Genre: Komedie / Drama
Releasedatum: 6 november 2014
Bekijk via NPO Start
Bekijk via NLZIET
Plot Aanmodderfakker
De film gaat over de tweeëndertigjarige lamzak en eeuwige student Thijs, die op een relaxed tempo door zijn leven vol bier, chicks en een incidentele dienst in een sfeerloze mediagigant sloft. Als Thijs weer eens een wasje wil draaien bij zijn zus treft hij niet haar semi-perfecte gezin, maar de oppas aan: de zestienjarige Lisa, een jongvolwassen meisje met torenhoge ambities. Lisa heeft ongewild invloed op Thijs’ bewustzijn en boort een diep weggestopte onvrede over zijn eigen passiviteit aan.
de grunt
vond Roos juist erg goed acteren.
mjk87 (moderator films)
Punt één, schijtlelijke titel en een wat flauw woordgrapje. Lamlul (als je toch seksueel gescheld wil) of Lambal waren beide prima titels geweest.
Punt twee, de film zelf is ook een fikse tegenvaller. De opzet is er wel, en hier kan je alle kanten mee uit. De tragikomische kant die men uitgaat is zelfs een prima keuze. Maar als je het er allemaal zo dik oplegt en alle subtiliteit laat varen, dan wordt de film gewoon vervelend en ook pijnlijk ongrappig. De acteurs missen ook komisch talent en timing om er nog wat van te maken. Roos Wiltink is ergens nog een dieptepunt, maar ja, die is, met haar pony (ik houd van pony's) wel gewoon woest aantrekkelijk, dus maakt dat allemaal wat minder uit. Daarnaast had er als gezegd nog veel meer uitgehaald kunnen worden, maar daar wordt niet voor gekozen. Ja soms krijg je hints naar onze huidige maatschappij, maar in de overdrevenheid is dit niet meer serieus te nemen.
Oprecht, er zaten enkele grappige momenten in, de beeldvoering is af en toe best fraai met dat bekende shot in de Media Markt als hoogtepunt en vooral de muziek is sterk. Daarnaast is dit vooral heel erg Tros, net als pakweg Flikken of Ivo Niehe; het is niet goed, maar kijkt wel ongelooflijk gemakkelijk weg en kans op verveling is er niet. Daarom toch 2,0*.
hutsekluts
Lekker sfeertje, leuk, origineel, prima geacteerd. Kortom goed vermaakt.
revadebe
Leuke film, grappige scènes in de "M-Markt" (dat bordje drama, dat gekluns met die Segways, de nodige zelfspot ("wat een cliché"), goed acteerwerk en een aardig verhaaltje wat mooi in beeld is gebracht.
De titel vond ik ook vrij slecht toen ik hem voor het eerst hoorde, maar ik vind hem toch wel erg goed aansluiten bij de film.
missl
Ik snap niet wat deze film met zoveel kalveren moet, wanneer je zelf student bent geweest is dit op sommige momenten wel een punt van herkenning. Maar niet voldoende om hier bijzonder enthousiast van te worden. Je kijkt naar iemand die zijn leven vergooit en op een duidelijke strekking wacht ik nu nog.
blurp194
Verrassend grappig filmpje.
Best een aantal leuke ideeën, en - ahem, voor een nederlandse film - goed uitgewerkt ook, ondanks dat het allemaal natuurlijk wel erg cliche is. Komt voor een deel wel door de herkenbaarheid en de polderigheid van het geheel, en het blijft te verteren omdat het allemaal gelukkig niet al te serieus bedoeld is. Waarmee het niet beslist een 'goede' film wordt, maar wel aangenaam kijkvoer. Maar meer dan 1 zo'n film in de maand zou ook wel weer wat veel worden.
Waxmask
Ik ben mijn Nederlandse funnybone kwijt. Waar ik tot ongeveer Flodder bij elke Nederlandse film wel iets van een lach kon toveren, is de nieuwe generatie filmmakers (mijn leeftijd) niet echt om over naar huis te schrijven.
