• 9.374.517 stemmen

Oorsprong: Nederland / Verenigde Staten / Tsjechië

Geregisseerd door: Richard Raaphorst

Met onder meer: Karel Roden, Luke Newberry en Hon Ping Tang

Plot Frankenstein's Army

"What is dead may never die."

Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog vinden Russische soldaten die doorstomen naar Oost-Duitsland, een geheim nazilaboratorium. Hier is begonnen met het experimenteren met behulp van de dagboeken van ene Dr. Victor Frankenstein. De wetenschappers in het lab hebben het werk van de legendarische Frankenstein gebruikt om een leger van supersoldaten in elkaar te zetten, door lichaamsdelen van hun gevallen kameraden aan elkaar te plakken. Het is een gruwelijke laatste list van een wanhopige Adolf Hitler om aan een nederlaag te ontsnappen...

avatar van Prudh

Prudh

Ondanks een heel slechte eerste helft enorm genoten van de tweede, waarin Raaphorst zijn abattoirische setting volledig gebruikt, waarin er bijna letterlijk overal op het scherm ledematen te zien zijn en waarin er zonder CGI het ene coole creatuur na het andere tevoorschijn wordt getoverd. Heb zo'n gevoel dat dutchtuga hier ook erg van zal genieten. Veel cultpotentie inderdaad!

avatar van Chrisseh

Chrisseh

Deze film werd gescreened als de 'Stunning Bloody' film op het IFFR, een speciale screening voor studenten. Zo kon ik 'm uiteindelijk 24 januari al zien, dus dat was wel een positieve verrassing. Alhoewel het niet zo hoog op mijn te-kijken lijstje stond, had ik al wel het een en ander erover gelezen dus was zeker enthiousiast toen ik al snel merkte dat ze deze film hadden uitgekozen. Voor iemand die dus niet speciaal voor de creatures en gore kijkt, vond ik juist de eerste helft van de film interessant. Het 'found footage'-effect is soms iets te extreem aanwezig (iets té blurry), maar vond het toch wel een positief effect op de authenticiteit hebben; ik waande me wel met een stel Russen ergens verdwaald midden in nowhere-land.

Spanning wordt aardig opgebouwd, maar alhoewel ik de designs van de monsters wel indrukwekkend vond werd die spanning niet overal even goed onderhouden.

Maar uiteindelijk zeker blij verrast!

avatar van gotti

De bekende mankementen van de film zijn al eerder genoemd, maar de film begint na een uur lekker te lopen, als Raaphorst met zijn absurde en briljante vondsten los kan gaan. Toch wel benieuwd naar Raaphorst volgende film!

avatar van zombie

zombie

Bélon schreef:
Alleen voor echte genreliefhebbers denk ik zo.

Als echte genreliefhebber heb ik hier te lang naar uitgekeken (8 jaar?). Maar door matige reacties van bekenden (die de film eerder zagen) had ik mijn verwachtingspatroon tijdig lager bijgesteld. Helaas is de perfectie en klasse uit de trailer van Worst Case Scenario nergens te bekennen. Ook de teaser trailer van Frankenstein's Army was zeer 'unheimlich'. Maar Frankenstein's Army is nergens eng, spannend of heel grappig. Het acteerwerk strooit behoorlijk wat roet in het eten en een aantal grappen kende ik al uit eerdere films (de teddybeer mix zag ik al eerder in Mars Attacks en voor meters lange bungelende darmen kijk ik liever Braindead nog een keer). Wat rest is het prachtige creature-design dat het laatste half uur in volle glorie tentoon wordt gesteld. Maar dat voelde toch een beetje als een pleister op een afgerukte arm...

avatar van Montorsi

Montorsi

Tsja. Leuk dat zeker... bij vlagen.

De film ziet er nog best aardig uit, en het acteerwerk is niet rampzalig, maar het zijn zeker geen pluspunten. Daar is er namelijk maar een van, de designs van de creaturen van Dr. Frankeinstein. Die waren wel genieten, op hilarisch en zowel luguber vlak zeker een succes. De ideeen zijn er in ieder geval wel bij Raaphorst. Jammer genoeg mist het veel potentieel op het vlak van spanning etc. Zo zonde dat veel scenes niet verder komen dan zo'n wezen in beeld brengen. Denk je eindelijk eens wat spanning terug te zien in zo'n scene dat de cameraman ingesloten lijkt te worden door die wezens, zijn ze al na een paar seconden nergens meer te bekennen. Dat soort keuzes zijn een beetje funest voor de film, net als de kills en dat soort dingen, valt allemaal flink tegen. Veel meer dan 2.5* zit er ook niet in als je eerlijk moet zijn.

