• 9.373.926 stemmen

Genre: Thriller

Geregisseerd door: Michael J. Gallagher

Met onder meer: Peyton List, Logan Paul en Lia Marie Johnson

Plot The Thinning

"Only the smartest will survive"

Speelt zich af in een post-apocalyptische toekomst waar alles om het indammen van de menselijke bevolking draait. Er is een crisis gaande die het einde van de mensheid kan betekenen en daarom zijn er maatregelen genomen, zoals het verplichten van anticonceptiemiddelen en het euthanaseren van bejaarden. Daarnaast heeft de overheid van de Verenigde Staten een evenement geïntroduceerd, genaamd The Thinning, waarin leerlingen op school uitgedund worden middels een examen. De deelnemers met de laagste scores worden geëxecuteerd. Wanneer twee studenten ontdekken dat de test uit schijn en bedrog bestaat, gaan ze op zoek naar het complot dat hierachter ligt.

Laina Michaels

Vince Davi

Barbara Michaels

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Een prima SF-film die de spanning goed weet op te bouwen en vast blijft houden.

Zoals in de filmbeschrijving al wordt verteld, speelt het zich af in de toekomst en omdat er teveel mensen rondliepen op aarde, besloot de UN (VN) dat door middel van testen, jonge mensen zich moesten opofferen om de wereldbevolking niet te hoge aantallen te laten krijgen. En hier vond ik de film enigzins onrealistisch overkomen. Als je 15 mensen per jaar opoffert in een middelgrote stad zal dat toch geen grote invloed hebben op inwoneraantallen? Men had beter aan sterilisatie e.d. kunnen denken. Maar nee, zo rijk waren de breinen van de VN-vertegenwoordigers niet, ze bedachten een onmenselijke oplossing met als gevolg dat sommigen dit uiteindelijk niet pikten .

Voor deze film een mooie 7 als waardering!

avatar van Left4Dead

Left4Dead

Wat een puberbagger! Meer ga ik ook niet zeggen, te goedkoop voor woorden.

Het probeert een paar klassiekers te kopiëren maar komt nimmer in de buurt.

avatar van ikkegoemikke

ikkegoemikke

“Warning, lock down is now in progress.

30 seconds 'til lock down.

Testing to begin in 15 minutes.”

Als je een schoolvoorbeeld zoekt om aan te tonen hoe je op de beste manier een toch wel originele film kunt omvormen tot een doorsnee tienerverhaal waaraan je een oneindig aantal vervolgen kunt breien, dan is het “The Thinning” wel. Toegegeven, op het eerste moment vond ik het basisidee magistraal. Een soort “The Purge” op academisch vlak. Als blijkt dat de natuurlijke bronnen van de planeet Aarde niet meer voldoende aanwezig zijn en de leefbare ruimte beperkt is doordat de oceanen landoppervlakte ingepalmd hebben (de opwarming van de aarde is hiervan de oorzaak), dan wordt het wel tijd om drastische maatregelen te nemen. In de V.S. hadden ze hiervoor de ideale oplossing. Neen, geen geboortebeperking of terminale oudere van dagen elimineren. Het lumineuze idee is om schoolgaande jongeren te onderwerpen aan een ultiem eindexamen. Ooit panische angsten doorstaan als je op school weer aan de vooravond van examens stond? Wel dit zou dan je ergste nachtmerrie kunnen zijn. Slaag je niet voor dit examen, dan is er zelfs geen herkansing meer mogelijk. Op die manier tracht men dus de bevolking jaarlijks met 5% te verlagen.

Tot daar het ingenieuze van de hele film. Ik geef eerlijk toe dat de beelden je een ongemakkelijk gevoel geven. Zeker als je die onschuldige kindjes ziet die hun eerste “Thinning” examen afleggen en je plots beseft wat het lot zal zijn voor enkelen van hun. De rest is echter zo voorspelbaar en bij momenten echt vreselijk belachelijk en onrealistisch. Ik kon er nog mee leven dat men weer dat idyllisch beeld van een superieur Amerika voorhield en dat men dit proces gebruikt om een intelligentere bevolking te verkrijgen en als resultaat weer het beste land van de wereld te worden. Schitterend. Dat bereik je dus door alle dommeriken te elimineren. Een revolutionaire idee dat je tegen de borst stuit, maar tegelijkertijd zo fascinerend op je inwerkt, dat je nieuwsgierigheid opflakkert en je gespannen blijft kijken.

