menu

Entebbe (2018)

Alternatieve titel: 7 Days in Entebbe

mijn stem
2,79 (129)
129 stemmen

Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Misdaad / Drama
107 minuten

geregisseerd door José Padilha
met Daniel Brühl, Rosamund Pike en Eddie Marsan

Het waargebeurde verhaal over de kaping van een vliegtuig van Air France. Vier kapers dwingen het vliegtuig inclusief passagiers te laten landen in Entebbe, Oeganda, waarmee ze proberen tientallen Palestijnen die vastzitten in Israël te bevrijden. Wat volgt is een militaire bevrijdingsactie, Operatie Entebbe, om de gijzelaars te redden.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=SmMNJS6pb68

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van kappeuter
kappeuter (crew)
Vanaf 5 april 2018 in de bioscoop (eOne)


3,0
Film over een vliegtuigkaping. Ik had enkele buitenlandse reviews gelezen en die waren niet al te best, maar ik vond deze film prima. Een goede mix van spanning, politieke afwegingen, en actie. Verveelt geen moment.

avatar van sinterklaas
Kaapfilms zijn meestal zoooooooooo saai.

avatar van Shadowed
2,0
sinterklaas schreef:
Kaapfilms zijn meestal zoooooooooo saai.


De meeste inderdaad wel.

Maar United 93 vond ik wel erg goed!

Harmonica Man
De film uit 1976 met Charles Bronson was wel de moeite waard. De andere met Lina Blair en nota bene Kirk Douglas is iets minder. Ben benieuwd wat ze hier van maken.

Shadowed schreef: Maar United 93 vond ik wel erg goed!


Van harte mee eens!

avatar van mjk87
3,0
Niet altijd even goede film, maar enkele zeer sterke momenten maken dat ik dit geen onvoldoende kan geven. De film is vrij degelijk en laat vanuit meerdere perspectieven de gijzeling zien. Dat maakt wel dat geen één verhaal echt goed wordt uitgewerkt of echt diepgravend is. Jammer, want vooral Brühl heeft een interessante rol en weet met die weinige tijd nog een prachtig inzicht in zijn psyche te geven. Maar ook de stukken op hoog politiek niveau zijn boeiend, goed gespeeld door enkele echte prachtige karakterkoppen en verdienen eigenlijk gewoon een eigen film. Alleen het verhaal van de soldaat en zijn vriendin de danseres hangt er wat bij en wordt echt matig uitgewerkt en je denkt lange tijd ook wat precies de reden van zijn aanwezigheid is. Aan het eind van de film is duidelijk waarom, maar in de film is dit vrij zwak en voegt aan het verhaal en de beleving niets toe.

Maar daartegenover staan enkele prachtige scènes vol crosscutting en prachtige muziek erboven die los gewoon echt prima werken. Ook dat shot van een vliegtuig in het donker waar de vier ronddraaiende propellers zacht worden belicht is gewoon schitterend. 3,0*.

avatar van mrklm
1,0
Het is ironisch dat één van de beruchtste kapingen uit de geschiedenis tot een film die zo vlak en saai is als deze. Het scenario van Gregory Burke is de grootste boosdoener, want het marginaliseert de sleutelrol van de Ugandese president Idi Amin die in Raid on Entebbe (1977) ijzersterk werd vertolkt door Yaphet Kotto en richt zich vooral op de gijzelnemers en de Israëlische politici. Rosamunde Pike en Daniel Brühl spelen de Duitse terroristen, leden van de beruchte Baader-Meinhof Groep, als idealisten die zichzelf te diep in de nesten hebben gewerkt. De eindeloze vergaderingen en telefoongesprekken van de Israëlische hoogwaardigheidsbekleders halen het tempo nog meer naar beneden en regisseur José Padilha verzuimt het gevoel van een race tegen de klok - wat de besluitvorming over een eventuele reddingsactie zeker was - over te brengen. Wie dan nog hoopt op een enerverende finale heeft het mis, want de ontknoping is sneller voorbij dan de nutteloze expressieve dans tijdens de ondertiteling. Dit is vleesch noch visch en dus niet te pruimen.

avatar van DreamTech
Nou begint al lekker 1976 Air France in een airbus die waren er 42 jaar geleden nog niet ! maar ja ga nog verder kijken !!

