
The Wall (2017)
Verenigde Staten
Thriller / Oorlog
81 minuten
geregisseerd door Doug Liman
met Aaron Taylor-Johnson, John Cena en Laith Nakli
Twee Amerikaanse scherpschutters zijn gelegerd in Irak. Op een dag wordt een van hen neergeschoten door een onzichtbare sluipschutter. De ander moet snel dekking zoeken om niet opgemerkt te worden door de schutter. Hij zit gevangen achter een muur waar hij niet achter vandaan kan komen zonder opgemerkt te worden. Via de radio begint hij te communiceren met de vijand.
TRAILER
https://www.youtube.com/watch?v=ZNNFTWbWkLs
Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Dit keer een soort van anti-"American Sniper" ontdaan van alle patriottische opsmuk, met een kritische boodschap over de US foreign policy ("Why are you still here....").
Relatief onbekende acteurs moeten gevoel geven van authenticiteit en dit lukt niet onaardig (hoewel het postuur van die Cena niet echt bij een sniper past).
De spanningsboog in de film wordt gedragen door psychologisch spel tussen Taylor-Johnson en de onzichtbare Iraqi sniper.
Dat had w.m.b. nog wat spannender gemogen. Blijft lastig met het vrij statische positiespel achter "The Wall".
De sfeer deed me enigszins denken aan het recente Mine (2016) - MovieMeter.nl
Het einde verraste mij niet maar is verfrissend voor een film afkomstig uit de VS. 7/10
3*
Had wel beetje het gevoel alsof elk moment de Jigsaw pop op driewieler zou aanrijden
Dit gebeurt niet maar genoeg bloed, wonden, lijken en ander leed in combinatie met een mindgame.. best spannend.
Bij de start van ruige muziek bij de aftiteling ben ik van mening dat dit een horrorfilm met camouflage outfit is en best aardig gedaan.
Wie weet The Wall 2 met het verhaal van hem aan de andere kant van die muur


Worden alle mannen zo als ze onder elkaar zijn ,ik geloof van niet .
Ik geloof dat het een heel serieuze zaak is die veel moed vereist
Slechte afspiegeling van de werkelijkheid met zielige sexueel getinde grapjes
Na 15 minuten al afgezet
“ since The war is over , Why are you stil here “
Voor wat het is, niks mis mee.
Spannend , soms geeft het hele “een locatie “ mij altijd een soort toneel Vibe , aangezien je het ook een op een toneel locatie kan weergeven , maar das verder niet belangrijk .
Het moet het ook hebben voor een groot deel van de dialogen .
Minpuntje was dat het even leek alsof ze het record van het woord fuck wilden breken .
Kan natuurlijk niet , dat is of aan Southpark of Tarantino , maar het viel wel op .
Geen slechte oorlogs thriller ,en geen slechte een locatie film.
Redelijke voldoende 3*
You think you know it all.
You think it's simple.
That I am your enemy.
But we are not so different,
you and I.”
Ooit “Mine” gezien ? Een film over een Amerikaanse marinier die in de Afghaanse woestijn per ongeluk zijn voet plaatst op een landmijn en een hele film roerloos op dezelfde plek moet blijven staan, totdat er hulp arriveert. “The Wall” laat een bijna gelijkaardige situatie zien. Alleen speelt het zich ditmaal af in Irak en zit de geviseerde Amerikaanse militair Isaac (Aaron Taylor-Johnson) achter de overblijfselen van een primitieve muur. Het enige wat we te zien krijgen is een psychologisch spel tussen de professionele sluipschutter (die we ook nooit te zien krijgen) en deze militair. Via een buitgemaakte zender weet hij zowel met Isaac te communiceren als de Amerikaanse legerleiding te misleiden.
Echt spannend is het omzeggens nooit. Het enige wat Isaac bezig houdt is een uitweg te zoeken en ervoor te zorgen dat zijn neergeschoten partner Matthews (John Cena) niet genadeloos wordt afgeslacht door de uiterst adequaat verschanste sluipschutter. En dit kan hij alleen voorkomen door openhartig over zichzelf te praten. Dus het enige wat we een heel uur te zien krijgen, is een radeloze Isaac die zonder water en communicatie zit aan het begin (met een vreselijk bloedende schotwond) die een gesprek voert met de Iraakse scherpschutter, die blijkbaar verrekt goed weet hoe het Amerikaanse militaire apparaat in elkaar steekt. Er ontvouwt zich een politiek geladen gesprek tussen de beide heren waarbij de onderwerpen oorlog, terrorisme en Islam ter sprake komen. Een shakespeareaans woordenspel waarbij de Irakese intellectueel klinkende schutter zijn acties tracht te verantwoorden. Een psychologisch spelletje dat Isaac tot wanhoop drijft.
