Pyewacket (2017)
Canada
Geregisseerd door: Adam MacDonald
Met onder meer: Nicole Muñoz, Laurie Holden en Chloe Rose
Plot Pyewacket
"Be careful what you wish for. Someone might be listening."
De tiener Leah besteedt haar vrije tijd met zwarte magie en satanisme, samen met haar vrienden. Het is een manier om haar rampzalige thuisleven te ontvluchten. Haar moeder stort in na een mislukte strijd tegen de drank en depressies. Als haar moeder plots naar een huisje op het platteland verhuist om aan haar demonen te ontsnappen, nodigt een ontketende Leah haar haar demonen uit: ze roept de wraakgevende en onvoorspelbare demoon Pyewacket op.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Kijk op meJane
911 Operator (stemrol)
Pyewacket
Rob
Njah.
Zo'n ding uur lang is er eigenlijk weinig te beleven. Het is een film die de horror vanuit het drama probeert op te bouwen, maar de moeder/dochter band is zo slecht neergezet dat het eigenlijk niet weet te boeien. Beetje lam drama dat vooral in de weg zit, terwijl de film ook niet meteen de indruk geeft om qua horror wél nog iets uit de kast te kunnen trekken.
Daarom is de finale toch nog een verrassing. Niet qua originaliteit, het is een horrotje dat z'n elementen uit andere films gehaald heeft en daar verder weinig aan toevoegt. Maar de uitwerking mocht er wel zijn vond ik. Einde is zowaar spannend, niet echt puntje van de stoel, maar toch voldoende om geslaagd te noemen.
't Is dan ook jammer dat de aanloop daar naartoe zo pover is. Less is more, maar enkel als die less ook daadwerkelijk wat voorstelt. Betere acteurs en betere regie hadden hier de meubelen kunnen redden, maar dat zat er jammer genoeg niet in. Even volhouden tot het einde dus, de laatste 20 minuten wordt je wel beloond. Althans, de laatste 19, want het finale einde is terug naar af.
Op zich niet dramatisch voor een keertje en dankzij het einde redt de film zich alsnog, maar groots horrorspektakel hoef je zeker niet te verwachten.
DionneDarko
Wij vonden hem wel verrassend. Had mindere verwachtingen in eerste instantie. Zat er best wel in gezogen, het werkte voor mij prima. Sfeer zat er goed in en er bleef nog wat te raden over tijdens het kijken. Vind ik persoonlijk juist het meest enge altijd. Acteerwerk was ook in orde. Gewoon een fijn horror-tussendoortje. Dikke 3,5*
joolstein
Neo-emo-meisje raakt verstrikt in zwarte magie heksen-ding gefilmd in typische indie-horror camerabeelden. Nu heb ik een zwak voor het occulte / heksengenre, maar een nieuwe kijk erop was hier niet te vinden. Toch was de film wel een vrij aardige mix van rechtaan horror en pseudo-psychologische dingetjes en met een vrij trage opbouw. De film is al meer dan voor de helft voorbij voordat er wat gebeurd. Moderne tiener-horror wordt vaak bevolkt door makkelijke jump-scares, het is dan positief dan ze er niet zijn! Al kon het voor mijn smaak wel wat vreemder en enger en wat minder schurend tegen andere bekende horror-films. Maar toch is het de moeite waard om eens te bekijken.
John Milton
Ik vond het nogal standaard, en OH eigenlijk nog net een tikkeltje gul met zijn score. Duurde wel erg lang voordat er iets gebeurde, en nog langer voordat het de moeite echt een beetje waard werd. Ik keek na 55 minuten even hoever we in de speelduur waren, en toen was er van horror nog amper iets te bekennen geweest, terwijl er nog maar een half uurtje te gaan was. Het einde kent gelukkig een aantal behoorlijke scènes, het was leuk om Laurie Holden weer eens te zien, en ik vond Nicole Muñoz wel lief ondanks haar vervloekneiging. Maar daar hield het voor mij helaas op
Ik voeg me bij de kritiek, maar houd het op 2,5*
Tonypulp
Eerie indie-filmpje met solide performances en visueel op niveau. Laatste jaren zien we een enorme toename van dit soort filmpjes, met een duidelijke focus op verhaal en sfeer en minder op 'traditionele' horrorelementen. Dat je dan een dik uur bezig bent met het opbouwen, is dan ook nauwelijks een verrassing. Belangrijker is hoe McDonald het dan af weet te ronden... en daar weet hij wel raad mee. Inderdaad een 'punch to the gut' (wanneer poster-teksten de waarheid spreken, dan wordt het wel héél eng).