2,0
Wat een tegenvaller was dit zeg.
Niet alleen omdat mijn verwachting kennelijk te hoog was.
Aan de andere kant is het logisch dat die verwachting hoog was.
Dit was één van de beruchtste kapingen uit de jaren 70 met het vliegtuig dat uitweek naar Entebbe waar Idi Amin een zeer dubieuze rol speelde.
Dit komt amper aan bod in deze film.
Dan de actie van de Israeli's. Eén van de meest gedurfde acties waar zij patent op kregen en een reputatie opbouwden van: Don't mess with Israel.
Wat was het plan? Hoe werd die uitgevoerd?
De makers kwamen niet verder dan dat er een zwarte Mercedes nodig was.
Het werd allemaal afgeraffeld in een paar minuten die ook nog begeleid moesten worden door die uitgevoerde dans van de vrouw van de commandant.......
Lekker belangrijk, alsof het ging om de relatie tussen die vrouw en die commandant in plaats van om die zeer gedurfde actie.

Eigenlijk waren de gebeurtenissen zo fascinerend dat de filmmakers dit gewoon niet konden verprutsen.
Ze zijn er toch in geslaagd.

avatar van blurp194
2,5
Veertig jaar later.

De berichtgeving indertijd herinner ik me nog wel - en vooral ook de enorme opluchting na de knappe actie van Israel. En daarna nog de onduidelijkheid over het lot van Dora Bloch. Aan de radio gekluisterd, zeker een week lang, in afwachting van hoe het drama zich zou ontknopen - want dat Israel niet met zich zou laten sollen lag wel erg voor de hand, de vraag was alleen op welke manier ze met harde hand zouden reageren.

In deze verfilming komt die spanning er nou net niet helemaal uit. De focus ligt misschien ook net iets teveel op het getwijfel van Daniel Bruhl, terwijl Rosamund Pike een wel net iets sympathieker tintje meekrijgt dan de mevrouw die ze speelt zou verdienen. Of daar ook maar een letter van waar is is twijfelachtig, maar de toespraak die de twee over zich heen krijgen van hun mededader is wel wat scherp op het punt, en roept ook de onbeantwoorde vraag op wat deze twee eigenlijk in het conflict te zoeken hadden. Net als zoveel andere Duitse radicalen en terroristen wellicht. Maar de film blijft teveel op alle paarden wedden om dat tot het motief, het hoofdonderwerp te maken.

En dus, even zo goed komt de rol van onze grote held Idi Amin Dada, de vriend van het volk, er niet helemaal uit. Al was het maar geweest dat er even genoemd werd dat hij opdracht heeft gegeven om de arme Dora Bloch te vermoorden. Of de wraakacties tegen diverse Kenyanen, omdat Kenya de aanval had ondersteund door de vliegtuigen te laten bijtanken.

Net als mijn voorganger moet ik me dan bedenken wat er dan eigenlijk wel goed is aan de manier waarop de film het beroemde verhaal vertelt. Niet heel veel, ben ik bang - het blijft allemaal veel te vlak. Hoe je het voor elkaar krijgt met dit stuk historie om er een saai en vlak geheel van te maken, daar moet je toch echt de plank voor misslaan. En waar ik me, zeker als de spanning hoog oploopt, behoorlijk aan zat te ergeren is de manier waarop de actie wordt vermengd met de moderne dans-act waar Sarah in speelt. Erg meh en erg irritant en met afgrijselijke muziek, en het lijkt er vooral bijgesleept om de mooie actrice Zina Zinchenko een plaats te geven in de film.

Bruhl en Pike acteren dan wel weer fijn - met uitzondering van de scene waarin ze in het Duits aan het bekvechten zijn. En Eddie Marsan natuurlijk, die begint al haast een cult status op zichzelf te krijgen. De cinematografie is zeker in het begin erg sterk. Wel jammer dat er net niet het goede vliegtuig gebruikt is - die wingtips waren er toen nog niet. Tsja, dat zal wel te duur geweest zijn.

avatar van Shadowed
2,0
Oef wat een misser.