Ondanks dat de film op alle mogelijk vlakken beperkt is (één personage, één locatie, geen kunstmatige technische goocheltrucs) bleef de film me uitermate boeien. Alleen vond ik het gedrag van de twee militairen op een bepaald moment ongeloofwaardig. Ik ga ervan uit dat het twee getrainde, ervaren soldaten zijn die al een aantal tours achter de kiezen hebben. Maar als je ziet hoe de eerste redelijk nonchalant het terrein opgaat, dan druipt het amateurisme er met bakken vanaf. En de wijze waarop zijn collega naderhand komt aanstormen, zal ik dan maar wijten aan de paniek die zich meester van hem maakte. Maar buiten dit zucht-moment, vond ik de acteerprestaties best te pruimen. En sommigen zullen de ontknoping abrupt en ontgoochelend ervaren. Ik daarentegen vind zulke verrassende eindes wel eens goed als afwisseling. Het moet niet altijd een happy end zijn !
3*
De film speelt zich af op één locatie. Ik zag meteen al vele overeenkomsten met Buried, aangezien beide titels draaien om de Irak-oorlog. Deze setting omvat geen binnenkant van zes planken, maar een No Country for Old Men achtig slagveld midden in de woestijn. We volgen twee soldaten. Isaac wordt hier neergezet door Aaron Taylor-Johnson; het drong pas later echt tot me door dat het mijn voormalige held Kick-Ass was; en John Cena. Ze komen samen terecht in het gebied waar het bezaaid ligt met lijken. Totdat er toch nog ergens eentje schijnt te leven en ze in het vizier houdt op een beschutte plek. Matthew raakt gewond door de kogel en Isaac weet zich te verschuilen achter een muurtje; om daar ook vervolgens de hele film niet meer weg te komen.
En toch wist de anderhalf uur goed gevuld te worden door het psychologische machtspelletje wat de schutter uitoefent op de twee heren. Gepaard met een hoop sterke dialogen tijdens de radioverwisseling, waarbij je ook gaat bedenken wie er hier slachtoffer en dader is. Ook het anti-oorlogsthema wordt er hier dik op gesmeerd. Juba, de schutter, zal je niet te zien krijgen, maar toch heeft hij al wel de sterkste rol mogen vertoeven. Met name zijn scherpe en sarcastische ondertoon en zijn macht dat Isaac helemaal laat doordraaien op den duur, totdat hij niks meer kan dan een oorlogsmisdaad te bekennen.
En ja het einde....
Wel bijzonder om in deze tijd te zien. Waar in de jaren 70 en 80 nog de reeks Vietnam-films kwamen, heeft dat nu plaats gemaakt voor Irak-films. Laat er nog maar zo veel mogelijk goed spul uitkomen met een sterke anti-Amerikaanse boodschap.
4,0*
Enerzijds een film die qua opbouw best goed in elkaar zit. Het begint allemaal best pover en matig, maar naarmate de film vordert wordt het toch een stuk spannender. En wanneer je dan uiteindelijk denkt geconfronteerd te worden met een brak en typisch Amerikaans einde, trekt Liman het toch nog in extremis recht. Dat was echt een meevaller, zeker voor een wat kritschere film als deze.
Anderzijds oogt het allemaal zo vreselijk goedkoop dat je je afvraagt of het hier wel om dezelfde Liman gaat. Toch iemand die al wat blockbusters achter zijn naam heeft staan. Nu begrijp ik wel dat dit een wat goedkoper tussendoortje is, maar daarmee gaat alle gevoel voor esthetiek toch niet meteen het raam uit. Wat zag dit er vreselijk uit zeg.
Acteerwerk is ook eerder aan de matige kant, het is een film die het vooral van de beperkte locatie en opbouwende spanning moet hebben. Had makkelijk een stuk beter kunnen zijn, maar voor wat het is toch nog best aardig voor een keertje.
2.5*