Raid on Entebbe (1977)
Geregisseerd door: Irvin Kershner
Met onder meer: Peter Finch, Yaphet Kotto en Charles Bronson
IMDb beoordeling: 6,7 (3.914)
Gesproken taal: Duits, Engels, Frans en Hebreeuws
- Niet beschikbaar op Disney+
- Niet beschikbaar op Google Play
- Niet beschikbaar op meJane
Plot Raid on Entebbe
"The boldest rescue in history"
Gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Een vliegtuig van Air France wordt gekaapt op weg van Frankrijk naar Israël door de PLO. Het toestel, met aan boord ca. 100 joodse passagiers, landt uiteindelijk op Entebbe, de luchthaven van de hoofdstad van Uganda. Dan gaat de president van Uganda, dictator Idi Amin Dada zich er ook mee bemoeien. De Israëliërs zouden niet onderhandelen. Toch ondernemen ze een zeer gewaagde reddingsactie, door met minder dan 500 commando's helemaal naar Uganda te vliegen, en de passagiers te bevrijden, in een van de meest succesvolle militaire operaties ooit.
Brig. Gen. Dan Shomron
Dora Bloch
Yigal Allon
Capt. Sammy Berg
Yak
[volledig offtopic] En schaam u vooral niet om het schitterende nummer van The Mountain Goats met dezelfde titel te downloaden van hun site [/volledig offtopic]
maurice v/d berg
wie heeft deze film voor mij te koop of te huur tegen elk aannemelijk bod vr. gr. maurice van den berg [email protected]
xangadix
En soms vind je zo'n film gewoon op een oude Betamaxband... Al wordt het hier en daar een tikje oubollig gebracht, kijkt het toch prima weg.
Lodewijk61
Onbegrijpelijk dat deze film nog niet onder de docudrama's op dvd is verschenen. Dit waargebeurde verhaal verdiend het om op dvd uitgebracht te worden.
Was zeer indrukwekkend die bevrijding in die luchthaven.
Quentin
9 april op DVD bij A-film, ze gaan schijnbaar een hele reeks Bronson films (opnieuw) uitbrengen:
Popeye Doyle
Vanaf 9 april a.s. beschikbaar bij Bol.com
edl
- 1911 stemmen
Is gewoon te koop bij frs en bol.com
boemboem27
matig filmpje met een klein rolletje van Bronson.
nergens spannend of indrukwekkend.
niet mijn film,hoewel ik wel een liefhebber van Charles Bronson ben...
- 11964 stemmen
Aardige vrij veel van het zelfde film.
Er gebeurt alleen 1 ding maar wordt goed geacteerd.
ags50
De DVD van A-film (zie melding van Quentin) is gemaakt van een videoband (let op een typische "fout" van een veelgebruikte videoband op 1:50:21 in de film), maar desalniettemin redelijk om aan te zien met enige kleurvervaging.
Inhoud is mij teveel Israel-propaganda.
bustel
Ik heb deze dvd gekocht op dvd bij A-film, ik ben eigenlijk wel zwaar teleurgesteld, het beeld is niet wat het moet zijn, zeker nu de prijs meevalt voor een blu-ray disc. Ik zou zelfs beschaamd zijn om dit zo uit te brengen, ik had er zo op gehoopt om eindelijk wat meer films van Charles Bronson aan mijn collectie toe te voegen, dit komt gewoon de films niet ten goede, echt niet. Het is géén 5 euro waard per dvd, het is eigenlijk niets waard!
Thorak
Vandaag herzien en mijn stem verlaagd van 3.5 naar 2.5*.
Voornamelijk bij de inval gaan er toch wat zaken mis met de film. Zo zie je eerst iemand in het vliegtuig zijn gezicht camoufleren om vervolgens een pet met brede witte band op te zetten, nadat ze uit het vliegtuig zijn zie je overigens niemand meer met gecamoufleerd gezicht. Er word halverwege de film besloten om alleen maar scherpschutters mee te nemen, er word ook gezegd dat ze moeten schieten met korte salvo's, later zie je ze van uit de heup op vol automatisch in de rondte schieten...
Tja een van de meest succesvolle militaire akties ooit? Wat wil je, 500 soldaten tegen 7 terroristen...
De Palestijnen worden door de Israëlische regering steeds maar terroristen en moordenaars genoemd, dat komt in deze film toch wat vreemd over, aangezien zij in deze film niemand doden en zelfs voor de passagiers die het nodig hebben medische hulp regelen. De passagiers worden dan wel gegijzeld, maar ze worden niet bepaald slecht behandeld.
Mijn toch al vrij grote antipathie voor Israël word er door deze film niet beter op.
Uzza_Sparta
er kwamen 2 van deze films uit rond dezelfde tijd.
In de andere, Victory at Entebbe, zien we grote namen van die tijd met o.a. Kirk Douglas, Anthony Hopkins, Helmut Berger, Liz Taylor, Burt Lancaster, en zelfs Linda Blair van The Exorcist in een kleine rol.