Lekker ontwerpen en een keer hopen op een voltreffer zou ik zeggen tegen de makers.

avatar van The Oceanic Six

Frankenstein's Army!

Ik zat hier toch al wel een lange tijd op te wachten, gelukkig nu eindelijk gezien. Vooropgesteld, de film is enorm vermakelijk, maar er had nog veel meer uitgehaald kunnen worden. Iets meer achtergrond uitleg over het hoe en waarom, plus waarom de diverse monsters zijn bedacht had ik wel leuk gevonden. En de film heeft op gebied van spanning ook kansen laten liggen....

Maar dat zijn minpunten die worden overlopen door de pluspunten. Frankenstein's Army (wat een mooie titel trouwens!) is namelijk erg boeiend. De film neemt een 20 minuten de tijd om op gang te komen, maar daarna gaat alles ook goed los en krijg je toch de nodige bizarre monsters en gore voorgeschoteld, in combinatie met een erg pakkend sfeertje. Lekker duister en intens. Het handycam principe wordt weer eens toegepast en het werkt behoorlijk.

Wel had ik af en toe iets meer geweld in beeld willen zien, in plaats van dat de camera weg draait. Nu leken de monsters wel erg dreigend, maar werd er te weinig mee gedaan. Ik heb het gevoel dat dit nog beter kon zijn met een iets groter budget, want ik merk als horrorliefhebber en als liefhebber van dit soort verhalen dat het best wel goed in elkaar steekt. Visueel ziet alles er ook overtuigend uit. Wel jammer dat enkele personages knap irritant waren door matig acteerwerk, maar je kan niet alles hebben.

Genieten.

Eerste 20 minuten zijn inderdaad wat roestig (waarom praat iedereen ook Engels? Zeker als je in Tsjechië gaat schieten met een internationale cast?) maar eens in het dorpje aangekomen is het dubbel en dik genieten van wat Raaphorst voorschotelt.

Geweldige creature designs en ditto effecten zorgen ervoor dat die eerste 20 minuten snel vergeten zijn. Echt spannend of goor wordt deze film niet, maar Raaphorst blijft verbazen met z'n leger en wanneer Frankenstein zelf op het toneel verschijnt is het nog een 20tal minuten volop genieten.

Beste Nederlandse film die ik al gezien heb (Umfeld dan maar even niet meegerekend). Draagt zowaar iets unieks bij aan het genre en het ziet er allemaal meer dan keurig uit. Wat jammer van de found footage stijl (WCS liet betere dingen zien), maar Raaphorst moet gewoon meer films maken.

4.0* en een uitgebreide review

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Stuntelige vertolkingen, lachwekkende creaturen en alweer die hortende camerabewegingen (film in de film), dialogen uit de 21ste eeuw voor een film die zich afspeelt in de jaren 40, een plot dat gammelt alsof het Frankenstein-genre helemaal is doodgebloed... Een angstsfeer is hier niet te vinden.

Neen, geef mij maar een klassieke Frankenstein van Universal of Hammer. Dit was in elk geval voor mij een vervelende kijkervaring. Ongenietbaar voor mij. Sorry.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Haha geweldig. Deed me erg veel denken aan die oude pc-game Wolfenstein (met de first person view): nazi-symbolen, claustrofobische gangen waar je doorheen rent en sluipt, gevechten tegen gepantserde of gemuteerde Duitsers. In het begin had ik twijfels over de POV maar later heeft het z'n meerwaarde (alhoewel de spiegel-scène niet goed ging).

Vind de oorlog-setting en de personages spot on; een grauwe buiten-omgeving, lompe soldaten en industriële, slachthuis-smerige binnenruimtes.. heerlijk. De sound is ook sterk met de metaalachtige effecten, sirenes, gehamer, gezoem.. had zelfs nog meer gemogen allemaal. Sommige creatures hebben alleen een te hoog man-in-pak-gehalte maar er zitten een paar gave tussen en het is ook best geinig allemaal, dat ding dat het karretje voortduwt over de rails, of het jongetje dat naar beneden gegooid wordt.

Jammer dat de kills vooral buiten beeld zijn en dat het laatste kwartier wat uitdooft, de spanning was al weinig aanwezig (iedere keer als hij in het nauw zit is er opeens weer een escape-mogelijkheid), des te meer zonde dat er dan geen strakke climax is zoals in een REC of Trolljegeren. Maar ik verwachtte ook net als in Wolfenstein een soort finale tegen een eindbaas.

Evengoed is het een gaaf filmpje; de nazi's en het sovjet-sfeertje (die muziek tijdens de aftiteling ) vormen een mooie voedingsbodem voor een horror als deze, en leuk dat er naast Tom Six nog een Nederlander is die onconventioneel en sfeervol te werk gaat.

avatar van perceived

perceived

Super!

