• 149.645 films
 • 8.310 series
 • 25.345 seizoenen
 • 556.940 acteurs
 • 324.546 gebruikers
 • 8.520.269 stemmen
Avatar
 
banner banner

Frankenstein's Army (2013)

Actie / Horror | 83 minuten
2,72 215 stemmen

Genre: Actie / Horror

Speelduur: 83 minuten

Oorsprong: Nederland / Verenigde Staten / Tsjechië

Geregisseerd door: Richard Raaphorst

Met onder meer: Karel Roden, Luke Newberry en Hon Ping Tang

IMDb beoordeling: 5,3 (8.649)

Oorspronkelijke taal: Engels

 • On Demand:

 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • meJane Niet beschikbaar op meJane

Plot Frankenstein's Army

"What is dead may never die."

Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog vinden Russische soldaten die doorstomen naar Oost-Duitsland, een geheim nazilaboratorium. Hier is begonnen met het experimenteren met behulp van de dagboeken van ene Dr. Victor Frankenstein. De wetenschappers in het lab hebben het werk van de legendarische Frankenstein gebruikt om een leger van supersoldaten in elkaar te zetten, door lichaamsdelen van hun gevallen kameraden aan elkaar te plakken. Het is een gruwelijke laatste list van een wanhopige Adolf Hitler om aan een nederlaag te ontsnappen...

imageimageimageimageimageimageimageimage

Externe links

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Doom4

Doom4

 • 550 berichten
 • 421 stemmen

Had deze film in 2013 een keer gezien maar had deze nooit gerate. Omdat ik mij kon herinneren dat ik dit een toffe film vond wou ik hem klakkeloos een 4/5 geven, maar goed dat ik dacht laat ik hem nog weer eens een keer kijken......

Het begin kon ik mij totaal niet meer herinneren en maar goed ook want dat slaat echt nergens op, was meer komedie dan een serieuze oorlog scene. Ook een aantal scenes met dieren vond ik belachelijk, had denk ik ook meer komisch moeten zijn maar vind ik totaal niet leuk. Ik hou er ook niet van als een film in het buitenland afspeelt dat ze dan Engels praten met een accent ipv hun eigen taal en Nederlandse ondertiteling. Verder vond ik hoe hun acteerde/ het script van de acteurs belachelijk terwijl het verhaal goed was maar goed nu het positieve gedeelte wat gelukkig heel veel goed maakt.

Ten eerste found footage, maakt het altijd net wat spannender en die super soldaten zijn toch echt wel tof. Al hadden ze er nog enger uit kunnen zien, nu komen ze af en toe wat lomp over en lijken ze soms niet zoveel schade aan te kunnen richten. Ben het eigenlijk wel eens met de mening hierboven van Shadowed Wist trouwens helemaal niet dat dit van Nederlandse bodem was, dan vind ik het eigenlijk toch best knap gedaan! Nu begrijp ik enigszins waar mijn negatieve gedeelte vandaan komt


avatar van Duke Nukem

Duke Nukem

 • 1051 berichten
 • 1592 stemmen

Een leuk idee maar soms matig uitgevoerd. Allereerst de Russische soldaten die gewoon Engels praten. De found footage/handy-cam zorgt er soms voor dat je niet ziet wat er eigenlijk gebeurt. Ook vreemd dat als het groepje Russische soldaten voor het eerst aangevallen wordt, er geen enkel slachtoffer valt. Ook de cameraman zelf lijkt steeds veilig te zijn (behalve aan het einde van de film). Daardoor gaat er weinig dreiging uit van de biomechanische zombots (Ik steel hier van Insignificance), dat is wel weer jammer want ze zien er erg goed uit. Van mij mag van Frankenstein's Army zeker een vervolg komen!

Aronimus schreef:
De creaties vind ik heel erg origineel en de tijd waarin het zich afspeelt blijft interessant. Ik prefereer kostuums, pakken, animatronics e.d. ten alle tijde boven CGI en deze film heeft daar van voorzien.

Dat is inderdaad een pluspunt, ben blij dat ze die keuze hebben gemaakt want er is tegenwoordig een overdaad aan (vaak lelijke) CGI in films.


avatar van Collins

Collins

 • 5080 berichten
 • 3153 stemmen

Een film in found footage stijl. Een zeer geschikte filmvorm voor een productie met een klein budget. Behalve dit praktische voordeel wordt in found footage altijd behoorlijk close gefilmd en dat maakt de stijl hectisch en dynamisch. De beelden ogen authentiek en als kijker zit je dicht op de actie en is de betrokkenheid groot. Perfect voor een film als Frankenstein’s Army.

De grote nadelen van de stijl zijn het eeuwige schuddebuikende camerawerk en de storingsgevoelige beelden. In Frankenstein’s Army worden de voordelen goed benut en worden de nadelen overzienbaar gehouden.

De dynamiek is groot. De film is actierijk. Confronterend in de beeldvoering. Heftig en sfeervol. Vanaf de start heerst er een duistere sfeer. De beelden komen door een soms wazig onverlicht kleurenfilter tot je. Het voegt aan de beelden een mistroostige glans toe. Het geratel van de ouderwetse camera (we spreken over WOII) verhoogt de illusie van authenticiteit.

