken dat de nazi's experimenten hebben uitgevoerd waaruit bovennatuurlijke krachten zijn ontstaan. Deze worden tegen de geallieerden ingezet.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Overlord (MusicMeter)
Private First Class Jacob Rosenfeld
Private First Class Charlie Dawson
Private First Class Murphy
Gemiste kans.
Deze film wilde erg graag Wolfenstein: The Movie zijn, maar vergeet iets te vaak een horrorfilm te zijn. Het begint allemaal best leuk, maar dat vooral met het idee dat het daarna allemaal wel zou losbarsten. Dat kwam er eigenlijk nooit van.
Eens in een dorpje aangekomen wordt het best traag, met meer focus op actie en oorlog dan horror. De horror elementen zelf zijn wel oké, maar weinig opzienbarend. Zeker als je kijkt wat andere films met hetzelfde thema gedaan hebben (ik denk maar aan een Frankeinstein's Army).
Avery doet z'n best, hij mist ook niet echt budget, maar het werd gewoon wat saai na een tijdje. Hier en daar leeft de film wel een beetje op, maar aangezien het 110 minuten duurde had er best wat geknipt kunnen worden. Nu moest ik me gewoon iets teveel door de saaie momenten heeworstelen.
Moest beter dit.
dutchtuga
Na het zien van de trailer van Overlord dacht ik meteen aan Frankenstein’s Army, de film van Richard Raaphorst. Het concept van nazi-zombies is lang niet nieuw (Dead Snow, Outpost) maar we zagen wel heel veel overeenkomsten met Raaphorsts film en diens Worst Case Scenario, de kortfilm die uiteindelijk Frankenstein’s Army voortbracht. Het blijkt geen toeval, Raaphorst had na zijn film een meeting in Hollywood om daar een soort van reboot te polsen. Die kwam er nooit van. In plaats daarvan krijgen we nu het door J.J. Abrams geproduceerde Overlord.
Raaphorsts ideeën voor de Frankenstein’s Army en de reboot zijn volop op het internet te vinden en de overeenkomsten zijn meer dan toeval. Het is duidelijk dat de Hollywood-film die er nooit van is gekomen ergens is blijven hangen en in de handen van J.J. Abrams terecht is gekomen. Daar is een budget van maar liefst 38 miljoen tegenaan gegooid en nu zitten we met Overlord. Met het budget en de naam van Abrams verwacht je toch wel wat. Het resultaat valt echter tegen.
Het geld lijkt bijna geheel op te zijn gegaan aan de openingsscène. Die is indrukwekkend te noemen. We worden middenin een luchtgevecht gedropt tijdens D-Day. De bommen slaan links en rechts in en er is geen tijd om bij te komen. Eenmaal te land speelt de rest van de film zich geheel af in een klein Frans dorpje waar de vreemde nazi-praktijken plaatsvinden. Het budget lijkt hier bijna op, want meer dan een handvol nazi’s en dertien in een dozijn zombies zien we niet. We slaan ons door wat gevechten die op den duur vermoeiend worden en uiteindelijk hebben we een film gezien die geen toevoeging is voor het subgenre. Jammer, want met een budget van bijna 40 miljoen en de naam van J.J. Abrams die bovenaan de poster prijkt lagen de verwachtingen een stuk hoger.
Recensie: Overlord (Julius Avery) - It's Only a Movie - itsonlyamovie.nl
JacoBaco
Wel geinig dat computergames steeds meer om films zijn gaan lijken, maar inmiddels is het bijna andersom, met de nadruk op bijna. En dan doel ik even niet op de game Wolfenstein. Eerder zag ik bijvoorbeeld ook de trailer van Hunter Killer. Wat ik zag was een typische studiofilm met prominente computereffecten. Het was net een computerspelletje. Maar ik heb de film gezien en het eindresultaat is gelukkig goed. De trailer van Overlord precies hetzelfde. In dit geval alsof ik de trailer zie van videogame Wolfenstein. Maar ook al bestond Wolfenstein niet, de trailer is net een computergame. Maar gelukkig, ook voor Overlord geldt, de film is beter dan de trailer.
Ik heb een leuke avond gehad met deze film. Het begint al meteen goed met een indrukwekkende openingsscène. Helaas wordt er vervolgens flink gas teruggenomen en gebeurd er weinig bijzonders. Saai vond ik het dan weer niet, want het is sowieso een verademing dat de Nazi's zowaar de Duitse taal spreken. Hierdoor bleef ik wel geboeid. Al is bijvoorbeeld de acteur die het Duitse personage Wafner speelt een Deen. Het acteren vind ik overigens bovengemiddeld goed. En Korporaal Ford kwam mij bekend voor en dat blijkt de zoon van Kurt Russel te zijn. Ze hebben echt precies dezelfde ogen. Hij speelt zijn personage goed en is voor mij dan ook een persoonlijke favoriet van de film. Verder vond ik de soundeffects erg overtuigend.
