• 9.175.855 stemmen

The Man Who Invented Christmas (2017)

Biografie / Drama | 104 minuten

Genre: Biografie / Drama

Oorsprong: Ierland / Canada

Geregisseerd door: Bharat Nalluri

Met onder meer: Dan Stevens, Christopher Plummer en Jonathan Pryce

Gesproken taal: Engels en Italiaans

• Disney+ Bekijk via Disney+

Plot The Man Who Invented Christmas

"How Charles Dickens wrote “A Christmas Carol” and created a tradition."

Oktober, 1843. Een ontzette Charles Dickens heeft het niet breed en ondanks zijn vroege succes liepen zijn drie laatste boeken op een mislukking uit. Bovendien wijzen zijn uitgevers hem af. Hij besluit dan maar een nieuw boek te schrijven en zelf te publiceren. Dickens creëert in zes weken het verhaal van 'A Christmas Carol', een meesterwerk dat de heilige dag veranderde in het gezellige familiefeest zoals we die vandaag kennen.

Charles Dickens

Mr. John Dickens

John Forster / Ghost of Christmas Present

Kate Dickens

Haddock / Ghost of Marley

Thackeray

avatar van Verhuiskaartje

Verhuiskaartje

Bijzondere film. Het verhaal is wereldwijd bekend en dit is het verhaal erachter over Charles Dickens zijn eigen verleden, heden en toekomst en het ontstaan van het bekende boek.

Aanrader.

4/5

avatar van arno74

arno74

Erg zwak, het ontbreekt vooral aan creativiteit. De film vertelt op oppervlakkige wijze over Dickens toen hij A Chrismas Carol schreef. Het voelt erg goedkoop aan, iedereen in zijn omgeving lijkt zinnetjes aan te dragen ("humbug", "reduce the surplus population", etc.) die hij steeds opschrijft. In feite is het een geforceerde mix van het verhaal van A Christmas Carol met een fictief personage van Dickens wat hier wordt voorgeschoteld. Voor mij werkte het niet, weinig doordacht. Het is een variant op A Christmas Carol geworden waar Dickens deel van uit maakt. 1,5*

avatar van Wheely5

Wheely5

Geweldige film die het proces beschrijft wat een schrijver meemaakt bij het bedenken van een verhaal. Het schrijven, schrappen, gestoord worden maar ook hoe de inspiratie werkt, komt allemaal aan bod in een met humor doorspekt verhaal.

Je moet ‘A Christmas Carol’ wel kennen wil deze film tot zijn recht komen. Maar ja, wie kent dat nou niet ?

De film blijkt behoorlijk op feiten gebaseerd. Zo is bekent dat het verhaal over zijn jeugd wat hier in beeld gebracht word ook daadwerkelijk zo gebeurde. Hierop kwam duidelijk inspiratie voor meerdere boeken. Ook een feit is dat hij platzak was en dit verhaal in zes weken schreef, simpelweg om even geld (proberen) te verdienen. Ook dat het uiteindelijk in drie dagen uitverkocht was na de uiteindelijke verschijning.

Onderbelicht in deze film is echter hierdoor ook de titelverklaring. Want voor het verschijnen van dit boek was kerst een dag waar slechts door zeer vrome Christenen bij stilgestaan werd. Dickens heeft kerst dan wel niet ‘uitgevonden’ maar wel zeer degelijk de betekenis gegeven die we het tot op de dag van vandaag nog kennen.

avatar van Brabants

Brabants

Een iedere film die gaat over het fantastische boek van Charles Dickens, A Christmas Carol kan haast niet mislukken. Ook deze interpretatie is werkelijk waar om van te smullen. Veel aandacht en liefde betaalt zich blijkbaar uit. Je kunt er geen genoeg van krijgen. Feliz Navidad!

Verrassend leuk.

De laatste tijd worden er wel meer films gemaakt over schrijvers, vaak ook over het schrijven van hun meest populaire boek. Deze film past perfect in dat rijtje, maar werkt tegelijkertijd ook als een soort van alternatieve versie van het bekende verhaal. Dat maakt het toch net wat leuker.

