menu

Skjelvet (2018)

Alternatieve titel: The Quake

mijn stem
3,07 (218)
218 stemmen

Noorwegen
Drama / Thriller
105 minuten

geregisseerd door John Andreas Andersen
met Ane Dahl Torp, Kristoffer Joner en Jonas Hoff Oftebro

In 1904 wordt Oslo getroffen door een aardbeving met een kracht van 5,4 op de schaal van Richter. De aardbeving had zijn epicentrum in de "Oslo Graben" die onder de Noorse hoofdstad loopt. Er vinden vandaag de dag nog steeds kleinere aardbevingen plaats in dit gebied. Geologen weten het niet zeker, maar er zijn tekenen die erop wijzen dat we een grote toekomstige aardbeving in Oslo kunnen verwachten. Wanneer kan niemand met zekerheid zeggen. Misschien over 100 jaar, misschien over 10 jaar of misschien wel morgen.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=l-WvbZ_bI_c

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Elchapo
4,0
Goede rampenfilm,the wave( bølgen) was ook al een schot in de roos en deze dus ook.weer hetzelfde gezin wat wéér een ramp treft?Nou ja,het levert in ieder geval weer de nodige spectaculaire beelden op.dat mooie cgi's niet alleen meer uit de VS komen is inmiddels wel duidelijk......4 stars.

avatar van meneerknoop
Op zich wel aardig, maar de traagheid irriteerde me mateloos. Zoals dat kind op een scheurende ruit blijft liggen. dat duurt dan maar en duurt maar... Ook zo nu en dan vreselijk ongeloofwaardig. Wel mooi geschoten!

avatar van 606
3,5
606
Geinig om bekende dingente zien, aangezien ik in juli nog in Oslo ben geweest. B.v dat grote opera gebouw die heb ik ook gezien.

Ben zeer onder de indruk van deze super film die best realistich is gemaakt. En greep me ook bij de strot zo gezegd en je leeft echt mee. Alleen jammer van het laatste stukje einde.

1,5
Belachelijk saaie film. Volledig onrealistisch in vele opzichten. Ook zelden zo’n voorspelbaar verhaal aanschouwd. De makers hadden de eer bij hun zelf moeten houden en het bij het eerste deel moeten laten. Wat gebeurt er in deel 3? Een tropische storm in Noorwegen ofzo? Of een vulkaanuitbarsting? Wat een lachertje.

avatar van Donnie Vallermee
4,5
Heel goede film! Maar één vraag blijft:

Hoe zijn ze in vredesnaam uit dat hangende gebouw op de 34ste verdieping gekomen ???


Dát vraag ik me dus écht wel af ?

avatar van Petina
3,0
Misschien teruggelopen met de trap?

avatar van kleez
3,5
Donnie Vallermee schreef:
Heel goede film! Maar één vraag blijft:

Hoe zijn ze in vredesnaam uit dat hangende gebouw op de 34ste verdieping gekomen ???


Dát vraag ik me dus écht wel af ?


Petina schreef:
Misschien teruggelopen met de trap?


Ik kom niet meer bij

@Film001 Of dat een man diverse regeringsgebouwen in Oslo opblies en daarna naar een eiland reisde om daar verkleed als politieagent tientallen kinderen neer te schieten alsof het een videospel was?

Ik vind het een interessante film. Niet de beste in zijn genre maar ook niet de slechtste.

Er was inderdaad ooit een aardbeving in Noorwegen met een kracht van 6 op de schaal van Richter.

Aardbeving bij het Oslofjord - Wikipedia - nl.wikipedia.org

3,0
intressante film maar slecht einde. alles is mooi geschoten. alleen waar ik me aan iriteer is de sene in de lift kan bijna een kwartier duren. dan de sene met de glasplaat die bijna 10 min duurt en dan zo een einde..... nee dan krijg ik t gevoel alsof ik de hele film voor jan met de korte achternaam heb gekeken.

avatar van Rodger
1,5
Matige film, maar wat moet je meer verwachten van een rampen film.
voor de liefhebbers ok.. maar ik laat deze voortaan liggen..
1.5 *

avatar van elayz
3,0
Zolang de ramp niet is begonnen gebeurd er weinig. De special effecten zien er goed uit.
Ook is het verhaal prima. Alleen zoals menig andere kijker aangeeft, komt de film erg abrupt aan zijn eind, nou ja, er is eigenlijk helemaal geen einde.. Binnen 30 seconden zit je van midden in de spanning Tot in de aftiteling. Jammer..

avatar van martijn011
2,5
Na het prima 'Bolgen'(the Wave) ook het vervolg maar eens opgezet. Na een tsunami hebben de makers gekozen voor een rampenfilm in de vorm van een aardbeving.
Waar rampenfilms meestal bol staan van explosies en CGI, hebben de makers er nu voor gekozen om eerst uitgebreid kennis te maken met Kristian Eikjord en zijn gezin.
Op zich niet zo'n hele verkeerde keuze, al is het diverse malen voorgekomen dat ik heb gekeken hoe lang de film nog duurt. Het was tegen het saaie aan, waardoor de interesse om de film verder te kijken met de minuut minder werd.