Meteen een goede reminder dat ik zijn Backcountry (2014) nog steeds moet zien. Is inmiddels besteld!
leatherhead
Niet slecht maar een beetje flauw. Ik hou best van een slowburner maar het drama was van dermate matig allooi dat ik al gauw naar het horrorgedeelte begon te snakken. Daar maakt de film het soms ook wel waar, met vlak voor het einde een aantal goeie momenten. Dat shot van de 'demoon' die achter dat hoekje vandaan kruipt is echt goud. Helaas is de allerlaatste scene flauwtjes. Kwam over alsof het bedoelt was als een soort 'shocking twist', terwijl ik er eigenlijk allang vanuit ging dat dat haar echte moeder was die ze vermoord had. Beetje een domper.
Al bij al wel te pruimen voor een film uit een genre dat me weinig ligt. Hangt ergens tussen 2,5* en 3,0* in.
UmbraVitae
Bluuh wat een saaie bedoening allemaal en irritante karakters...3/10
Pazmaster
Sfeertje is goed, de spanning wordt rustig opgebouwd en de cast doet het ook niet slecht... voor een film als dit dan tenminste. Einde is ook goed alhoewel daar misschien nog iets meer aandacht aan besteed had mogen worden. Best leuk.
ikkegoemikke
I call upon you, brought by leaves and seeds.
Hear with my ears and speak with my tongue.
I invite you to come.
Pyewacket.
Als je al eens een recensie van mij hebt gelezen, dan weet je ondertussen ook dat ik af en toe kan genieten van een low-budget, independent gemaakte film. Zo eentje waar je op voorhand al weet dat de speciale effecten niet van dien aard zijn dat ze je omverblazen. En waarin meestal onbekende acteurs worden opgetrommeld. Dat wil niet zeggen dat dit soort films niet om aan te zien zijn en het camerawerk er amateuristisch uitziet. En ook niet dat het acteerwerk te slecht voor woorden is. Integendeel. Ik heb al meermaals enorm genoten van zulke creatieve , niet-mainstream probeersels. En ik heb ook genoten van “Pyewacket”. Een simpel horrorverhaal (ook al kan je daarover discussiëren of het al of niet horror is) waarin zwarte magie en satanisme de oorzaak zijn van heel wat ellende.
Je zou misschien wel je bedenkingen kunnen hebben bij het impulsief gedrag van Leah (Nicole Muñoz) die na een zoveelste dispuut met haar moeder het bos intrekt en gewapend met een boek over occultisme en wat attributen een oeroud ritueel uitvoert. Een ritueel om de kwaadaardige geest Pyewacket op te roepen zodanig dat die ervoor kan zorgen dat ze verlost is van haar vervelende moeder (Laurie Holden). Het feit dat deze misschien wel eens in een emotioneel dal zit, schijnt ze niet te beseffen. Dat ze naderhand hierover spijt heeft en plots merkt dat haar moeder niet de slechtste is, kan ik wel inkomen. Wie heeft niet al eens zijn ouders verwenst bij het zoveelste discussiepunt? Maar zoals het spreekwoord zegt “Spijt komt na de zonde”. En algauw beseft Leah dat er iets duister en dreigends ronddwaalt.
Echt angstaanjagend is het omzeggens nooit. Er zijn enkele verschijningen, een vriendin die na een nachtje slapen met de schrik op het lijf terug naar huis wil en een gevoel van dreiging op bepaalde momenten. Maar daar moet men dan ook wat geduld voor hebben. Originaliteit is ook niet een term die bij deze film hoort. Alweer zijn het tieners wiens voorkeur uitgaat naar alternatieve muziek en de bijbehorende zwarte kledij en haartooi. Archetypes die vaak gebruikt worden in zulke films. Dat er ook weeral een expert komt opdraven die de zaak toelicht en occulte raad geeft, is ook niets nieuws. De sterkte van de film is het misleidende karakter. Ik hou wel van films waar men twijfelt over de ware aard van het gebeuren. Is de kwaadaardige geest effectief aanwezig? Of zijn het hersenspinsels van Leah? Is ze soms emotioneel labiel waardoor ze dingen ziet?
