menu

Colette (2018)

mijn stem
3,30 (114)
114 stemmen

Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Biografie / Drama
111 minuten

geregisseerd door Wash Westmoreland
met Keira Knightley, Dominic West en Eleanor Tomlinson

Een jonge plattelandsvrouw trouwt met een beroemde literaire ondernemer rond de eeuwwisseling in Parijs. Op verzoek van haar man schrijft ze bestsellers die onder zijn naam gepubliceerd worden. Haar zelfvertrouwen groeit en haar werk beïnvloedt niet alleen haar leven en huwelijk, maar ook de wereld om haar heen.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=tvRtEFmN8DE

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van kappeuter
3,5
kappeuter (crew)
Vanaf 20 december in de bioscoop (The Searchers)

Zwolle84
Eindelijk!

avatar van Mads Smikkelsen
3,5
Draait nu al in Alkmaar

avatar van Mads Smikkelsen
3,5
Vandaag gezien, niet verkeerd! Geen topper maar toch 3,5***

avatar van joolstein
3,5
De film Colette is het fascinerende waargebeurde levensverhaal over Sidonie-Gabrielle Colette Het begint wanneer ze als simpel plattelandsmeisje rond 1900 als jonge bruid van de beroemde, maar berooide schrijver/uitgever Henri 'Willy' Gauthier-Villars haar entree maakt in de Parijse high society. Door haar sexy novelles (soort voorloper van grijze tinten) over Claudine zette zij Frankrijk op zijn kop en werd zo één van de bekendste vrouwelijke auteurs van het land. Natuurlijk gaat het verhaal over hoe moeilijk het was voor vrouwen in die tijd, maar dat je er met veel doorzettingsvermogen wel komt. Maar wat 'Colette' net wat extra's geeft is haar leven van absolute openheid en ongeremdheid. Ze experimenteerde met open relaties, erotiek en travestie. Ze had een verhouding met de transgender markiezin ‘Missy’. Haar leven was gecompliceerd, en door een goed spelende Keira Knightley was het verrukkelijk om naar te kijken. Toch verschilt het niet heel veel van andere kostuum-drama; goed geacteerd en gezellig. En Keira Knightley in prachtige jurken is en blijft natuurlijk nooit verkeerd maar of dat nu ook de bedoeling van de film was?

avatar van mrklm
3,5
Keira Knightley is goed gecast als Colette, een plattelandsmeisje dat trouwt met een beroemde schrijver en uitgever die zijn werk uitbrengt onder de naam 'Willy' [Dominic West]. Willy blijkt een rokkenjager te zijn die zijn geld uitgeeft aan hoeren, gokken en andere geneugten des levens en is daarom noodgedwongen steeds te zoeken naar een nieuw succes om zijn dure levensstijl te bekostigen. Wanneer hij ontdekt dat Colette haar eigen ervaringen in een plattelandsdorpje op schrift heeft gesteld, zet hij haar aan om de verhalen te verwerken in een boek dat hij onder zijn eigen naam zal uitbrengen. De Claudine-romans blijken een enorm succes, ook onder jonge vrouwen en Colette geniet volop van het succes. Bovendien besluit ze zelf gebruik te maken van de open relatie die ze heeft met Willy, maar dat maakt het wel moeilijker om die relatie in stand te houden, zowel op zakelijk als persoonlijk gebied.
Een verzorgde productie die duidelijk maakt hoezeer de pikante Claudine-verhalen een weerspiegeling waren van de tijd (rond 1900). Knightley en West zijn uitstekend in de hoofdrollen, maar de film is wat episodisch qua structuur en hoewel het vermakelijk is van begin tot einde zijn er weinig dramatische hoogtepunten.

3,5
Bruisend kostuumdrama/biopic over het huwelijk en de emancipatie van de Franse schrijver Sidonie-Gabrielle Colette (1873 - 1954). Colette (mooie rol van Keira Knightley) trouwt op jonge leeftijd met de schrijver en uitgever Henry Gauthier-Villars (bekend als 'Willy', vertolkt door Dominic West), een flamboyante en charismatische man met onhebbelijke trekken, die onder andere tot uiting komen in het voor zijn karretje spannen van Colette door haar te dwingen om zijn 'Claudine' boekenreeks te schrijven. Het koppel Willy-Colette genereert zo succes en is graag gezien in aristocratische kringen, waar vooral Willy wordt bewierookt om 'zijn' geniale boeken. Colette komt in de navolgende jaren in aanraking met een bont arsenaal aan (artistieke) personen en wordt zich , geholpen door Missy, bewust van zichzelf en haar behoeften en talenten.
Hoewel Colette vooral een biopic is, laat de film zich zeker ook bekijken als een coming of age film, gelet op de ontwikkeling en emancipatie van Colette van afhankelijk meisje naar vrijgevochten, zelfbewuste vrouw. In dat proces valt er genoeg te genieten, niet alleen door de diverse (veelzijdige) personages, maar ook door het soms spannende kat en muisspel tussen Colette en Willy. Jammer dat er hier en daar Engels wordt gesproken met een potsierlijk Frans accent, een manco dat meer Amerikaanse/Engelse films die zich afspelen in Frankrijk treft. Bijzonder ook dat Colette een brief schrijft die we haar in het Engels horen voordragen terwijl de camera inzoomt op de betreffende tekst, die dan door haar in het Frans wordt opgeschreven. Kleine dingen weliswaar, maar wees consequent.
Al met al een fijne film om naar te kijken. Een postuum eerbetoon ook aan de schrijfster Colette en een boodschap aan alle (jonge) vrouwen om zelf, onafhankelijk, te kiezen voor dat wat je gelukkig maakt.