Geen erg dure film denk ik, maar de middelen worden wel goed aangewend. Visueel zit het er netjes uit, met een redelijk duister maar sfeervol en stomerig 19e eeuws London. Acteurs doen het ook best naar behoren en de mix van biografie en A Christmas Carol werkt ook best goed, al is het maar omdat je niet wéér datzelfde bekende verhaal doormoet.

Beetje apart dat deze film niet wat breder is doorgebroken, al komt dat waarschijnlijk omdat er geen grote Hollywood studio achterzit. Ik vond het in ieder geval een geslaagde mix. Er zit een aardig tempo in, het oogt erg sfeervol en de link met het boek is er voldoende, zonder dat het een complete kopie wordt. Perfect filmpje voor deze tijd van het jaar.

avatar van cornelis2

cornelis2

Een kerstfilm voor volwassenen voor deze tijd van het jaar, maar niet op basis van de tot vervelends toe 'gekopieerde' Halmark Movies die momenteel dag aan dag op tv komen. Nu een echt verhaal, een redelijk biografisch verhaal dat aanspreekt met een scenario gebaseerd op het boek van Les Standiford, dat (nog) niet in een Nederlandse vertaling is verschenen. Met Charles Dickens met een 'writers block' en met aandacht voor de sociale omstandigheden van die tijd in Engeland. De fotografie is passend duister. Alleen, wat mij betreft had de hoofdrolspeler Stevens zich in zijn acting wat meer mogen inhouden. Christopher Plummer voldeed in zijn rol daarentegen zeer. En verder zeker een OK film.

avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

• 2067 berichten

Zo, dit was beslist geen humbug.

Hoe de schrijver van het volk, Charles Dickens, geïnspireerd raakte voor zijn beroemde Kerstverhaal 'A Christmas Carol', één van mijn lievelingsboeken. Erg leuk om te zien hoe een verhaal geboren wordt in het brein van een schrijver, hoewel zeker de helft ervan gewoon niet klopt of uit de duim gezogen; de naam Scrooge heeft Dickens van een grafsteen en kwam niet zomaar in hem op. Maar het is ook niet echt heel serieus allemaal, dus erg is het niet. In het verzinnen van namen was Dickens onovertroffen. Grappig stukje in het restaurant als de ober zich voorstelt als 'Marley' en Dickens ogenblikkelijk een notitieboekje tevoorschijn trekt en vraagt: 'Marley with an e?' Dat Dickens zo'n notitieboekje bij zich droeg om bijzondere namen in op te schrijven, dat geloof ik meteen.

In het levendige huis van Dickens hangt steevast een vrolijk sfeertje en die scènes zijn dan ook erg plezierig, met veel blije kinderen overal, gezellig kaarslicht en zelfs een kraai. Het personeel begeeft zich ongedwongen door de vele knusse kamers en lijkt wel deel van de familie. Dan Stevens als Dickens is inderdaad a little too much; Dickens had een energieke persoonlijkheid, maar dit grenst bijna tegen het adhd aan. Op zijn wijsvinger zag ik overigens een kleine inktvlek; it's all about details.

Ebenezer, de naam, komt voort uit de bijbel, 1 Samuël 7, waarin het volk van Israël de Filistijnen verslaat en Samuël uit dankbaarheid een steen opricht die hij Eben-Haëzer noemt: 'De steen der hulp'. Er bestaat ook een geloofsgemeenschap met de naam Eben Haëzer, die leert dat na de dood iedereen in de hemel komt. In Delfshaven zag ik ooit een kerkje met op de gevel de naam Eben-Haëzer. Later kwam ik erachter dat het geen kerk betreft, maar een museum gewijd aan de pelgrimvaders.

Ebenezer is natuurlijk ook gewoon een jongensnaam, in de jaren tachtig van de negentiende eeuw was het in de Verenigde Staten zelfs even een populaire jongensnaam.