Minpuntjes.. De film had een kwartiertje korter gemogen. Het had allemaal wel wat gekker gekund. Uiteindelijk blijft het iets te bescheiden en dat is een gemiste kans voor een film die gaat over een geflipte wetenschapper die experimenten uitvoert op mensen om vervolgens supersoldaten te maken. Het wordt al door meerdere mensen aangegeven, hier ontbreekt het gewoon aan. Het zit zeker wel in de film, maar ze hadden er meer uit moeten halen. En tot slot, zo'n jochie van 6 jaar oud ofzo. Totaal niet van toegevoegde waarde zoiets.
Goede film, maar het had allemaal dus wel wat gekker en meer over de top gemogen.
Shinobi
"Some questions aren't good answers."
Met 'Son of a Gun' heeft Julius Avery een aardig debuut afgeleverd, dus ik was wel benieuwd wat hij met zijn volgende titel zou doen.
Als kijker word je gelijk midden in de film gegooid, terwijl je een handvol soldaten volgt die gedropt worden achter vijandelijke linies, met als doel een Duitse communicatietoren op te blazen. Middels een spectaculaire opening zit je er helemaal in en dan te bedenken dat het echte gruwelen dan nog moet beginnen. Dit zet de opmars naar D-Day in een totaal ander perspectief.
Er wordt een opmerkelijke mengelmoes gecreëerd tussen oorlog en horror, waarbij de vergelijkingen met 'Wolfenstein' snel gemaakt zijn; zelfs de typografie lijkt overeen te komen. Stiekem had ik eigenlijk verwacht dat deze film ook deel zou uitmaken van de 'Cloverfield' reeks, vooral met J.J. Abrams als producer. Toch blijft er in deze vorm meer dan genoeg over om van te genieten.
Het middenstuk is alleen wel onnodig traag te noemen, omdat je meer zit te wachten op allerlei bizarre taferelen. Aan de cast is het te danken dat je nog enigszins meeleeft. Zodra de nazi zombies eenmaal het toneel betreden, vlot het wat beter. Hoewel het jammer is dat men hier kansen laat liggen om eens goed uit te pakken à la 'Frankenstein's Army'.
Al met al is 'Overlord' een vermakelijke film geworden, maar met meer scherpte en een kortere speelduur had hier duidelijk meer uitgehaald kunnen worden.
3,0 Sterren.
mjk87 (moderator films)
Vermakelijk, meer niet. Zo'n eerste scène ook, die is best oké, met die dropping in Normandië met stevig geluid en prima beelden, maar uiteindelijk vond ik de soortgelijke scène uit Band of Brothers beter. Veel beter. De rest van de film werkt als actiefilm behoorlijk, maar had spannender kunnen zijn. De schurk van dienst is oké, de donkere hoofdrolspeler vond ik dan weer strontirritant. Het type soldaat dat angstig is, geen goede vechter en tegen bevelen ingaat, dat lijkt me zo'n typisch filmdingetje voor hoofdrolspelers. De gore is wel oké, maar het voelt ook aan alsof men meer met dit in de film had kunnen doen. Al met al prima voor in de bioscoop met het goede geluid en grote beeld, maar benieuwd wat daar thuis op tv van overblijft. Al heb ik geen behoefte deze nogmaals te zien. 3,0*.
mrklm
Bijzonder domme oorlogsactiefilm gooit elke vorm van logica overboord in de openingsscène, waarin het vliegtuig van een groep parachutisten flink onder vuur wordt genomen bij de dropzone, boven een bos dat vol staat met van die bomen waar je als parachutist liever niet in terecht komt. Strategisch gezien niet al te slim, maar een goed excuus om het merendeel van de parachutisten al vroegtijdig om zeep te helpen zodat de film zich kan focussen op een handjevol overlevenden. Die moeten een Nazi-fort opblazen, maar ontdekken dat zich daar een ondergronds lab bevindt waar een wetenschapper probeert 'Duizendjarige soldaten voor het Duizendjarige rijk' te fabriceren.
