menu

The Wall (2017)

mijn stem
2,97 (271)
271 stemmen

Verenigde Staten
Thriller / Oorlog
81 minuten

geregisseerd door Doug Liman
met Aaron Taylor-Johnson, John Cena en Laith Nakli

Twee Amerikaanse scherpschutters zijn gelegerd in Irak. Op een dag wordt een van hen neergeschoten door een onzichtbare sluipschutter. De ander moet snel dekking zoeken om niet opgemerkt te worden door de schutter. Hij zit gevangen achter een muur waar hij niet achter vandaan kan komen zonder opgemerkt te worden. Via de radio begint hij te communiceren met de vijand.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=ZNNFTWbWkLs

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van mixmaster
3,5
Een film die me van begin tot eind in de greep heeft gehouden, knap want deze film speelt zich maar op 1 plaats af en dan ook nog met heel weinig acteurs.
Mede door het uitstekende acteerwerk van Aaron Taylor-Johnson, is dit een prima film geworden.
In tegenstelling tot andere meningen hier, vindt ik het einde juist wel goed.

1,0
Wat een saaie film ze hoeven maar 1 woord te onthouden als tekst en dat is fuck
Worden alle mannen zo als ze onder elkaar zijn ,ik geloof van niet .
Ik geloof dat het een heel serieuze zaak is die veel moed vereist
Slechte afspiegeling van de werkelijkheid met zielige sexueel getinde grapjes
Na 15 minuten al afgezet

2,0
Oke soldaat 1 gaat op verkenning. Hij wil daar weg en zoekt naar een radio om een bericht te versturen, vervolgens wordt hij neergeschoten. Soldaat 2 rent hem te hulp maar (natuurlijk) wordt hij ook neergeschoten. Hij kan toch nog ontkomen en verschuilt zich achter een muur. Het eerste dat hij dan probeert is met ZIJN RADIO contact te maken voor hulp, maar potverdriedubbeltjes nog aan toe zijn radio is kapot. Vraag waarom zoeken naar een radio als je kameraad er een heeft?

avatar van james_cameron
3,5
Niet te verwarren met Pink Floyd's The Wall. Prima oorlogsfilmpje over de strijd tussen een neergeschoten amerikaanse soldaat en een irakese scherpschutter. Meer dan dat is de film feitelijk niet, maar gelukkig houdt regisseur Doug Liman de vaart er goed in en wordt de spanning knap opgebouwd. Het einde is ook top.

2,5
Leuke film om eens gezien te hebben, houd af en toe de spanning er wel in. Maar ook niet meer dan dat.

avatar van scorsese
3,0
Redelijke film waarin twee Amerikaanse soldaten door een Iraakse scherpschutter onder schot worden gehouden. Een simpele opzet die zich zo'n beetje in real-time afspeelt op één locatie. Hierdoor krijgt het geheel een urgentie en daardoor ook spanning mee, echter wordt dit niet de hele tijd vast gehouden. Aaron Taylor-Johnson doet het goed in deze best rauwe film.

avatar van john mcclane 2
3,0
The wall.
“ since The war is over , Why are you stil here “

Voor wat het is, niks mis mee.
Spannend , soms geeft het hele “een locatie “ mij altijd een soort toneel Vibe , aangezien je het ook een op een toneel locatie kan weergeven , maar das verder niet belangrijk .
Het moet het ook hebben voor een groot deel van de dialogen .
Minpuntje was dat het even leek alsof ze het record van het woord fuck wilden breken .
Kan natuurlijk niet , dat is of aan Southpark of Tarantino , maar het viel wel op .
Geen slechte oorlogs thriller ,en geen slechte een locatie film.
Redelijke voldoende 3*

avatar van hoffhaan
3,5
Op zich geen verkeerde oorlogsthriller. 3.5

avatar van ikkegoemikke
3,0
“You Americans.
You think you know it all.
You think it's simple.
That I am your enemy.
But we are not so different,
you and I.”


Ooit “Mine” gezien ? Een film over een Amerikaanse marinier die in de Afghaanse woestijn per ongeluk zijn voet plaatst op een landmijn en een hele film roerloos op dezelfde plek moet blijven staan, totdat er hulp arriveert. “The Wall” laat een bijna gelijkaardige situatie zien. Alleen speelt het zich ditmaal af in Irak en zit de geviseerde Amerikaanse militair Isaac (Aaron Taylor-Johnson) achter de overblijfselen van een primitieve muur. Het enige wat we te zien krijgen is een psychologisch spel tussen de professionele sluipschutter (die we ook nooit te zien krijgen) en deze militair. Via een buitgemaakte zender weet hij zowel met Isaac te communiceren als de Amerikaanse legerleiding te misleiden.

