• 9.375.523 stemmen

Oorsprong: Zuid-Afrika

Geregisseerd door: Jerome Pikwane

Met onder meer: Petronella Tshuma, Kwande Nkosi en Dawid Minnaar

Plot The Tokoloshe

Busi is een jonge vrouw met gevaarlijke, onderdrukte emoties. Ze is arm en neemt een baan aan als schoonmaakster in een ziekenhuis in Johannesburg. Haar doel is voldoende geld verdienen, zodat ze haar zus naar Johannesburg kan laten komen. Op een dag treft Busi in het ziekenhuis een jong meisje aan. Ze is in de steek gelaten en beweert dat ze opgejaagd wordt door een bovennatuurlijke kracht. Busi doet een poging het meisje te redden, maar dit blijkt nog niet zo makkelijk te zijn.

avatar van joolstein

joolstein

Zuid-Afrikaanse horrorfilm die je kennis laat maken met Busi (Petronella Tshuma), een vrouw die begint als schoonmaakster in een ziekenhuis in Johannesburg. Ze treft een jong meisje in het ziekenhuis dat gelooft dat ze wordt achtervolgd door een bovennatuurlijk kwaad...een Tokoloshe uit de Afrikaanse folklore, meer bepaald de Zoeloecultuur. Het wezen zijn enige motivatie is plezier en pleegt hiervoor kwade dingen, vooral tegenover kinderen. Ondanks dat er in de film meerdere elementen zijn van ‘je heb het allemaal al eerder gezien’ was het wel sfeervol, griezelig, doordacht en verrassend goed. Een donker en grimmig verhaal waar men wat traumatische verleden perikelen van de hoofdpersonage en wat subtekst over de problemen van het land zelf, toegevoegd. De effectieve belichting en cinematografie, het acteerwerk en de locatie waren zeer goed, heb weleens Afrikaanse films gezien waar het allemaal veel minder was!

avatar van Shadowed

Shadowed

Uitgekauwde horrorthriller met een aantal sfeervolle beelden en een uniek schepsel dat de boel flink op stelten zet. De uitwerking van regisseur Jerome Pikwane is niet bijster origineel en zeker de scènes waarin het jonge kind de kar moet trekken getuigen van weinig indrukwekkend beeldmateriaal (dat stemmetje kan echt niet), maar de donkere hoekjes en verlaten gangen zijn best efficiënt voor een competente sfeerzetting. Het acteerwerk is daarentegen niet geweldig, maar de finale komt met uitstekende beeldvoering en de cinematografie ziet er ondanks budgettaire beperkingen goed uit.

avatar van John Milton

John Milton

Tsja. Als je de betere Afrikaanse horrorfilms als Saloum (2021) en Gaia (2021) gezien hebt, dan ga je verder kijken wat je nog meer kunt vinden. Aangezien ik voor het Uit welke landen kijk jij films? - topic sowieso al veel Afrikaanse films kijk die ik weet op te snorren, blijft er helemaal specifiek voor horror meestal alleen de restjes over; films die lager dan een zes scoren, zoals The Tokoloshe.

Het was dan ook een aangename verrassing dat deze film helemaal zo slecht niet was. Het folkloristisch aspect geeft het sowieso enige meerwaarde, maar ook de sfeer is best heel aardig gelukt. De productiewaarden bovendien, zijn niet ondermaats voor een Afrikaanse horror. Ik ben benieuwd wat het budget was, want regisseur Jerome Pikwane heeft er een vrij aardig genrewerkje uit weten te persen. Die 4,5/10 op IMDb is wat mij betreft niet op zijn plaats.