• 9.375.261 stemmen

Geregisseerd door: Carlos Saura

Met onder meer: Ana Torrent, Geraldine Chaplin en Mónica Randall

Gesproken taal: Spaans

Plot Cría Cuervos

Nadat al eerder haar moeder is overleden, sterft op een dag ook de vader van Ana. Een tante neemt de zorg voor Ana en haar twee zusjes op zich. Ana droomt weg in herinneringen aan haar ouders, vooral haar moeder, zodat werkelijkheid en fantasie in haar beleving door elkaar beginnen te lopen. Zo wordt zij degene die over leven en dood van haar omgeving kan beschikken.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van krijbolder

krijbolder

Deze film is al sinds jaar en dag mijn favoriete film. Inmiddels is Ana Torrent die de hoofdrol speelt als klein meisje in deze film al een volwassen vrouw, maar zij acteerde echt fantastisch in deze film. (in andere films ook trouwens)

Vanaf 4 januari te koop op dvd (Homescreen).

avatar van Da Jando

Da Jando

Weet iemand hoe dat mooie liedje heet wat je verschillende keren in de film hoort?

avatar van tom

tom

Je doelt volgens mij op het nummer 'Por qué te vas', gezongen door Jeanette.

avatar van Mug

Mug

Er bestaan van die films waar je na afloop zo onder de indruk van bent, dat je het wilt verwoorden....maar dat het je niet lukt. Dit is weer zo'n 'geval'.

En toch wil ik iets plaatsen in de hoop dat mensen dan denken als ze neuzen tussen de dvd's van de cultvideotheek of de bibliotheek...heej, daar was iemand pas geleden zeer enthousiast over!

Het acteerwerk is van een goddelijk niveau. Met een piepjonge Ana Torrent (die later bekend werd met haar hoofdrol in de Spaanse horrorthriller Tesis) die met haar blikken in de camera mijn hart enige malen tot stilstand heeft gebracht. Ik heb het overleefd. Een parel. Must-see.

• 1978 stemmen

Een erg mooie film, gemaakt door een van de grote Spaanse filmmakers in het jaar dat Franco stierf.

Twee scenes meer in het begin van de film deden mijn verwachtigen, die al hoog waren, nog toenemen. De eerste wanneer Ana in de tuin is met haar oma en tevens op de dakrand staat (met het autolawaai), de andere als de kinderen gaan dansen op dat fantastische feel-good-nummer ("waarom ging je weg").

Helaas kan de film dat hoge niveau net niet vasthouden. Vooral het tweede deel van de film is soms wat saai en iets te lang, hoewel er nog steeds veel te genieten valt, met name van de scenes waarin de drie kinderen centraal staan. Ana Torrent speelt een prachtige rol. De vele close-ups van haar gezicht en haar kinderspel vertederen. Tegelijkertijd is ze de gehele film door geassocieerd met de dood, totdat aan het eind blijkt dat dit slechts ingebeeld is.
De muziek is erg goed, het melancholische pianospel en centraal het eerder genoemde dansliedje. Schitterend hoe deze laatste de sfeer van de film aan het einde totaal veranderd.

Zeer mooie film dus. Saura verdient aandacht!

avatar van De Knip

De Knip

Politiek gekleurde film, waarin erg goed geacteerd wordt. Vooral Ana fascineert. Als je nauwelijks iets weet van de tijd van de dictator Franco, snap je weinig tijdens de film. Achteraf vallen er dingen wel inelkaar als een puzzel. Maar zulke dingen wil ik toch liever tijdens een film ontdekken. Leuke muziek en bovenal bovenmatige acteerprestaties:

***

De Knip schreef:

Hoezo? Ik vond de film helemaal niet zo politiek gekleurd eigenlijk.

avatar van De Knip

De Knip

Nee, ik dus ook niet tijdens mijn kijkbeurt. Maar als ik de reacties op IMDB heb gelezen, heb ik dus iets gemist tijdens de film, wat schijnbaar een behoorlijke meerwaarde zou hebben gegeven. Omdat ik onbevangen ben gaan kijken en dus onwetend van de tijdgeest. Achteraf heb ik er zelf iets meer aan gehad, maar sloeg er niet stijl van achterover. Het scheelt gewoon als je vantevoren deze les niet hebt meegekregen. Zeg nou zelf: buiten al die Franco-shit, is dit toch helemaal geen geweldig verhaal en blijft veel in een vraagteken?

Ik zelf zat me steeds af te vragen wanneer de echte clou zou komen m.b.t. de constante overgangen tussen moeder en dochter in bijna gelijkovergaande scenes. welke betekenis had dit? Kom ik hier op het einde nu echt achter? Pas na de geschiedenis van Franco heb ik hier meer inzicht in gekregen.

De Knip schreef:

Geweldig verhaal weet ik niet, maar buiten 'die Franco-shit' is dit zeker een geweldige film. Ik snap niet waarom het zo politiek getint zou moeten zijn. Natuurlijk kun je Spaanse kunst uit die tijd niet los zien van de dictatuur van Franco, al is het alleen maar door de filmkeuring. Dat neemt niet weg dat het gewoon een film is, geen politiek pamflet.