Heb me hier van 't begin tot 't eind enorm mee vermaakt. De intro was misschien wat lang, maar vond het qua opbouw prima voor wat komen gaat. Geen héél sterk script, dat echter meer dan voldoende ondersteuning biedt voor de fantastische steampunk creaturen die de regisseur te voorschijn tovert. Vroeg me vrijwel constant af wat er nu weer te voorschijn kwam of ging gebeuren... Het verhaal is daarbij niet altijd even belangrijk, zolang het maar weet te boeien en dat deed het!

Tsja, het acteerwerk en accenten. Daar blinkt de film niet in uit, maar vond het zeker niet storend. Behalve dan 'die Duitse': zij klonk meer als een Françoise ('Allo, 'Allo!).

Mooi kleurgebruik, met vooral veel groene, rode, blauwe en gele accenten, verder zeer sober. Het geeft de film een passende en dynamische schwung.

Geweldig dat dit toch wel soort van meesterwerkje van een Nederlandse regisseur is! Ben daarmee natuurlijk benieuwd naar wat nog volgen gaat...

Voor mij was dit de vierde echt toffe Neder-horror. De andere drie zijn: De Lift en (inderdaad!) Human Centipide I & II. 8/10*

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Raaphorst's ticket to fame Briljante steampunk-achtige creature feature met enorme internationale allure. Compleet gestript van enige diepgang en -terecht- vol overgave op bizarre creature designs gedoken. Meesterlijke zet van Raaphorst die zich in één klap onsterfelijk maakt en zich in het eenzame rijtje bij Tom Six voegt. Vooral het laatste gedeelte is ijzersterk en blinkt uit in de vele details wat betreft de mise en scene. Dit debuut staat bol van de verassingen en omarmt Raaphorst's duidelijke eigen identiteit. Mooi dat zoiets blijkbaar nog mogelijk is!

avatar van Shinobi

Shinobi

"Who gives a fuck about this doctor?!"

Op basis van enkele positieve berichten verwachtte ik een goede horror te zien, helaas is dit niet helemaal uitgekomen.

In de eerste helft van de film gebeurt er vrij weinig en de redelijk irritante personages zijn door hun vertolking nou niet echt het type waarvan je hoopt dat ze het overleven. Ik miste ook de spanning, nergens werd het echt beklemmend. Zelfs als de situatie zich ervoor aandient, bijvoorbeeld als Dimitri ingesloten wordt door de monsters en hij vrij gemakkelijk weer uit die situatie komt. Sowieso vond ik het opmerkelijk dat hij opvallend veel met rust werd gelaten door de monsters. Het found footage gebeuren had van mij wel weggelaten kunnen worden, het was op momenten te nadrukkelijk aanwezig.

Gelukkig wordt dit goedgemaakt met het geweldige creature design, want wat een keur aan uiteenlopende monsters heb ik voorbij zien komen zeg. Het leek alsmaar gekker en gekker te worden. Daarnaast is de gore redelijk aanwezig, al had ik graag meer smerigheid in beeld gezien. De camera draaide nu iets te veel weg.

Helaas wordt het tegen het einde aan minder, het ellenlange gesprek van Dimitri met de dokter deed me vrij weinig en liet de films enigszins doodbloeden.

Al met al op zich wel interessant om eens gezien te hebben vanwege het toffe creature design en wat gore, maar meer dan dat moet je er niet van verwachten. Want op andere vlakken is het aan de magere kant en dat is best jammer te noemen, omdat de potentie wel aanwezig is.

Krappe 2,5 sterren.

avatar van james_cameron

Geschifte variant op het aloude gegeven, ditmaal draaiend om een doorgedraaide nazi-dokter die in het geheim een leger bouwt bestaande uit allerlei monsterlijke mechanische soldaten. De aanloop is stroef en amateuristisch, niet bepaald geholpen door vlak camerawerk en tweederangs akteurs (voorzien van allerlei malle accenten), maar zodra de boel losgaat is er geen houden meer aan en is de film lekker maf en vermakelijk. De aanwezigheid van Karel Roden als de gestoorde titelfiguur biedt absoluut meerwaarde. Uiteindelijk niet heel bijzonder en de film had qua production design duidelijk wat meer budget kunnen gebruiken, maar de special effects zijn in ieder geval overtuigend. Dit is een alleraardigst visitekaartje van de nederlandse regisseur Richard Raaphorst.

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

Wolfenstein zie ik hier wel in en misschien ook de Cenobites van Hellraiser?