Zie hoe een officier een huis binnen gaat, zijn soldaten naar buiten stuurt, wordt overmeesterd en in elkaar geslagen zonder dat zijn soldaten zich afvragen waar hun meerdere eigenlijk blijft. Sterker nog, ze knijpen er gewoon tussenuit en vragen zich geen moment af wat er aan de hand is! Het is maar één voorbeeld van de vele ronduit stupide wendingen. Het is maar goed dat het laatste deel van de film vooral bestaat uit actie. Er is zelfs één bijzonder fraai horrormoment: de transformatie van één van de Amerikaanse soldaten in een bloeddorstige zombie. De finale mag dan spectaculair zijn, maar wat er aan vooraf gaat is alleen vermakelijk voor mensen die hun IQ volledig uit kunnen schakelen. Veel plezier ermee dan...
gekkie123
Wauw wat een film gisteren in de bios gezien en vanaf het begin tot het eind zat ik in de film kwa horror kan ik het niet echt noemen weet ook niet precies welke catogorie ik hem zou plaatsen denk fantasie maar echt de moeite waard om in de bios te kijken van mij 5 sterren goed verhaal goed geacteerd alles perfect alleen de poster vind ik echt super lelijk past er niet bij
Als kind speelde ik begin jaren 90 op de computer al Wolfenstein 3D waar de mix van Nazi's en mutanten afknallen ontzettend fijn werkte. De vervolgdelen ben ik daarna trouw blijven spelen, want het thema sprak me gewoon aan. Ook in de filmwereld kwam er zat materiaal uit, met o.a. nog Frankenstein's Army (2013) van de Nederlandse regisseur Richard Raaphorst. Deze Overlord probeert het beste van beiden te combineren en levert een hele vermakelijke film af. Maar bepaalt niet perfect, er viel wel meer uit te halen.
En dus zat ik afgelopen weekend in de bioscoop, vol verwachtingen want de trailer was overtuigend. De film begint ook enorm goed met een overdonderend oorlogsfestijn vol crashende vliegtuigen en ander oorlogsleed. Sowieso is Overlord vrij lang vooral een oorlogsfilm, want het eerste uur toont maar sporadisch horrorzaken, al was de sneak peak in het ondergrondse laboratorium al wel even leuk. En verwacht je toch later in de film dat het goed los gaat. Dat gebeurt qua actie ook zeker wel met een paar spectaculaire gevechten met Duitsers en met de mutanten, maar op horrorvlak stelt de film toch wel een tikje teleur. De setting is heerlijk met een gestoorde professor, een kwaadaardige commandant en een hoop gevangenen die als testmateriaal voor gruwelijke experimenten dienen, maar de uitwerking is me te standaard en netjes, ook al zie je nog wel voldoende gore.
De film durft gewoon niet over het randje te gaan. Te weinig fantasie, te weinig afschuwelijke creaties (zoals dat pratende hoofd dat wordt gevonden, zulke zaken had ik veel meer willen zien) en te weinig intense spanning. Uiteindelijk pompen de commandant en de leider van de Amerikanen zich op tot supersoldaat, maar dat loopt ook een beetje met een sisser af. Ik had liever de bizarre figuren uit de eerder genoemde Frankenstein's Army hier willen zien en het gevoel willen hebben dat de professor echt wat afschuwelijks aan het maken was. Frankenstein's Army was alleen qua actie vrij tam, waar het hier dan wel weer goed mee zit. Je kan ook wel merken dat er budget in de film zit, want het zag er ook wel prima uit. Van een J.J. Abrams productie verwacht ik gewoon alleen net wat meer, want die man heeft met onder andere Lost aangetoond dat hij ijzersterk is in sfeer creëren. Maar ondanks de minpunten keek dit wel erg lekker weg en is het een ruime voldoende waard.
Mescaline
Leuke verrassing!! Zelfs als opzichzelfstaande oorlogsfilm is het al de moeite waard maar dit horror sausje werkt ook voortreffelijk.
Cliché volle personages maar wel personages waar je om leert geven en acteurs die deze rollen overtuigend spelen.
De film blijft luchtig en neemt zichzelf niet al te serieus, humor is subtiel geplaatst en staat niet in de weg van het verhaal.
Heb mij ook niet gestoord aan de effecten of aan de actiescènes, waar in beide gevallen duidelijk veel aandacht is besteed.
Het verhaal is redelijk voorspelbaar, maar de uitvoering is erg vermakelijk! Moest hardop lachen in de bioscoop toen ze die nazi vast hadden gebonden aan zijn motorvoertuig, en ik was niet de enige.
4 sterren zijn zeker op hun plaats.
Stevil
Vandaag gaan zien in de bioscoop. Een adrenaline rit . Pure actie. Popcorn time. En ja, je hoefd niet na te denken, gewoon genieten, want vervelen deed deze niet. Met wereldoorlog 2 als inspiratie, en een absurd verhaal, met goede acteurs zeg ik. Leuk gemaakt. Deze ga ik zeker kopen. En voor de Criticasters, als ik me in een ingewikkeld plot wil verdiepen, dan bekijk ik geen enkele film meer, omdat er altijd wel iets mis is aan wat dan ook , en ga ik leren schaken. Hoewel. Ik denk het niet. Na het dagelijks dubben en denken, maak ik liever mijn hoofd leeg, voor dit soort filmen. Liever dat, dan hoofdpijn, en stress voor de volgende zet. Amen to that.
joko16
De hoge verwachtingen werden niet ingelost.