Ze zijn allerbij redelijk maar zeker niet goed vanwege veel foutjes in wat uitzien als low-budget films, maar ik vond Victory at Entebbe ietjes beter dan deze verfilming, al vind ik in deze Yaphet Kotto wel beter als Idi Amin.
wat me wel ineens opvalt is dat de twee die Idi Amin spelen, Kotto in deze, en Julius Harris als Amin in de andere, samen meededen als schurken in de Bond film Live & Let Die
Matige film waarin een vliegtuig wordt gekaapt en de passagiers en bemanning worden gegijzeld. Gebaseerd op een waargebeurd gijzelingsdrama. Helaas is deze film een vrij droge vertelling van de gebeurtenissen. Er gebeurd gewoon te weinig waardoor het al vrij snel saai wordt. Een kleine 2.5 sterren.
Vond ik niet ,is juist een van de betere uit dit genre.
blurp194
Een vrij droge vertelling van de gebeurtenissen, wellicht. Maar door de kracht van het verhaal toch een sterke film, ondanks de in vergelijking tot wat we nu gewend zijn behoorlijk trieste production values. Nouja, het was dan ook een televisiefilm, hoewel de cast voor die tijd wel redelijk op orde was. En de Idi Amin Dada van Yaphet Kotto, kom er eens om.
Dat ik deze film maar weer eens uit de stapel dvd's getoverd had komt natuurlijk door het verschijnen van Entebbe (2018). En waar die film op alle punten van beeld heel veel hoger scoort, en wellicht met een beetje goede wil ook veel, veel betere acteurs kan inzetten... wint deze het nog steeds op punten, gewoon door de simpele en eerlijke manier waarop het verhaal verteld wordt. Niks mis mee, gewoon vertellen zoals het was.
joolstein
Op 27 juni 1976 vertrok er een toestel van Air France vanuit Tel Aviv naar Parijs, na een tussenlanding in Athene werd het vliegtuig door Duitse en Palestijnse terroristen gekaapt. De kapers dwongen dit vliegtuig eerst naar het Libische Benghazi om van daaruit verder te reizen naar het pro-Palestijnse Oegandese Entebbe. Eenmaal aangekomen in Entebbe lieten de gijzelnemers de niet-joodse passagiers vrij. Op de nacht van 3 juli op 4 juli 1976 vielen Israëlisch commando’s de luchthaven van Entebbe in Oeganda aan.
Dit was een voor NBC-gemaakte televisiefilm en bezat een grote sterren cast. Het zal de tweede van drie films uit de jaren '70 worden die over deze situatie zouden worden gemaakt. Dat kwam omdat het ABC lukte om hun televisiefilm een maand eerder uit te brengen. Hoewel die 'Victory at Entebbe' een nog grotere sterrencast bezat, wordt het over het algemeen wel als de zwakkere van de twee beschouwd. Voor Peter Finch als Israëlisch premier Yitzhak Rabin, bleek het zijn laatste filmrol te zijn.
En tja heel slecht was dit niet! Het was verrassend solide! Gedeeltelijk kwam dat doordat men er een soort documentair gevoel aan mee gaf en men volgens mij eveneens nog iets probeerde om heldenverering te voorkomen! Kapers die de gijzelaars toch opvallend goed behandelde en zelfs zorgde dat de onfortuinlijk mew. Dora Bloch naar ziekenhuis werd gebracht! De film schakelt van de gijzelaars en nemers in het vliegtuig en aankomsthal naar de zorgen en besluiten van diplomaten en leiders of later de voorbereidingen van het leger. Pas in de laatste 20 minuten zien we de uiteindelijke actie. Uitgevoerd door grote namen als; Charles Bronson (Death Wish), Robert Loggia (Scarface), John Saxon (Enter the Dragon) en James Woods (Salvador) Minder gekleurd dan deze film is dit voorval vermoedelijk niet in beeld te brengen, de film is daarmee goed voor wat het was.
Geprezen whodunnit 'Knives Out' van Rian Johnson is morgenavond (12 december) te zien op televisie
Derde seizoen van de populaire horrorserie 'FROM' vanaf volgende week in Nederland op televisie
Nederlandse serie 'De Tatta's' is samen met filmfranchise wederom een hit op Prime Video
Eerste trailer van aankomende horrorfilm, 'The Brutalist' op de valreep knaller van het jaar | MovieMeter Recap
Guadalcanal Diary
Oorlog / Actie, 1943
Adieu l'Ami
Misdaad / Thriller, 1968
Telefon
Actie / Thriller, 1977
Those Magnificent Men in Their Flying Machines, or How I Flew from London to Paris in 25 Hours 11 Minutes
Avontuur / Komedie, 1965
Mark Felt: The Man Who Brought Down the White House
Biografie / Drama, 2017
Mr. Majestyk
Actie / Misdaad, 1974
israëlterroristwar on terrorugandagebaseerd op een waargebeurd verhaalhostage situationair raidlegeroperation entebbespecial ops rescue operationinspired by true eventsoperation thunderbolt
Social media
- Registreer |