• 9.382.362 stemmen

Met onder meer: Dan Stevens, Michael Sheen en Lucy Boynton

Gesproken taal: Spaans, Engels en Mandarijn

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Apostle

"Your god can't help you."

'Apostle' volgt een man die afreist naar een afgelegen eiland met het doel om zijn zus te redden, nadat zij ontvoerd is door een religieuze sekte. De groep vraagt een hoop losgeld om haar te laten gaan. Ze onderschatten echter waartoe de man in staat is die naar haar op zoek is.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Folk horror. Redelijk alternatief voor wie verknocht is aan films als The Wicker Man of Midsommar. Een priester die zijn geloof kwijt is wordt naar het eiland Erisden gestuurd, waar een sekte de plak zwaait, om er zijn gegijzelde zuster te bevrijden. De sekte in kwestie aanbidden een vruchtbaarheidsgodin die ze ook in gevangenschap hebben en met bloed voeden .

Het is nooit duidelijk waarom die zus precies ontvoerd werd, en ook het subplot met dit jonge koppeltje werd iets te functioneel ingezet. De sekteleiders zijn ook wat dubbelzinnig. Eerst worden ze als badguys neergezet, later in de film is het allemaal niet zo duidelijk meer. Het is mooi gefilmd moet ik zeggen, met een sfeervolle middeleeuws aandoende aankleding. Alleen jammer dat het verhaal alle kanten en tegelijk nergens naartoe gaat. Ik kan me dan ook heel goed vinden in het gemiddelde hier.

avatar van DVD-T

DVD-T

Met zijn 130 minuten, duurt de film gewoon net iets te lang. Niet alle scenes zijn even interessant en voegen niet altijd effectief echt iets toe aan het verhaal. Dus het had een stuk korter gemogen. Maar met Apostle laat regisseur Gareth Evans zien, meer te kunnen dan coole vechtfilms regisseren. De film voelt vies, koud, eng en naargeestig aan. Evans weet dus de perfecte sfeer van een folk-horror film neer te zetten. Enkel momenten met veel gore en best goed acteerwerk, maken dat Apostle de lange zit waard is.

avatar van Fisico

Fisico

Folk horror vind ik steeds intrigerend omdat het - als het goed wordt aangepakt - zoveel valt te beleven. In de eerste plaats met een geweldige sfeer en setting. Hier gaat het om een afgesloten streng gelovige gemeenschap met dictatoriale trekjes. Interessant om te zien hoe de gemeenschap handelt en dagdagelijks functioneert. Ook de relatie met de natuur en woeste omgeving komt goed uit de verf.

Spanning en mystiek staan evenzeer centraal. Misschien net iets te veel verschillende en uiteenlopende plots. Voor mij hoefde die vreemde creaturen helemaal niet. De film was met de afgoderij en het conservatieve geloof al ruim voldoende.

Een film toch wel met een wrang ongemakkelijk gevoel. Hier en daar wat gore en Middeleeuwse toestanden, goed gedaan allemaal. Beetje chaotisch plot bij momenten, maar als je in de film zit, best aangenaam. Voor de liefhebbers van onder meer Midsommar, The vvitch en The Wicker man!

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Redelijk.

Iets te lange occulte thriller. Gareth Evans kan op sommige vlakken best bekoren, maar hier en daar loopt het wat stroef. Het tamme eerste uur is daarin mijn grootste frustratie geweest. Het is een beetje eigen aan het genre dat het vaak beheerst begint, maar dan moet wel spanning gecreëerd worden en dat is hier nauwelijks het geval.

De uiteindelijke ontknoping is ook niet zo heel verrassend, al heb ik mij er wel best vermaakt. De finale biedt ook een beetje horror, al is dit nauwelijks een volbloed horror te noemen. Evans mist ofwel een beetje finesse ofwel wist hij niet goed hoe ver hij het allemaal kon/ wou doordrijven. Niettemin de moeite waard om 'ns te kijken.