• 9.370.379 stemmen

Go Tell the Spartans (1978)

Actie / Oorlog | 114 minuten

Genre: Actie / Oorlog

Geregisseerd door: Ted Post

Met onder meer: Burt Lancaster, Craig Wasson en Jonathan Goldsmith

Plot Go Tell the Spartans

"We're getting strafed, shelled, bombed, and blasted. And it isn't even our damned war!"

Asa Barker (Burt Lancaster) leidt een groep 'militaire adviseurs' en huurlingen tijdens het begin van het Vietnamconflict in 1964. Hij moet de manschappen evacueren wanneer de Vietcong in de aanval gaat.

Maj. Asa Barker

Signalman Toffer

Gen. Harnitz

avatar van rondh

rondh

Voor zover ik me kan herinneren (heel wat jaartjes geleden dat ik hem heb gezien) was dit wel een aardige film.

avatar van Demoniac

Demoniac

Aardige film. Wel jammer dat de gevechten vaak erg donker zijn, zodat je er weinig van kunt zien.

avatar van ags50

ags50

Ω ΞΕΙΝ ΑΓΓΕΛΛΕΙΝ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΙΣ ΟΤΙ ΤΗΔΕ ΚΕΙΜΕΘΑ ΤΟΙΣ ΚΕΙΝΩΝ ΡΗΜΑΣ Ι ΠΕΙΘΟΜΕΝΟΙ

Bovenstaande tekst staat op een gedenksteen waar de befaamde 300 van Leonidas bij de verdediging van Thermopylae zijn begraven. Een vertaling in het Frans wordt in de film gegeven.

De Spartanen verdedigden de zuidelijker gelegen Griekse staten tegen het binnendringen van de Perzen. Dat kan echter niet gezegd worden van de Amerikanen in Vietnam, hoewel de titel van deze film dat dus eigenlijk wel pretendeert (tegen het opdringen van het communisme). Redelijk propagandistisch dus, enigszins als verdediging van hun bemoeienis?

avatar van Jan met de pet

Jan met de pet

Vrij Saai.......heb er heel wat betere oorlogfilms gezien......: 2.5

avatar van Movsin

Movsin

Zoveelste Vietnam-oorlog-film en eigenlijk niet van de slechtste.

De klassieke opbouw en het clichématig opvoeren van de manschappen die dan naar het einde toe in het srijdgewoel een rol zullen spelen.

Even opkijken was het toen Burt Lancaster, als majoor Barker, onomwonden een straffe, erotische belevenis vertelde aan zijn assistent. Brave Burt had zijn beste tijd beleefd in de puriteinse vijftiger jaren, toen een onschuldige vrijscène op het strand in "From here to Eternity" reeds als erotisch werd aanzien.

avatar van Theunissen

Ondanks dat de film inmiddels behoorlijk gedateerd (zag er ook best allemaal oubollig uit) is en ook aardig langdradig is, was dit best nog een redelijke Vietnam film. Het verhaal zit opzicht best aardig in elkaar en hetzelfde geldt voor de uitvoering hoewel het hier en daar wel behoorlijk clichématig is. Ook weet het verhaal wel te boeien. Het duurt wel erg lang voordat de actie pas echt losbreekt (laatste 20 minuten) en echt bijzonder, spectaculair of veel is het zeker niet. Wat dat betreft overdrijft de misleidende poster behoorlijk. Het einde was wel aardig. De cast doet het overigens verdienstelijk en dan met name Burt Lancaster (als Majoor Asa Barker), Craig Wasson (als korporaal Stephen Courcey) en Jonathan Goldsmith (als Sergeant Oleonowski). Deze film heb ik bij toeval gezien op de televisie zender "MGM".

P.S. het was wel geinig dat Marc Singer (vooral bekend van de geweldige jaren 80 serie "V") ook een rol heeft in deze film.

avatar van Tarkus

Tarkus

Vond de film wat saai, bovendien geen goed verhaal.

Acteerprestaties waren nog goed, wat de film enigszins het bekijken waard maakt.

Maar een aanrader is dit niet.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Ietwat langdradige oorlogsfilm over een bataljon Amerikaanse soldaten die het bevel krijgen om het onbeduidende gehucht Muc Wa te verdedigen. Maar al snel blijkt dat de VC het plaatsje onder de voet zullen lopen terwijl het handvol soldaten daar vastzit. Lancaster speelt een interessant personage als commandant die zijn kansen op promoties heeft bekeken en het bevel voert over een strategisch weinig belangrijk gebied. De actie wordt lang uitgesteld en de film neemt de tijd om het hele gebeuren in Muc Wa te detailleren. Te veel van het goede vind ik, want de film had makkelijk ingekort kunnen worden. De oorlogsscènes zijn bovendien ook niet zo opwindend gefilmd. Aan de matige kant als Vietnamfilm. Het incident, geïnspireerd op een waargebeurd feit, zou de Vietnamoorlog op een grotere schaal hebben gebracht.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Movsin schreef:

