• 9.374.631 stemmen

Genre: Mockumentary / Horror

Geregisseerd door: Phil Guidry, Simon Herbert en David Whelan

Met onder meer: Len Wein en Edward L. Green

Plot Savageland

De gehele bevolking van het grensstadje Sangre de Cristo (Arizona) wordt dood aangetroffen. Het gaat om maar liefst 75 mensen. De enige overlevende - een illegale immigrant genaamd Francisco Salazar - wordt door de politie gearresteerd. Francisco zit onder het bloed van de slachtoffers. De politie is ervan overtuigd dat hij de dader is, maar de foto's die Francisco die avond nam vertellen een heel ander verhaal...

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Lawrence Moss

Grace Putnam

Monica Ramos

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Hier ben ik heel benieuwd naar. Het verhaal klinkt mij in ieder geval heel aardig. Ik weet niet of deze film al te vinden is op het web.

avatar van leatherhead

leatherhead

Fijne ontdekking. Faux-doc in de stijl van films als Lake Mungo, dit keer rondom een mysterieuze massamoord. Het is een genre wat me sowieso wel lijkt te liggen, de faux-doc aanpak brengt ook hier weer een soort extra laag mysterie met zich mee. Maar met het sfeertje zelf zit het ook wel goed. Vooral de fotobeelden van Fransicsco zijn echt behoorlijk unsettling. Vaag, suggestief en soms serieus creepy. Soms onder begeleiding van voice-overs of een lekker brommende, krakende soundtrack om het effect enkel te versterken. Stuk met de familie van de pastoor sprong er wat betreft nog het meest uit, intens stukje cinema was dat.

Interviews waren soms een beetje aan de matige kant dankzij wat stroef acteerwerk en een nogal overbodige politieke ondertoon. Wat kleine minpuntjes die de flow van de film af en toe onderbreken. Maar verder een dikke aanrader voor liefhebbers van dit genre, jammer genoeg lijkt deze hier op MM wat in de vergetelheid geraakt. 3,5*

avatar van john mcclane 2

john mcclane 2

mcdaktari schreef:

Hij staat sinds kort op horrify

avatar van mcdaktari

mcdaktari

john mcclane 2 oke, bedankt voor de tip

avatar van Woland

Woland

Leuk concept, dat zeker - een mockumentary over een massamoord in een stadje op de grens van Mexico en Arizona, maar waar op een X-files achtige wijze toch meer aan de hand blijkt. De uitvoering van de mockumentary ziet er ook wel realistisch uit, maar dat leidt helaas ook tot veel pratende hoofden en geen bewegende beelden van wat er gebeurd is. Wel veel toffe, creepy foto's, dat wel. Een beetje X-files achtig. De film heeft ook een duidelijke politieke lading, wat me niet stoorde (en het ook wel een realistisch tintje gaf) maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen ervan gecharmeerd is. Toch had ik gehoopt op iets meer horror en iets minder documentaire.

avatar van Shadowed

Shadowed

Leuk.

Savageland doet me in veel opzichten erg denken aan Lake Mungo, en laat dat nou een film zijn die hoog in mijn favorietenlijstje staat. Savageland leek daarom al vroeg een voltreffertje te worden, maar uiteindelijk vond ik de film gewoon leuk en niet zo geweldig als dat ik Mungo vond.

Wel is de opzet altijd leuk, al duurt het eventjes voordat de film opgang komt. Dat hele verhaal over wie de killer is en of hij wel een killer is, dat is niet zo interessant. Ik had liever dat de film direct pakkend opende, maar het duurt toch aardig lang voordat de aandacht echt gegrepen wordt. Als dat dan wel gebeurt, dan is de film ook meteen erg leuk.

Niet dat het acteerwerk baanbrekend is of het visuele erg knap gedaan is, maar de film zelf pakt wel erg goed. Er zitten inderdaad een aantal erg leuke en sterke scenes tussen en de foto's zijn natuurlijk nachtmerriewekkend. Gaaf dat ze met weinig budget toch nog effectieve dingen kunnen doen, en ook eens een keertje zonder video's of filmpjes, gewoon met foto's. Dat is maar weinig films gegeven, enkel eng kunnen zijn vanwege foto's.

Verder is deze film niet bepaald spannend of smerig, maar daar gaan Guidry, Herbert en Whelan ook niet voor. Deze heren willen de film gewoon zo realistisch, mysterieus en 'echt' mogelijk maken. Daar komen ze een heel eind mee, maar waar ze vooral in weten te slagen is dat het allemaal erg lekker wegkijkt en een aantal effectieve scenes kent.

Erg mysterieus is het niet en de laatste minuten zijn wat slap, maar verder heb ik een goede tijd gehad met Savageland. Het voelt genoeg aan alsof je een documentaire kijkt en geen film. Het is een genre dat ik nog niet vaak (effectief) heb gezien, maar wanneer dit wel lukt heb je een leuke, geslaagde film voor de kiezen. Soms best unsettling, en vooral leuk. Een ruime voldoende voor Savageland.

avatar van ibendb

ibendb

Wanneer een mockumentary intrigerender is dan veel echte documentaires...

De stijl van de mockumentary is op een interessante manier uitgevoerd, waarbij de nasleep en het onderzoek worden getoond in plaats van de misdaad zelf. Het gaat een beetje te diep in op de "wie heeft het eigenlijk gedaan"- verhaallijn, wat niet echt honderd procent nodig is. Wat me vooral stoorde is dat veel van de geïnterviewden niet zo goed kunnen acteren.

De film gaat over het proberen uit te zoeken wat er werkelijk is gebeurd met een heel dorp die in één nacht op brute wijze is uitgemoord. Ze hebben alleen de verhalen van één overlevende en de foto's die hij tijdens die noodlottige nacht heeft genomen. Als je zo weinig hebt om mee te werken, hoop je dat ze in ieder geval van de foto's je sterkste punt hebben gemaakt. Gelukkig is dat precies wat ze hebben bereikt. De foto's zijn angstaanjagend en prachtig gruwelijk. Van één foto in het bijzonder kreeg ik die bange tinteling in mijn maag. Jammer dat dit alles wordt verpest door de laatste twee minuten die totaal overbodig zijn en de creep-factor wegnemen.

Savageland is zeker niet de beste horrorfilm, maar desalniettemin solide in het genre.