Genre: Fantasy / Avontuur
Alternatieve titels: The Jungle Book / Het Boek der Wildernis / Rudyard Kipling's Jungle Book
Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Zoltan Korda
Met onder meer: Sabu, Joseph Calleia en John Qualen
Bekijk via YouTube
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Jungle Book
"A jewelled secret city...guarded by the jungle's fiercest denizens!"
De tiener Mowgli, die groot gebracht is door de wolven, duikt op in een klein dorpje in India en wordt geadopteerd door Messua. Mowgli leert de taal en handelen van de mensen snel, alhoewel hij toch wel zijn jungle-trekjes behoudt. De koopman Buldeo is tegen 'beesten' en wat hem betreft valt Mowgli daar ook onder. Buldeo's mooie dochter denkt daar anders over. Mowgli neemt haar mee op een tour door de jungle en daar vinden ze een schat. Daarmee wordt de hebzucht van de mensheid in gang gezet.
Mowgli
English Girl
Sikh
Rao

tovenaar
Ik vond het altijd wel vaag dat deze helemaal niet op die Disney-versie lijkt!
heel ander verhaal.

Herald
Jah dat vond ik ook zo raar, ik bedoel het is zo stom dat deze film uit 1942 zich niet heeft aangepast aan de Disney versie van 25 jaar later.

Queto Yurlunyur
het is zo stom dat deze film uit 1942 zich niet heeft aangepast aan de Disney versie van 45 jaar later.
Je vind het raar/stom dat deze scriptschrijver het verhaal niet op een andere manier heeft bewerkt, omdat ze dat 45 jaar later ook zouden gaan doen? Of je vind het raar/stom dat deze film niet is aangepast nadat de Disney-film een succes was? De bedoeling van je opmerking ontgaat me even (en dan met name het vreemde woord 'aangepast').

Herald
verdikkie, ik lag gisteravond in bed bedacht ik me dat het in plaats van 45 25 jaar had moeten zijn. En natuurlijk wordt dat gequote voordat ik het kan veranderen.
Maar om even de grap uit te leggen, er wordt een opmerking gemaakt dat dit verhaal anders is dan van het Disneyverhaal alsof dat het origineel zou zijn. Dus maakte ik een grap dat het inderdaad stom is dat die schrijvers niet in de toekomst hebben gekeken naar dat 'originele' Disneyverhaal. Maar je kan helemaal niet in de toekomst kijken en de Disneyversie is ook maar een vrije interpretatie van Kipling's verhaal ha ha...

Niet

Oh, dus ik zet me zelf zeker weer voor schut hier

Oh, dus ik zet me zelf zeker weer voor schut hier
Ah joh, maak je niet druk

Queto Yurlunyur
Ik begreep dat tovenaar het alleen opmerkelijk vond dat twee verfilmingen van hetzelfde boek zo verschillen - vandaar dat jouw grap mij ontging. Excuses voor mijn tamelijk overbodige commentaar dan.

Correct!

Herald
Disneyverfilmingen wijken sowieso erg vaak af van het originele verhaal. Zo was Oliver Twist een jongetje en geen katje, stierf de kleine zeemeermin in het sprookje en is het verhaal van Tarzan ook niet geheel ongeschonden gebleven.

(verwijderd)
de disney versie is eigenlijk een prequel als ik 't goed schrijf

ThaMovieVoter
Het verbaast me dat deze film zo'n lage score heeft, maar goed, dat is niet aan mij om te bepalen.
Deze film is ook jeugdsentiment bij mij, natuurlijk ben ik niet in 1942 geboren , maar ik kreeg de film toen ik klein was vrij vaak voorgeschoteld.
3 sterretjes, omdat het mowgli is.

Pracht van een film.
Buitengewoon kleurrijk en sfeervol verfilmd met een uitstekend op zijn plaats zijnde Sabu als Mowgli.
Hierbij vergeleken vallen de overige versies in het niet, al vind ik de Disney animatiefilm wel erg leuk.
Zeker 4 sterren waard voor mij.