Een troosteloze wereld waarin Nazis en Russen elkaar in kale landschappen bevechten en elkaar even vanzelfsprekend als afstandelijk neerknallen. Het is een kille weergave van de dagelijkse beslommeringen van een oprukkende gevechtseenheid aan het front.

Echt leuk wordt het als het rariteitenkabinet van Dr. Frankenstein een woordje mee gaat spreken. De meest fantastische creaturen verschijnen in beeld. Zonder computereffecten. Ieder creatuur is handmade. Prachtige designs komen voorbij. De creaturen zijn opgebouwd uit lijk- en machineonderdelen. Echt waanzinnig. Grotesk en angstaanjagend. De film die al een rauwe beleving was, betreedt met de introductie van de bizarre wezens een nog grotere nachtmerrie.

En dan de setting. Magnifiek. Kille laboratoria, viezige slachtruimtes en macabere mortuaria. Het zijn de perfecte decors voor de waanzin die voorbij trekt. Prachtige plaatsen ook om eens flink met gore uit te pakken. En dat gebeurt dan ook.

Toch levert al die uiterlijke schoonheid wat nadeeltjes op. De decors en creaturen nemen de film zodanig in beslag dat het verhaal ondergeschikt raakt. Best jammer, want op den duur bestaat de film enkel nog uit gruwel en miste ik het verhalende perspectief. Ook aan de personages wordt weinig aandacht besteed. De personages zijn gewoon onsympathiek. Daarmee is alles wel gezegd. Meer gelaagdheid is er niet.

Maar goed. Wat rest is een originele film met waanzinnige decors en creaturen. En die kijken heerlijk weg.


avatar van Theunissen

Theunissen

 • 10067 berichten
 • 5157 stemmen

Vorige week had ik nog de enigszins vermakelijke Komedie Horror film "Sky Sharks (2020)" (waarbij het draait om zombie nazi's op vliegende haaien) gezien en eigenlijk wilde ik nog zo'n onzin film zien waarbij het draait om zombie nazi's. Een aantal van dit soort films heb ik al gezien (met als hoogtepunt "Iron Sky (2012)" en de twee delen uit de "Død Snø (2009)" reeks), maar deze "Frankenstein's Army" uit 2013 had ik dus nog niet gezien.

Dit verhaal speelt zich af aan het einde van de Tweede Wereldoorlog en draait om een bataljon van Russische soldaten die zich diep in vijandelijk gebied, te weten Oost-Duitsland, bevinden. Tijdens hun missie ontvangen ze een noodoproep van een groep andere soldaten die hevige weerstand ondervinden van de Duitsers. Als ze op de plaats des onheils aankomen, treffen ze een uitgestorven kloosterdorp aan met lege graven. Ze ontdekken dat een Duitse wetenschapper met naam Viktor (Karel Roden), oftewel Dr. Frankenstein, experimenten uitvoert om een onstuitbaar leger van ondode biomechanische soldaten te creëren. Tot hun ongeloof lijken de soldaten samengesteld te zijn uit menselijke lichaamsdelen, Nazi- wapentuig en industrieel schroot. Ze hebben geen andere keus dan om tot de laatste overlevende te vechten en zo dit onnatuurlijke leger te stoppen.

Frankenstein’s Army is een found footage-film en de film van de Nederlandse regisseur Richard Raaphorst komt pas flink op stoom als zijn "zombots" (de ondode biomechanische soldaten) creaties voor het eerst in beeld verschijnen na circa 20 minuten. De found footage-stijl komt vanaf dan ook goed uit de verf (naar het einde toe bouwt de spanning ook flink op) en de film voelt dan ook aan als een soort van videogame (een soort van "Wolfenstein", welke ik vroeger in de jaren 90 speelde).

Omdat het een found footage-film is, kent het beeld voor de kijker geen rustmomenten. Dat is minder goed voor de volledige film, maar wel prima voor de benauwde actiescènes. Qua acteerwerk springt er maar één persoon uit, namelijk Karel Roden die een fantastische idiote Dr. Victor Frankenstein speelt. Hij is wel pas voor het eerst in beeld te zien na circa 60 minuten, waar hij één van de Russische soldaten inweek (een soort van soep met menselijke resten) te eten geeft om sterk te worden (hij moet namelijk ook een "zombot" worden). De overige acteurs zijn niet slecht, maar hun rollen (en accenten) komen niet helemaal uit de verf en sommige personages waren zo vreselijk irritant, dat je ze zo snel mogelijk door de monsters zou willen laten doden. Van hun is misschien nog Alexander Mercury de beste acteur in de rol van cameraman Dimitri Asna en hij wordt ook tijdens de opening van de film voorgesteld als:

"My name is Dimitri Asna, and I'm a graduate of the All-Union Institute of Cinematography in Moscow. I was entrusted by our great leader, Joseph Vissarionovich Stalin, to film the heroic deeds of a distinguished reconnaissance unit under the command of Sergeant Novikov. I am proud to be a part of this mission in the Great Patriotic War. Long live motherland, and long live Czarevitch Stalin."

