
Pay It Forward (2000)
Verenigde Staten
Drama / Romantiek
123 minuten
geregisseerd door Mimi Leder
met Kevin Spacey, Helen Hunt en Haley Joel Osment
De jonge Trevor krijgt een opmerkelijke nieuwe opdracht van z'n leraar maatschappijleer: bedenk een manier om de wereld te verbeteren. Trevor bedenkt een plan, waarbij iedereen een goede daad moet doen voor drie mensen, die dat op hun beurt ieder weer bij drie anderen moeten doen. Op het eerste gezicht lijkt het idee te mislukken, maar na een tijdje slaat het idee toch aan, wat een geweldige verandering teweeg brengt in de omgeving van Trevor.
Trailer
https://www.youtube.com/watch?v=qfW0wCV9iFI
Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Links
Zoek naar deze film op dvd/blu-ray op AmazonIMDb (7,2 / 112976)trailer (YouTube)boek (BoekMeter)filmscore (MusicMeter)
Het verhaal is helemaal op het lijf geschreven van dat jochie. Het einde is natuurlijk hartstikke sneu, maar persoonlijk had ik wel zoiets van, de perfecte einde van dit verhaal. Nu blijft de film hartstikke hangen bij mij. Een 3,5.


toevallig speelde Haley Joel Osment ook in een andere favoriete film van mij: Artificial Intelligence: AI (2001)
wat is die jongen goed zeg, petje af!
Het Clichematige verhaaltje dat Pay it Foward wil vertellen werkt niet. Een 11-jarige die de wereld wil verbeteren, zijn sympathieke, onbegrepen leraar als soort van side-kick, 't is allemaal niks. Bovendien vind ik heel de film sfeerloos. Muziek wordt nooit op een fijne manier gebruikt, en de film ziet er zo standaard uit dat het haast opvallend is. In meerdere reacties hierboven wordt beweert dat deze film geweldig is, en dat je een stenen hart hebt als je deze film slecht vindt. Deze mensen hebben weinig smaak, of gewoon nog nooit een goede film gezien. Iedereen die hoog stemt voor deze film doet dat op basis van sentiment, niet omdat deze film goed is.

Wat een sneu voor laatste moment dat hij toch overleden... Wat een drama!
Daarom 3 sterretjes
Héél goede dramafilm

Wat een sneu voor laatste moment dat hij toch overleden... Wat een drama!
beter zeg je dat niet voor de mensen die m nog willen zien -.-
De film zelf zat verder prima in elkaar. Goeie opbouw maar een iets wat voorspelbaar en toch aangrijpend einde. FIlm geeft mooie boodschap mee.
3,5!
3-3,5*
Sinds Joel Osment geen dead people meer ziet heb ik hem niets goed meer zien doen. Steeds herhaalt hij zijn zelfde kunstje door heel zielig te kijken, en nauwelijks te acteren (A.I., Seconhand Lions en nu dus Pay it Forward). Ik vind Kevin Spacey nog steeds een held, ookal heeft hij hier een voorgekauwde rol als de goed leraar. Helen Hunt als alcoholiste? Hoe verzinnen ze het. Ook voor la Hunt geldt dat ik haar wel eens beter heb zien spelen.
Miscasting van de drie acteurs; helemaal mee eens. Het wordt daardoor bijzonder moeilijk om je in 1 van de personages of in het verhaal in te leven.
Het Clichematige verhaaltje dat Pay it Foward wil vertellen werkt niet. Een 11-jarige die de wereld wil verbeteren,
Het stoorde de me de hele film door dat de jongen te wijs is voor z'n elf jaar.
Het is vooral door de miscasting dat het hele verhaal in het water valt; lees: op geen enkel moment realistisch overkomt - ook al bestaat de Pay It Forward-beweging dan wel echt. Men had er een feelgood-movie van kunnen maken, óf een sprookjesfilm. Het resultaat was echter een mislukte mix van beide...