Dat er op sommige gebieden een dubbele laag inzit wil ik overigens best geloven. Misschien kun je dan nog wat concreter maken wat er zo politiek is aan deze film.

avatar van *Lise

*Lise

Een zeer indrukwekkende film, met een prachtig acterende Ana Torrent en een mooie soundtrack. Saura brengt de sterke emoties goed in beeld. Ik werd helemaal stil door de triestheid die deze film uitstraalde, en dit in contradictie met de kinderlijke levendigheid van de zusjes. Eerlijk gezegd miste ik de politieke boodschap...

avatar van offermans

offermans

Juweeltje van een film. Mooie constructie van huishoudster, stiefmoeder, oma, moeder, dochter, zusje en klein broertje. Emoties worden prachtig in beeld gebracht. Metafoor "het kunnen beslissen over leven en dood" vanuit kinderperspectief als ijskast met afgesneden kippenpoten prachtig gevonden. Mooie soundtrack. Kortom een aanrader.

Cría Cuervos is min of meer een officieuze opvolger van The Spirit of the Beehive, dat drie jaar eerder uitkwam (tip!)

De wereld gezien door de grote kinderogen van Ana Torrent en ouders die afwezig zijn (schijnbaar danwel fysiek).

Ook hier weer op de achtergrond de historische context en de pijn van het land.

Tot zover de nuchtere feiten.

De film sprak me niet zo aan als The Spirit of the Beehive. Wat ik zo knap vond aan die film was dat het de dromerige kinderwereld weet te verbeelden, en de ontdekkingstocht die het kind maakt, los van de volwassen wereld. Dat zit ook wel in deze film, maar met veel minder symboliek en verbeeldingskracht uitgebeeld.

De sfeer is bedrukt en de onthechte Ana vlucht in de verbeelding, waarbij negatieve prikkels vrijwel continu blijven overheersen.

Er had wat mij betreft ook meer verhaal in mogen zitten.

Ook cinematografisch sprak Cría Cuervos me minder aan.

avatar van dragje

dragje

Mooie recensie kappeuter

Zojuist gezien. Ik vrees dat ik er iets enthousiaster over ben.

Maar inderdaad, El espíritu de la Colmena sprak mij ook meer aan. #10 in mijn top tien lijstje.

avatar van Baggerman

Baggerman

kappeuter schreef:
Er had wat mij betreft ook meer verhaal in mogen zitten.

Tja, dat vond ik ook!

Mug schreef:
Het acteerwerk is van een goddelijk niveau. Met een piepjonge Ana Torrent, die met haar blikken in de camera mijn hart enige malen tot stilstand heeft gebracht.

Inderdaad, schitterend in beeld gebracht! Bijna een onaards, androgyn gezichtje! Ook Geraldine Chaplin levert een prima prestatie, trouwens. Wie zou zo'n moeder nou niet ontzettend missen?

Voor de rest een mooi onthaastend voortkabbelende film, waarin het volgens mij toch vooral draait om de liefdeloze opvoeding die de zusjes krijgen nadat hun moeder is overleden. Het contrast tussen de moeder (zoals ze lief haar dochters haar kamt en de tijd neemt om verbeeldingsvol een verhaaltje te vertellen) en haar zus (die voogd over de zusjes wordt) is enorm. De laatste doet wel haar best, maar legt het zwaartepunt toch vooral op het kille opvoeden tot nette vrouw ("heeft jullie moeder je nooit geleerd hoe je je vork vast moet houden?")

avatar van gauke

gauke

Complexe en zwartgallige film, die ik maar moeilijk kon volgen. De acteurs speelden wel dramatisch mooi. Daarom een 3½.

avatar van Movsin

Movsin

Jaren geleden was ik er kapot van en eigenlijk nog altijd.

Te mooi om te beschrijven, woorden tekort.

De scènes met de grootmoeder, de kinderen die verstoppertje spelen...

AUB laat dit geen spoiler wezen want de film baadt in de mooie momenten.

Eigenlijk sta ik wat sceptisch tov film met kinderen in de hoofdrol, maar dit is toch een eenzaam hoog gekwoteerde uitzondering.

Een leemte als ge dit niet gezien hebt.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Hele mooie film dit. Al vond ik El Espiritu De La Colmena nog net iets mooier (5 sterren). Zit nog steeds op de DVD-release te wachten.

Maar prachtige beschrijving van een kindertijd met donkere kanten.

Ana Torrent is echt geweldig als het meisje en dat nummer van Jeanette dat ga ik opzoeken want erg mooi vooral met het beeld van Ana Torrent die voorzichtig mee playbackt.

Olaf K.

