• 9.374.963 stemmen

Met onder meer: Frederick Lau, Vicky Krieps en Marco Lorenzini

Gesproken taal: Duits

Plot Gutland

"A surreal village noir"

Het oogstseizoen is al goed op gang. Jens, een rondtrekkende Duitser, is op zoek naar werk. Hij wordt aangesteld als boerenknecht door Lucy, een alleenstaande moeder die hem tegenkomt in een pub en met hem het bed deelt. De burgemeester waarschuwt hem om nooit te slapen met getrouwde vrouwen. Het blijkt dat Jens niet een onschuldige buitenstaander is maar een rover met een verborgen verleden. Echter de dorpelingen zijn ook niet onschuldig.

avatar van John Milton

John Milton

Sterk hoor. Lekker mysterieus filmhuis filmpje. Het is misschien net iets teveel hooi wat van Maele hier op de vork neemt, maar ik heb gefascineerd zitten kijken. Mooi gefilmd, sterk gespeeld en bij vlagen ook erg spannend.

Het was trouwens af en toe wat lastig om niet aan Liam Neeson te denken

Alathir

Erg sterk met een verhaal dat op het eerste zicht redelijk alledaags is maar het uiteindelijk uitdraait op een soort van mindfuck. Ik heb zo een beetje een Lost Highway gevoel, waarschijnlijk zit het makkelijker in elkaar maar er is wel degelijk iets vreemds aan de hand. Het valt ook niet erg hard op, wat ontzettend straf is. Ik heb ook nog nergens iets gelezen hierover maar plots was Jens, de hoofdrolspeler George geworden. Wat erg vreemd overkomt op mij is dat het lijkt alsof de cyclus zich herhaalt met Jens die erg goed heeft leren trompetteren net zoals George die van de ene dag op de andere verdwijnt (logisch want hij ligt dood in
de beerput). De overvallers willen hun geld dan terug, dat Jens niet meer weet liggen (of dat nog niet begraven is?)

Anderzijds lijkt Jens gewoon de naam van George over te nemen om een nieuw leven te beginnen en zijn vroegere zorgen compleet achter zich te laten.

Zoals je merkt ben ik er niet helemaal over uit.

Govinda, de regisseur zei dat hij hier vijf jaar aan geschreven en gewerkt had en ik kan het best geloven. Het zit ziek slick in elkaar en ik wil hem misschien wel herzien als de mogelijkheid zich gaat voordoen. Mindblown. 4.5*

avatar van Fisico

Fisico

John Milton schreef:

Het was trouwens af en toe wat lastig om niet aan Liam Neeson te denken

Hehe, ben wat aan het rondneuzen op de site van de bioscoop en ik zag onmiddellijk Liam Neeson staan zoals in pakweg Silence van Scorsese. Niet dus

Maar ik ben wel getriggerd door de film door de trailer en jouw / Alathirs mening. Mss eentje voor vrijdag!

avatar van John Milton

John Milton

Laat maar horen of je er dan nog steeds niets van herkend.

avatar van Confusie

Confusie

Twee gezichten die samen een oog delen is nou niet direct het meest originele visuele geintje dat je kan uithalen maar niettemin best mooie poster.

avatar van SimonSav

SimonSav

Alathir schreef:

Zoals je merkt ben ik er niet helemaal over uit.

Daarnet gezien en dit gevoel overheerst inderdaad ook. Die foto's bijvoorbeeld, wat was daar nu eigenlijk de bedoeling van?

SimonSav schreef:

Ik kan het natuurlijk helemaal fout hebben, maar volgens mij was het de collectie van George die omwille van zijn vreemdgaan is geliquideerd en met Jens gaat dan hetzelfde gebeuren? Hij wordt net als George een uitstekende trompetspeler en gaat dan verdwijnen (in de beerput). Wat denk jij?

Ik zou de film nog eens moeten zien want nu heb ik vast details gemist of verkeerd geïnterpreteerd door dat surrealistische einde.

avatar van SimonSav

SimonSav

Alathir schreef:

Ik heb er ook wat over zitten nadenken maar jouw uitleg vind ik de meest logische so far
Einde ging erg snel vond ik. Laatste 10-15 minuten onderging Jens opeens een enorme fysieke en mentale transformatie als het ware. Apart na zo'n vrij rustig kabbelende film om het dan uit het niets op zo'n manier af te ronden.

Alathir

Ja je verwacht je er niet meer aan, drie medekijkers hadden het niet door dus ik vroeg me al af of ik het wel goed had opgemerkt maar zij dachten ook zoiets.

avatar van Fisico

Fisico

Gutland is een fijne agrarische kennismaking met het Luxemburgse plattelandsleven. Tijdens mijn verlof doorkruis ik vele dergelijke dorpjes in Luxemburg, Duitsland of Oostenrijk. Vaak heb je het gevoel dat de tijd er is blijven stilstaan met zijn bouwvallen donkere verouderde hoeves waarbij elektriciteitskabels in opbouw nog steeds erg in trek zijn. Van internet lijken ze nog nooit gehoord te hebben en sociale contacten worden gehouden met schlagermuziek voor het hele dorp. Ook zo in Schandelsmillen waarbij de plaatselijke fanfare dé place bij uitstek is om je te integreren.