Echt spannend is het omzeggens nooit. Het enige wat Isaac bezig houdt is een uitweg te zoeken en ervoor te zorgen dat zijn neergeschoten partner Matthews (John Cena) niet genadeloos wordt afgeslacht door de uiterst adequaat verschanste sluipschutter. En dit kan hij alleen voorkomen door openhartig over zichzelf te praten. Dus het enige wat we een heel uur te zien krijgen, is een radeloze Isaac die zonder water en communicatie zit aan het begin (met een vreselijk bloedende schotwond) die een gesprek voert met de Iraakse scherpschutter, die blijkbaar verrekt goed weet hoe het Amerikaanse militaire apparaat in elkaar steekt. Er ontvouwt zich een politiek geladen gesprek tussen de beide heren waarbij de onderwerpen oorlog, terrorisme en Islam ter sprake komen. Een shakespeareaans woordenspel waarbij de Irakese intellectueel klinkende schutter zijn acties tracht te verantwoorden. Een psychologisch spelletje dat Isaac tot wanhoop drijft.

Ondanks dat de film op alle mogelijk vlakken beperkt is (één personage, één locatie, geen kunstmatige technische goocheltrucs) bleef de film me uitermate boeien. Alleen vond ik het gedrag van de twee militairen op een bepaald moment ongeloofwaardig. Ik ga ervan uit dat het twee getrainde, ervaren soldaten zijn die al een aantal tours achter de kiezen hebben. Maar als je ziet hoe de eerste redelijk nonchalant het terrein opgaat, dan druipt het amateurisme er met bakken vanaf. En de wijze waarop zijn collega naderhand komt aanstormen, zal ik dan maar wijten aan de paniek die zich meester van hem maakte. Maar buiten dit zucht-moment, vond ik de acteerprestaties best te pruimen. En sommigen zullen de ontknoping abrupt en ontgoochelend ervaren. Ik daarentegen vind zulke verrassende eindes wel eens goed als afwisseling. Het moet niet altijd een happy end zijn !

3*

avatar van sinterklaas
4,0
Had er niet veel van verwacht, mede dankzij de recensies. Maar toch is dit wel een sterke prent van Liman. Wel zeker wat meer vooruitgang in vergelijking met Edge of Tommorow en American Made.

De film speelt zich af op één locatie. Ik zag meteen al vele overeenkomsten met Buried, aangezien beide titels draaien om de Irak-oorlog. Deze setting omvat geen binnenkant van zes planken, maar een No Country for Old Men achtig slagveld midden in de woestijn. We volgen twee soldaten. Isaac wordt hier neergezet door Aaron Taylor-Johnson; het drong pas later echt tot me door dat het mijn voormalige held Kick-Ass was; en John Cena. Ze komen samen terecht in het gebied waar het bezaaid ligt met lijken. Totdat er toch nog ergens eentje schijnt te leven en ze in het vizier houdt op een beschutte plek. Matthew raakt gewond door de kogel en Isaac weet zich te verschuilen achter een muurtje; om daar ook vervolgens de hele film niet meer weg te komen.

En toch wist de anderhalf uur goed gevuld te worden door het psychologische machtspelletje wat de schutter uitoefent op de twee heren. Gepaard met een hoop sterke dialogen tijdens de radioverwisseling, waarbij je ook gaat bedenken wie er hier slachtoffer en dader is. Ook het anti-oorlogsthema wordt er hier dik op gesmeerd. Juba, de schutter, zal je niet te zien krijgen, maar toch heeft hij al wel de sterkste rol mogen vertoeven. Met name zijn scherpe en sarcastische ondertoon en zijn macht dat Isaac helemaal laat doordraaien op den duur, totdat hij niks meer kan dan een oorlogsmisdaad te bekennen.

En ja het einde....

Wel bijzonder om in deze tijd te zien. Waar in de jaren 70 en 80 nog de reeks Vietnam-films kwamen, heeft dat nu plaats gemaakt voor Irak-films. Laat er nog maar zo veel mogelijk goed spul uitkomen met een sterke anti-Amerikaanse boodschap.