K@i
Jammer dite veel meer van verwacht had verwacht minstens een 3 testemen
maar nee dat gaat mooi niet door

movie acteurs
Groots opgezette film. Prachtig gefilmd en wat mooie scene's met oa wilde dieren. Toentertijd zal dit een groots spektakel zijn geweest maar daar houdt het voor mij helaas mee op. Maar de film heeft zeker nog wel een voldoende gevangen. 3,5.

beavis
Binnenkort eindelijk een goede DVD release, in de Sabu box van Criterion Eclipse!!

Phantasm
Voor die tijd is de film wel aardig in elkaar gezet, leuk voor een keertje.

De meeste mensen kennen Jungle Book van Disney, terwijl die het verhaal vrij sterk verdraaid hadden. Maar het geeft de sfeer wel weer en zij lieten de dieren meer aan bod. In deze film uit 1942 gaat het dichter bij het boek, maar zijn de dieren ook gewoon dieren. Op zich al een prestatie om die dieren te laten doen wat je wil. Het zijn geen hondjes die je leert recht op zitten.
De film focust zich op de mensen en vooral dan de strijd tussen Mowgli als bewoner van de jungle en de jager Buldeo die vooral aan geld en prestige denkt. Ik had liever iets meer van de dieren gezien. Geen idee wat het beste werkt, want nu zijn het echte dieren en Disney ging dan weer de hele andere kant uit. Ergens tussen in? De film kent enkele mooi scènes. Vooral in de jungle dan. Over het algemeen merk je wel dat dit voor zijn tijd een grootse epische film is. Maar de producers, de broers Korda waarvan één deze film geregisseerd heeft, hadden een stijl die nu soms wat kitcherig en gedateerd aandoet. Bij The thief of bagdad (1940) zie je dat helemaal, deze Jungle Book heeft er gelukkig wat minder onder te lijden. Ik dacht altijd dat de film later gemaakt was, maar toch voel je dat ouderwetse.
Jungle Book is een mooie avonturenfilm geworden maar mist de epische impact die het had in de jaren '40. En ik hoopte dat de dieren meer waren dan figuranten. Enkel de slangen kregen een stem en dat was op een eigen manier eigenlijk niet slecht.

- 19551 berichten
De Duitse Blu-ray release van SchröderMedia ziet er prima uit en kost weinig.
Dit blijft toch mijn favoriete filmversie van het verhaal.

Filmkriebel
Deze hebben ze vorige week op ARTE gespeeld. De Franstalige dub was niet zo denderend maar het is gelukkig geen film die overloopt van dialoog dus viel nog mee.
Best een indrukwekkende versie, waarbij er kleurrijke decors, echte dieren en heel wat authenticiteit bij zijn betrokken. De film werd namelijk ook in India gefilmd. Dit is een sequel op de klassieke Disney versie... een wat oudere Mowgli komt in een dorp terecht waar hij leert praten, maar zijn band met de jungle en de dierlijke inwoners blijft een rol spelen in de film. Er is ook sprake van een verborgen schat. Het geeft een knappe film hoe dan ook, met enkele grimmige stukken zelfs, maar vooral in een decor die werkelijk tot de verbeelding spreekt; zelfs de slang Kaa, zag er behoorlijk uit. Ik vind het gemiddelde zowel hier als op IMDB tegenvallen.

coumi
- 12042 stemmen
Laats gezien op een Belgische zender, en viel me niet tegen. Er een beetje rekening mee houdend dat deze nog dateert uit de tweede wereldoorlog(!) eigenlijk erg goed. Ziet er natuurlijk qua special effects en montage af en toe wat knullig uit, en moet het wat dat betreft afleggen tegen de versie uit 2016, maar dit oudje is verhalend goed gebracht en kent de hoogtepunten met name als Mowgli(gespeeld door de goed gecaste Sabu) in contact komt met de dieren. Een stuk beter dan de bedenkelijke versie die ik in de jaren negentig zag in ieder geval.