Net als Amerika gaan ook hier de series een prominentere rol spelen, en dat is niet heel erg.
merijn82
- 1931 berichten
Op sommige vlakken een aardig geslaagd filmpje, terwijl bepaalde details dan weer vallen onder de categorie 'huilen met de pet op'.
Zo kijkt het heerlijk weg, is het af en toe nog best wel grappig en is het acteerwerk over het algemeen 'voldoende'. Wat ik dan bijvoorbeeld weer tenenkrommend vond, is de rol van de zwager. Met z'n 'G' etc, dat kon echt niet. Verder vind ik dat de film uiteindelijk nergens naar toegaat. Opzich niet erg, maar pretendeer dat dan ook niet. Nu vind ik dat hele 'nog snel naar het vliegveld haasten om Lisa te zien, om vervolgens zijn leven drastisch om te gooien' niet goed uit de verf komen. Ongeloofwaardig ook.
Anyway, 2,5 *dan maar.
Inland Rabbit
Nee, niet echt goed en dan is mijn eindcijfer uiteindelijk nog mild. Dit komt omdat er een aantal leuke herkenbare grapjes inzaten, die zonder uitzondering allemaal van de moeder kwamen. [Breng je de bakjes wel terug?
Mijn moeder roept het ook elke keer als ik kliekjes meekrijg, zo herkenbaar en dus grappig.
Wat niet gezegd kan worden van de hele film, want de leuke grappen zijn op 1 hand te tellen. Thijs is in zekere zin een hopeloos geval, maar de druk die de buitenwereld op m uitoefent om zichzelf te veranderen is niet goed. Laat die jongen, dat besef komt vanzelf wel. Het was ook leuker geweest als de film dat eerder had beseft, want het gedoe met zn zus, Lisa en meneer G zijn geforceerd en saai.
Vooral het laatste half uur kent dan nog wel wat leuke momentjes, doordat je Thijs helemaal ziet afglijden. Niets is leuker, daar had best wel meer van in mogen zitten, misschien hadden ze er ook eerder mee moeten beginnen.. De openbaring met het ei doet de boel geen goed. Dat in de laatste 10 minuten opeens alles drastisch veranderd is misselijkmakend en totaal niet realistisch. Het cliche wordt niet opeens grappig vanwege het feit dat de makers realiseren dat het een cliche is, daar is meer voor nodig.
Jammer, Eva van End was veelbelovend, maar als Ten Horn op deze voet verder gaat weet ik niet zeker of ik zijn volgende film nog wel wil zien. Ben benieuwd: Iets minder standaard romcom/coming of age cliche graag!
Roger Thornhill
Prachtige film met een mooie balans tussen humor en zwartgalligheid. Het succes staat of valt ook wel met de geschiktheid van de hoofdrolspeler, en wat dat betreft was Gijs Naber een gouden greep, want hij geeft zijn rol perfect gestalte, hij "is" Thijs als het ware. Mooi hoe Naber na De Heineken ontvoering en Loft nu een derde en heel verschillende rol in wederom een prestigieuze maar verder eveneens verschillende andere produktie neerzet (hij heeft natuurlijk nog wel meer gedaan, maar dit zijn de rollen waarin hij mij pas is opgevallen). Genoten van deze film.
Donkerwoud
Dat vond ik inderdaad ook. Zeer veelzijdige acteur. Ik denk dat we nog veel diverse rollen van hem tegemoet gaan zien.
schnoetsz
Veelbelovend, maar binnen de kortste keren nèt niet leuk (genoeg). Het kneuterige Gooise sfeertje dient zich aan, waar ik persoonlijk iets van 'kakken op de onderklasse' in proef.
Ik zei 'veelbelovend', maar de ellende begint eigenlijk al met de titel als niet titel waardig 'grapje'.
Groei de moederneuk op, meisjes en jongens.
john mcclane 2
tja,hier had meer in kunnen zitten.
