• 9.379.134 stemmen

Met onder meer: Tom Dewispelaere, Alex van Warmerdam en Maria Kraakman

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 28 mei 2015

Plot Schneider vs. Bax

Schneider, een huurmoordenaar, krijgt een telefoontje van Mertens op de ochtend van zijn verjaardag. Hij heeft een haastklus voor Schneider, die de klus weigert omdat het zijn verjaardag is en zijn vrouw Lucy had beloofd te helpen met de voorbereidingen van het feestmaal. Mertens houdt vol dat het een belangrijke zaak is. Wanneer ze in Mertens kantoor afspreken, hoort Schneider dat het doelwit Ramon Bax is, een schrijver. Bax woont op zichzelf op een afgezonderde plaats. Omdat het een gemakkelijke klus lijkt neemt Schneider alsnog de opdracht aan. Deze eenvoudige job blijkt echter moeilijker dan verwacht.

avatar van hutsekluts

hutsekluts

Uitstekend vermaakt met deze Warmerdam. Licht komisch en absurd maar ook met de nodige spanning. Origineel!

avatar van Billy-Pilgrim

Billy-Pilgrim

Schneider vs. Bax is de eerste Warmerdam die ik heb gezien. Ik werd erg aangetrokken door de sfeer die gecreeerd werd in de trailer en wat sfeer betreft valt er genoeg te halen in deze film. Geweldige, oer-Hollandse setting midden in Flevoland. De kledij, de kamertjes, het mooie weer. Niets dat ook maar enige aanwijzing geeft dat we hier met een zwarte misdaadkomedie te maken hebben. De ironie is dan ook zeer geslaagd.

De film staat vol met mooie shots. Van Warmerdam heeft een goed gevoel voor stijl. Het moeras is waar zich alle ellende afspeelt en dat wordt ook goed in beeld gebracht. Het verhaal bouwt zich heel vakkundig op en blijft vrij lang boeien, hoewel het einde wel wat anticlimactisch is.

De humor zit hem veelal in het droge script. Met veel zwartgallige opmerkingen van Van Warmerdam, die een overtuigende hoofdrol neerzet in zijn eigen film. Toch zat er vaak ook al humor in de shots zelf. Mensen die zich onhandig door een moeras bewegen, het werkt op je lachspieren.

Opvallend vond ik ook de minimalistische soundtrack. Het past hier goed. In totaal was het een fijne eerste kennismaking met Van Warmerdam.

avatar van herman78

herman78

Superkuuk schreef:
en natuurlijk zo min mogelijk info over het heden en verleden van deze personages
Tussen de regels door kom je best e.e.a. te weten (dat hij geen contact meer heeft met zijn ex-vrouw, dat hij meer affiniteit heeft met zijn andere dochter. Maar los daarvan: zijn hun achtergronden dan relevant voor het verhaal? Lijkt me alleen maar overbodige ballast, het is geen GTST.

avatar van Superkuuk

Superkuuk

Relevant niet, maar gewoon broodmager. De dochter depressie door de friemel opa, was het enigste wat wel duidelijk werd gemaakt..De andere personages totaal niet..Waardoor het verhaal met toch wel als hoofdzaak de opdrachten met de opdrachtgever gewoon niet goed waren..los zand personages met te veel aan toeval. Toneel stukje

avatar van jasper1991

jasper1991

Mooie film: heel veel verrassing en af en toe grappig... het is niet dat ik elke week wel een paar films afwerk, maar in tijden niet meer zo geboeid naar een film zitten kijken. Constante spanning.

Ik blijf met twee vragen achter: wat was het belang van Mertens? Hij wilde ze allebei gewoon dood hebben omdat ze fout zijn? En waarom raakt zo'n koele moordenaar zo onder de indruk van bloot?

avatar van arnodw

arnodw

Gaan ze deze film ergens in België spelen (zou vanaf 23/9 in de zalen komen)? In de Gentse cinema's voorlopig niets te vinden.

avatar van barcam

barcam

Toegeven, ben een Van Warmerdam-fan en werd opnieuw na het fantastische "Borgman" met 'Schneider Vs Bax' verrast.

Opnieuw zijn de duistere bizarre humor en plotwendingen aanwezig en talrijke acteurs van zijn vorige films.

Verhaal gaat over twee mannen die "jacht" op elkaar moeten maken.

Voor hoofdlocatie werd gekozen voor een Nederlands landschap met riet, water, blokhut, vijver en bos.