Ik hoopte dat de film meer oorlogsfilm was dan "horrorfilm".
Een vreemde combi. Nog vlees nog vis.
En in de kleine Vue (imaxzaal) in Kerkrade viel het visueel ook best tegen.
Starmaster501
Na het zien van de trailer was ik niet per se heel enthousiast. Het zag er 'wel grappig' uit.
Toch maar in de bios gekeken uit verveling. En wauw, wat een fantastisch leuke film is dit!
Hoewel het verhaal vrij simpel is, is de uitwerking hiervan meesterlijk. De (voornamelijk practical!) effects zagen er top uit, de cast en hun personages waren erg goed en vooral de sound van de film. Alleen hierom alleen al waard om dit in de bios te ervaren.
Puur vermaak met topkwaliteit.
Christoph79
De clichématige dialogen en de stereotypering van de Duitsers als de slechteriken stoorde mij vanaf het begin al, maar daar maak ik bij dit soort films niet een al te groot probleem van, wat niet wil zeggen dat het onopgemerkt moet blijven. Over het deel van de film tot en met de landing en de aankomst in het dorp ben ik wel te spreken. Daarna wordt er evenwel een fout gemaakt die ik onvergeeflijk vind, en die fout wordt begaan wanneer de personages ongeloofwaardig gedrag gaan vertonen en de psychologische 'wetten' worden geschonden. De Amerikanen kunnen niet zonder hun helden. Het is totaal ongeloofwaardig dat die militairen op zo lichtzinnige wijze een uiterst belangrijke missie op het spel zetten om het leven van één jochie te redden. Vanaf dat moment kon ik de film niet meer serieus nemen. Verder is het al eerder gezegd dat de film veel meer kansen bood voor griezelige en bloederige scenes, wat dat betreft hebben de makers te veel laten liggen.
N00dles
Overlord is een betere film dan ik had verwacht; een kruising tussen Inglourious Basterds en een verfilming van het spel Wolfenstein.
Prima geacteerd, leuke tongue-in-cheek humor en een knallende openingsscene waardoor je meteen de film ingezogen wordt.
Het moment dat de hoofdpersoon in het ondergrondse nazi-complex op de bizarre experimenten stuit doet de verwachtingen hoog oplopen, helemaal wanneer het gevonden superkrachtenserum bij een soldaat en daarna nazi-korporaal wordt ingespoten. Daarom is het wel jammer dat er uiteindelijk een vrije tam en anticlimactisch eindgevecht uitrolt, dat wat mij betreft nog een veel absurder en grootser had gemogen. Zoals bij bijvoorbeeld het personage Tetsuo in Akira het geval was.
Het jongetje voegde weinig toe aan het verhaal en de hoofdpersoon was ook een slappe eikel (de nazi niet willen martelen voor belangrijke informatie? Ga toch weg, achterlijke pacifist. Geen belangrijke bevelen opvolgen omdat je een jongetje wil redden, daarmee een missie in gevaar brengen die van cruciaal belang is voor het doorgaan van D-Day? Túúrlijk.) maar de overige rollen waren prima. Leuk ook dat de zoon van Kurt Russell sprekend op zijn vader lijkt.
parcivalis
Mwoah. Aardig. Aan vorm geen gebrek maar het script wil maar niet accelereren en dat komt omdat er overal binnen de lijntje wordt gekleurd. De oorlogsfilm volgt een braaf patroon en de horrorfilm volgt helemaal een braaf patroon met als gevolg dat er niet 1 memorabele scène te noemen is. Het is dus geen erg goeie oorlogsfilm en ook niet een heel erg goeie horrorfilm. Het gegeven van de slechterik die op een gegeven moment een monster wordt had ik persoonlijk veel verder uitgewerkt. Zijn bovenlichaam zou er bijvoorbeeld door een granaat afgeblazen kunnen worden terwijl zijn heupen en benen de groep blijft achtervolgen. Of dat zijn darmen iemand proberen wurgen haha. Ze moeten toch onsterfelijk zijn? Dat soort groteske vondsten zou Overlord boven het gemiddelde uittillen. De film blijft echter binnen de gangbare kaders en verrast nergens. Het dramatische deel doet het aardig en dat maakt dat ik de film afkijk. Gemiste kans met veel budget en (daardoor?) weinig lef.