Maar Dickens koos de naam vooral om zijn klank, for he was 'hard and sharp as flint'.

avatar van ILDIB

ILDIB

Wat een fenomenale weergave over het onstaan van a christmas Carroll. Geweldige acteurs die t in de film ingeweven verhaal eer aan doen. Heel de film genoten.

avatar van kikondo

kikondo

Als Dickens over de markt loopt,, wordt heel even het mooiste symbool van hoop, warmte en liefde getoond. Een prachtige, artistieke keuze, waardoor de film ogenblikkelijk een meesterwerk wordt. Een schitterende vertelling over het creatieve proces.

avatar van mrklm

mrklm

In 1842 maakt Charles Dickens [Dan Stevens] een zegetocht door de VS. Zestien maanden en drie flops later zit de Britse schrijver in zak en as. Hij snakt naar inspiratie en is vastbesloten om voor Kerst 1843 met een nieuw boek te komen. De komst van zijn vader [Jonathan Pryce] en moeder [Ger Ryan] lijkt aanvankelijk alleen maar voor meer chaos te zorgen, maar langzaam maar zeker vallen de puzzelstukjes op hun plaats en begint Charles aan het boek waarmee hij een nieuwe betekenis zou geven aan Kerstmis: A Christmas Carol. Wat volgt is de ene na de andere verwijzing naar dat boek waardoor het weinig verrassend is. Stevens is echter zeer charismatisch als Dickens en er is uitstekend ondersteunend werk van Pryce, Plummer (als Scrooge) en Justin Edwards als Dickens’ trouwe vriend John Forster.

avatar van BBarbie

BBarbie

Het basisidee van deze film in het genre “the making of …” is op zich erg leuk. Dat kan ook gezegd worden over de vormgeving en het acteerwerk. Mijn voornaamste kritiek is dat de film naar mijn smaak te veel focust op de tobbende Charles Dickens en inhoudelijk te weinig van doen heeft met Kerstmis of de kerstsfeer. Dat komt voornamelijk omdat de links met het oorspronkelijke (sublieme) Scrooge-verhaal in mijn ogen te vluchtig zijn. Dat vind ik toch wel jammer.

avatar van De filosoof

De filosoof

De film vertelt het scheppingsproces van Dickens A Christmas Carol, welk boek de wijze waarop we kerst vieren heeft veranderd, waarmee enerzijds opnieuw het beroemde verhaal wordt verteld door middel van de verbeelding van Dickens – we leren dat bij een geschikte naam de fictieve figuur vanzelf tot leven komt in Dickens geest – en anderzijds het verhaal van Dickens zelf eraan wordt gespiegeld: zoals Scrooge de medemens wegcijfert voor geld, zou Dickens de medemens wegcijferen om dit boek tot stand te kunnen brengen waarbij uiteraard zowel de fictieve als de reële figuur tot inkeer komen(met als thema dat iedereen kan veranderen). Deze wat gekunstelde parallel voegt gefingeerde elementen toe aan het scheppingsproces en de film bevat daarnaast weinig originele elmenten, maar de film kijkt lekker weg en is als zodanig prima te doen op een verveelde kerstdag.

avatar van MovieHolic

MovieHolic

Echt een hele leuke kerstfilm! Mooie setting zo midden 19e eeuw en erg leuk om het verhaal eens vanuit een ander perspectief te zien. En kijken op 2e kerstdag maakt het net wat extra leuk.

Aanrader.

avatar van Mickey b

Mickey b

Vind het een zeer sfeervolle kerstfilm. Apart en origineel. Vertelt het verhaal over Charles Dickens en het ontstaan van zijn beroemde boek ‘A Christmas Carol’. Maar tegelijk wordt het verhaal van zijn boek over zijn personage Scrooge verweven in het leven van Charles Dickens zelf. Zeer geniaal gebracht en dir zonder de techniek van een fourth wall of zonder een voice over. Is dus cinematografisch zeer goed doordacht en verdient daarom een 4,5 sterren van mij. Script kon mij echt wel boeien. Ook grafisch wordt het London van 1840 zeer mooi en realistisch weergegeven. Koetsen, mistig, kledij, hoge hoeden, rokerige mannenclubs, kaarslichten, stofferige bibliotheken en studeerkamers, maw. zoals ik zei in mijn openingszin, zeer sfeervol. Hoewel ik verhaal ‘A Christmas Carol’ wel ken, heb ik nooit boek zelf gelezen. Gezien we nu wel kerstperiode zijn, zal ik deze wel eens opzoeken in de bibliotheek. Aangenaam verrast.