• 8.710.149 stemmen

• Google Play Bekijk via Google Play
  • Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl

• Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plot Pork Chop Hill

"Bold! Blunt! Blistering! The battle picture without equal!"

Kort voordat de oorlog in Korea wordt beëindigd krijgt luitenant Clemons de opdracht de strategisch onbelangrijke heuvel Pork Chop te veroveren. Dit lukt hem maar hij lijdt grote verliezen. Als Clemons versterking vraagt om zijn positie te behouden, krijgt hij het bevel de helft van zijn mannen terug te sturen.

Lt. Joe Clemons

Lt. Suki Ohashi

S/Sgt. Coleman

avatar van Wembleyfever

Wembleyfever

Redelijk vroege oorlogsfilm, maar aan sfeer ontbreekt het niet. Peck lijkt geïnspireerd en in de bijrollen verschijnen veel latere sterren. Zo komt George Peppard voorbij (later Hannibal in The A-Team) en duikt ook Robert Blake op (Baretta).

avatar van Movsin

Movsin

Van in het begin zitten we in het oorlogsgeweld, in strijd met vele andere, gelijkaardige films, waar er een lange aanloop is vooraleer het geweld losbarst.

Goede film welsiwaar met de onvermijdelijke hulde aan de Amerikaanse soldaten, maar vermits gebaseerd op waar gebeurde feiten, terecht.

Gregory Peck, één van de absolute toppers uit die periode, zet gewoontegetrouw een goede act neer en ook meerdere medespelers presteren goed.

Knap camerawerk en een merkwaardig beeld van die Chinese omroeper (Knap dat hij "Autumn in New York" liggen had).

avatar van Tarkus

Tarkus

Matige oorlogsfilm, en ik denk de slechtste rol ooit van Gregory Peck.

Heb al betere dingen gezien dan deze film hoor.

Wel veel actie, maar een ongeloofwaardig verhaal, al zou het echt gebeurd zijn.

avatar van Querelle

Querelle

Die oude Hollywood films blijven toch vaak wel indruk maken vanwege hun doelgerichtheid.

Langzaam verdween in de Amerikaanse oorlogsfilm de heroïek en broederschap, om plaats te maken voor kritiek en het benadrukken van de zinloosheid. Dat laatste doet in het bijzonder bij deze film best een beetje pijn: Een waardeloos stuk grond wordt de inzet van vredesbesprekingen waardoor talloze soldaten aan beide zijden worden opgeofferd. Dit wordt vooral duidelijk gemaakt door middel van de dialogen, wat soms jammer is omdat het daardoor net iets te toneelmatig wordt. Maar de boodschap wordt goed overgebracht en de film heeft een fijne structuur en een aantal beklijvende scenes.

avatar van joolstein

joolstein

Na een film over de Eerste Wereldoorlog 1914-1918 (All Quiet on the Western Front), de Tweede Wereldoorlog 1939 -1945 (o.a. A Walk in the Sun) regisseert Lewis Milestone ditmaal een film over de Koreaoorlog 1950 -1953 gebaseerd op de ooggetuigenverslagen van soldaat SLA Marshall. De film vindt plaats tijdens de laatste uren van de staakt-het-vuren onderhandelingen in Panmunjeom tussen Korea en de VS. Een compagnie Amerikaanse infanterie moet Pork Chop Hill heroveren. Een heuvel zonder verdere strategische waarde, behalve om aan communistische onderhandelaars te laten zien dat de VS zouden blijven vechten als er geen overeenkomst werd bereikt. Het acteerwerk is solide en komt van een grote cast van bekende en opkomende acteurs. De actiescènes zien er geweldig uit. De enige scènes waarin de film een beetje de boot mist, zijn tijdens die onderhandelingen en Peck's laatste voice-off, want die zijn wat in strijd met de toon van de film zelf. Verder een prima film over de Koreaanse oorlog.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Oorlogsklassiekertje die ik een aantal weekjes terug via marktplaats aanschafte, en dan gisteravond eindelijk aan de beurt was die ik samen met mijn vader uitvoerde. Een film overigens uit '59 en onherroepelijk de vraag aan mijn vader wat hij toen uitvoerde en dat was de oproep voor dienstplicht vervullen.

Veel introductie komt er niet. De feiten zijn duidelijk. Korea, eind van de oorlog, vredesbesprekingen in volle gang, een onbeduidende heuvel veroverd door de Roden, geen strategische waarde, en het bevel om deze terug te pakken. Veel meer anti-oorlog kan niet zou je zeggen, geen onbekend terrein voor regisseur Milestone die dit pad reeds betreden had met All Quiet On The Western Front. Met de veronderstelling dat dit een redelijk eenvoudige operatie gaat worden is men rap onderweg en al snel veranderd de geplande operatie door verschillende problemen in een nachtmerrie. En the fight for your life waar men mee geconfronteerd wordt heeft toch hele aardige momenten.

Mindere punten aan het geheel zijn toch snel de gebruikelijke 'do's en don'ts' binnen het oorloggenre. Erg luid praten, recht op staan in open terrein tijdens een vuurgevecht, een hele groep die op een kluitje gaat staan als ze ontzet worden...het is het gebruikelijke geklungel maar ach, zo erg is dat allemaal niet. Wel opmerkelijk vind ik dat een dergelijke grote operatie aan een aantal luitenanten wordt toevertrouwd en niet een hogere rang als majoor of kolonel te velde. Dan zijn er de zogenaamde vredesbesprekingen die me deden denken aan Kubricks Paths Of Glory, toch had er veel meer gedaan kunnen worden met dit element.

Het maakt allemaal niet zo veel uit en mag vooral in het tijdsbeeld van de eind jaren '50 gezien worden. De actie is bij tijd en wijlen spectaculaire te noemen net als de grootse decors waar toch meteen weer de vergelijking met All Quiet On The Western Front mee gemaakt kan worden. Er is de ruime cast met bekende namen aan het begin van hun carrière, er is een beetje humor en vooral die fraaie zwart wit stijl die echt het idee van een klassieker mee geeft.

Pork Chop Hill is geen buitencategorie maar uiteindelijk toch een meer dan sterke oorlogsfilm te noemen die mij ontzettend goed smaakt en dus alles behalve tegen valt.