Vermakelijke en leuk gevonden Oorlog / Horror film, die zich afspeelt enkele uren voordat D-Day losbarst en waarbij een team Amerikaanse paratroepers wordt gedropt in een door de nazi’s bezet gebied in Frankrijk, om een radiozender bovenop een zwaarbewaakte kerk uitschakelen. Daar komen de paratroepers, in een mysterieus laboratorium onder de kerk, oog in oog met vijanden die de wereld nog nooit eerder gezien heeft.
Het eerste gedeelte van het verhaal is vooral gericht op Oorlog en het tweede gedeelte op Horror. Het verhaal zit opzicht best aardig in elkaar (gezien de gekke ideeën van de nazi's is het zelfs enigszins realistisch) en wist mij wel te vermaken. Opzicht zit er ook wel voldoende actie in en is het hier en daar zelfs een beetje spannend, maar qua goor valt het eigenlijk wat tegen en dat heeft waarschijnlijk te maken omdat deze film in de bioscoop heeft gedraaid. De cast deed het best verdienstelijk, waarbij ik Mathilde Ollivier best een mooie vrouw vond en dat vond nazicommandant Wafner (Pilou Asbæk) ook, want hij wilde haar maar al te graag verkrachten.
EVIL '84
De film begint goed. Amerikaanse soldaten worden gedropt tijdens een nachtelijke missie om een zendtoren in een kerk uit te schakelen, vlak voordat D-day begint. De sprong uit het vliegtuig is erg spectaculair gefilmd. Later blijkt er toch meer aan de hand te zijn dan alleen een zendtoren, en word er een geheim laboratorium ontdekt. Na de actie van de landing, en het vinden van de zendmast naast een Frans dorpje, vond ik de film te basic worden. Hier en daar wat actie, maar op horrorgebied kon veel meer uitgepakt worden en zijn veel kansen gemist. Ik miste de gore en had iets meer van de geïnjecteerde mutanten verwacht. Mocht allemaal wel wat ranziger! De actie en het oorlogsgedeelte in de eerste helft van de film was goed, het horrorgedeelte in de tweede helft had beter gekund.
tattoobob
Aardige film die rustig begint en langzaam de spanning opbouwt.
Goed acteerwerk, grappige gore en leuke actiescenes maken deze film een leuke wegkijker.
Stiekem had ik er iets meer van verwacht,meer spektakel en actie maar het is niet anders.
klara
- 20367 stemmen
Film begon visueel veelbelovend, met daarna een nogal saai tussengedeelte, om tenslotte aardig
los te gaan maar helaas weinig overtuigend. Had van de combinatie oorlogs/horrorfilm meer
verwacht. De actie in het horrorgedeelte was hooguit enigszins vermakelijk, maar miste ik
spanning en boeiende scenes. Niet dat ik me zat te vervelen, maar liet de film me toch een
beetje teleurgesteld achter.
Wisselvallige mengeling van oorlogs- en horrorfilm, maar overwegend wel de moeite waard. Na een sterk begin zakt de boel de rest van het eerste uur behoorlijk in, om de laatste drie kwartier een spectaculaire eindsprint in te zetten. Goed gemaakt, met eersteklas aktiescenes en prima special effects, maar de personages zijn erg dun en qua plot valt er niet heel veel te beleven. De betrokkenheid van J.J. Abrams als producent deed aanvankelijk het zoveelste deel in de Cloverfield-reeks vermoeden, maar gelukkig staat deze film volledig op zichzelf.
filmkul
Prima mix van horror en oorlogsfilm. Het verhaal is pure onzin, is verre van logisch en kent plotgaten maar is zeer vermakelijk. Niet teveel over nadenken dus. De opbouw is erg sterk. De spanninsboog wordt steeds groter. De film kent veel goed geregisseerde actiescenes en veel spannende momenten. De special effects zijn van hoog niveau. Het acteerwerk is is voldoende. Visueel ziet de film er verder goed uit. Hersenloos vermaak. 3.5/4.0
dvdcrusher
Toch wel een van de betere horrorfilms van de voorbije jaren. Deze film onderscheidt zich van veel andere films in het genre door het feit dat er zo goed geacteerd wordt en de prima special effects. Alleen is het verhaal iets te ongeloofwaardig. 4,5 sterren
clubsport
Ik moest in eerste instantie aan die ander film ( frankenstein's army) denken toen ik het verhaal van deze hoorde .
Die was best wel te pruimen op momenten maar bleef toch een beetje in het B segment hangen .
Deze oogt wel een stuk serieuzer en de film begint al meteen sterk met de landingsscene die erg goed is uitgevoerd en ook daarna kakt de film eigenlijk geen moment in .
de spanning word goed opgebouwd , camera werk is erg goed ook en ook de gore is volop aanwezig met ook goed acteerwerk van bijna iedereen .
