• 9.374.764 stemmen

Le Train d'Hitler - La Bête d'Acier (2016)

Documentaire | 52 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titel: Hitler's Steel Beast

Oorsprong: Frankrijk

Geregisseerd door: Daniel Ablin

Met onder meer: François Delpla

Gesproken taal: Frans

Plot Le Train d'Hitler - La Bête d'Acier

Aan het eind van de jaren dertig gaf Hitler opdracht voor de bouw van een speciale trein die hem veilig kon vervoeren en zijn groeiende paranoia kon kalmeren. Deze gepantserde privé-trein met vijftien wagons was een echte vesting op rails en diende als zijn mobiele hoofdkantoor. Het was de plaats waar hij privé-ontmoetingen had met Pétain, Franco en Mussolini. Het was ook het doel van talrijke moordlocaties door de Britse geheime dienst. Het was uitgerust met de meest geavanceerde communicatieapparatuur en luchtafweergeschut en daarvoor was een team van de grootste namen in de techniek nodig terwijl het luxueuze interieur werd ontworpen door de Führer zelf.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van kinkymen

kinkymen

Aardige documentaire over de gepantserde privé-trein van Hitler.

Aangezien de trein is vernietigd aan het einde van de oorlog zijn er computerbeelden gemaakt voor de documentaire die iets te vaak getoond worden, waardoor je teveel na dezelfde beelden zit te kijken. Ook worden een aantal details te vaak herhaald wat een beetje irritant is.

Maar voor de rest een aardige documentaire die mij nog wat nieuwe wetenswaardigheden over Hitler hebben bijgebracht.

avatar van Theunissen

Als Tweede Wereldoorlog liefhebber (en dan vooral m.b.t. de Duitsers) kijk ik vrijwel alle films en documentaires erover die ik voorhanden krijg en bij deze documentaire vond ik het leuk en interessant om te weten dat Hitler een goed beschermde (o.a. langs het spoor) gepantserde privé-trein had (dat hadden overigens ook Himmler, Göring en Von Ribbentrop) met in eerste instantie de naam "Amerika" (naderhand "Brandenburg") en die bestond uit vijftien wagons (o.a. voorzien van de meest geavanceerde communicatieapparatuur, luchtafweergeschut en zelfs airco, die bestond uit twee standen, namelijk "Kalt" en "Warm") zonder veel luxe.

Maar voor de rest stelt deze documentaire niet heel veel voor en vond ik het ook best vervelend dat deze documentaire in het Frans was (als iemand in het Engels of Duits aan het praten is, wordt er gewoon Frans overheen gepraat). Je krijgt in deze film echte beelden en foto's te zien van de trein, maar ook via animaties en ook komen er verschillende personen aan het woord, zoals Dr. Mark Felton (Geschiedeniskundige en expert m.b.t. de beveiliging van Hitler), Dr. Rainer Mertens (Directeur van Duitse spoorwegmuseum) en de best leuk uitziende Séverine Fraisse (gids van het museum "Musée des Rencontres").

Op het einde krijg je ook te horen dat de privéwagon na de dood van Hitler volledig vernietigd (opgeblazen) werd door de SS op 7 mei 1945, maar dat de overgebleven gedeeltes daarna nog jaren zijn gebruikt geworden door o.a. de Duitse Kanselier Konrad Adenauer (in de jaren 50) die ermee naar Moskou reisde, Queen Elizabeth en de Beatles (in de jaren 60) toen ze door Duitsland reisden en kanselier Willy Brandt (in de jaren 70) voor zijn bezoek aan de DDR.

Na de jaren 80 werden de wagons van de speciale trein nooit meer gebruikt en is er nu ook weinig meer van over, m.u.v. een paar wagons, zoals de restauratiewagen van Hitler, die achterin staat in het Duitse museum voor stoomlocomotieven in Beieren. Al met al leuk om eens gezien te hebben deze 53 minuten durende Documentaire maar meer ook niet.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Informatief, maar wel vrij chaotisch verteld. Het bestaat vooral uit computerbeelden om de trein te tonen en wat zwart-wit opnames. Maar dan weer gaat het over een stukje van de trein, dan weer over de oorlog, dan weer over reizen. Met wat meer focus en opbouw had deze docu sterker kunnen zijn. Uiteindelijk gaat het ook vooral om het reizen en niet zozeer over de trein zelf. 2,5*.

avatar van Tarkus

Tarkus

Redelijk goede documentaire over de trein van Hitler, waarmee hij zich verplaatste naar de verschillende commandoposten die hij over gans (bezet) Europa had.

Ook verscheidene ontmoetingen met staatshoofden vonden in deze trein plaats.

De documentaire is soms nogal verwarrend omdat men een beetje van het een op het ander springt, vele dingen wist ik trouwens al, en daarom was het voor mij veel interessanter te weten wat er nadien met de trein is gebeurd.

Verrassend is dat zelfs The Beatles nog met wagons van deze trein door Duitsland hebben rondgereden...

Toch wel de moeite van het bekijken waard deze korte documentaire.