De cast was prima. Kevin Spacey en Helen Hunt zetten hun rol erg goed neer. Ook Haley Joel Osment vind ik altijd wel leuk. Het verhaal is ook erg leuk. Het Pay It Forward-gebeuren vond ik erg mooi om te zien en ook de romance in het verhaal was prima. Goede mix tussen drama en feelgood. Op het einde raakt die goede mix alleen een beetje verstoord.
Normaal gesproken vind ik films die slecht aflopen meestal wel goed en soms zelfs gewaagd. Hier vond ik dat helemaal niet het geval. Ik vond het een beetje overdreven en het had voor mij niet echt gehoeven.
Vond het verder echt een prima film en heb me de volle speelduur prima vermaakt.
3,5*
3*
beter zeg je dat niet voor de mensen die m nog willen zien -.-
Stond toch onder spoiler? Dankzij jou quote zien ze het net wel...
Het einde was wel verrassend en had 'k eigenlijk niet verwacht. 'k had eigenlijk liever wel een ander einde gezien, maar eigenlijk past het wel in het verhaal.
De moeite waard om te (her)bekijken.
Veelteveel feel good voor mij.
Heel vreemd einde wat vervolgens ook nog eens heel zeikerig wordt, en tóch moet ik altijd verschrikkelijk huilen.
Het einde is inderdaad een beetje trôp dramatic. Maar het onderwerp van de film blijft wel mooi.
Film over een piramidespel van enkele goede daden, maar er wordt heeeel veel gecommuniceerd zodat de hele piramide van toestanden kan worden opgelost. Door hunt en dat jongetje.
Vreselijke zit.
Er was nochtans een goed startthema, maar het werd helaas een papperig, kleverig en zoeterig ding.
Of ze nu drank- of drugverslaafden zijn, dief of een niet zo'n voorbeeldige moeder, het zijn uiteindelijk toch allemaal doorbrave, edelmoedige mensen met allemaal een geldig excuus.
Daarnaast moest ik al lang weten dat Amerikanen hun youngsters (11 jaar, hier) graag voorstellen als ongelooflijk, superintelligente wezentjes die professoren en ouders in de hoek redeneren, en mij er niet meer aan storen, maar Haley Joel Osmont klopte hier toch alle records.
"Ok"-Helen Hunt flirtte met de potsierlijkheid.
In tegenstelling tot de vele slechte kritieken die de film krijgt vond ik hem weg goed.
Het is een nogal emotioneel verhaal en vooral ook het einde van de film is dat, maar ik heb wel van deze prent genoten.
Ik vind de vertolkingen heel goed, zowel van de hoofdrollen als de andere leden van de cast.
Muziekliefhebbers zullen zeker Jon Bon Jovi herkennen in een kleine rol.
Heerlijke verhaal, maar moet het nou echt zo eindigen!? ?
De tijd wordt genomen om het best wel goed te brengen, doormiddel van een nieuwe leraar met een 'aparte' opdracht, Osment die doormiddel van problemen thuis ook niet echt met de neus in de boter gevallen is, en daarna een vrij ambitieus als mede idyllisch plan bedenkt. De goede kneepjes en het ontroerende van het plot zijn toch wel dat de 'goede daden' die Osment zelf verricht op niets uit lijken te draaien. Toch reikt zijn boodschap verder dan hij had verwacht. Het idee met de journalist die zich er in vast bijt en de zwerver, Caviezel, die uiteindelijk toch het licht ziet en iets goeds doet, zijn best wel aardig bedacht. De molensteen die Spacey meesleept, en daarmee maar al te goed de problemen en onzekere toekomst van Osment herkent, ook wel. De zucht hier van boven over het einde deel ik niet. Juist doordat de film zo eindig krijgt hij iets meer impact. Hoe vaak zien we zoiets niet dat een goedbedoelende de rekening betaalt? Dat maakt het wat mij betreft realistisch.
Genoeg met de lovende woorden, want is het allemaal zonneschijn? Neen! De film is uiteindelijk op de een of andere manier een beetje te klef en te zoet. HJ Osment is zo nu en dan echt bloedirritant. Hij is simpelweg te wijs, te bijdehand, te slim en te 'volwassen'. Pas bij dat feestje, waar de journalist voor de deur staat, en later bij dat interview, heeft Osment twee momenten van iets kinderlijks, gedrag dat bij een kind van die leeftijd past. Het idee is geweldig, maar met dat kind heb ik uiteindelijk niets. Helen Hunt ziet er overigens uit om op te vreten en Caviezel zet een prima rol neer net als Spacey overigens.
Prima film voor een keer, aardig idee, maar heeft vroeger wel eens grotere indruk gemaakt. Ik denk dat je als kijker toch eelt op de ziel krijgt.