Wad: Overleven op de Grens van Water en Land (2018)
Genre: Documentaire
Nederland
Geregisseerd door: Ruben Smit
Met onder meer: Gijs Scholten van Aschat
7,1 (199)
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 4 oktober 2018
Plot Wad: Overleven op de Grens van Water en Land
Documentaire over het Waddengebied, die laat zien hoe ongelooflijk bijzonder maar ook kwetsbaar dit unieke gebied op wereldschaal is. 'Wad' brengt het ecosysteem in beeld als nooit te voren; van heel kleine organismen onder aan de voedselketen als kiezelwieren en schelpdieren tot aan de slechtvalk en de grijze zeehond boven in de voedselketen. De documentaire laat de bijzondere esthetische kanten van het gebied zien en hoe dynamisch en groots het gebied is.
Bij Ruben Smit:
Filmmaker Ruben Smit wil na ‘De nieuwe wildernis' nog een lange natuurfilm maken. Dit keer over de Wadden.
Filmmaker 'De Nieuwe Wildernis': nu de Wadden - Leeuwarder Courant - lc.nl
Volgend jaar opnames s ‘Nieuwe wildernis'-film Wadden - Leeuwarder Courant - lc.nl
De makers van de succesvolle natuurfilm De Nieuwe Wildernis draaien vanaf volgend jaar een vervolg op de Nederlandse, Duitse en Deense Wadden.
Van de maker van De Nieuwe Wildernis (2013)
Najaar 2018 te zien in de bioscoop (Splendid Film)
Op 1 oktober gaat WAD in première in een levensecht waddendecor. Extra bijzonder is dat de vertoning van de film plaats vindt in het decor van het Wad op de set van de theaterproductie de ‘Stormruiter’ van Jos Thie in het WTC in Leeuwarden. De bezoekers krijgen een unieke gelegenheid om op de landelijke première van de film de film te gaan kijken in een echt waddenlandschap. Op een reusachtig scherm met een inleidend verhaal van de filmmaker zelf.
Daarna draait WAD vanaf 4 oktober in de bioscoop
Ecoloog en filmmaker Ruben Smit betovert ons met prachtige beelden over het Waddengebied | Eva Jinek
hvdriel
Zou het kunnen? Een natuurfilm maken die niet het obligate stramien volgt, maar een natuurFILM? Ruben Smit is het in elk geval niet gelukt.
Zeker, prachtige natuurbeelden van grijze en gewone zeehonden, magnifieke zwermen spreeuwen, lepelaars, schelpdieren, etc. Natuurlijk de cyclus van vrouwtje winnen, paren, baren en overleven. De beelden zijn bekend, maar nu geschoten op onze eigen Wadden die we delen met Duitsland en Denemarken. Niks mis mee, met die natuur.
En nu de film. Waarom obligaat?
* De off screen-stem die in de tegenwoordige tijd vertelt wat wij zien of wat wij dienen te zien ("Opnieuw een kans voor de slechtvalk om een prooi te bemachtigen" - we zien een slechtvalk).
* Een montage die verhalende verbanden legt, wat de off screen-stem versterkt: "Mannetje loert op zijn concurrent" - we zien zeehond naar rechts kijken en in volgende shot zeehond die naar links kijkt).
* Muziek die dan weer rust uitstraalt en dan weer actie of spanning, vooral het 'verhaal' benadrukkend, opdat we meeleven.
* Slow motion-beelden, en natuurlijk de time lapse-techniek die de natuur versnelt.
Tja, er is niks mis met deze film, maar ook weinig voor.
Redlop
De kritiek op De Nieuwe Wildernis was geloof ik mooifilmerij. Als het gaat om natuurdocu's houd ik zelf juist van mooifilmerij. Ik wil mooie beelden zien, de verhalen geloof ik wel.
Wat dat betreft een dikke voldoende al had ik graag iets minder eenden en zeehonden gezien en wat meer onderwaterbeelden.
jay73
Mooie beelden, maar zwakke narrative en bij wijlen irritante muziek. 2*
hamkaastosti
Mooie beelden inderdaad, maar op een gegeven moment wel vrij saai. Had ook in een half uurtje gekund. Vergeleken met de BBC docs is het erg matig.