Achteraf bekeken vond ik dat “Pyewacket” wel de moeite was om eens te bekijken. Niet alleen vanwege het gebruikte onderwerp. Maar ook vanwege het bij momenten uitstekend acteerwerk van Nicole Muñoz. En in mindere mate dat van Laurie Holden. Muñoz haar woede en spijt voelden oprecht aan. Meer dan bij Holden. En ondanks dat het griezelgehalte van laag niveau is, vond ik de dynamiek uitermate geslaagd. Nee, het is geen grootse film. Het enige wat men moet onthouden, is dat men zich nooit moet inlaten met zaken waar men niet het fijne van weet.
Daan258
Hier had zo ontzettend veel meer in kunnen zitten.
Ik vind het zeker niet erg als een horror een slowburner is maar hier weet het gewoon niet los te komen. Je wacht totdat het allemaal wat spannender en interessanter word en voor je het weet zie je de credits al voorbij rollen. Het leek echt alsof ze het einde gewoon een beetje afgeraffeld hebben.
Erg jammer dit want het begon allemaal helemaal niet verkeerd maar er gebeurde te weinig tot niks waardoor het nergens spannend wist te worden. De sfeer zat er dan wel prima in en het acteerwerk was ook niks om op aan te merken.
Verder was het allemaal maar vrij magertjes
Zonde, zonde, zonde.
Glacius
Matige drama, wat het eerste uur in beslag neemt. Het is jammer dat de film in die tijd niet meer spanning weet op te bouwen, want de laatste 10 minuten zijn best aardig. Daarentegen krijgen we niet meer te zien/horen dan wat schaduwen en klopgeluiden. Hier had meer ingezeten, maar het blijft ingehouden tot het laatste moment. Als de drama elementen pakkender waren geweest, was dat minder vervelend geweest, maar helaas was dat niet het geval.
Kelly648
Ben vrij geïnteresseerd in dit genre films, zeker omdat ik in een drugs verleden ook het occulte heb aangeroepen en daardoor veel heb verloren. Ikzelf was sterk genoeg om het te overwinnen, maar toch heeft het een impact op mijn leven gegeven. Ik vind de opbouw van de film goed, spanning is goed opgebouwd en ik heb enkel pluspunten voor deze film.
Collins
Van regisseur Adam MacDonald zag ik ooit Backcountry (2014). Zijn eerste lange speelfilm. Een survival film die ik maar matig kon waarderen. Op voorhand zijn de verwachtingen over deze nieuwe poging van MacDonald dan ook laag gespannen. Na afloop kan ik zeggen dat de lage verwachtingen niet werden bewaarheid. Pyewacket is een stuk vermakelijker dan de eersteling.
De waardering zit 'm niet in het verhaal zelf. Dat is tamelijk dun en gemakkelijk te doorzien. Bovendien is er pas na 40 minuten reden tot enige opwinding. Tot die tijd moeten we ons vermaken met oninteressante bezigheden van tieners, hun probleempjes en hun overpeinzingen.
De waardering zit 'm in de sfeervolle uitwerking van het verhaal. Dat gebeurt echter pas na 40 minuten, maar is de moeite. De film vult zich na 40 minuten opeens met onheilspellende momenten en een donke sfeertje. De sinistere wending in het verhaal ontstaat in de eerste plaats door de handelingen van de personages, maar een veel groter aandeel in de totstandkoming van de duistere sfeer is weggelegd voor het geluid.
De sounddesign is van grote klasse. Niet alleen door de inbreng van een passende heavy metalscore met sinistere accenten, maar vooral door in lange stukken film iedere vorm van kunstmatig geluid te elimineren.
In bepaalde scènes is minutenlang geen ander geluid te horen dan het geluid van de natuurlijke omgeving.
De wisselwerking tussen het natuurlijke achtergrondgeluid en de gevoelslagen die bij het angstige hoofdpersonage worden aangeboortd, werkt veel effectiever dan menige angstaanjagende plompe muzikale uithaal in een willekeurige horrorfilm. Het effect is naargeestig en behoorlijk spannend.
Het camerawerk is prima en gevarieerd. Bij dreiging toont de camera nu eens een blik over de schouder van het hoofdpersonage, dan weer toont hij het hoofdpersonage frontaal of werpt een blik in de donkere bossen. Nu eens rent de camera uitbundig met het hoofdpersonage mee, dan weer richt de camera zich ingehouden op een schaduwpartij op de muur. Nu eens dit, dan weer dat. De camera is dynamisch aanwezig en genereert actie en spanning.
Leuke film. Alleen jammer van die 40 oninteressante minuten inspeeltijd.