Wanneer de aardbeving dan daadwerkelijk plaatsvindt valt meteen op dat het er fantastisch uit ziet. Wederom wordt er voor gekozen om het 'klein' te houden zodat de focus volledig op een wolkenkrabber komt te staan waarin de hoofdrolspelers elk hun eigen verschrikkingen meemaken.
De film kent, zeker in het laatste gedeelte, wel heel veel onwaarschijnlijkheden zodat het me niet helemaal kon overtuigen.
De film is prima kijkbaar, maar kent wel enige mankementen.
Kleine onvoldoende.

3,5
Er zitten inderdaad nogal wat onwaarschijnlijkheden in de film, en die vraag van Donnie
Vallermee deelde ik trouwens, het is een nogal prompte overgang maar nam ik uiteindelijk
aan dat ze later bevrijd zijn door een reddingsdienst. Leek het me achteraf ook nogal overbodig
om ook dit nog (Uitvoerig) te laten zien.
De special effects vond ik daarentegen overtuigend realistisch, en niet met overmaat. De film
blijft gericht op de benarde omstandigheden in afwisselende situaties, en is de film daarmee
geen moment eentonig.
Toch een beetje on-Scandinavisch deze film, want neigend naar een Hollywood-achtige
oppervlakkigheid waarbij de acteur in de hoofdrol ook duidelijk trekjes vertoont van een
heroische allure. Maar hier toch net binnen de aanvaardbare perken. En vond ik dit al met
al best wel een boeiende rampenfilm.

avatar van john mcclane 2
3,0
Film001 schreef:
Belachelijk saaie film. Volledig onrealistisch in vele opzichten. Ook zelden zo’n voorspelbaar verhaal aanschouwd. De makers hadden de eer bij hun zelf moeten houden en het bij het eerste deel moeten laten. Wat gebeurt er in deel 3? Een tropische storm in Noorwegen ofzo? Of een vulkaanuitbarsting? Wat een lachertje.

Want over het algemeen zijn rampen films heel realistisch?
2012 ? Day after tomorrow ?geo storm? Deep impact ?
Volgens mij gaat het vooral om het spektakel!

3,5
Blijft inderdaad een raadsel hoe ze vanaf de benarde positie waar ze op de kozijnen hangen, weer terug komen op het minder onveilige deel van de door de beving getroffen torenflat (en uiteindelijk in veiligheid). Licht onbevredigend einde daardoor, maar daarvoor zit je wel weer op het puntje van je stoel.

avatar van joolstein
2,0
geplaatst:
In Hollywood is het vrij normaal dat op een succesvol eerste deel een tweede volgt en in Noorwegen moeten ze hebben gedacht; Dan doen wij het ook! En zoals gebruikelijk verander nooit een succesvol concept (de personages staan meer centraal) maar doet het in een tweede film wel groter en spectaculairder! Tja...en drie jaar later was daar het vervolg. Waarbij de keuze voor de grootste stad en hoofdstad van Noorwegen, snel is gemaakt! Tevens is het een feit dat er in Oslo al eerder een aardbeving was geweest, namelijk op 23 oktober 1904.

Helaas was regisseur Roar Uthaug na 'Bølgen' vertrokken naar Amerika om daar 'Tomb Raider' (2018) te maken en staat er dus een andere regisseur aan het roer. En die bundelt in deze film vooral de rampenfilm-clichés. Van een echt spannende opbouw is ook geen sprake. Iets met relatieproblemen, een dode wetenschapper en fraude van een bouwbedrijf bij een gebouwde tunnel. De scepsis van de ‘experts' komt hier eerder lachwekkend over dan echt geloofwaardig. En het hotel uit de eerste is nu gegroeid tot een complete toren.

Oslo veranderd uiteindelijk in een puinhoop en de climax bestaat uit niet veel meer dan het gevangen zitten van vader, moeder en dochter in een wolkenkrabber die op omkiepen staat. Gelijkend op het laatste gedeelte wat in het eerste film niet zo interessant was (opgesloten in een kelder) En hier wordt zo'n beetje elke cliché uit de kas getrokken. Waaronder uiteraard een liftscene en een scène met het brekende glas (herinner me die uit The Lost World: Jurassic Park (1997) maar misschien al veel ouder?) Het enige wat gelukkig achterwege blijft is een te suikerzoet Hollywood-einde, al is hoe het nu eindigde nu ook niet bepaald goed te noemen.

Och, het is onderhoudend en je kan je inderdaad nog wel een beetje met de film vermaken maar dit is beduidend minder goed, clichérijk en niet echt heel spannend.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:01 uur

geplaatst: vandaag om 21:01 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.