- 19551 berichten
Vandaag twee keer bekeken, vanmiddag op TV en vanavond (weer eens) via de Blu-ray (wel een grote verbetering t.o.v. de TV filmkopie)
Ik zou echt niet meer weten hoe vaak ik deze klassieker inmiddels gezien heb, en telkens opnieuw met groot genoegen.
Ook nu nog verbaas ik mij over de bekwaamheid waarmee men de film gemaakt heeft.
De special effects overtuigen, en alles zonder de technische mogelijkheden van tegenwoordig.
Hoe men bijvoorbeeld de gezamelijke zwemscène van Mowgli met Kaa de slang zo overtuigend voor elkaar gekregen heeft vraag ik me nog steeds af.
De jungle-sets zijn de fraaiste die ik ooit gezien heb, en de volle technicolor kleuren maken het een feest voor het oog.
Wat een sfeer!
Sabu is de beste Mowgli ooit, en de opnames met echte dieren vind ik toch nog steeds indrukwekkender dan al het CGI geweld van de recentere versies.
Waardering nog iets verhoogd.

pierre18
Uit 1942 en nog steeds het bekijken waard. Soms fenomenale special effects zoals Ka zwemmend met mowgli. Dit maakt het vaak toch nog geloofwaardiger dan de technieken met een computer.

- 19551 berichten
Soms fenomenale special effects zoals Ka zwemmend met mowgli.
Inderdaad, indrukwekkend, ook nu nog.

klara
- 20367 stemmen
Het kleurgebruik in deze film is onovertroffen. Wonderschoon. Mowgli doet af en toe een beetje
aan Tarzan denken, ook slingerend aan de lianen. Een glansrijke rol van SABU.
Afstotelijke hebzucht van de mens in de wonderbare, onbevlekte jungle. Waarbij de vele
dieren bij talloze momenten fabuleus in beeld gebracht. Een regie op zich zoals de dieren
fungeren, met veel fraaie close ups ook.
De film heeft mede door de magnifieke sfeer vooral wat weg van een fantasy film of zelfs
iets sprookjesachtigs. Petje af voor de makers van deze film, in 1942! Met al die visuele
hoogstandjes...

Sergio Leone
Gaat nog net.
Toegegeven: de film is best spectaculair, althans gezien z'n leeftijd van bijna 80 jaar. Ik kan mij best inbeelden dat dit een flinke dosis nostalgie opwekt bij diegenen die hem in die periode (of nog ietsje later) als kind gezien hebben. De technicolor zorgt overigens voor warme, volle kleuren die een zekere charme met zich meebrengen. Datzelfde geldt ook voor de vindingrijkheid waarmee men de scènes met de (echte) dieren heeft proberen integreren.
Niettemin krijgen ergens halverwege de dorpelingen een prominentere rol en die vind ik verschrikkelijk irritant. Dan wordt het opeens moeilijk om door de kitsch heen te zien en heb ik het gevoel naar amateurtoneel te kijken. Dat het bruin gespoten Britten zijn die Indiërs spelen doet dat gevoel er niet minder op worden. De charme van de positieve zaken raakt dan snel op de achtergrond gedreven en dan moet ik op de tanden bijten om die scènes uit te zweten.
(Gesproken) films voor 1950/1960 zullen wellicht nooit voor de volle pond aan mij besteed zijn, dus ik had hier ook niet anders verwacht. Deze Jungle Book-versie is niettemin wel een verdienstelijke en ambitieuze poging geweest om een tof avonturenverhaal naar het scherm te vertalen.
2,5

De film 'Silence' van Martin Scorsese is een kijktip voor Videoland-abonnees

Deze tien series op Videoland doen het momenteel het allerbeste

Misdaadfilm 'Jackie Brown' van Quentin Tarantino morgenavond op televisie

Netflix voegt binnenkort de eerste vier films uit de beroemde 'Indiana Jones'-reeks toe

The Sea Hawk
Avontuur / Actie, 1940