Maar dan beginnen de ridicule voorvallen de bovenhand te nemen. Als iemand al camerabeelden begint te gebruiken om een paswoord te achterhalen of met een gemagnetiseerd ijzeren draad tracht een 3 meter verder liggend nietig pinnetje op te vissen, dan begin ik toch al eens te zuchten. Neem daarbij dan nog de verplichte romantische inslag met een kortstondige mond op mond beademing, dan zucht ik nog eens dieper. Ik vroeg me trouwens af waarom de ongelukkige studenten die niet geslaagd waren nog eens moesten ontsmet worden. Toegegeven, naderhand was dit wel duidelijk. Dat het allemaal zo voorspelbaar was, had ik dan weer niet verwacht. Halverwege kon ik alle ruwweg opsommen wat er zou gebeuren en hoe het zou aflopen. Alleen het ultieme einde had ik niet voorzien. En dat zorgde bij mij voor de grootste wrevel. Een open einde op zodanige manier dat een vervolg vanzelfsprekend lijkt. En iedereen weet wat ik van sequels denk.

Als je er dieper over nadenkt is dit eigenlijk een beetje de weerspiegeling van onze huidige maatschappij. Op politiek vlak wordt er hier en daar wel eens een mouw gepast aan een bepaalde situatie zodanig dat het voor de gezaghebbers beter uitkomt. Vermogende en invloedrijke families worden soms wel eens bevoordeeld. Het verkrijgen van een studiebeurs omdat men op sportief vlak uitblinkt, waardoor het niet echt noodzakelijk is om over een hoog I.Q. te beschikken, wordt sowieso al gehanteerd in de V.S. tegenwoordig. En de gewone sterveling is meermaals de dupe (zelfs al beschikken ze over het juiste aantal hersencellen). Al bij al een choquerend onderwerp en vertolkingen die door de beugel kunnen ondanks dat het een low-budget film is. Hadden ze een ander einde verzonnen, dan was mijn mening hierover waarschijnlijk milder geweest. Nu is het niet meer en niet minder dan een commercieel slap voorwendsel om er nog enkele sequels bij te verzinnen.

avatar van Pazmaster

Pazmaster

Slechte film. Een slap aftreksel van The Purge (2013), alleen zonder geweld of bloed, met een stel tieners die slecht acteren. Lekker links laten liggen.

avatar van filmexpert19

filmexpert19

Nee, totaal geen slechte film. Ik vond het bij vlagen spannend en het einde goed. Ik kon er wel van genieten.

avatar van Smugmarty

Smugmarty

Zoals mijn voorgangers al stelden zijn de overeenkomsten met The Purge overduidelijk maar eigenlijk ook met alle andere populaire tienerfilms met sequels van de afgelopen jaren zoals Divergent en the Hunger games waarin de jeugdigen moeten strijden tegen systemen van uit 'noodzaak' geboren onrecht.

Maar het drama zit hem hier niet in het verhaal en zelfs niet in de acteerniveau van de cast maar in de regie. Wat een draak van een regisseur ben je als je een scene doorvoert waarbij een gezakte student ontsnapt en vervolgens op een open pleintje quasi wanhopig heen en weer beweegt om vervolgens door een soort net beschoten te worden en vast komt te zitten dan niet even tegen je acteur zegt dat het er belachelijk amateuristisch uitziet. Maar ook de gemaskerde mannetjes die zwaar bewapent een stel tieners in bedwang houden om ze als een doodseskader af te voeren, wat een onlogisch systeem om dit uit te voeren.De film zit vol met dit soort onwaarschijnlijk slecht uitgewerkte scenes die volledig afbreuk doen aan de geloofwaardigheid van de film.
Deze draak van een regisseur is ook niet echt honkvast als je kijkt aar de ( overigens ook dramatisch scorende) andere twee films hier op MM, van Komedie naar Horror naar SF thriller. Overeenkomst: allemaal bagger.