Een echte lapswans van de hoofdpersoon kunnen maken.
Mocht echt iets vetter worden aangezet. Wel word er aardig geacteerd.de prijs vind ik hier zwaar niet op zijn plaatst.
Verder is het te braaf.iets waar wel meer nederlandse films last van hebben de laatste tijd.
Nog een half puntje er af vanwege de soms tergend slechte film muziek.
de film valt onder tragi/komisch.maar in dit geval is het vlees noch vis.
dus niet zo bijzonder allemaal.het kijkt redelijk aardig weg.
Goeie film waarin een eeuwige student zijn leven maar een beetje aanmoddert. Deze tragie-komedie valt hier en daar wellicht wat in herhaling, maar kijkt wel gemakkelijk weg. Het hoofdpersonage wordt goed neergezet (niet in de laatste plaats door een prima rol van Gijs Naber). Ook allemaal mooi filmisch in beeld gebracht.
cantforgetyou
- 1954 berichten
Dit is best een goede film. Soms wat herhaling van dezelfde soort grappen. Maar ook erg leuke scenes. Zeker de moeite waard om een keer te kijken.
benny the cop
Ik heb hem vanavond op het film for thought filmfestival in de lux Nijmegen gezien. Met na afloop een Q & A met de scriptschrijver van de film Anne Barnhoorn. Ik werd wel geraakt door de film, omdat ik een huisgenoot heb die precies zo is als Thijs. Anne noemde het het Peter Pan syndroom. Ik heb zelf ook nog een vraag gesteld aan haar. Ik vroeg hoe je het best zo iemand kon helpen. Zij zei dat het lastig was, omdat je niet als moeder moet overkomen, want dan wil die niks meer van je horen. Het beste is als die persoon zelf psychologische ondersteuning gaat zoeken. Ik vond Anne een erg toffe vrouw die op een erg eerlijke manier over zichzelf en de film sprak.
De film zelf vond ik wel goed. Was wel benieuwd hoe het nou verder gaat met Thijs en Lisa. Ze wilde niet zo'n cliche hollywood einde, dus hebben ze besloten om het einde open te laten en dat vond ik ook wel weer mooi:).
Fortune
Ik vind deze film wel negatief over mensen die bij de Mediamarkt werken.
Hannes791
het gouden kalf potentieel miste ik. wel een aardige film waarbij Roos Wiltink deze meeste indruk op me maakte.
PSV_Supporter
Begin is veel belovend, maar naar mate de film vordert verliest het snelheid en humor. Uiteindelijke conclusie na de film: Waar heb ik nou eigenlijk naar zitten kijken?
Nephilim
Kon vannacht niet slapen en heb deze maar zitten kijken. Ik kijk zelden Nederlandse films, maar de previews hadden me benieuwd gemaakt. Ik vond het begin erg leuk en heb regelmatig gelachen maar gaandeweg vond ik de film een beetje inzakken. En bij het einde had ik een beetje een anticlimax gevoel. Had een grotere pay-off verwacht of dat Thijs Lisa achterna was gereist. En ja ik weet dat het 'fakking cliche' had geweest, maar sue me da's de romanticus in mij + Thijs had dan een grotere ontwikkeling doorgemaakt .
Vermakelijk zeer zeker, maar geen topper mijns inziens.
De Mediamarkt scenes vond ik overigens erg funny
Rodger
Ik vond het wel een leuke film, humor, drama door elkaar..
Kon er wel om lachen..
2.5**
Aanmodderfakker voelt erg fris aan moet ik zeggen. De aankleding van de personages is zeer gekleurd en de personages zelf zijn veelal best wel geslaagd.
Gijs Naber speelt een prima hoofdrol als niksnut en weet op de juiste momenten ook sympathie op te wekken. Komedie voert de boventoon, maar het drama element is er ook goed in verwerkt. Het eerste half uur is buitengewoon sterk. Daarna zitten er wat ups en downs in, maar het blijft allemaal erg aangenaam om naar te kijken, omdat het gelukkig nooit te dramatisch wordt. Dat stelletje gasten bij de M*-markt was trouwens wel een geweldig bij elkaar geraapt zooitje. Enorm kansloos, maar daardoor ook erg leuk om naar te kijken.
