• 9.219.021 stemmen

The Jericho Mile (1979)

Geregisseerd door: Michael Mann

Met onder meer: Peter Strauss, Ed Lauter en Brian Dennehy

Plot The Jericho Mile

"Behind the wall of this prison is a man traning to challenge the Olympic record.."

Larry Murphy (Peter Strauss) is een verbitterde, in zichzelf gekeerde oplichter. In de desolate omgeving van de gevangenis waar hij zijn tijd moet doorbrengen, vlucht hij in hardlopen. Hij blinkt daar zodanig in uit, dat hij aan professionele wedstrijden kan meedoen. Daarom vraagt hij toestemming aan de gevangenisdirecteur om dat te mogen doen, maar diverse intriges ontzeggen hem deze kans. Daarom besluit Larry toch het wereldrecord te verbreken, maar dan op het sportterrein van de gevangenis.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Larry 'Rain' Murphy

Cotton Crown

Dr. Bill Jankowski

Warden Earl Gulliver

Jerry Beliot

O.A.U. Chairman

avatar van FisherKing

FisherKing

Als big big fan van Peter Strauss en Brian Dennehy kan deze film dus nooit een onvoldoende halen.

Ze maken dit hele magere verhaaltje tot een interessante film.

avatar van james_cameron

Goede film, nu uit op dvd in een goedkope maar helaas ook hele lelijke full frame versie, vol beeldruis en vlekken. Wie de films van Michael Mann een beetje kent weet dat ze uitsluitend tot hun recht komen in het oorspronkelijke widescreen-formaat. Vermijden dus.

avatar van hannes64

hannes64

• 1924 berichten

Goed geacteerde film.
Peter Strauss op z'n best, en kauwgomvretende Dennehy
word naarmate de film vorderd een beetje irritant.
Wel een must. (de scene waarin de kameraad van lickety split (Strauss) word doodgestoken is erg aangrijpend)
Een goeie "gevangenisfilm". (De begintune is een instrumentale versie van "sympathy for the devil" van de rolling stones , dacht ik.)
4.5 *

avatar van nightbreed

nightbreed

Ik vind dit meer een woensdagavond RTL-4 film, niet boeiend en saai.

Cijfer: 2

avatar van brucecampbell

brucecampbell

Degelijk gevangenisdrama van Mann die later wel betere films regisseerde.

avatar van xangadix

xangadix

james_cameron schreef:

Dit is een tv film die standaard het formaat 1:1.33 heeft. Maar ik begrijp wat je bedoelt. Als je de VHS versie van Manhunter kent heb je zo'n beetje het ergste voorbeeld van een film aan het beeldformaat aanpassen gezien...

avatar van Diesel

Diesel

De beste TV-film die ik ooit heb gezien. Michael Mann verbaast me elke keer weer. Wat een prachtig verhaal. De openingsscène en de finale, ondersteund door de Stones klassieker Sympathy for the Devil, is geweldig. De film ziet er wat gedateerd uit en is qua cinematografie niet zo glad als de meeste films van Mann maar het sterke verhaal doet die kleine minpunten vergeten. De film bevat zeker twee onvergetelijke scènes. 4* (en dat voor een TV-film!!!)

- Where does he work?

* He doesn't, he runs, period.

avatar van geof

geof

echt n topper al jaren naar opzoek geweest n dikke 10 van mj.

avatar van Zinema

Het debuut van Mann is gelijk een goede. Strauss is indrukwekkend in dit gevangenisdrama. De soundtrack zal je hoofd nooit meer verlaten. Goed.

avatar van Movie-Addicted

Movie-Addicted

Film deed mij een beetje denken aan The Loneliness of the Long Distance Runner uit 1962, maar dan in een heel ander jasje. Al met al best redelijk vermakelijk gevangenis filmpje!

avatar van Mug

Mug

Het debuut van Michael Mann, een tv-film met de welbekende gevangenisfilm-clichés met de nadruk op 3 groepen, white power, black power en latino power. Een man valt buiten de boot, jawel, Peter Strauss als Rain Murphy die rondjes rent. Lukt het hem 'buiten de boot te vallen' en 'kei- en keihard te lopen'?

De film voelt aan als een waargebeurd RTL4-drama, maar weet toch in het slotakkoord enigszins fraai en symbolisch te eindigen. Peter Strauss is daarnaast ook de enige acteur die er iets van bakt. De rest totaal niet, zal ongetwijfeld te maken hebben met de clichés.

Toch weet de algehele sfeer in de film te overtuigen, maar dat is hoofdzakelijk te danken aan het feit dat de film is opgenomen in Folsom Prison tussen de inmates.

De muzikale ondersteuning is ook wel apart, seventies americana met o.a. een versie van Stones klassieker Sympathy for the Devil (ook een symbolische betekenis natuurlijk). Helaas ook een absurd tranentrekkend synthesizerdeuntje bij de dood van Stiles...getsie, ik proestte het bijna uit.

whoewhoe...whoewhoe...

avatar van Malick

Malick

Vond de 'performance' van Peter Strauss al heel matig. Zo'n scene waar zijn zwarte vriend sterft vond ik nogal op de lachspieren werken. Maar het grootste obstakel voor de film was het scenario dat met horten en stoten op gang probeert te komen maar nergens echt overtuigt.

avatar van stinissen

Malick schreef:
Vond de 'performance' van Peter Strauss al heel matig. Zo'n scene waar zijn zwarte vriend sterft vond ik nogal op de lachspieren werken. Maar het grootste obstakel voor de film was het scenario dat met horten en stoten opgang probeert te komen maar nergens echt overtuigt.

Ik vond het een heerlijke film en de acteer prestaties waren na mijn bescheiden mening ook dik in orde.

avatar van hannes64

hannes64

• 1924 berichten

1 van de beste films die ik ooit heb gezien, met een schitterend spelende Strauss, en een score.....ongelooflijk goed.

Lawson speelt hier ook echt daverend.

Net weer even gezien op dvd.....eindelijk.

avatar van Woland

Woland

Best aardig. The Jericho Mile heeft nou niet bepaald de meest originele vertolking van het gevangenisleven, met uitgebreid de White Power en Black Power bendes en met de standaard-bijverhalen over vriendschap die ras overstijgt en uitgebreid ruwe-bolster-blanke-pit clichés. Maar toch was het best aan te zien hoe Rain Murphy (een prima Strauss) zich via hardlopen geestelijk gezond probeert te houden, retesnel blijkt, en hij bijna maar toch niet helemaal zich voor de Olympische Spelen kwalificeert door inmenging van het klootjesvolk. Het rennen vond ik een leuke toevoeging en vooral daardoor oversteeg dit een beetje de grauwe middelmaat, wat het daarbuiten qua gevangenisfilm wel gewoon is.

avatar van Bob Gray

Bob Gray

• 1971 stemmen

Prima debuut van Mann. Natuurlijk niet te vergelijken met zijn latere werk, aan alles is te zien dat dit een tv film is. Maar toch een uitstekend gemaakte film waar je al bepaalde elementen ziet die Mann in zijn latere films ook gebruikt. Genoten.