Kortom geen science fictie of actiethriller maar een 'echt' drama. 1,5

avatar van stinissen

Best wel aardige film , had ik niet gedacht.

avatar van Diederik58

Diederik58

Het verhaal is belachelijk. Het idee om 5% te vermoorden en dat je dan 95% van de slimste overhoudt. Als je dat op zo'n tempo door doet heb je na pakweg 14 jaar de wereldbevolking gehalveerd. Maar waarvoor? Er zou te weinig ruimte zijn. De hele wereldbevolking past in de provincie Utrecht.

Ik vond de film wel spannend. Ik dacht eerst een soort Soylent Green te gaan zien. Vooral toen de gouverneur een koekje ging eten. Maar niets van dit alles.

Het einde van de film trek ik niet.

avatar van LeBlanc

LeBlanc

Ik was al bang dat het een waardeloze film zou zijn toen ik de 'Youtube productie' zag staat aan het begin van de film. Maar ik keek mee met iemand en wilde het een kans geven zonder bij voorbaat te gaan zeuren...

De film speelt zich af op 3 locaties:
- een gouverneurswoning
- een hip bedrijventerein
- een school

Om met weinig budget toch wat 'futuristische' elementen in de film te brengen zien we:
- een hippe Mini
- Uitsluitend Blackberry smartphones (zelfs hun geflopte tablet van een aantal jaren geleden)
- bewakers met zwarte maskers op, wss ergens bij een feestwinkel gescoord

Low budget zien ze we dus terug in de locaties, maar ook qua acteerwerk. Het lijkt wel alsof men een toneelvereniging heeft gevraagd om te acteren in de film. Het is totaal ongeloofwaardig. Iedereen is bijvoorbeeld vij relaxt onder het feit dat jaarlijks kinderen van kleuterklas tot middelbare school geexecuteerd gaan worden na het zakken van een examen. Ook wordt het 'zwaar bewaakte' high tech complex bewaakt door iets van 8 bewakers met maskers op, die zich vervolgens laten overmeesteren door onbewapende tieners

Om de boel enigzins wat sjeu te geven is er wel mooi camerawerk en veel lichteffecten. Rood licht, tegen het licht in gefilmd, overdreven lichtegevende tablets... Het ziet er heel blits uit allemaal en moet het script dat rammelt aan alle kanten doen vergeten.

De film lijkt qua verhaal erg op The Purge, veel dramatiek naar het event toe en erg weinig actie..

Kortom: een waardeloze film, goedkope zooi… De boodschap van de film is: 'discrimineer niet op basis van menselijke capaciteiten. Het is een verwijzing naar Nazi duitsland en hun Übermensch concept , dit zie je ook terug in de ontsmettings scene voordat dat men de kamer in wordt gebracht om geexecuteerd te worden.. Net zoals dat ging met de Joden in de gaskamers tijdens WW2..

een film hoeft niet realistich tezijn daarom is het een sf-film (en als we het thoch over onrealistich hebben startrek en starwars zijn thoch nepper) ik heb er heel erg vangenoten en ik kijk uit naar deel 2 die als het goed is volgend jaar uit komt en je kan merken dat sommige mensen de film niet hebben gezien ten eerste gebeurd dit wereldwijd allen op andere manieren zo als de ouderen elimineren of 1 kind per gezin zo als in china op dit moment geld dat deze film onrealistich is weet ik niet een aftrekksel van the purge nee kijk de film af en je weet waarom niet geen bloed omdat het een film is voor alle leeftijden en absoluut geen slecht acteer werk ik snap dan ook niet waar de negativitijd vandaan komt het is een goede film wat best over een paar jaar relistich kan worden allen zouden we dit niet op deze manier gaan doen maar kleiner (neem deze film dus met een korrel zout) ik heb er van genoten vandaar mijn stem super goede film kan niet wachten op deel 2 (2018)

avatar van Jeilloc

Jeilloc

"No matter how hard something looks, there is always a chance."

Redelijke tienergerichte Sci-Fi Thriller.

Door YouTube geproduceerde films zijn nogal bagger, maar dit viel mij mee.

Hoewel het acteren niet altijd even goed is, alleen Peyton List is de enige die nog haar best doet, was het aardig te doen.

