• 9.386.349 stemmen

Mein Bruder Heißt Robert und Ist ein Idiot (2018)

Alternatieve titel: My Brother's Name Is Robert and He Is an Idiot

Oorsprong: Duitsland / Frankrijk / Zwitserland

Geregisseerd door: Philip Gröning

Met onder meer: Julia Zange, Josef Mattes en Susanne Wuest

Gesproken taal: Duits

Plot Mein Bruder Heißt Robert und Ist ein Idiot

De tweeling Robert en Elena is negentien jaar. Gedurende een zomer brengen ze een weekend samen door op een benzinestation op het platteland waar ze aan een filosofisch proefwerk schrijven, Het weekend zal voor beiden het einde van hun jeugd, die ze samen doorbrachten, betekenen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Fransman

Fransman

Je moet het maar durven: een film van bijna drie uur over een broer en zus die in een weiland filosofieteksten zitten te leren, zonder dat er verder veel gebeurt. Daar houden de meesten na een kwartier mee op. Gelijk hebben ze, ik moest ook flink doorzetten. De eerste anderhalf uur kun je best overslaan, pas in het laatste half uur ontvouwt zich een reeks toch wel schokkende gebeurtenissen. Die slowburner is het handelsmerk van regisseur Philip Gröning.

In de bovenlaag van de film lijkt niet veel te gebeuren. Een hoop geneuzel over het begrip tijd, of heden en verleden nu wel of niet bestaan, over Augustinus, Brentano, Heidegger, vooral de broer is een wijsneus. Ze rommelen wat met beestjes, kopen bier in het benzinestation, gaan zwemmen in een nabijgelegen meertje. Maar er zijn twee onderstromen: een erotische en een gewelddadige. Het wachten is tot die aan de oppervlakte komen.

Het is een vreemd stel die twee. Over hun where abouts komen we niets te weten. Het is duidelijk dat er ook een fysieke aantrekkingskracht bestaat tussen de twee. Ze zitten regelmatig aan elkaar te plukken, of ze beginnen te meppen. Julia Zange speelt Elena. Niet direct een schoonheid, maar in dat dunne hempje is ze wel sexy. Zij wil 'het' doen voor het examen. Als dat niet lukt, wint hij haar auto. Ze probeert klanten van het pompstation te verleiden en ze wil weten of hij 'het' gedaan heeft met haar vriendin, hij ontwijkt de vraag. Ze lijken geen morele remmingen te hebben. De spelletjes die ze spelen in het pompstation worden steeds verontrustender.

Je vind dit dus helemaal niks, of je wilt absoluut weten hoe dit afloopt. Een tussenweg is er niet. Kudo's voor de twee hoofdrolspelers; het zal niet gemakkelijk geweest zijn om die spanningsboog te handhaven. Een strakke regie zal nodig geweest zijn.

avatar van Brix

Brix