De absurde en hilarische momenten volgen elkaar op en ergens zit er weer een bizarre logica in de Van Warmerdam wereld.

Een constante spanning is in de film en je weet nooit wat er zal gebeuren en dit maakt deze film opnieuw een pareltje.

Flipman

Enig idee of deze, evenals Borgman, op Blu-ray wordt uitgebracht?

Flipman schreef:

Enig idee of deze, evenals Borgman, op Blu-ray wordt uitgebracht?

avatar van Basto

Basto

• 11964 berichten

Nee helaas, alleen op dvd (en VOD).

Jammer, dan sla ik m over.

avatar van mayhemblik

mayhemblik

Wat zie je er mooi bedroefd uit- Geen brood dit is brood ik eet alleen crackers- Hij is vermomd, vermomd? vermomd als wie? Ja vermomd als iemand- De huilende vrouw en ga zo maar door.
Héérlijke film!

avatar van Prrrauline

Prrrauline

Van Warmerdam zoals Van Warmerdam bedoeld is!

Nee helaas, alleen op dvd (en VOD).

Dank voor het vlugge antwoord. Weet je dit heel zeker? Dat ze dit ook niet nog op een later tijdstip gaan doen?

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Heel leuke Nederlandse film.

Het is weer een echte Warmerdam met prima humor. Ik mag dat graag zien.

Flipman schreef:

Ja ik weet het zeker, want ik had het voor jou bij Cinéart nagevraagd. Als blu-ray later nog zou komen hadden ze dat wel vermeld denk ik, want ik heb er expliciet naar gevraagd.

kappeuter schreef:

Nogmaals dank voor de moeite !

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Weer een tenenkrommende ervaring.

De locatie waar de film zich afspeelde vond ik goed. Camera werk ook niet slecht. Maar dat is dan ook zo ongeveer het enige. Daar de 2 sterren. Meer sterren komen er niet, ik zou de film als geheel een negatief cijfer geven, maar dat kan helaas niet.

Bizar (wat heb ik dat woord vaak gelezen over deze film pfff) is het zonder meer en slaat daar de plank volledig mis. Sommige mensen zien daar humor in, ik word er triest van. Pretentieus, dat is Alex van Warmerdam. Het spel is van het laagste niveau. Onze Alex houdt zich liever met "kunst" bezig.

Soms schaam je je om Nederlander te zijn en dat gaat hier weer helemaal op.

avatar van Rickyman

Rickyman

Weer een echte Van Warmerdam, zijn humor en geklungel kan ik wel van genieten.

Een unieke regisseur met een eigenzinnig stijltje, mogen we best trots op zijn.

Tja, het is eens wat anders..

avatar van Bélon

Bélon

Een wat mindere Van Warmerdam. Acteerwerk is goed, setting ook maar het scenario komt nogal afgeraffeld over (haastklus?, budget op?) en hangt te veel als los zand aan elkaar. Die scene met opa en kleindochter in het moeras wordt van tevoren al zo'n beetje verraden zodat de verrassing eraf is. Toch een paar keer hardop gelachen (kabouter Edward, duim) maar te weinig voor meer dan een voldoende.

avatar van mvd1968

mvd1968

Wat een raar verhaal, klopt van geen kanten, onwaarschijnlijk en sommige acteurs zijn echt slecht. Met verbazing maar afgekeken. Volgens mij zaten behalve de acteurs ook de schrijver vet aan de drugs........

Zal wel cult zijn............................voor mij een verspilde 94 minuten van mijn leven

avatar van Theunissen

Alex van Warmerdam is eigenlijk de enige Nederlandse regisseur die me nog kan bevallen met het maken van Nederlandstalige producties die bestaan uit aparte eigenzinnige verhalen, die vaak vol zitten met zwarte en droge humor. Echter bij deze film slaat hij spreekwoordelijk de plank volledig mis.

Het is wederom een typisch eigenzinnig verhaal van regisseur Alex van Warmerdam, waarin hij zelf de hoofdrol speelt en waarin ook grotendeels de standaard cast is te zien die Alex van Warmerdam regelmatig gebruikt in zijn films zoals Gene Bervoets, Annet Malherbe, Pierre Bokma en de fraaie Eva van de Wijdeven die in het begin van het verhaal zelfs helemaal van top tot teen bloot is te bewonderen tijdens een douche scene. Hoewel het verhaal me nog enigszins wist te vermaken, raakt het verhaal wel kant noch wal en rammelt het ook aan alle kanten. Zo spelen o.a. een aantal personages erin mee die totaal overbodig zijn en ook helemaal niets toevoegen in het verhaal en dan heb ik het vooral over de rol van Annet Malherbe en het korte rolletje van Pierre Bokma. Ook is het verhaal best onduidelijk, maar naarmate het verhaal vordert komt daar wel meer duidelijkheid in.