avatar van Redlop
3,5
Knappe rol van Keira Knightley, maar bovenal een sfeervol portret van de belle époque.

3,5*

avatar van schoonetoonen
3,0
Beetje rommelig en fragmentarisch. Sommige plotwendingen waren er ineens, waarbij ik dacht: he? hoe dan?
Ik ben nooit een fan geweest van Keira met haar altijd terugkerende maniertjes, maar gelukkig kon ik me daar na een klein uur wel overheen zetten.

avatar van de grunt
3,5
Altijd een feest om Keira te bewonderen.

avatar van scorsese
4,0
Uitstekende film waarin een vrouw succesvolle boeken schrijft onder de naam van haar man. Het plot van deze biopic heeft wel wat weg van The Wife (2017). Twee boeiende hoofdpersonages en ook hun relatie is eveneens boeiend. De positie van man/vrouw destijds wordt uitstekend neergezet. Prima aangekleed en goed acteerwerk. Een kleine 4.0 sterren.


3,5
Ik kende het verhaal van deze Gabriella/Colette niet en vond het wel meeslepend. Heb me geen minuut verveeld. En als hardcore fan van Keira Knightley valt er veel te genieten. Dit soort kostuumdrama's is haar op het lijf geschreven. De gehele cast levert vakwerk en de cinematografie is prachtig.. Maar de film laat ook wel wat steken vallen. Al gememoreerd is dat er nogal wat plotwendingen niet goed in het verhaal zijn ingebed. Maar het grootste minpunt is natuurlijk dat deze heel erg 'Franse' film (verhaal, personages, locaties) geheel in het Engels tot ons komt. Als Colette een brief schrijft zien we de Franse tekst en horen een Engelse voice over. Dat is natuurlijk belachelijk. En verder is het een nogal preutse film. Terwijl het toch heel nadrukkelijk over de (overvloedige) seksuele relaties met mannen en vrouwen van deze Colette gaat, zowel in haar werk als in haar persoonlijke leven. Daar krijgen we weinig van te zien.

avatar van IH88
3,5
“My name is Gabrielle Colette and the hand that holds the pen writes history.”

Fijne film. Sfeervol, sterke dialogen, fantastisch acteerwerk van Knightley en West, fraaie kostuums en een interessant verhaal. Colette laat zien hoe de man-vrouw verhoudingen waren aan het begin van de vorige eeuw (en hoe er tegen homoseksualiteit werd aangekeken), en het laat vooral zien hoe giftig een relatie kan worden als werk en liefde gecombineerd wordt (hoewel je jezelf kan afvragen hoeveel liefde er in eerste instantie überhaupt was).

Niet alle personages zijn even interessant en sommige subplots voelen wat overbodig, maar daar staat het acteerwerk van Knightley en West tegenover. Beide hebben duidelijk het grootste plezier in het spelen van hun rollen.

avatar van Tarkus
4,0
Verrassend goede, biografische, film met een steengoede Keira Knightley.
Had dit niet verwacht dat deze film zo goed zou zijn, boeiend verhaal, goed gebracht met een prima cast.
Heb van deze film genoten, helaas veel te snel voorbij, zo goed is hij.

avatar van Fisico
3,5
Een vrij gezapig kostuumdrama dat me redelijk wist te bekoren over een vrijgevochten vrouw die met haar talenten moest opboksen tegen haar betuttelende patriarchale man en Britse hoge klasse eind 19e en begin 20e eeuw. Vooral Keira Knightley zet een erg puike prestatie neer als de interessante figuur Gabrielle Colette. Sowieso altijd wel fijn om Keira aan het werk te zien (zelfs in Pirates of the Carabbean als het moet).