Er valt veel voor te zeggen om deze film lager te beoordelen. Het acteerwerk is behoorlijk brak, om het nog even erger te maken moet iedereen met een fake accent praten. Wat mij betreft duidelijk humoristisch bedoeld, op een soort campy manier, maar het werkt vaker niet dan wel. Toch hou ik wel van dit soort domme dialoog:

- Serge, go downstairs and see if you could find a lightswitch

- Why?

- Cause we need more light

en kan me dan ook niet voorstellen dat dit niet bewust gedaan is. Later zou nog wel meer blijken dat het met het campy gevoel voor humor van Raaphorst wel goed zit.

Wat je de film nog meer zou kunnen aanrekenen is dat het verhaal heel dun is. Een combinatie van oorlogsperikelen en het verhaal van Frankenstein, blijkt het slechts een kapstok voor een flinke dosis geschiftheid en cool. Persoonlijk reken ik de film dat niet aan, want who cares!. Wat de film wel aan te rekenen valt is een iets te lange aanloop voordat de fun echt begint.

Maar die fun komt er. Qua look schatplichtig aan het found-footage genre, compleet met shaky cam. Wat de film goed doet is een bij wijlen VHS-achtig look met veel wazige shots en vuiltjes. Als de creatures dan verschijnen is het genieten. Het ene "monster" nog vreemder dan de ander, met scharen, cirkelzagen en bestaande uit allerlei vage schrootonderdelen. Piepend en krakend lopen ze door ern donker en grauw gangenstelsel, prachtig. Bij de momenten dat het er echt toe doet, schakelt de soundtrack, die bestaat uit industriële geluiden en sirenes, nog een tandje bij en knalt er wat distortion bovenop.

Dat is het recept wel een beetje. Puur vermaak als je het mij vraagt, met bergen chaos, geschiftheid, energie en cool, zoals al eerder gezegd. Als er dan ook nog een gestoorde dokter om de hoek komt kijken is het feest compleet. Beetje een verstand op nul filmpje, dat qua energie en sfeer ook best wel wat weg heeft van creepy 3D videogames. Wie sterk acteerwerk, een goed plot en een hoop nagelbijtende spanning wil zoekt beter even verder. Voor vermaak kun je hier erg goed bij terecht.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Yes. Is me toch wat tegengevallen. In het begin wordt er nog aardig wat spanning opgebouwd, ondanks het erg slechte acteerwerk, maar eenmaal aangekomen in het huis is de filmische stijl toch een grote sta-in-de-weg. Deze found-footage stijl is effectief zolang er mysterie is, maar de groteske creaties van de dokter verdienen het meer in de spotlight te staan. Ik had hier graag een 'normale film' gezien i.p.v. een 'realsitische', want als Raaphorst net zo creatief om kan gaan met de setting als met zijn creaturen, dan kunnen we nog weleens wat moois verwachten van deze regisseur.

avatar van Spetie

Dit had heel leuk kunnen zijn, maar het kwam er toch niet helemaal uit. Allereerst is het jammer dat de personages Engels praten. Is een detail, die dit soort low-budget films al net dat stukje beter kunnen maken. Daarnaast is er een groot gebrek aan spanning en helpt het zwakke acteerwerk ook niet echt mee.

Gelukkig zijn er dan nog de monsters, die in ieder geval erg creatief ontworpen zijn. Daar zit gelijk ook de grootste fun-factor van de film in. Mooi om te zien, hoe lomp die wezens telkens weer tekeer gaan. Ik vond alleen het camerawerk bij de kills nogal matig, waardoor je lang niet altijd alles even goed zag.

Verder lijkt de film in het laatste half uur een beetje dood te bloeden. De humor wordt wat minder en valt het allemaal een beetje teveel in herhaling. Aangezien de personages er toch niet toe doen, maakt de afloop uiteindelijk ook niet zoveel uit.

Al met al in ieder geval een leuk idee, maar dat maakt blijkbaar nog niet automatisch een goede film.

avatar van Zinema

Mechanische moffen.

Regisseur Richard Raaphorst was niet voor niets conceptual artist bij films als 'Dagon' en 'Beyond Re-Animator'. Brian Yuzna en Gordon Stuart moeten veel plezier aan de creatieve filmmaker hebben beleefd, want dat hij verstand van zaken heeft blijkt wel uit deze bizarre horrorfilm over een leger mechanische nazi's dat dood en verderf zaait. Van pulp gesproken.

Via de zogenaamde found-footage-methode wordt de kijker meegenomen op de missie van een speciale eenheid Russische soldaten dat het moffentuig aan de lopende band uit de weg ruimt. Het gebruik van de 8mm camera komt nogal gekunsteld over, maar wie daar doorheen kan prikken wacht vermaak. Met name tegen het einde is het genieten geblazen met de creaties.