100 % meegevallen en een geslaagde mix tussen oorlog en horror .
Kondoro
De film waar ik héél veel pijlen op had gericht maar net had gemist in de bioscoop: ‘Overlord’. We wouden de film eigenlijk zien toen hij alleen nog maar draaide om half tien ’s avonds, en met bepaalde diensturen was dat niet meer mogelijk. Dan maar even wachten, en ik denk dat film iets minder indruk heeft gemaakt dan dat hij zou doen op het grote doek: ik heb alsnog erg genoten van deze zit. Ik ben als persoon groots fan van oorlog films m.bt. de tweede wereld oorlog en zombie films, die combinatie is voor mij dodelijk: ik ben daar echt altijd héél enthousiast over.
En de enthousiasme bouwt zich in de dagen van de marketing steeds verder op, zeker als je hoort dat ‘J.J. Abrams’ deel uit maakt van het productieteam, de beste man heeft mij tenslotte erge indruk op mij weten te maken na zijn delen van ‘Star Wars’ dus ik was echt benieuwd naar de film. En eigenlijk kon vanaf minuut één de film niet meer kapot voor mij. Visueel was het allemaal erg prachtig, alleen kwam het verhaal héél stroef uit zijn woorden en duurde het soms erg lang voordat we eens wat stappen maakten in de film. Ook apart dat zo’n groepje Amerikanen in zo’n bos kunnen lopen, en vluchten als het vol had moeten zitten met Nazi’s. Zeker als er vliegtuigen neer stortten zijn de Nazi’s er als de kippen bij, ook al was het einde nader.
De cast vond ik prima. Het was uiteraard geen top cast maar de acteurs waren niet bepaald vervelend. Ik zelf vond Wyatt Russell het aardig doen en ook Jovan Adepo deed het niet slecht. Voor de rest waren er buiten Pilou Asbæk om geen echte uitschieters, Pilou Asbæk vond ik namelijk aan aangename Nazi die zijn rol mooi vervulde en zeker overtuigend over kwam.
De film spreekt gelukkig meerdere talen. Zo horen we uiteraard het Engelse taal over terug komen maar ook Frans kwam naar voren omdat in een Frans dorpje aanwezig waren en de Duitsers spraken gelukkig Duits met elkaar. Daar knapte ik wel een beetje van op want ik had gedacht dat ze dit niet deden. Voor de rest vond ik de zombies er best vet uit zien, en was het allemaal erg mooi gemaakt. Toch was er een ongelooflijk struikelblok voor me, en dat was dat we pas na een uur wat meer actie kregen en ook de zombies eindelijk begonnen te komen. Ik had toch wat meer gehoopt op meer zombies, en dat bedoelde ik met het punt dat het verhaal nogal lastig op gang wist te komen. We zien te veel onnodige dingen voorbij komen en er word onnodige spanning opgebouwd die nergens goed voor was. Er waren amateuristische ‘Jump-scares’ ingebracht die je van mijlenver al aan zag komen. En dan heb ik het voornamelijk over de tante van Chloé die opeens bij de deuropening kwam en de zombie in de cel.
Het verhaal was redelijk. De Amerikaanse soldaten krijgen de opdracht om een toren op te blazen maar éénmaal aangekomen blijkt het zo te zijn dat er meer aan de hand is. De Duitsers zijn bezig met experimenten om de ‘übermensch’ te creëren. Deze waren onverwoestbaar en konden zo het derde rijk van Hitler uit laten groeien naar onverslaanbaar. Uiteraard werd dit tegen gehouden en koste wat moeite met een goed eind. Naja, heerlijk Hollywood verhaaltje zoverre maar heel erg bijzonder vond ik dat allemaal niet.
En zo komt het er toch op neer dat ik erg genoten heb van de film. Het kwam wat laat op gang maar eenmaal toen het zover was zag het er erg goed en strak uit en was ik onder de indruk. Aardige film, en zeker het genieten waard. Rustig zitten en kijken, en vooral niet serieus nemen.
joolstein
Soms weet je het al bij de aankondiging van een film. Het pakt je of het pakt je niet. Maar soms zijn er ook momenten van twijfel. Dat gevoel had ik heel sterk bij Overlord, een B-film maar met een veel groter budget. Dit was vooral te zien in de openingsscène van de film. Indrukwekkende scenes van vliegtuigen die een handvol Amerikaanse soldaten tijdens de vooravond van D-Day achter de vijandelijke linies gaan droppen.