Fouten, misplaatste scenes, bijna geen spanning, vlakke personages, slechte drama en miscast. Hoe moeilijk kan het zijn om een goede kaapfilm te maken? Blijkbaar te moeilijk voor Padilha. Die man die ook met RoboCop niet wist te overtuigen.

Om positief te beginnen. Visueel was de film best mooi. Sommige scenes waren best sfeervol, zoals de splitsing tussen Israëlische en Franse gijzelingen, en als die ongelooflijk misplaatste dans uit de bestorming van Entebbe was gehaald was die scene ook best sfeervol en spannend. Brühl acteert best goed als Bose. Het personage van Idi Amin was kort, maar de acteur was best goed.

Maar dan de negatieve kant. De film is bijna niet spannend. Pike is een miscast, aangezien ze enorm geforceerd overkomt en niet de uitstraling van een Duitse terrorist heeft. Alhoewel de Duitse bekvecht scene overtuigender was was ze daarnaast een soort verdwaalde Amerikaan. Wat ze ook is. De drama is ook geforceerd en je krijgt weinig tot geen banden met zowel de gijzelingen als gijzelaars. De achtergrond die best interessant was wat er na de aanslagen kwam (zoals de wraakacties) worden compleet weggelaten. Ook jammer dat de kaping veel beruchter was dan het resultaat dat hier weergegeven is. Ze hadden het veel uitdagender en spannender kunnen maken.

En dan die gruwelijk misplaatste dansscenes, brrr. Alsof ze het erin moesten plaatsen ter vermaak van iemand. Geen idee wie het in z'n kop haalde, maar het was een slechte keus. En dan voelt de bestorming van Entebbe best teleurstellend aan. Opbouw van de film was wel goed, met de snelle vliegtuigkaping, die best sfeervol in beeld gebracht was.

Acteerwerk is buiten Brühl en Marsan ook best houterig. Ik maak het niet hoger dan een erg krappe 2,5*, omdat de film visueel wel is geslaagd.

avatar van stinissen
2,5
stinissen (crew)
Victory at Entebbe (1976) 3.5 * en vooral Raid on Entebbe (1977) 4* waren stukken beter en veel spannender en veel meer drama.

avatar van Vilmkritikus
1,0
Man man man wat was dit een tegenvaller alles komt zo afgeraffeld over.

3,0
Een basisgegeven waarmee je een dijk van een film kan afleveren, wat destijds met Raid on Entebbe ook goed lukte, maar deze nieuwe versie is het net niet. Sober, afstandelijk met weinig emotie en daardoor zelfs een beetje saai. Regisseur Padilha permitteert zich daarnaast een aantal artistiek bedoelde fivroliteiten die niet goed uitpakken zoals bijvoorbeeld de keuze om de spannende apotheose samen te laten lopen met een dansuitvoering. Leuk idee maar het werkt totaal niet. Acteerwerk had beter gekund. Alleen Marsan als Peres maakt indruk, Brühl is degelijk en Pike is als foute powerbabe totaal verkeerd gecast. Al met al de minste film die ik over deze heftige gebeurtenis heb gezien. Merkwaardig eigenlijk dat deze bioscoopfilm oogt als een documentaire achtige tv film, terwijl de daadwerkelijke tv film die hierover bestaat(het dynamische Raid on Entebbe) destijds meer gelijkenis had met een volwaardige produktie voor op het grote doek.

avatar van Thomas83
2,0
Hoopte op iets beters dan 6 Days, ook zo'n film over een historische gijzelactie waarin veel aandacht is voor de politieke kant van het verhaal. Met een betere regisseur en acteurs als Brühl en Pike dacht ik dat B-film Six Days echt wel te overtreffen zou zijn. Maar deze is nog minder eigenlijk, vooral door een heel zwak script en beroerde regie. Van een deugdelijke opbouw, gevoel voor tijd of een echte spanningsboog is nooit sprake, en wat een mooi idee het ook is om inzicht in de motieven van alle betrokkenen te geven, de film richt zich op zoveel partijen dat niemand echt uit de verf komt.