Inderdaad, heel opvallende scène...

avatar van Grindhouse62

Grindhouse62

• 2065 berichten

Ik heb deze 13 in een dozijn oorlog actie film ergens eind jaren 80 voor het eerst gezien en nu vanavond, zo'n 30 jaar later maar weer eens herzien. Ik als liefhebber van films uit de oude doos vermaak mij wel met dit soort oudjes. Ik vergelijk nooit filmgenres zoals toen en nu geproduceerd zijn. Veel liefhebbers van welk filmgenre dan maar ook, weten helemaal niet wat voor prachtige films er in het verleden van de filmgeschiedenis zijn gemaakt. Go Tell the Spartans heeft mij wederom prima geamuseerd. Voldoende actie, wat droge humor en een goed op dreef zijnde, Burt Lancaster als Major Asa Barker. Een 3.0

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Met erg lage verwachtingen aan begonnen, en uiteindelijk viel deze film me nog mee. Een voldoende scoort het allemaal net en de film heeft enkele aardige elementen.

Het verhaal noch boek waar het op gebaseerd is zijn mij bekend. De achtergrond weet ik niet en kan ik overigens ook niet veel over vinden. Desondanks is het idee dat een dergelijke onervaren officier, met een dermate uitgeblust onderofficier, deze taak krijgt, terwijl een ervaren kapitein voor handen is, best ongeloofwaardig. Hetzelfde betreft dat men de locatie niet verkent heeft maar er toch hals over kop heen gestuurd wordt zonder het alsnog eerst te verkennen.

Daar staat tegenover dat er een redelijk passend beeld betreffende het begin van de Vietnam oorlog wordt neergezet met inheemse troepen en adviseurs. De uit de Tweede Wereldoorlog stammende wapens geven dat beeld extra kracht, net als een doorgeslagen typetje als Cowboy. Het karakter lijkt gecharcheerd toch is het zoals zo vaak in oorlog dat overlopers enorm wreed zijn tegen de vijand. Daarbij ogen de soldaten qua handelen en handhaven van tactiek redelijk professioneel en ziet de actie er best oké uit voor een film uit '78. Om als laatste nog even de titel aan te halen die volgens sommigen propagandistisch zou zijn en hun bemoeienis wil goed praten. Het is maar wat je zien wil, en als iemand een stoere Amerikaan wil zien die tot de dood het kwaad der wereld wil bestrijden zal hij dat ongetwijfeld zien. Toch dekt de titel en boodschap rond de Spartanen slechts dat ze hun bevel uitvoerden tot de dood er op volgt en niet meer.

Top is GTTS natuurlijk niet en dat ligt voor mij vooral aan Lancaster met zijn manke loopje, die opzich zijn best doet, maar beter door een jonger iemand geportretteerd had kunnen worden. Drie sterren is teveel voor de film, 2.5 dan weer nipt te weinig. Vermakelijk is het best wel, dus daarom een 2.6, een nipte voldoende met 5+.

avatar van Phantasm

Phantasm

De meeste gevechen zijn in het donker, dan ziet er niet zoveel van, jammer.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Met een troep soldaten onder leiding van majoor Burt Lancaster, zorgt het confronteren van de kwesties van oorlog voor veel interne conflicten als externe, en zelfs onder degenen die vechten tegen het communisme, is er een verschil tussen goed en fout dat grote verschillen creëert. Een Vietnamese soldaat leidt de groep en begaat wrede daden tegen de andere kant, waarbij een soldaat de andere Amerikanen vertelt dat dit hun oorlog is. Het is duidelijk dat eerdere incidenten met de communisten dit personage met de bijnaam Cowboy tot moorddadige waanzin hebben gedreven, en zijn acties zijn verwerpelijk, zelfs als hij sterke motieven heeft.

Craig Wasson en Marc Singer behoren tot de andere castleden in deze film die absoluut anti-oorlog is, en echt een gedetailleerd beeld geeft van de begindagen daar in 1964, wat een decennium van marteling en chaos creëerde. Dit klampt zich zeker vast aan het hart als je ziet hoe jonge levens worden vernietigd vanwege een conflict waar Amerikaanse troepen volgens de vertelling van de film als adviseurs naartoe werden gestuurd.

Een familie Vietnamezen wordt langs de oever van de rivier ontdekt terwijl ze aan het vissen zijn en later worden sommigen van hen bruut vermoord. Een overlevend jonge tienermeisje heeft een verrassende wending wat betreft haar betrokkenheid. Deze film kwam uit in een tijd met veel anti-Vietnamoorlogfilms, wat waarschijnlijk de reden is dat hij niet zo algemeen bekend is. Maar het is een film die de kijker aan het denken zet en de lelijkheid van een conflict laat zien dat tot op de dag van vandaag nog steeds wordt besproken en zeer verbijsterend is over waarom we daar waren.

Toch in zijn geheel niet een topper, vandaar een 6+.