4,0*

avatar van weerwolf79
1,5
Zeer slechte film, met een slap verhaal, matig tot slecht acteerwerk en een hoop slal gelul.

avatar van TronMan
3,5
Eindelijk weer eens wat anders dan de standaard oorlog's film. Jager speelt met zijn prooi, of is het de prooi die met de jager speelt? Dat met een bult stof, bloed en gescheld. , met een onverwacht eind.

avatar van Gang_Star
2,5
Oorlogsdrama waarin twee sluipschutters onder vuur komen te liggen door een andere sluipschutter. Daarmee zorgt de film voor slechts één setting, die dankzij een muurtje vorm krijgt. De constante dreiging van deze situatie zorgt echter helaas niet écht voor veel spanning en daardoor voelt de toch al vrij korte film toch wat lang aan duren. De setting daarentegen was wel goed, maar de film legt vooral de focus op drama, waar een aantal actiescenes meer toch voor een leuker resultaat hadden kunnen zorgen.

avatar van elayz
4,0
Spannende oorlog’s thriller. Altijd erg knap dat een film met z’n klein decor en weinig mensen erg boeiend kan zijn.

avatar van Onderhond
2,5
Erg dubbel.

Enerzijds een film die qua opbouw best goed in elkaar zit. Het begint allemaal best pover en matig, maar naarmate de film vordert wordt het toch een stuk spannender. En wanneer je dan uiteindelijk denkt geconfronteerd te worden met een brak en typisch Amerikaans einde, trekt Liman het toch nog in extremis recht. Dat was echt een meevaller, zeker voor een wat kritschere film als deze.

Anderzijds oogt het allemaal zo vreselijk goedkoop dat je je afvraagt of het hier wel om dezelfde Liman gaat. Toch iemand die al wat blockbusters achter zijn naam heeft staan. Nu begrijp ik wel dat dit een wat goedkoper tussendoortje is, maar daarmee gaat alle gevoel voor esthetiek toch niet meteen het raam uit. Wat zag dit er vreselijk uit zeg.

Acteerwerk is ook eerder aan de matige kant, het is een film die het vooral van de beperkte locatie en opbouwende spanning moet hebben. Had makkelijk een stuk beter kunnen zijn, maar voor wat het is toch nog best aardig voor een keertje.

2.5*

avatar van Lovelyboy
3,0
Tweede keer inmiddels, en ik moet zeggen dat waar de film de eerste keer niet echt een onvergetelijke indruk achterliet, hij dat nog steeds niet doet.

De zaad daarvan wordt overigens meteen al in het begin gepland. Een bepaalde onprofessionaliteit van de mannen. Te luidruchtig, te ongeduldig, bovendien dekking? Hoort de spotter überhaupt niet te gaan verkennen? Dan kan de sluipschutter dekking geven. Vervolgens paniekert Ize wel heel erg als de ellende daadwerkelijk begint. Een beetje teveel naar mijn mening...

Als het radiocontact volgt en het spel begint wordt het inhoudelijk een andere film. Vooral veel beter en doet me denken aan Phonebooth en in mindere mate Locke. Films waar The Wall overigens niet aan kan tippen. Desondanks is het spel tussen de twee schutters leuk en zijn de pogingen om te schutter op te sporen interessant. Aaron Taylor Johnson laat zien meer te kunnen dan Kick-Ass en eigenlijk is het jammer dat het niveau van bepaalde momenten niet doorgetrokken kan worden in de hele film. Het einde is overigens geweldig te noemen.

Th Wall heeft hele aardige momenten maar mist op bepaalde vlakken vooral geloofwaardigheid. Dit vooral voor het script, om de spanning op te kunnen voeren, iets waardoor de film wel vermakelijk is maar niet perse goed. Althans, voor mij dan. The Wall is dan ook verre van een topper maar best aardig voor een keer.

avatar van Beef427
1,0
Belediging voor je intelligentie als militair. Schutters met een streepje meer zullen nooit zo handelen.
Wel knap dat je een radio en waterfles kapot schiet terwijl iemand als een dolle rondloopt. Maar daar is nog de intercom (korte afstand radio) en geen idee hoe dat kan? Misschien eerst, toen je goede radio nog werkte, gevraagd om een drone die de vijand peilt? pretentieloos vermaak als je niet weet hoe een en ander in realiteit eigenlijk gaat.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:56 uur

geplaatst: vandaag om 05:56 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.