Tot het dorp te maken krijgt met iets ongewoons. De boerenbevolking is aanvankelijk erg wantrouwig ten aanzien van die vreemde buitenstaander. De hele film door is het erg onduidelijk wie wie moet vrezen/wantrouwen. Het ongemakkelijke ambiguë sfeertje van Gutland wordt de hele film door vastgehouden. Het is net die spanning die van Gutland een aangename kijkervaring maakt. Ongetwijfeld één van de sterke punten van de film.

Frederick Lau doet het uitstekend als boerenknecht en heeft iets geheimzinnigs. De gelijkenis met Liam Neeson is treffend, hoewel er op het einde wel duidelijk wat verschillen zijn tussen beide heren. Vicky Krieps zet na haar internationale doorbraak met Phantom thread haar talent verder. Aangename actrice waarvan we in Hollywood nog veel meer zullen horen.

Wat het mysterie zelf betreft had ik het mysterieuzer verwacht. Jens neemt wel degelijk de plaats in van Georges, maar werd vooraf gewaarschuwd door Jos Gierens dat hij niet aan andermans vrouwen mocht zitten. Iets wat Georges wellicht faraal werd.
Dat die kompanen-overvallers nog gingen opduiken stond in de sterren geschreven. Vreemd wel dat Jens zijn leventje opnieuw kon oppikken zonder dat er vragen werden gesteld.

Gutland is een leuke film, niet voor het grote publiek, maar meer dan degelijk. Ik ken niet meteen andere Luxemburgse films, maar om écht door te breken zal het toch net iets beter moeten.

avatar van Cikx

Cikx

"A surreal village noir" luidt de passende catchprase op Letterboxd die de essentie van dit fraaie filmpje perfect omschrijft.

Het verhaal draait om Jens, een stoïcijnse Duitser (gespeeld door Frederick Lau, beter bekend van zijn rol als Sonne in Victoria (2015)) die intrekt bij een boerengemeenschap over de grens bij Luxemburg. Hier probeert hij een nieuw bestaan op te bouwen. Het ontsnappen van je verleden is echter niet zo makkelijk als het lijkt.

Gutland is klein van opzet en er gebeurt niet eens zo gek veel, maar onder het mom van stille wateren hebben diepe gronden blijf je toch geboeid kijken. Het kabbelt rustig voort, maar tegelijkertijd blijft er een vreemd soort spanning onder de oppervlakte sluimeren. Van Maele blijkt een competente regisseur die het handje van de kijkers niet vasthoudt en met beperkte middelen een mooie sfeer weet te creëren. De motivaties van de personages worden nooit duidelijk gemaakt, waardoor je je als kijker constant afvraagt wat men in zijn schild voert. Een aantal spaarzame surrealistische momenten weten het geheel nog wat intrigerender te maken. Wat mij betreft hadden er nog wel wat meer van dit soort subtiele momenten in mogen zitten om de bevreemdende sfeerschepping nog wat op te voeren, maar ik heb niet te klagen. Of Gutland gaat beklijven weet ik nog niet, maar het is zeker zo'n film die je op zijn minst twee keer moet zien om alles te kunnen plaatsen.

Als de eerste film die ik zie uit Luxemburg al zoveel beter is dan alle meuk die de Nederlandse filmindustrie over ons uitgiet dan ben ik bang dat we ons toch wel een beetje mogen schamen.

avatar van DionneDarko

DionneDarko

Ik denk trouwens dat George de 1e vent was van Lucy. Jens is al enkele malen getest door andere dames maar hij is met vlag en wimpel geslaagd dus mag hij de plek van George innemen.

Tenminste zo vatte ik hem op. Lees dat er hierboven mensen nogal worstelen met hoe het nou zat. Dus dacht ik deel mijn take on it.

Tja ik had nog iets verwacht wat niet kwam. Wel een heerlijke Wicker Man vibe verder.

Ik herkende zowel die meid als die gozer. Zij zat in Phantom Thread en hij in Victoria. Zat me al de hele film dwars.

avatar van Movsin

Movsin

Zowat een uur tempoloos en op wat natuurbeelden en vrijpartijen na ook vrijwel inhoudloos.

Ge voelt wel dat er iets te gebeuren staat, vermits er al wat sluiers rond onze Jens zijn weggetrokken, maar dat iets is dan iets totaal onverwacht. De film verlaat de realiteit. Surrealisme heet dat dan. Het levert enkele visueel en eigenlijk knap uitgedokterde passages op.

"Niet voor het grote publiek", lees ik en al voel ik me daar niet bij, eigenlijk voor mij ook niet.