• 9.373.254 stemmen

Oorsprong: Japan / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Keiko Yagi

Met onder meer: David Hance, Katsunori Horihata, Joji Morishita

Plot Behind 'The Cove'

Nadat de beroemde documentaire The Cove (2009) over de Japanse dolfijn- en walvisindustrie wereldwijde aandacht krijgt, besluit een amateur-filmmaker de rest van het verhaal te vertellen. Keiko Yagi heeft geen budget, amper filmervaring, spreekt slecht Engels, maar bewapend met een videocamera is zij vastberaden om de waarheid achter deze business te achterhalen.

Ik kijk regelmatig een docu en klaag steevast over het propaganda-karakter van de meeste docus die te zien zijn. Daarom was ik best geïnteresseerd in deze Behind The Cove, een docu die op zoek gaat naar de andere kant van het verhaal. In principe kom je dan op een soortgelijke docu uit (wat ook wel het geval is), maar als balanshersteller is dat nog enigszins verdedigbaar.

Ik heb op zich niks tegen activisme, het komt ook vaak vanuit een goede plek, maar ook al te vaak vanuit een ongeïnformeerde en naieve plek. Empathie is leuk, maar niet wanneer het de ratio overheerst. Zeker nu iedereen vanachter zijn PC activist kan spelen zijn er legio docus die daarop maar al te graag inspelen. Ik vind dat vooral een kwalijke zaak, maar jah, the road to hell is paved with good intentions.

Activistendocus maken zich er vaak nogal makkelijk vanaf door te zeggen dat de tegenpartij "niet voor de camera wil verschijnen". Het is een erg makkelijk en welgekomen excuus, want het geeft aan dat ze op zich wel openstaan voor discussie én dat wie niet wil praten allicht wel wat te verbergen heeft. Het is één van de goedkope trucjes waar deze docu alvast komaf mee wil maken. Ik las toevallig eerder deze week nog een artikel over het opvallende succes van Starbucks in China (een taaie markt voor Amerikaanse bedrijven), waarin gehamerd werd op de wil tot inleving in de lokale markt en gebruiken (eerder dan de olifant-in-porseleinwinkel aanpak die vele bedrijven hanteren). Zo ook bij docus heb ik vaak het gevoel dat de agressieve houding (in de zin van overtuigd zijn van eigen gelijk en onwillig in het open discussiëren) van de mensen achter een docu mensen met een andere mening afschrikt om voor de camera te verschijnen. Ik zou er zelf ook maar weinig geloof in hebben.

Is deze docu dan zo geweldig? Inhoudelijk valt er toch ook wat op aan te merken en zonder The Cove zou mijn kritiek veel sterker doorwegen. Zo wordt er veel te vaak naar het verleden gewezen (iets wat niet echt relevant is), wordt er te hard een slachtofferhouding gezocht, komt de ware kwestie zelden aan bod, worden sommige experts vragen gesteld over zaken waar ze geen expert over zijn (je moet een prof niet vragen waarom Amerika zo aast op Japan, hij is misschien prof maar da's zijn vakgebied niet), missen er harde, geloofwaardige cijfers en is men te gefixeerd op de vorm van The Cove, eerder dan de inhoud. Al doet Yagi dan wel haar best beide kanten van het verhaal te belichten, maar die pogingen zijn toch ook nooit echt volhardend.

Toch zit er ook veel interessante kritiek in deze docu. De bemoeizucht van het Westerse activisme gesteund op Westerse moraal, de propanda die ook hier volop woedt, de opgblazen docus vol halve waarheden en (kleine) leugens die zelden steunen op een verifieerbare en genuanceerde realiteit, de gebrekkige wil om een open dialoog te voeren over een bepaald onderwerp ... copy/paste kritiek die zo bij elke docu kan, maar waar echt zelden wat van te zien of over te horen is.

Ideaal zou zijn moesten ze beide verhalen kunnen combineren in één docu uiteraard, maar het is al héél wat om eens een tegenverhaal te horen. Daarvoor toch zeker een * extra.

PS: en niet geheel ontoevallig dat deze docu amper bekeken is, zowel hier als op IMDb. Toch verplicht voor gewapende docukijkers vind ik.