Opzicht is dat allemaal niet zo erg en is dat ook een eigenschap van Alex van Warmerdam, maar vaak compenseert hij dat dan met de nodige zwarte en droge humor waardoor het toch allemaal genietbaar is. Echter in dit verhaal ontbreekt de humor totaal en ik heb dan ook nergens om hoeven te lachen, laat staan glimlachen. De enige persoon die nog een heel klein beetje leuk was, was Pierre Bokma. Hoewel het op papier klopt dat het een Komedie / Thriller is, neigt deze film toch meer naar een thriller en zeker wat betreft het laatste gedeelte van het verhaal wat me zelfs nog wist te boeien en zelfs een beetje spannend was. De geïsoleerde locatie in het landschap, waarin het verhaal zich grotendeels afspeelt, was opzicht best fraai en dat geldt ook voor de gemaakte opnames daar.

Het verhaal draait eigenlijk om vier hoofdrolspelers, te weten Alex van Warmerdam (in de rol van Ramon Bax die een schrijver is en tevens ook een huurmoordenaar), Tom Dewispelaere (in de rol van huurmoordenaar Schneider, die op zijn verjaardag schrijver Ramon Bax moet vermoorden), Gene Bervoets (in de rol van Mertens die Schneider inschakelt om Bax te vermoorden met de reden dat hij een kindermoordenaar is) en Maria Kraakman (in de rol van de psychische en emotioneel gebroken Francisca, die de dochter is van Ramon Bax en die hem na een zwaar jaar weer eens komt bezoeken). Opzicht speelden alle vier de hoofdrolspelers hun rol wel verdienstelijk en dan vooral Tom Dewispelaere en Maria Kraakman (ook zelfs nog even zittend in een stoel bloot te bewonderen, wel met de benen over elkaar ).

Nee, deze Nederlandse film van regisseur Alex van Warmerdam kon me niet echt bekoren (vooral vanwege het ontbreken van humor en veel nutteloze personages) en ik heb er dan ook weinig plezier aan beleefd.

avatar van Ziegler

Ziegler

Als deze film een parodie is op de actiefilms met een flinterdun verhaaltje is de film mislukt.

Als de film een serieuze poging is tot een film ook.

Geen beste film.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Zeker niet van Warmerdams beste, maar wel weer één die goed door te komen is.

Lang niet zo absurd als de voorgaande delen.

De personages zijn in deze ook lang niet zo interessant als voorheen.

Verhaal is wat simpel en er gebeurd net even te weinig.

* * *

avatar van Basto

Basto

• 11964 berichten

Ziegler schreef:

Als de film een serieuze poging is tot een film ook.

Geen beste film.

Hoezo zou het een parodie zijn op de actiefilm? Daar heeft het toch helemaal niks van weg?

avatar van maxwithond

maxwithond

Superkuuk schreef:

sluit me hier bij aan!

Geen idee waarom de killers elkaar om moeten brengen en wat het belang/doel van de opdrachtgever is?

en dan het eind.......hoe bizar!

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Dat is niet bizar, dat is kunst!

avatar van wimaroca

wimaroca

Niet echt mijn ding deze film , ik werd moe van die dochter,en telkens dat geritsel door die mais of wat het ook was,

zou zomaar in de peel gefilmd hebben kunnen worden,

en humor heb ik niet veel gezien, of bedoele ze soms dat ie over de sloot heen sprong en dat net niet haalde?? oo wat heb ik gelacheeh

avatar van de grunt

de grunt

Borgman was geniaal,maar ik kon hier helemaal niks mee!

avatar van SturyNijmegen

SturyNijmegen

Het verhaal slaat nergens op (hoeft ook niet) en dan dat riet en dat gedoe met die mobiele telefoons en kamertjes in- en uit vliegen.

Het slot is wel aardig maar spannend wordt het niet en dat is ook niet de bedoeling

Droogkomische dialogen, hilarische scenes en wat absurditeiten maken deze film toch weer leuk om te zien, ik zou zeggen een "Warmerdam light" deze keer.