Goed.

Met dank aan Entertainment One voor het recensie-exemplaar.

avatar van DutchTakeshiro

DutchTakeshiro

Frankenstein's Army is een originele film van Nederlandse bodem. Richard Raaphorst weet de meeste kijkers te verrassen met bizarre kostuums, passende muziek en een geschifte professor. De film is ook meteen een van de beste low-budget films waar nazi's in voorkomen. Vele in dit specifieke genre zijn namelijk te belachelijk en tenenkrommend. Raaphorst heeft er echter al zijn energie en passie ingestoken om van Frankenstein's Army een kleine klassieker te maken. Als je het mij vraagt is dat aardig gelukt.

Het verhaal van Frankenstein's Army lijkt vrij snel in elkaar geflanst te zijn. Begrijpelijk dat Raaphorst zich gefocust heeft op het belangrijkste van de film maar een wat beter uitgedacht verhaaltje had zeker geen slechte keuze geweest. Het voelt namelijk allemaal cliché aan. Groepje soldaten die een ondergronds complex vinden... Ik heb dat in ieder geval al vaak zien langskomen. Gelukkig stoort dit verhaaltje niet zo want je weet dat het uiteindelijk toch gaat draaien om iets heel interessants. Het camerawerk is gelukkig niet zo schokkerig. Het gedateerde van de beelden geeft het allemaal meer sfeer en is passend voor de film. Ik heb het al heel wat slechter gedaan zien worden.

Prima cast voor de film. Je kan uiteraard niet veel verwachten van een low budget film dus het is allemaal meegevallen. Karel Roden spant zonder twijfel de kroon als geschifte professor. Roden heeft al in aardig wat onbekende films gespeeld maar hij weet er altijd een eigen twist aan te geven. Ik heb respect voor die man. Slimme keus van Raaphorst een vrij bekende acteur in de film te stoppen. Geeft het allemaal wat meer kwaliteit. Dat moge duidelijk zijn want Roden gaat helemaal in zijn rol op, prachtig om hem zien te acteren in zijn "mechanisch wereldje".

Wow. Simpelweg een wow voor de prachtige creaturen in de film. Raaphorst heeft logischerwijs de meeste energie en geld gestoken in het vormgeven van de monsters. Je kan het zo gek niet bedenken maar het loopt in de film rond. Wapens in alle varianten zijn aan de ondode vastgemaakt. Bizarre diepzeeduikers pakken en zeemijnen als hoofden. Wat een lugubere show zeg. Deed me trouwens denken aan de videoclip van "The Beautiful People" van Marilyn Manson. Verder is de film een en al viezigheid: hoofden, benen, liters bloed en lijken aan vleeshaken. Deze film scoort sowieso hoog in het gore genre.

Frankenstein's Army is een bijzondere ervaring. Iedereen die zich thuis voelt in het horror/gore genre moet deze gezien hebben. Raaphorst heeft zich bewezen als regisseur. Ik voel meteen vaderlandse trots.

avatar van frolunda

frolunda

Waardeloze film waar totaal geen lijn in zit en waarin verschrikkelijk slecht wordt geacteerd.En wat ik nog erger vind Frankenstein's army heeft een totaal gebrek aan sfeer.Het cult gehalte zal er best wel zijn maar als ik een wandelende nazi benzine pomp (of zo iets dergelijks) zie aankomen haak ik af.De makers zullen er best veel plezier aan beleefd hebben maar aan mij is dit niet besteed.

avatar van LOTR-lover

LOTR-lover

Ik zal wel in de categorie weirdo's vallen die deze film wel op waarde kan schatten maar so be it dan maar. Heb me eerlijk gezegd best wel vermaakt met Frankenstein's Army. Natuurlijk was het acteerwerk niet om over naar huis te schrijven, maar de creatures maakten alles goed. Geweldig vond ik die. Als je dan in de aftiteling de namen van de verschillende creatures voorbij ziet komen dan maakt dat de beleving helemaal compleet. Mijn favoriet was absoluut 'Propellorhead', haha.

7/10 (IMDB)

avatar van Black Math

Black Math

Leuk!

Ook ik heb ooit de trailer van Worst Case Scenario gezien, en ik moet zeggen dat het uitgangspunt van die film, Duitsland stuurt nazi-zombie-soldaten naar Nederland uit wraak voor een verloren WK finale voetbal, nog wat absurder (dus grappiger) vond dan het uitgangspunt van deze film. Maar het is niet anders, en dit was zeker ook vermakelijk.

