• 8.902.200 stemmen

Met onder meer: James West

Gesproken taal: Engels en Spaans

Plot Bisbee '17

"The past is present."

Documentaire over het stadje Bisbee, dat op kleine afstand van de Mexicaanse grens ligt. In het stadje wonen veel kunstenaars en beeldhouwers, die woningen hebben in de naburige bergen. In het jaar 1917 werden er meer dan 1200 immigranten - die werkzaam waren in de mijnen - op brute wijze door de lokale sheriff naar de woestijn gebracht en voor dood achtergelaten. Filmmaker James West blikt samen met enkele bewoners van Bisbee terug op die tijd.

logo tmdbimagelogo tmdbimage

Op woensdagavond 20 maart vertonen we deze verbijsterende documentaire tijdens AWL_029 in WORM, Rotterdam. check www.worm.org

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

Steeds als ik denk bij een cultfilm bij 'mijn' WORM in slaap te vallen krijg ik zo'n prachtige film als deze voorgeschoteld - zie ook Der Siebente Kontinent van Michael Haneke een tijdje geleden. Nooit geweten van het bestaan van dit verhaal, en Robert Greene brengt het op een boeiende wijze in beeld. Vooral fascinerend vond ik dat ze aan bij het naspelen van de afschuwelijke gebeurtenissen wél heel veel aandacht steken in de kleding, maar het wel zich laten afspelen in een tijd waar auto's en elektronica normaal zijn. De personen die worden gefilmd vond ik ook boeiend - verfrissend dat ze ook zichtbaar erkennen dat er een cameraploeg bij is.

avatar van missl

missl

Weinig info en veel info over het naspelen.

Had liever meer van het eerste gezien, wat een verhaal.

avatar van mrklm

mrklm

Het Amerikaanse stadje Bisbee was op 12 juli 1917 in rep en roer omdat mijnwerkers, gesteund door de vakbond, massaal besloten het werk neer te leggen om betere lonen en arbeidsomstandigheden af te dwingen. Met hulp van dorpsbewoners werden de stakers omsingeld, in een goederentrein gedreven en gedumpt in de woestijn waar velen van hen om het leven kwamen. 100 jaar later weten de makers van deze documentaire plaatselijke bewoners over te halen om de gebeurtenissen van die dag volledig na te spelen. Een aantal deelnemers, waaronder de gebroeders Ray, kruipen daarmee in de huid van hun voorouders maar deze gebeurtenis blijkt een diepgaand effect te hebben op alle deelnemers, en vaak op onverwachte wijze. Bisbee ligt dicht bij de grens met Mexico en veel van de stakers waren immigranten. Daardoor is er een duidelijke link met het huidige politieke klimaat. Een fantastische documentaire die toont hoe waardevol het kan zijn om je volledig in te leven in geschiedenis. Onderhoudend, ontroerend, fascinerend, vaak verrassend en zeer veelzeggend. Het resultaat is ronduit subliem.