Hij is ook degene die een deal probeert te sluiten met Dr. Victor Frankenstein en dat in opdracht van zijn leidinggevende in Moskou. Hij verdoezeld ook zijn echte plannen onder het bataljon van Russische soldaten, die hij min of meer misbruikt voor zijn speciale opdracht.

Waar de film de meeste indruk mee maakt zijn de ondode biomechanische soldaten, oftewel de "zombots". Er zijn er veel en elke "zombot" is anders. Deze originele creaties zijn indrukwekkende steampunk monsters met verschillende wapens en allemaal zonder een vleugje CGI. Het team van de speciale effecten heeft deze monsters mooi gemaakt en ze zien er erg cool uit. Ze zorgen ook voor de nodige dreiging en spanning en doden ook een aantal Russische soldaten. Met namen als "Machete", "Propellorhead", "Mosquito" (was mijn persoonlijke favoriet en hij staat ook prominent op de filmposter), "Razor Teeth" en "Hammerhead", is de overtreffende trap van het nazi zombie-subgenre bereikt en ze worden net zoals in de Frankenstein films tot leven gebracht met elektriciteit (in dit geval via een generator). Ook de bij vlagen expres zo gemaakte VHS beeldkwaliteit werkt sfeerverhogend, omdat de schijn wordt opgehouden dat je naar een verloren gewaande en stokoude opname kijkt.

Over het algemeen is het verhaal erg eenvoudig en is het tempo van de film goed, ook al begint het wat traag. Maar zodra ze het kloosterdorp bereiken (daar vinden ze ook een berg met dode nonnen die op elkaar gestapeld liggen) en daar de kerk binnengaan die meer uitziet als een fabriek, wordt het leuk en zeker vanaf het moment dat ze op de eerste "Zombot" stuiten, die sergeant Novikov (Robert Gwilym) doodt. De "zombots" gaan soms lekker te keer (maar zorgen vooral voor veel dreiging) en dat geldt ook min of meer voor de Russische soldaten (zo slaat één van hun een gevangen genomen vrouw in elkaar, offeren ze ook een gevonden nazi-kind op, en verlossen ze sommigen uit hun lijden met een mes). Maar het goor komt toch vooral op conto van Dr. Victor Frankenstein, die schedels opensnijdt en dan in de hersenen begint te snijden. De rondleiding die hij geeft aan Dimitri in zijn werkplaats (waar verschillende fraaie "zombots" aan het werk zijn met dode lichamen), mocht er ook best wezen en bevat ook de nodige goor en zelfs humor.

Het einde was opzicht leuk gevonden met daarin ook een beetje een twist en een wending en het biedt ook mogelijkheden voor een eventueel vervolg, wat er tot heden nog niet is gekomen. Wat dat betreft doet Richard Raaphorst het zeer rustig aan, want dit is tot heden nog steeds zijn enige film, maar wel een aardige en dan vooral vanwege de geweldig uitziende "zombots". Vanwege hun geef ik de film ook een voldoende.


avatar van ikkegoemikke

ikkegoemikke

 • 1842 berichten
 • 3190 stemmen

Misschien had ik er wel meer van verwacht. Zeker als je de affiche bekijkt. Maar uiteindelijk vond ik het over het algemeen een beetje saai. Ok, de cyborg-achtige creaties van de dokter zien er geschift uit. Maar na een tijdje ben je het heen en weer gezwaai met oversized tangen en haken toch wel een beetje moe. Ook het vervelende geschud met de camera was niet alleen vermoeiend maar zorgde er ook voor dat de meeste actie zich buiten beeld afspeelde. Nee, echt enthousiast werd ik hier niet van.

2.5*


avatar van John Milton

John Milton

 • 18074 berichten
 • 9767 stemmen

Deze Engels gesproken, in Tsjechië opgenomen nederhorror is een titel die ik nooit geneigd was op te zetten, gezien de gemiddelde score op MM en IMDb. Maar door vaak positief genoemd te zijn bij challenges en toplijsten, verscheen hij toch op een gegeven moment op de watchlist. Ondanks die wat bescheiden gemiddelde waardering, mag Frankenstein's Army (2013) Joolstein en Tonypulp met 4,5* onder zijn pleitbezorgers rekenen, en met 4* Onderhond, Woland en beavis. Hoog tijd om eens aan te zwengelen dus. Ik wist dat de eerste 20 minuten niet de beste zijn, maar dat het daarna toffer zou worden. En dat bleek tot op de minuut nauwkeurig te kloppen.

en nu dus ook 4 sterren van mijn kant. Hoop dat ze Raaphorst nog zo'n film laten maken, is hoog tijd... Hij vermaakt zich goed in 'the art department' als ik zijn IMDb zo zie, maar ik zeg geen 'nee' tegen meer van dit.... Mooie sfeer, fijne effecten en erg creatief.

Raaphorst was trouwens afgelopen zomer weer even in het nieuws met deze film. Hoe dan ook, graag nog zoiets.

4*