De dialogen zijn ook hondsberoerd en meer rechtstreeks op de kijker gericht dan geloofwaardig en naturel. Brühl is eigenlijk perfect gecast voor een rol als deze, maar omdat de aandacht over meerdere personages verdeeld moet worden komt hij ook niet helemaal tot zijn recht. Pike is als Engelse een eigenaardige keuze om een Duitse terrorist te spelen, en wat ziet ze er ook uit met die pruik en bril. Vond het ook maar raar dat er willekeurig Hebreeuws of Engels door personages wordt gesproken. De uiteindelijke bevrijdingsactie met de parallelmontage met de dansopvoering komt wat pretentieus kunstzinnig over, en zo origineel is het na bijvoorbeeld Munich ook al niet meer. 2.0*.

avatar van filmkul
3,5
Redelijk thriller/drama. Het verhaal is bekend en wordt goed uitgewerkt door Padilha. Het switchen tussen de gijzeling en de politieke besluitvorming rond de bevrijdingsactie weet hij best aardig neer te zetten. Met de voorkennis en het feit dat de gijzeling 7 dagen duurde gaat wel wat ten koste van de spanning. De uiteindelijke bevrijdingsactie is wat kort en mist de emotie, ondanks de mix met de mooie dansuitvoering, wat niet eens zo heel slecht bedacht is. Het acteerwerk van Brühl is goed. Marsan springt eruit. Pike is een wat minder keuze. Prima film, maar er had veel meer in kunnen zitten. 3,5

2,0
Had verwacht dat dit een remake zou zijn van de eerdere 2 films die destijds kort na de gebeurtenissen bijna op dezelfde tijd uitkwamen, Operation Thunderbolt met o.a. Charles Bronson en Raid on Entebbe met o.a. Klaus Kinsky.

Eigenlijk is deze versie geen van beide en vergeleken met die oude versies ook zeker niet beter. Sterker nog, deze 7 Days in Entebbe of Entebbe valt vies tegen moet ik eerlijk zeggen. Of het nu linkse geldschieters waren of dat de regisseur de film politiek correct heeft willen neerzetten, ik weet niet, maar de film is erg veel vanuit de Palestijnse zaak neergezet met een einde dat nergens op sloeg.

De kapers, vooral de Duitsers, werden als pacifisten neergezet die voor hun vastzittende broeders opkwamen en de Palestijnen kwamen met hun in kampen zittende familie op de proppen. Dan ga je dus een vliegtuig kapen met ruim 200 onschuldige gezinnen en oude mensen en zet je die gevangen in Oeganda met die gek Idi Amin die zelfs mensenvlees at. Ondertussen de mensen bang maken dat ze afgemaakt worden. Aan Israelische kant werd in deze film vooral benadrukt tot aan de aftiteling dat je vooral moet blijven praten, praten en praten.

De finale waarin de aktie/vechtscenes al slecht uit de verf kwamen, werd nog eens overschaduwt door het heen en weer gespring met een lullige theatervoorstelling. Totaal misplaatst. En de schietscenes en de wijze van uitschakelen van de terroristen sloeg nergens op. Dat heeft niets te maken met dat ik van harde aktie hou, de harde aktie is juist wat de Isreali's deden destijds. Maar dat mag blijkbaar niet meer op beeld gezet worden om geen mensen op hun tenen te trappen.

Feit blijft dat Israel als enige land in de wereld naar een bananenland durfde te vliegen om hun eigen gijzelaars terug te halen en daarbij (terecht) meedogenloos te werk ging naar de gijzelnemers. Dat moet je nooit onderbelichten als je een film over Entebbe maakt. Had dan een comedy gemaakt of zo.

Wel vond ik dat de beide hoofdrolspelers Daniel Bruhl en Rosamund Pike hun karakterrollen goed hebben neergezet. Daar lag het niet aan

avatar van mixmaster
2,5
Deze film over het waargebeurde verhaal over de kaping van een vliegtuig van Air France is best aardig gemaakt, het acteerwerk is degelijk en de jaren ´70 settings zijn ook mooi gedaan.