Inderdaad een beetje jammer dat iedereen Engels spreekt, maar als het toch onzinnig is, boeit dat uiteindelijk weinig. Ik heb in een interview gelezen dat Raaphorst eigenlijk niet zo'n fan van found footage is, omdat hij mooie beelden wilt schieten, maar ondanks de found footage vond ik het camerawerk eigenlijk nog behoorlijk verzorgd, met name wat belichting betreft. Verder een lekker onheilspellend sfeertje, mede dankzij de omgevingsgeluiden.

Hier en daar een losse darm, of wat hersenen, maar het hoogtepunt van de film zijn toch de creaturen. Die zien er erg creatief uit met al het gereedschap waarmee ze uitgedost zijn. Toch zou ik graag een heel leger van dit soort monsters willen zien losgaan op een hele menigte mensen. Maar vermaakt heb ik me hiermee zeker. 3,5*.

avatar van namingway24

namingway24

Frankenstein's Army is geen goede film. Leuk dat hij door een Nederlander is gemaakt, maar het is geen goede film. Het heeft één idee en probeert dat uit te smeren tot een al te lange 80 minuten, maar na twee aanvallen van Frankenstein's leger was de lol er alweer af.

Als ik het grootste pluspunt van deze film zou moeten noemen is dat het ontwerp van de nazi-zombie-soldaten. Ze zijn erg uiteenlopend en zijn imposant qua formaat. Hun wapens zijn ook lekker bruut en er waren een paar momenten waarop ik toch wel geïmponeerd raakte.

Jammer alleen dat ze zo inefficiënt zijn. Als je het goed gaat bekijken hadden ze onze "helden" binnen één aanval allemaal afgemaakt kunnen hebben. Maar heel vaak zwaaien ze maar wat blind om zich heen met hun klauw-armen in de hoop wat te raken. Vaak was het een verrassingsaanval die een Russisch slachtoffer eiste.

En als ik het over die Russen moet hebben; wat een vervelend zooitje. Ik weet dat het oorlog is, maar wat waren ze aan het klieren en het zeuren over alles en iedereen. Apart om deze mensen de hoofdpersonages te maken, want echt geïnteresseerd was ik nooit in hun overlevingskans. Ook het feit dat ze af en toe onverstaanbaar Engels praatten hielp niet mee. Karel Roden als de Frankenstein-telg was nog redelijk interessant, alleen had hij soms echt pijnlijk slechte monologen, en welk accent hij nou had daar ben ik niet over uit.

Het found footage element was hier niet echt op zijn plaats, maar ze hadden ten minste een goede reden om alles te filmen. Leuk een film in dit genre met "verouderde" technologie, maar er waren veel te veel fade-outs naar een rood scherm. De maker proberen een paar keer te schockeren met close-ups van verminkte lichamen, en wat dat betreft werkte dat wel. Beste voorbeeld was het geweldige gore-effect als een personage een helm van een soldaat af probeert te krijgen. Ook hou ik gewoon van het chaotische element van found footage. jammer dat de film waarin het gebruikt werd niet iets leuker was.

De enige echte motivatie om te blijven kijken zijn de monsters; het verhaal was flinterdun en de personages te irritant voor woorden. Leuk visitekaartje van Raaphorst, maar het coole design van de monsters is niet genoeg om het slappe verhaal te redden.

avatar van joolstein

joolstein

Deze nu al minste drie keer gekeken en ik krijg er maar geen genoeg van! Een cult- klassieker. Had hem in 2013 ook in mijn top10 staan maar zag nu dat ik hem nog geen sterren had geven. Dus bij deze even goed gemaakt! Wist ook niet dat het van een nederlander was. Niet dat dat iets af doet aan de film. Ben zelfs blij dat er ook nog dit soort films van Nederlandse bodem komen! Samen met Tom Six`s human centipede hoort dit voor mij bij de toppers van Nederland! Heerlijk ziek! Briljant, nazi zombots in een soort groezelige found footage film. Het soort film waar Tarrantino verzot op zal zijn!

avatar van Insignificance

Insignificance

Inventief. Ik heb het niet zo op een Oost-Europese setting, het komt al snel goedkoop over en de film is ook wat bleek om het kopje, maar eens Raaphorst zijn niet al te beste cast in het dorpje heeft geduwd, zijn de rapen gaar en profiteert het zelfs van z'n muffe, afgebladderde en doorgeroeste contreien. Het schort wel eens aan de executie, maar z'n ideetjes mogen er zijn.