De relatie met haar man wisselt van een amoureus huwelijk al vrij snel tot een verstandshuwelijk, zeker wanneer blijkt dat de vrijgevochten Colette zich meer en meer bewust wordt van haar talenten. De acteurs staan met plezier te acteren, de mooie kostuums, decor en sfeer uit de tijd van de beau monde werd mooi weergegeven. Ook interessant dat homoseksualiteit even aan bod komt en de taboesfeer dat er rond heerste in die tijd. Leuke biopic om eens gezien te hebben. Geen topper, maar meer dan degelijk. Wel eentje die ik me wellicht na een paar maand niet meer zal herinneren.

3,5
Is het in "The Wife" - toch behoorlijk wat gelijkenis vertonend met deze "Colette" - Glenn Close die uitzonderlijk sterk acteert, nu is het Keira Knightly die een knappe, gevarieerde act neerzet.
Een minitieuze film, zeker wat decors en costumering betreft, maar die vooral uitblinkt door de sfeervolle weergave van een hypocritische, snobistische kunstenaarswereldje tijdens la Belle Epoque.
Behoorlijk lang en de naam "Claudine" heb ik nu wel voldoende gehoord...

avatar van Boneka
3,0
Na alle horror en acties de laatste tijd dit keer een ingetogen film. Een kostuumdrama moet je dan zeggen, maar deze film is natuurlijk meer dan dat. Overigens de kostuums zijn verbluffend mooi. Vele decoraties van met name Keira zijn schitterend gekleed. Zelfs het zgn mannenpakje!! Ik ben trouwens geen Keira hater. Vind haar arrogante maniertjes wel iets hebben. Sinds King Arthur uit 2004 ben ik haar een beetje gaan volgen. Opvallend is dat ze in deze film al 33 jaar oud is, maar gewoon een jong meisje kan spelen. Zeker die vlechten helpen daarbij. Als ze ouder wordt is haar transformatie een natuurlijk een stuk makkelijker.

De liefdesscenes hadden van mij nog wel wat intensiever gemogen. Het is toch allemaal weer veel te veel gekuist. Paul Verhoeven had er wel raad mee geweten. Meer naakte vrijpartijen had gekund in deze film.

Colette is redelijk in evenwicht, maar komt soms fragmentarisch over. Helemaal komisch was dat ze zowat berooid waren en de spullen uit het huis moesten. Nog geen tel later zien we ze een boswandeling maken naar een prachtig huis dat zomaar ineens is gekocht. Dit ging wel heel erg snel. Hier had men zeker even een rustmoment voor mogen inlassen. Echte relatie battles ontbreekt in deze film. Ze komen wel voor maar zijn nooit heftig. Het zakelijk element dan wel, maar gezien de vrije liefde had men genoeg speelruimte. Het ontbrak alleen nog aan een triootje.

Acteurs zijn verder wel op dreef, niet top wel gewoon degelijk. Decoratief top wat ook geldt voor de sfeer, al ziet alles er wel heel erg mooi uit. Een arme sloeber heb ik niet in beeld gezien. Mooie rol ook voor Janine Harouni!! die de rol van Jeanne de Caillavet speelt.

Dan natuurlijk de taal. Het had natuurlijk een Franse film moeten worden. Grappig dat we haar dan wel weer Frans zien schrijven, maar verder gewoon Engels bleef al viel haar typische Engelse accent mee.

Het plot moet natuurlijk in twee uur worden gedicht. Van de ene kant is die 2 uur mooi voor zo'n film, maar soms mis je net de diepte in de dialogen zoals bij Lust for Life uit 1956 (Vincent van Gogh).

De echte Sidonie-Gabrielle Colette is nog 81 jaar oud geworden.

avatar van blurp194
3,5
Waar gebeurd.

Dat is altijd wat gevaarlijk - ik ben nogal oudtestamentisch in het beoordelen van 'waargebeurde' films waarbij in de vertelling een loopje genomen wordt met de werkelijkheid. Geschiedsvervalsing, hoe goed bedoeld misschien ook, daar mag je bij mij niet mee wegkomen. Maar het kan ook goed uitpakken - en zoals in dit geval, een stukje geschiedenis waar ik eigenlijk helemaal niets van wist, dat begint dan altijd al met een voorsprong.

Van Colette had ik inderdaad nog nooit gehoord. Nou hoor ik misschien ook niet precies bij de doelgroep, maar haar verhaal is indrukwekkend genoeg om interessant te zijn - en zelfs eens een van die boeken op te willen zoeken. Dat is ook altijd een teken van een prettige film - een die je aanzet tot meer nieuwsgierigheid. Dubbel knap als dat gebeurt in een kostuumfilm - ook al zeker niet mijn genre.

Het acteren is op hoog niveau, en niet alleen de hoofdrollen maar ook alle kleine rollen zijn - zoals wel ietwat gebruikelijk bij dit soort productie - erg goed ingevuld. Maar het is ook wel erg fijn plaatjeskijken in het Parijs van begin vorige eeuw - het ziet er voor mij allemaal heerlijk overtuigend uit.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:29 uur

geplaatst: vandaag om 21:29 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.