Leuk voor een keertje.

avatar van klara

klara

• 20367 stemmen

Je zou denken je wilt het als student wel laten om je aan zo'n examen te laten onderwerpen met als

risico het te bekopen met de dood: Dan maar geen studie...

Maar wel een redelijke film, simpel maar vermakend.

avatar van FlorisV

FlorisV

Niet best. En ze hebben nog een vervolg gemaakt ook...oei.

Het probleem met deze film is niet alleen het lage budget (geschat op slechts een ton), waardoor de film er gewoon niet goed genoeg uit ziet (hoewel er waarschijnlijk films met dat budget te vinden zijn die visueel een stuk strakker zijn), maar het basisgegeven. In een kennelijk toch nog steeds democratische toekomst zou er nooit draagvlak voor zijn om onschuldigen te vermoorden, hoe groot het overbevolkingsprobleem ook is. Je zou ofwel een totalitair regime daarvoor nodig hebben, met daarbij eventueel een poppenkast die een democratie veinst, ofwel een veel verborgener, sluwere manier om de bevolking te zuiveren (een epidemietje hier, een burgeroorlogje daar).

Dat de test een leugen blijkt en er achter een soort kaasschaaf methode schuilt is niet meer dan een aardige vondst waar verder te weinig mee wordt gedaan.

avatar van Lambchop

Lambchop

Here's Johnny, vette zin altijd uit deze film

avatar van Shadowed

Shadowed

YouTube films.

The Thinning dateert terug naar de tijd dat Gallagher veelvuldig met YouTube-namen werkte en Logan Paul toen nog niet zeer controversieel was. Ondertussen is het voor beiden anders, maar dat maakt de film zelf er niet veel beter op. Ik zie zelden films die zo weinig logica bevatten als The Thinning, en doorgaans stoor ik me daar weinig aan. Dat zegt heel wat over deze film.

Leuk conceptje hebben ze overigens bedacht, dat wel. Blijkbaar was daarin alle creativiteit opgegaan, want voor het nadenken was blijkbaar te weinig denkkracht. Het concept wordt belachelijk uitgewerkt met allerlei onlogische keuzes. Ter indamming van de mensheid die uit miljarden bestaan worden er elk jaar 20 jonge studenten opgeofferd. Daar heeft de mensheid wat aan! Ridiculer is dat je gewoon een voldoende moet halen om niet te sterven, waardoor een jaar ook weleens met 0 doden kan komen te staan.

Het acteerwerk is redelijk half. List lijkt te goed te zijn voor deze film, maar is vervolgens nooit echt boven het niveau meer uitgekomen qua acteer carrière. Paul speelt voor zijn doen een nogal introverte rol omdat zijn persoonlijkheid nogal springerig en luid is, en de moeite die hij daarmee heeft is te merken. Zijn acteerwerk is vooral ongemakkelijk. Overige personages zijn niet veel beter, en toch blijft Gallagher ze aan de lopende band introduceren.

Het verhaal van The Thinning klopt van geen kanten en ik kan soms niet geloven dat ze niks hebben aangepast. Er zijn zoveel scenes binnen deze film die niet lijken te kloppen. Motieven, ontwikkeling en vooral het einde. Wtf? Ik snap er helemaal niets van, en dat van een film die het meest toegankelijke plot en uitwerking aller tijden kent. Gelukkig dat er visueel soms nog wat sfeer te bekennen is, verder relatief waardeloos op bijna alle fronten, vooral het plot.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Ik wil nou niet meteen beweren dat dit een super film is, maar ik vond het toch ook geen slechte. Het verhaal kijkt wel aardig weg. En het einde was niet zoals ik verwacht had. Gewoon een aardig filmpje om een keer te kijken als je niks anders voor handen hebt.

avatar van mikey

mikey

Pazmaster schreef:

ik ken een J80 aflevering van the twilight zone met hetzelfde idee. "The Twilight Zone" Examination Day/A Message from Charity (TV Episode 1985) - Plot Summary - IMDb - m.imdb.com

avatar van SimonV

SimonV

De film draait om een bijzondere manier om 's lands bevolking te laten krimpen. Aardige wegkijker met een redelijk plot. Einde is duidelijk gemaakt voor een vervolg.