• 9.371.633 stemmen

Oorsprong: Nieuw-Zeeland

Geregisseerd door: Miranda Harcourt en Stuart McKenzie

Met onder meer: Melanie Lynskey, Lucy Lawless en Timothy Spall

Plot The Changeover

De 16-jarige Laura Chant woont samen met haar moeder en 4-jarige broertje Jacko in een sociale huurwoning aan de rand van het aardbevingsgevoelige stadje Christchurch in Nieuw-Zeeland. Wanneer een eeuwenoude geest Jacko aanvalt en langzaam het leven uit hem trekt, ontdekt Laura haar ware identiteit. Ze blijkt een bovennatuurlijk gave te bezitten die ze zal moeten gebruiken om het leven van haar broertje te redden.

Laura Chant

Nicky Green

Stephen Chant

avatar van joolstein

joolstein

Ondanks vlagen van erg mooie visuele beelden van Andrew Stroud (Lorde - 'Royals,' en 'Tennis Court') blijft het helaas te middelmatig. Het verhaal, gebaseerd op het boek van Margaret Mahy, bezit alle ingrediënten die bij een YA horen en weet soms de aandacht redelijk vast te houden. Ook op het acteerwerk is maar weinig aan te merken. Hoofdrolspeelster Erana James ging het goed af en wordt bijgestaan door de ervaren Melanie Lynskey en Timothy Spall. En toch weet de film mij niet helemaal te pakken. Waarom...?

Omdat praktisch alles gewijd is aan het plot. We komen maar heel weinig over de karakters te weten behalve dan wat direct relevant was. Laura Chant was "high sensitive" en wil haar broertje redden. Dat broertje is niets anders dan schattig. Moeder (Melanie Lynskey) is overwerkt en geloof niet in magie. Vriendje Sorensen Carlisle is een heks en wil helpen net zoals zijn moeder (Lucy Lawless) en oma. Carmody Braque (Timothy Spal) is vooral een creep. En meer kom je eigenlijk niet te weten! Wat er overblijft is een niet heel erg geloofwaardig liefdesverhaal. Dat kwam niet helemaal uit de verf doordat Nicholas Galitzine (Sorensen) niet heel overtuigend acteert. Tja, hierdoor blijft het allemaal te middelmatig.

avatar van Shadowed

Shadowed

Wel potentie, maar nog te weinig regiekracht.

Desondanks begint dit filmpje best sterk, en het eerste half uur was best een genot. Wat daarna komt, begint te traag te worden waardoor de aandacht steeds verder afslapt. Maar de potentie was er wel, evenals de acteerkracht.

Het eerste half uur heeft voornamelijk een hoop sfeer. Spall is erg goed op dreef als een enge oude man en heeft genoeg charme. De gehele film ook overigens. Deze film is vooral een soort arthouse film, maar dan wel eentje met iets te veel zekerheid.

Zo is de film echt veel te traag en weet de goede sfeer van het eerste half uur niet vast te houden, waardoor het op een gegeven moment simpelweg saai is. Zo'n mooi moment als op de poster is er helaas ook niet en dat is jammer, want hier en daar waren mooie visuele beelden.

James doet het heel aardig in haar hoofdrol. Alhoewel ze wel een moeilijke rol heeft, ontbreekt het haar niet aan acteertalent. Ook Lynskey doet het voor de rest prima. Maar de meeste kracht en aandacht wordt gepakt door een sterke Spall.

De film heeft een nogal vergezocht verhaal. Bijzonder dat het dat verhaal van vervolgens op deze manier laat zien, maar dat is een moeilijke gave, en dat lijkt dan ook net wat te moeilijk te zijn voor de regie. Zeker het laatste half uur is gewoon te saai, terwijl de gebeurtenissen nog wel interessant zijn.

Eeuwig zonde dus, want de film ging richting een 4,0*. Maar door het te saaie tweede stuk kan het dit cijfer niet meer waarmaken. Ik kijk wel uit naar het volgende werk van dit duo, want aan potentie ontbreekt het ze niet. Wel nog aan de regiekracht.

avatar van morpheus2000

morpheus2000

Op Film1 en ik moet zeggen dat de film mij wel erg beviel. Vleugje horror, beetje spanning, maar bovenal mooi gefilmd en een prima soundtrack. Lekker rustig voortkabbelend en langzaamaan richting een bevredigend eind gaand.

En wat mijn voorganger ook aangaf, een sterk acterende Timothy Spall.

avatar van bjerik76

bjerik76

langdradig, en niet de gehele cast vond ik overtuigend genoeg acteren, op de geheimzinnige man na.