Maar waar de opening historische accuraat probeerde te zijn, werd dit ondergraven om van het centrale personage (politiek correctheid?) een zwarte soldaat te maken. Enfin,we moeten de film ook niet al te serieus nemen. Eenmaal achter die vijandelijke linies verandert de film in het gegeven over Duitse experimenten. (niet de eerste die daarover handelt) Waarbij er ook duidelijk aanwijzingen zijn dat er naar de film ‘Frankenstein’s Army’ van regisseur Richard Raaphorst is gekeken. Maar hoewel er aardig wordt gestrooid met lugubere beelden, bekruipt toch de indruk dat het qua horror allemaal wel wat steviger had gemogen.
Overlord is dan ook een typisch voorbeeld van een film waarbij je het gevoel krijgt dat er veel meer mogelijk was geweest. De uitwerking van het verhaal en de hele opbouw missen de finesse. Het is geen grootse film, heeft duidelijk last van mensen niet tegen het hoofd te willen stoten, (Zwak in zijn gore en waar waren het hakenkruis of het SS-teken?) maar door zijn pulp -cartoonesk-achtige sfeertje weet net genoeg te entertainen.
cantforgetyou
- 1951 berichten
Wat een heerlijke horror/oorlog/actie film. Ik heb er van gesmuld. Hier hou ik van. Een film die niet in één hokje te plaatsen valt. De film zag er ontzettend scherp en goed uit. De kleuren, fotografie, omgeving, camera werk, special effects waren allemaal top! Het verhaal is origineel, spannend, komisch en soms erg grof en goor. Precies de ingrediënten voor een genre als dit. Goed ook dat iedereen hun eigen taal sprak. Dat maakt het net wat geloofwaardiger. Deze film gaan we ZEKER nog eens kijken of misschien wel kopen. Er komt zoveel 'bagger' uit, vooral in het horror genre. Dit is dan echt een verademing. Jammer dat ik hem niet in de bioscoop heb gezien!
Alathir
Voor mijn 700ste review ben ik uitgekomen bij Overlord. Absoluut wel een film waarvan ik iets verwachtte en het is me wel meegevallen. Qua gore en bloed kan je triomfantelijk zitten genieten want het kersensap was duidelijk in promotie. De film kent heel wat toevalligheden en de hoofdpersoon van de film weet op slinkse wijze in leven te blijven. Een Dead Snow is het niet direct, vermits de humor ontbreekt. De talen zijn verzorgd waarvan ik wel even stond te kijken. Het einde deed me denken aan het einde van From Dusk Till Dawn, hoewel dit net iets minder overdreven is, krijgen we toch een heuse verschuiving in toon en genre.
In WO II zaten de zwarte soldaten natuurlijk ook niet samen in een blanke compagnie, maar goed dat zien we even door de vingers vermits de film zich niet te serieus neemt.
ikkegoemikke
The German doctor, he believes the tar in the ground
has some kind of a power.
He calls it his science.
But it's just an excuse to kill us.
Toen ik eind vorig jaar toevallig de film “Trench 11” had gekeken, maakte ik al de opmerking dat dit de goedkopere versie van “Overlord” was. Het uitgangspunt was dan ook bijna hetzelfde. Een groepje soldaten die een achtergelaten bunker van de Duitsers moet doorzoeken of er geen experimentele proefneming werden uitgevoerd. Ook hier was den Duits aan het proberen om een chemisch middel te fabriceren om onoverwinnelijke stormtroepen te creëren en op die manier de rest van de niet Duitsgezinde wereld te veroveren. Het grootste verschil met “Overlord” is de keuze van wereldoorlog. In “Trench 11” zat men te ploeteren in loopgraven tijdens Wereldoorlog I. “Overlord” speelt zich af tijdens de 2de Wereldoorlog. Dat betekent dus veel opgestoken handen en luid geklak van hakken. Maar het overige is eigenlijk gelijkaardig. Een film die de waanzin van een smerige oorlog toont en dit vermengt met niet menselijke creaturen waar de waanzin door de aderen vloeit.
Operatie Overlord, waarnaar de film dus genoemd is, was de codenaam voor de invasie door de geallieerden in het door Duisland bezette West-Europa. En dat is dan ook waar deze film mee begint. Een zwerm vliegende forten op weg naar Frankrijk om daar een lading parachutisten te droppen. Het leek wel alsof ik naar “The longest Day” aan het kijken was. Zelfs het ritueel met de afgesproken codewoorden “Flash” en “Thunder” komt in deze film terug. De openingsscène is toch indrukwekkend te noemen en doet je terugdenken aan legendarische WWII films zoals “Saving Privat Ryan” bijvoorbeeld (alhoewel de eerste 15 minuten van deze film vanzelfsprekend indrukwekkender zijn).