Ontdekking van de maand. Deze regisseur, waar ik nog nooit van gehoord had, heeft een behoorlijk oeuvre op zijn naam staan. En dit was een errug puik begin. Film doet in alles denken aan Spirits of the beehive. Ook gemaakt in de nadagen van Franco, ook zwaar metaforisch en slechts op abstract niveau een commentaar op de tijd, en wederom een hoofdrol van Anna Torrent, het stoicijnse, emotieloze, nieuwsgierige poppengezichtje. Drie jonge zusjes moetn verder als pa en ma het loodje hebben gelegd. Ma loopt nog ijverig rond in de gedachten van Anna, maar de gebeurtenissen hebben een aanleg voor morbiditeit slash gevoelloosheid achtergelaten. Achter de beschermende muren van het in verval rakende huis zit Torrent met onuitgesproken gevoelens, en het is aan de kijker om de aard daarvan langzaam in te vullen. Lange close-up shots en repetitie maken van Cria Cuervos een broeierige psychologische, en nogal ongrijpbare horror. Kan me voorstellen dat Kubrick dit gezien heeft voordat hij The shining maakte. Enorm genoten, helemaal begrijpen is dan een tweede. En ja, dat bedwelmende liedje...

v2000

Prachtige film, alleen die politieke ondertoon? Ik weet best wel wat van de Franco-tijd maar ik kon hier toch echt niks politieks in ontdekken. Af en toe een militair uniform (in dienst van Franco), maar verder? De beschrijving op de DVD-hoes begon met de zin "Franco ligt op zijn sterfbed" of iets in die trant. Dat heb ik verder nergens in de film terug gezien. Misschien dat een kenner me op weg kan helpen. Los daarvan een prachtig drama.

Olaf K.

Nee, ik vind het ook geen politieke film, maar je zou de situatie in het huis kunnen beschrijven als de gevolgen van (zie hierboven). Als zodanig is het dus wel degelijk een commentaar op die tijd.

v2000

Ver gezocht. Dan zijn de verwijzingen naar de politiek uiterst subtiel. De censuur had er blijkbaar ook geen moeite mee. Maar misschien was Franco toen net overleden (al werd hij nog wel als een heilige beschouwd).

Olaf K.

Ver gezocht vind ik dat niet. Het is een tijdje geleden dat ik de film zag, maar de ouders zijn toch omgekomen? En er staat nog ergens een oom met een pistool te zwaaien. Die kinderen zien dood en verderf, en krijgen daar wel een tik van mee.

v2000

Ja, de dood is nadrukkelijk aanwezig maar wat heeft dat met politiek te maken? Franco lag toevallig op zijn sterfbed, maar dat zie ik niet in de film terug. Tenzij bv de dood van de vader een metafoor is voor Franco, maar dat is wel heel erg ver gezocht. Nogmaals, de film kwam gewoon door de keuring. Verder heb je wel gelijk dat de oom (en ook de vader) militairen waren, misschien wapenfreaks en in ieder geval in dienst van het Franco-regime, maar dat is de enige overeenkomst die ik zie met de Franco-tijd. Overal op moviemeter en zelfs tot aan wikipedia aan toe lees ik dat dit een "politieke" film is maar blijkbaar mis ik iets. Misschien interessantdoenerij van de regisseur nadat Franco dood en begraven was en de democratie hersteld (ik roep maar wat hoor). Het doet verder niets af aan de film die ik van hoge kwaliteit vind, maar politiek zie ik hier echt niet in.

Españoles,Franco ha muerto.De film werd opgenomen terwijl de caudillo op zij sterfbed lag en moet mede worden beschouwd als een allegorie op diens heengaan en de onzekerheid van het verweesde Spanje.

Voor ons interessanter is dat je deze film natuurlijk gewoon kunt bekijken als een scherpe psychologische vertelling over een ongelukkige jeugd(mooi verwoord door Geraldine) die contrasteert met de gebruikelijke idyllische vorm die dit soort films vaak aanneemt.Ana Torrent(ook al te bewonderen in el espiritu de la colmena),11 jaar,is magistraal in haar rol als de gelijknamige heldin,terwijl Chaplin een dubbelrol heeft als de oudere Ana en haar Amerikaanse moeder.

Zeer mooi zoals de film moeiteloos switcht tussen de realiteit en de angstdromen van een kind,al is dit in het begin even wennen.

Maar het absolute hoogtepunt is natuurlijk:

Todas mis promesas de amor seran contigo

Porque te vas?

Porque te vas?

Olaf K.

Die porque te vas-scene zit dus niet het hele weekend in je kop. Nee, maanden. En daarna komt het op gezette tijden terug. Die combi van beeld en song, kan Tarantino nog een puntje aan knabbelen

avatar van 93.9

93.9

Zeer goed.

avatar van 93.9

93.9

Zitten wat linkjes naar de Spaanse politiek van rond die tijd in de film.

Herken je die niet of ben je niet op de hoogte van die geschiedenis is dat totaal geen probleem om van de film te genieten.

Worden er nog andere films van deze regisseur (her)uitgebracht?

Ben echt benieuwd naar zijn werk.

93.9 schreef:

Worden er nog andere films van deze regisseur (her)uitgebracht?

Ben echt benieuwd naar zijn werk.

Wel een recente film:

Fados (2007)

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Attentie: de film begint om 23.50 uur (herhaling). Hij was al begonnen om 22.05 uur i.v.m. het voortijdig einde van de uitzending van Zomergasten!!