mrklm
Alle ingrediënten voor een geslaagde documentaire zijn aanwezig: prachtige beelden van flora en fauna in de Waddenzee, een prima soundtrack, een mooie score en de vertelstem van niemand minder dan Gijs Scholten van Asschat. Maar schrijver/regisseur Ruben Smit verprutst het in de montage en de stemregie. Scholten van Asschat heeft een prachtige stem, maar zijn vertolking hier is erg vlak. Het is mij bovendien een raadsel waarom Smit de prachtige geluidopnames juist gebruikt bij de (overdadige) slow-motion en time-lapse beelden en de authentieke beelden voorziet van muziek?! De kijker is intelligent genoeg om te weten dat een natuurfilmmaker montagetrucs gebruikt om de film meer dramatisch impact te geven, maar Smit doet dat veel te opzichtig. Er is nauwelijks sprake van structuur, veel van de mooiste beelden komen en gaan zonder enige verdieping (het commentaar is sowieso inhoudelijk oppervlakkig). Het einde is bovendien ronduit afgeraffeld. Bijzonder jammer, want er is niets mis met het bronmateriaal!
wibro
Deze documentaire heeft twee minpunten: De voice-over en de muziek. Voegen helemaal niets toe aan deze docu, integendeel zelfs. Ze zorgen meer voor afbreuk. Waarom moet het gedrag van de dieren zo nodig verklaard worden? Dieren in de natuur falen nooit in hun gedrag zo lang de mens er zich niet mee bemoeit. Gewoon laten zoals het is. Waar is die muziek voor nodig? De vogels en de zeehonden maken toch al genoeg muziek.
De beelden van de natuur zijn verder best gaaf, zonder meer. Dit had dus zonder de door mij genoemde minpunten best een goede documentaire kunnen worden.
Bélon
Nog een minpunt: het gebrek aan (waardevolle) informatie: dit is infotainment met nauwelijks info.
Zeehond gaat jagen...leuk lijkt mij tof om te zien.....krijg je dus niet te zien (misschien buiten budget)
Meest irritante scene: het rood kleurende zeekraal. Dan wil ik weten: waarom kleurt dat zeekraal rood? Dan zou je daar iets over kunnen vertellen of zo, gewoon wat informatie geven. Nul, niks nada qua info gewoon weer door naar de volgende scene. Schiet mij maar lek.

DwarreI
Mooie, rustige en evenwichtige film over de Wadden met een aantal schitterende beelden die mooi tot hun recht komen op het grote doek. Muzikale aankleding vond ik eigenlijk best fraai. Voice-over was niet storend maar voegde ook niet veel toe, maar extra info was in mijn ogen ook niet nodig.
het rood kleurende zeekraal. Dan wil ik weten: waarom kleurt dat zeekraal rood?
Walter S.
Mooi gefilmd, geen probleem met de voice over of de muziek, prima docu om op het grote scherm te zien. Merkte alleen wel dat anderhalf uur wel wat lang is voor zo'n natuurfilm.
Zipportal
Muziek stond vreselijk hard, overstemde alles.
Donkerwoud
Nu is er op zichzelf weinig mis met het stemgeluid van Gijs Scholten van Aschat en natuurfilmer Ruben Smit weet ongelofelijk mooie sfeerplaatjes te schieten. Maar in 'Wad: Overleven op de Grens van Water en Land' (2018) lijken voice-over en mooifilmerij nooit een harmonieus geheel te vormen. Of de commentator signaleert dingen die zonder toelichting ook wel duidelijk waren, of hij geeft net te weinig informatie wanneer het getoonde nu net wel mijn interesse prikkelt. Sowieso lijken pathos en dramatiek (á la Planet Earth met David Attenborough) een doel op zich, met veel aandacht voor lief en leed van individuele dieren en op de achtergrond een bombastisch aanzwellende soundtrack. Het is jammer dat een begaafde natuurfilmer als Ruben Smit niet meer ruimte krijgt (of neemt!?) om zijn imposante sfeerbeelden voor zichzelf te laten spreken. Al vind ik het ergens een beetje vals hoe de mooie plaatjes de fantasie bestendigen van het Waddengebied als ongerept natuurschoon. Net als bij Smit's eerdere documentaire 'De Nieuwe Wildernis' (2013) - over de Oostvaardersplassen - blijft de interactie tussen mens en milieu volledig buiten beschouwing. Pas bij de aftiteling valt er vluchtig iets te lezen over milieuproblematiek, maar deze terzijde vormt niet het zwaartepunt. Als educatieve film had er meer in deze productie gezeten en als kunstzinnige film richt het zich te vaak op goedkoop sentiment.
Ik heb hier de vierdelige televisieversie van gezien, die twee keer zo lang is als de bioscoopversie. Wad is een bijzonder fraai gefilmde documentaire over het Waddengebied, die laat zien hoe ongelooflijk bijzonder maar ook kwetsbaar dit unieke gebied is. Niet alle onderdelen van de documentaire zijn even interessant en de voice-over van Gijs Scholten van Aschat is weinig meer dan adequaat, maar de beeldenpracht is dermate indrukwekkend dat de documentaire toch de moeite waard is.

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'