Geen hoogvlieger maar wel een goed gemaakte film over dit waargebeurd verhaal.

avatar van scorsese
3,0
Aardige film over vier vliegtuigkapers die de vrijlating van Palestijnse gevangenen eisen. Niet de eerste verfilming van dit waargebeurde verhaal. Van veel kanten belicht, waardoor er een mooi totaalplaatje ontstaat en ook de motieven van de kapers komt goed naar voren. De finale waarbij aktie wordt gemonteerd met een dans-scene is mooi verzonnen, maar werkt niet echt.

avatar van Phantasm
1,5
Geef me dan maar de vroegere film: Raid on Entebbe (1977). Dit was gewoon slaapverwekkend en die dans scene 's hadden van mij echt niet gehoeven.

avatar van missl
3,0
Geen leuke film, veel te traag en veel te oppervlakkig, waardoor het me niet meer uitmaakte wat er wel of niet ging gebeuren met de hoofdpersonen. Helaas ook een te kleine rol voor de president.

avatar van Theunissen
2,0
Deze Misdaad / Drama film (was gisteren te zien op Film 1) gaat over de waargebeurde "Operatie Entebbe" (de militaire codenaam voor de operatie was overigens "Operatie Thunderbolt"), een antiterroristische gijzelaar-reddingsoperatie die in de nacht van 3 op 4 juli 1976 werd uitgevoerd in Oeganda (in Idi Amins Oeganda) op Entebbe International Airport. Daarbij probeert het Israëlische defensieleger haar burgers te bevrijden uit een vliegtuig, dat een week lang gekaapt werd door Duitse en Palestijnse terroristen.

In totaal kwamen daarbij 56 mensen om, onder wie zeven kapers, vier gijzelaars en de broer van de huidige Israëlische president Benjamin Netanyahu. De film geeft in zeven dagen weer hoe de gebeurtenissen in 1976 plaatsvonden vanuit verschillende perspectieven. Het geeft een beeld van de motivaties van de gijzelaars voor hun acties, hun persoonlijke strijd met hun eigen én elkaars idealen.

De cast mag er best wezen met Daniel Brühl, Rosamund Pike en Eddie Marsan, maar de film is helaas weinig opwindend en vooral traag, saai en langdradig en pas in de laatste paar minuten van het verhaal is er wat actie te zien, die helaas ook maar weinig voorstelt. Het gedoe met het gedans op stoelen, had men wat mij betreft uit het verhaal kunnen weglaten, want het voegt eigenlijk niets toe aan het verhaal.

is hier geen blu ray van?

avatar van frolunda
2,5
Als ik het goed heb alweer de vierde film over de kaping van een Air France vliegtuig dat in 1976 opgestegen was in Tel Aviv (en zodoende veel Israëlische passagiers aan boord had),een tussenlanding maakte in Libië en uiteindelijk in Entebbe,Oeganda terecht kwam waarna er na zeven dagen een bevrijdingsactie volgde van Israëlische commando's.
7 Days in Entebbe begon best sterk en kende met Rosamund Pike en (vooral) Daniel Brühl twee charismatische hoofdrolspelers terwijl ook de scènes met de machthebbers in Jeruzalem erg geloofwaardig overkwamen.Maar zo gauw de film in Entebbe terecht kwam zakte het allemaal als een plumpudding in elkaar.Zwakke flashback's over de motieven en voorbereidingen van de kapers,vrij vermoeiende en vervelende gebeurtenissen op het vliegveld en de planning van de de bestorming door de commando's had wel beter gekund.Vooral dat hele dansgedoe was voornamelijk storend.
Wel fraaie beelden en een vrij goed tijdsbeeld al kwam de rol van Oeganda en zijn dictator Idi Amin totaal niet uit de verf.
7 Days in Entebbe kan dan ook,ondanks een sterk begin niet echt overtuigen en haalt het dan ook niet bij zijn voorgangers.
Matige en een wat overbodige film zijn hier de uiteindelijke conclusies.

avatar van Humphrey
1,5
Ik kan alleen maar beamen wat hier al terecht opgemerkt is. Ondanks dit een verfilming is van een belangrijk waar gebeurd feit, is de opbouw van de spanning ondermaats. Bovendien wordt op het einde van de film de weinige spanning totaal naar de maan geholpen door een stel dansers met een vervelende act en dito gezang. Jammer voor de film.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:05 uur

geplaatst: vandaag om 03:05 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.