Phantasm
Vrij matige thriller waar vrijwel niets in gebeurd. Je moet ervan houden.
mrklm
Tiener Leah [Nicole Muñoz] worstelt met de gebruikelijke tienerproblemen, maar ook met de dood van haar vader en haar emotioneel labiele moeder [Laurie Holden]. In navolging van haar vader heeft Leah zich volledig verdiept in zwarte magie en na een pijnlijke ruzie met haar moeder voert ze een ritueel uit waarmee ze de Pyewacket oproept. Slecht plan! Het type horrorfilm dat vooral bezig is de tijd te doden met stemmige muziekjes en teasers tot aan het laatste kwartier. Kortom: meer dan een uur lang gebeurt er niets interessants. De finale biedt in ieder geval een schokkende wending, maar als het mogelijk is hebt zou ik het eerste uur op dubbele snelheid afspelen. Je kunt dit natuurlijk ook helemaal laten schieten.
Shadowed
Meh.
Pyewacket komt van een regisseur die me met zijn vorige film juist wel wist te charmeren. Bijzonder om dat te zien, aangezien de vorige omgeving zich ook deels in de natuur afspeelde. Ondanks dat Pyewacket inspeelt op wat andere thema's ter opvulling van de dramatiek pakte de scenes me in het algemeen een stuk minder.
Acteerwerk is nog wel aardig. Muñoz acteert soms te veel zonder emotie of uitdrukking, maar uiteindelijk voelt ze wel aan als een realistische tiener. Overige rollen maken wat minder indruk maar een gevoel dat er sprake is van totale onkunde heerst niet. Het is vooral jammer dat de vormgeving en sfeerzetting van de film niet zo goed weet te werken.
Ik vond de filters lelijk en de pogingen tot het creëren van sfeer vaak doodslaan. Van spanning is alleen kort in de finale even sprake. Sfeer heerst soms nog wel een beetje, maar eerder tijdens scenes die echt de rust pakken in plaats van de horrorscenes zelf. Er heerst wel een zekere mate van onderhuidse dreiging, maar er had meer controle over moeten zijn.
Het onderwerp ligt me uit nature al niet zo, maar er kunnen leuke dingen mee gedaan worden. Het jammere is dat dit juist hetgeen is dat aan deze film ontbreekt. Hier en daar nog korte momenten van potentie, een intrigerende finale en een verrassend einde. Daar ken ik mijn punten aan toe. Verder zal het geen film zijn die me bij gaat blijven en ik betwijfel of dit bij anderen hetzelfde zal zijn.
blondiefilmfreak
saai en langdradig.als er aan het eind dat eindelijk wat gebeurd is het opeens ook weer over en rollen de eind generiek titels over het scherm.in potentie had er wel meer ingezeten,acteer prestaties waren niet slecht,maar van een echte horror kunnen we hier niet spreken.spannend word het nergens.1 ster voor de aanwezige acteer prestaties.
Woland
Met recht een slowburner, maar niet alleen op een positieve manier. In Pyewacket wordt de titeldemon opgeroepen door een black metal luisterend tienermeisje dat ruzie heeft met haar moeder en die eigenlijk een complete amateur in het occulte is, en het zal niet verbazen dat dat niet zo'n goed idee blijkt. Het laatste half uur vond ik best aardig als duidelijk is dat Pyewacket een nogal verwarringzaaiende etter is en de realiteitszin van Leah niet meer betrouwbaar is, met een moord tot gevolg. Maar ondanks dat het best redelijk werd uitgewerkt en ook het acteerwerk prima is, viel ik toch niet van m'n stoel. De aanloop was behoorlijk traag met een niet zo heel boeiend moeder-dochter drama, en hoewel Pyewacket redelijk sfeervol is, is het ook niet bijster origineel. Zo ongeveer de hele film volgen we het te verwachten pad, en ook tegen het einde was er een twist die volgens mij helemaal geen twist was. Een zesje kan ik er wel aan kwijt, maar ik had toch iets meer verwacht.

Netflix voegt in maart 'The Invisible Man' toe: waar kijk je de horrorfilm nu?

WOII-klassieker 'A Bridge Too Far' over slag bij Arnhem zondag op televisie

Summer of 84
Mystery / Drama, 2018

Marrowbone
Drama / Thriller, 2017
hekscabineweduwezwarte magiemiddelbare schoolbossenmoordonafhankelijke filmtienermeisjeatticoccultismeoccult ritual devil worshipmoeder dochter relatieevil spell