Zo nu en dan wat sappige gore voor de liefhebber, maar het zijn uiteraard de biomechanische zombots die de aandacht opeisen. Er waggelen een aantal geweldige schepsels rond en het houdt ook niet op bij één, twee of drie, er zijn er heel wat om je aan te vergapen. De achtervolging door de gangen is heerlijk hectisch en het sounddesign piekt en kraakt zoals het hoort.

Daar werkt de found footage stijl ook verreweg het beste. Oké, Dr. Frankenstein (opvallend dat ze Roden hier voor hebben weten te strikken) is de gebruikelijke mad scientist en het grindhouse laagje is iets te makkelijk, maar met dit aan elkaar gelaste gezelschap heeft Raaphorst een geheel eigen film te pakken die ongetwijfeld in specifieke horror lijstjes zal blijven opduiken.

avatar van leatherhead

leatherhead

Gaaf!

Het plotverloop van de film is zo eenvoudig als wat: trosje Russische soldaten (die vrolijk in het Engels kakelen, maar soit) zijn op zoek naar een stel gegijzelde kameraden, en dat gaat natuurlijk niet bepaald van een leien dakje. Ze stranden op één of ander obscure, nazistische fabriek, waarin de notoire Dr. Frankenstein huishoudt. En al gauw stuiten ze op verzet.

Het eerste halfuur van de film is wat aan de saaie kant, maar Raaphorst brengt op tijd leven in de brouwerij en trekt halsoverkop alle registers open. Heerlijk creature design; de monsters komen zowaar echt dreigend over. En de found footage stijl waar ik aanvankelijk nogal sceptisch over was, werpt later in de film absoluut zijn vruchten af. Voornamelijk de hectische achtervolgingen door de morsig uitziende gangen zijn geweldig. De eindscene was voorts niet écht onbevredigend, maar mijn maag had eigenlijk wel zin in nog wat meer vetzakkerij.

Creatieve vent dus die Raaphorst; zo mag hij ze in het vervolg zeker meer gaan maken. Bij aanvang had ik mijn twijfels, maar eens de creaturen ten tonele verschenen was ik het desastreuze acteerwerk allang weer vergeten. Deed ook verdacht veel denken aan Wolfenstein allemaal, vermoedelijk is de regisseur niet onbekend met de reeks. Dikke 3,5*.

avatar van Woland

Woland

Ik had er na een minuut of twintig, dertig weinig vertrouwen in. Found footage vind ik meestal weinig meerwaarde hebben, matige acteurs die Russen spelen door simpelweg Engels te praten met een Russisch accent is ook al geen goed begin, en er gebeurt weinig tot niets interessants, alleen wat weinig verheffende oorlogsscenes. Maar daarna is het een uur lang genieten van een heerlijk stukje culthorror. Geweldige monsters die door een nazaat van Frankenstein uit resten soldaat en mechanische delen in elkaar zijn geknutseld en die er ook gewoon ontzettend cool uitzien, een behoorlijke hoeveelheid bloed en gore, en gelukkig geen overdreven hoeveelheden flauwe humor, hoewel de cult-knipoog er duidelijk bovenop ligt. Ik val dus duidelijk in het kamp joolstein hier, en heb me verrassend goed vermaakt met dit stukje Neerlands trots,

avatar van lars-pixar

lars-pixar

Waar andere B horror films moeite hebben met het uitwerken en in beeld brengen van creatief bedachte monsters heeft Frankenstein’s Army daar geen moeite mee. De creaties hierin zijn zeer creatief en in details in beeld gebracht. Toch blijft de potentie naar een gore horror film op vele momenten weg. Het zijn dan ook meer nette creaties die rond lopen ter decoratie. In vele scenes is het dus niet meer dan een spektakel aan wandelende Frankensteins die lijken aan te willen vallen. Door het found footage camerawerk lijkt dit niet geheel tot zijn recht te komen. Het zijn meer de soldaten personages eromheen die hun aanval doen en hiermee actie toevoegen aan de film. Daarbij blijft het gore af en toe helaas afwezig, maar voor een Nederlandse crew is er overduidelijk geprobeerd alles er uit te halen wat er maar in zat. Voor Nederlandse begrippen dus zeker een hele prestatie. De film is daarmee een leuk gegeven in zijn genre en kijkt voor de liefhebbers vermakelijk weg!

avatar van Shadowed

Shadowed

Geinig.

Niet eens zo'n hele slechte film dit, van onze eigen Richard Raaphorst. Ik ken die naam overigens niet, maar hij weet best een originele draai aan het genre te geven met deze film, die soms behoorlijk vermakelijk is in zijn vrij domme concept.

Het found footage gehalte is soms leuk gedaan, al had ik een first person view hier eigenlijk wel beter in vinden passen, want Raaphorst lijkt soms zelfs behoorlijk die richting op te gaan. Vooral een aantal achtervolgingen en gevechten zagen er niet meer found footage uit.