Het eerste deel is dan ook volledig gewijd aan de missie van enkele Amerikaanse parachutisten. De opdracht die ze moeten uitvoeren is het uitschakelen van een radiotoren ergens in een Frans dorp. Een uiterst belangrijke opdracht waar het succesvol slagen van de hele invasie blijkbaar vanaf hangt. Van het groepje soldaten zijn Boyce (Jovan Adepo), Ford (Wyatt Russell, zoon van) en Tibbet (John Magaro) die me bijgebleven zijn. Boyce is het kneusje van het gezelschap. Een onervaren soldaat die door de anderen als nutteloos ballast beschouwd wordt. Ford is de leidinggevende officier die ervoor moet zorgen dat de operatie slaagt. Een ijzervreter avant la lettre. En Tibbet is de grootmuil van het gezelschap die opschept over zijn scherpschutterskwaliteiten. Iets dat hij in Berlijn in praktijk wil brengen en Hitler een kogel door het hoofd te jagen om alzo de wereldoorlog vroegtijdig te beëindigen.
Hun pad kruist dat van Chloe (Mathilde Olivier), een Franse verzetsstrijdster die maar al te graag wraak wil nemen op de Duitse bezetter van haar dorp. Best te begrijpen als je weet dat de Duitse bezetter de inwoners van het dorp stelselmatig gebruiken als proefdieren. Zo ook Chloe’s ouders. Vanaf hier transformeert de film langzaamaan in een horror/zombie-film. Niet dat het allemaal zo eng en spannend wordt. In mijn ogen was het niet meer dan een doorsnee oorlogsfilm waarbij een commando met een specifieke missie niet alleen op Duitse troepen stoten maar ook op niet-menselijke tegenstanders. Verwacht je toch aan enkele met aders voorziene bloeddorstige creaturen, weggeblazen of vermorzelde lichaamsdelen en liters bloed dat wordt vergoten.
Ik was niet uitgesproken onder de indruk van deze film. Het is niet meer dan een duurdere, gelikte versie van “Trench 11” geworden. Misschien werd ik op het verkeerde been gezet door de trailer. De trailer liet uitschijnen dat het over een bloedstollende zombiefilm zou handelen. Uiteindelijk laat de film op een degelijke manier de horror van deze wereldoorlog zien. En tenslotte zijn er ook de geschifte nazi-dokters die als echte krankzinnigen trachten een Übermensch te creëren. Een beetje zoiets als dat wat Generaal Ludendorff opsnuift in “Wonder Woman” waarna hij plotsklaps over bovenmenselijke krachten beschikt. Kortom, “Overlord” is een pulp oorlogs/horror-film dat een perfect scenario bevat voor één of ander game. Niet bijster origineel en zeker en vast ontgoochelend voor de doorgewinterde horrorfanaat. Maar geloof me vrij. De film verveeld niet en is deskundig in elkaar gestoken. Voor mij is het toch een aanrader om deze eens te bekijken.
Noodless
Heerlijke pulp waarbij verhaal, personages, opbouw, gore de nodige tijd krijgt. Zo krijgt de kijker in het eerste half uur vooral een oorlogsfilm voor de kiezen waarbij je meteen ziet dat de film qua budget niet echt te kort komt. Daarna weet het verhaal zich geleidelijk aan te ontwikkelen naar een horrorfilm waarbij de gore vooral in het laatste gedeelte aanwezig is en die gore mag er zeker wezen. Ook qua spanning en sfeer zit het goed. 7,5/10
IH88
“How's it feel to have blood of eternity inside you?”
“It feels not fucking right!”
Genoten. Overlord is een originele en spannende Tweede Wereldoorlog/horrorfilm, en vanaf het enerverende begin word je gelijk de film ingezogen. Je krijgt bijna geen tijd om adem te halen en het begin in het vliegtuig, en de droppings boven vijandelijk gebied, zijn een perfecte binnenkomer.
Het doet bijna denken aan het iconische begin van Saving Private Ryan. Overlord is natuurlijk wel een stuk minder serieus en realistisch, en na een tijdje krijgen we te maken met vreemde experimenten, zombies, pratende hoofden en mannen die over superkrachten beschikken. De combinatie oorlog en horror werkt, en de film straalt ook plezier uit. Spannend, gruwelijk en ijzingwekkend, maar ook vermakelijk en pretentieloos.

Tweede Wereldoorlog-horrorfilm 'Overlord' komt volgende maand weer naar Netflix

Alita: Battle Angel
Actie / Sciencefiction, 2019

Doctor Sleep
Horror, 2019
frankrijktweede wereldoorlognazinormandy, francedorpbovennatuurlijkserumd-daylaboratoryexplosiegi joe behind enemy linesparatrooper jaren 40scientific experimentbrutal violenceblack soldier