Verder weinig op aan te merken eigenlijk. Het is zeker één van de beste komedies van de laatste jaren. Origineel en met het juiste tempo en gevoel voor de goede momenten.
Ted Kerkjes
Ik vond het een geslaagde film. Er zijn veel films over miserabele figuren gemaakt, maar deze vond ik wel één van de betere. Het acteerwerk vond ik prima. Gijs Naber vond ik goed gecast. Roos Wiltink was ook overtuigend - haar uiterlijk werkt natuurlijk enorm mee. Thijs' moeder vond ik ook goed neergezet. Het verhaal was prima, en er zaten zeker enkele sterke scènes in. Natuurlijk ook enkele clichés, maar die waren niet ontzettend irritant.
Verrassend geslaagde film.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11917 berichten
Niet écht spectaculair in beeld gebracht en Amsterdam heb ik nu écht veel te vaak in Nederlandse films gezien, maar de humor is heerlijk venijnig en een erg grappige sneer naar de truttigheid - dat vrouwenkoor! En ik ben verliefd op Roos Wiltink.
TMP
Redelijke film van Nederlandse bodem. Enige herkenbare momenten uit het leven van een eeuwige student zorgen voor een glimlach. De film verveelt niet, maar echt boeiende ontwikkelingen zitten er nou ook weer niet in en het wordt er naar het einde toe niet beter op.
Collins
Aardige Nederlandse tragikomedie. Portret van een eeuwige student die uitblinkt in passief gedrag en onverschilligheid.
Tekstueel zit het wel leuk in elkaar. Op papier, althans. Met droogkomische dialoogjes en met overdreven herkenbaar taalgebruik. Zo jammer dat de verbale overtuigingskracht bij het uitspreken van de tekst bij de meeste acteurs te kort schiet. De pointe van veel tekstjes valt daardoor in het water. Wel overtuigend in spraak en timing is Naber. Goede acteur.
De film is als komedie geslaagd. De herkenbaarheid en de overdrijving van gebeurtenissen en situaties is leuk. In sommige scenes druppelt zelfs een heerlijke absurd tintje door.
Tegen het einde neemt de film opeens een onwerkelijke wending. Nee, ik geloofde er niet in. De hoofdpersoon in zijn passieve onverschilligheid in zijn waarde gelaten, was realistischer geweest.
Goede film, maar dat einde.....Nee.
Thomas83
Wat erg die titel van de film. Pijnlijk slecht. Maar goed, plot en poster spraken me wel aan en was wel benieuwd. Lange tijd is het weliswaar een film die aardig wegkijkt en er goed uitzet, maar een met onsympathieke karikaturale personages en ook pijnlijk ongrappig, terwijl de film wel zijn best doet. Ook weinig goed spel van de acteurs. Alleen Roos Wiltink kon me wel bekoren. Die speelde Lisa gewoon prima. Ook niet geheel toevallig net een van de weinige normale personages. Het zijn vooral de typetjes, bedoeld voor het komisch effect, die zo vervelend zijn. Zo'n personage als Walter is zo'n van andere films afgekeken karikatuur en Tim is werkelijk onuitstaanbaar. Vooral van hem komt dat vreselijke infantiele taalgebruik waar de film vol mee zit. Elkaar telkens met "G" aanspreken etc. Mijn god. Maar het laatste half uur wordt de toon wat ernstiger, en dat doet de film eigenlijk wel een hoop goed. Het is nog steeds wel formulewerk, maar prima uitgevoerd. 2.5*.

Binnenkort in de bioscoop: horrorfilm 'Scream 7' te zien in IMAX

Vanaf vandaag kijk je op Netflix naar de misdaadserie 'Animal Kingdom'