Het begon allemaal wat saai, maar eenmaal in de fabriek kantelt de boel gelijk en wordt het een stuk leuker. Enkele lekker pakkende actiescenes, het ziet er allemaal behoorlijk simpel uit en van acteerwerk kan je ook niet echt hoog spreken, maar ja.

Die beesten zijn lekker lomp en soms zelfs behoorlijk creatief wat zorgt voor enkele hele leuke momenten. Eenmaal richting het einde vond ik het weer wat minder, de achtervolgingen en vuurgevechten zijn de momenten die er bovenuit steken.

Wel leuk om eens gezien te hebben, het is allemaal erg simpel en het eerste kwartier is eventjes doorbijten, maar daarna is het wel leuk.

avatar van Duke Nukem

Duke Nukem

• 1985 stemmen

Een leuk idee maar soms matig uitgevoerd. Allereerst de Russische soldaten die gewoon Engels praten. De found footage/handy-cam zorgt er soms voor dat je niet ziet wat er eigenlijk gebeurt. Ook vreemd dat als het groepje Russische soldaten voor het eerst aangevallen wordt, er geen enkel slachtoffer valt. Ook de cameraman zelf lijkt steeds veilig te zijn (behalve aan het einde van de film). Daardoor gaat er weinig dreiging uit van de biomechanische zombots (Ik steel hier van Insignificance), dat is wel weer jammer want ze zien er erg goed uit. Van mij mag van Frankenstein's Army zeker een vervolg komen!

Aronimus schreef:
De creaties vind ik heel erg origineel en de tijd waarin het zich afspeelt blijft interessant. Ik prefereer kostuums, pakken, animatronics e.d. ten alle tijde boven CGI en deze film heeft daar van voorzien.

Dat is inderdaad een pluspunt, ben blij dat ze die keuze hebben gemaakt want er is tegenwoordig een overdaad aan (vaak lelijke) CGI in films.

avatar van Collins

Collins

Een film in found footage stijl. Een zeer geschikte filmvorm voor een productie met een klein budget. Behalve dit praktische voordeel wordt in found footage altijd behoorlijk close gefilmd en dat maakt de stijl hectisch en dynamisch. De beelden ogen authentiek en als kijker zit je dicht op de actie en is de betrokkenheid groot. Perfect voor een film als Frankenstein’s Army.

De grote nadelen van de stijl zijn het eeuwige schuddebuikende camerawerk en de storingsgevoelige beelden. In Frankenstein’s Army worden de voordelen goed benut en worden de nadelen overzienbaar gehouden.

De dynamiek is groot. De film is actierijk. Confronterend in de beeldvoering. Heftig en sfeervol. Vanaf de start heerst er een duistere sfeer. De beelden komen door een soms wazig onverlicht kleurenfilter tot je. Het voegt aan de beelden een mistroostige glans toe. Het geratel van de ouderwetse camera (we spreken over WOII) verhoogt de illusie van authenticiteit.

Een troosteloze wereld waarin Nazis en Russen elkaar in kale landschappen bevechten en elkaar even vanzelfsprekend als afstandelijk neerknallen. Het is een kille weergave van de dagelijkse beslommeringen van een oprukkende gevechtseenheid aan het front.

Echt leuk wordt het als het rariteitenkabinet van Dr. Frankenstein een woordje mee gaat spreken. De meest fantastische creaturen verschijnen in beeld. Zonder computereffecten. Ieder creatuur is handmade. Prachtige designs komen voorbij. De creaturen zijn opgebouwd uit lijk- en machineonderdelen. Echt waanzinnig. Grotesk en angstaanjagend. De film die al een rauwe beleving was, betreedt met de introductie van de bizarre wezens een nog grotere nachtmerrie.

En dan de setting. Magnifiek. Kille laboratoria, viezige slachtruimtes en macabere mortuaria. Het zijn de perfecte decors voor de waanzin die voorbij trekt. Prachtige plaatsen ook om eens flink met gore uit te pakken. En dat gebeurt dan ook.

Toch levert al die uiterlijke schoonheid wat nadeeltjes op. De decors en creaturen nemen de film zodanig in beslag dat het verhaal ondergeschikt raakt. Best jammer, want op den duur bestaat de film enkel nog uit gruwel en miste ik het verhalende perspectief. Ook aan de personages wordt weinig aandacht besteed. De personages zijn gewoon onsympathiek. Daarmee is alles wel gezegd. Meer gelaagdheid is er niet.

Maar goed. Wat rest is een originele film met waanzinnige decors en creaturen. En die kijken heerlijk weg.