• 9.373.926 stemmen

La Promesse de l'Aube (2017)

Biografie / Drama | 131 minuten

Met onder meer: Pierre Niney, Charlotte Gainsbourg en Finnegan Oldfield

Gesproken taal: Frans, Engels, Pools en Spaans

Releasedatum: 1 augustus 2019

Plot La Promesse de l'Aube

Romain Gary is een Jood die in 1914 in Vilnius geboren wordt en elf jaar later via Warschau naar Nice emigreert. Hij heeft een bijzondere band met zijn moeder Nina, die grote toekomstdromen heeft voor haar zoon en hem zozeer pusht dat het een ware last wordt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is hij piloot in Afrika. Het is voor hem een bewogen tijd. Na de oorlog wordt hij schrijver en diplomaat, onder meer als Frans ambassadeur bij de Verenigde Naties.

Romain Gary

Alex Gubernatis

Captain Langer

Romain (8-10 years old)

Romain (14-16 years old)

Captain of Gache

Vanaf 1 augustus in de bioscoop (Paradiso Entertainment Nederland)

avatar van mrklm

mrklm

De beroemde Franse schrijver Romain Gary [Pierre Niney] is in Mexico waar hij zo’n ernstige last heeft van hoofdpijnen dat hij denkt een dodelijk hersentumor te hebben. Onderweg naar Mexico Stad leest zijn vrouw [Catherine McCormack] Romains autobiografische manuscript getiteld ‘La Promesse de l’Aube’. In een lange flashback ontdekken we de invloed van Romains moeder Nina [Charlotte Gainsbourg] die zich na elke tegenslag weet op te richten en de antisemitische bewoners van het Poolse dorpje Vilna belooft dat haar zoon een succesvol schrijver zal worden. Gainsbourg is voortreffelijk in de moederrol en Pawel Puchalski biedt uitstekend tegenspel als de jonge Romain. De scène waarin hij solo een tango danst om zijn moeder op te vrolijken is bijzonder memorabel, maar dit is een tragikomische historische vertelling vol bijzonder momenten en tevens een weerspiegeling van de behandeling van Joden in de jaren ’30 en ’40 in Polen en Frankrijk. Ronduit prachtig.

avatar van BBarbie

BBarbie

Biopic over schrijver/regisseur/acteur Romain Gary met vrijwel exclusieve aandacht voor zijn vaak pijnlijke relatie met zijn allesoverheersende moeder (een mooie rol van Charlotte Gainsbourg). Aan zijn huwelijken met schrijfster Lesley Blanch en actrice Jean Seberg besteedt de film nauwelijks, resp. geen aandacht. Toch wel jammer, vind ik.

avatar van Movsin

Movsin

Een geslaagde biografische film, anders dan andere, levendig vooral, die zich in één adem laat uitkijken.

En, ook al is de hoofdrol best vertolkt, de film beleeft zijn beste momenten wanneer de moeder, indrukwekkend vertolkt door Charlotte Gainsbourg, aan bod komt. Fanatiek overtuigd als ze is over de slaagkansen van haar zoon, ook al werd het soms duidelijk niet het geval (het luitenantschap), zij trekt de nodige humor en bewondering voor haar personage naar de film toe.

Mooi is het wanneer het hoofdpersonage zijn diepe spijt uitdrukt dat zijn moeder nooit zijn successen heeft mogen meemaken .

Ook heel mooie teksten.
"Met de moederliefde, maakt het leven in de beginne u een belofte, die ze helaas nooit zal nakomen."

avatar van MOVIEMAZZTER

MOVIEMAZZTER

Een uitstekende biografie over Romain Gary (geboren Roman Kacew), een Frans-joods schrijver, vertaler, filmregisseur en diplomaat. De naam zal niet bij iedereen bekend zijn (hij is in 1980 overleden) maar geef de film een kans en laat je meenemen in deze prachtige en indrukwekkende biografie. Het is een lange film in een prettig en passend tempo en prima opbouw. Het acteerwerk van de 2 hoofdrolspelers (moeder en zoon) is uitstekend. Ik vind de IMDB waardering wat aan de lage kant met 7.1 (op moment van schrijven).