• 9.377.126 stemmen

In the Heart of the Sea (2015)

Avontuur / Actie | 122 minuten

Genre: Avontuur / Actie

Oorsprong: Verenigde Staten / Australië / Spanje / Verenigd Koninkrijk / Canada

Geregisseerd door: Ron Howard

Met onder meer: Chris Hemsworth, Cillian Murphy en Brendan Gleeson

Releasedatum: 10 december 2015

Plot In the Heart of the Sea

"Based on the incredible true story that inspired Moby Dick"

1819. De Amerikaanse walvisvaarder Essex verlaat Nantucket in Massachusetts onder leiding van kapitein George Pollard voor een reis van 2,5 jaar om te gaan jagen op potvissen in hun leefgebieden in de zuidelijke Grote Oceaan. Ook aan boord zijn eerste stuurman Owen Chase, tweede stuurman Matthew Joy en scheepsjongen Thomas Nickerson. De Essex wordt echter zelf geramd door een potvis en zinkt op 3700 kilometer afstand van Zuid-Amerika. Om te overleven moeten de opvarenden van de gezonken Essex zich wenden tot wanhoopsdaden.

George Pollard

Owen Coffin

Benjamin Lawrence

avatar van kathmandu

kathmandu

Wat een slechte film. En dan nog wel een film van Ron Howard. Zijn slechtste werk.....

avatar van maurice32

maurice32

Not my cup of tee , boring

avatar van Mondragon

Mondragon

Ben groot fan van Ron Howard, maar vond deze toch maar erg matig.

avatar van dvdfreak123

dvdfreak123

Toch wel een goede film van Howard. Zeker niet zijn beste maar toch prima vermaak. Film boeit ganse tijd, heb me nergens verveeld. De acteerprestaties waren ook allemaal goed.CGI was goed maar heb wel al beter gezien de walvissen zien er goed uit maar ook niet overdonderend. Bepaalde scenes met de walvis zijn best wel spannend.Wel goed hoe het verhaal verteld word door de inmiddels nu oud geworden jongen die het allemaal met moeite aan de schrijver verteld want het zijn nog demonen van de reis die door zijn hooft spoken. Al bij al toch wel van genoten maar zeker geen meesterwerk. Krijgt van mij een 7,5/10

avatar van lezertje

lezertje

In the heart of the sea (2015) van Ron Howard. Waardering: XXXX. ‘In the heart of the sea’ is een bijna ouderwetse avonturen film over wilskracht en doorzettingsvermogen en pretendeert ook niet meer te zijn dan dat. Dertig jaar na dato neemt de van Nederlandse afkomst zijnde Amerikaanse schrijver Herman Melville contact op met de scheepsjongen Nickerson aangezien hij het nog enige levende bemanningslid van de van de ‘Essex’ is. Melville wil diens ervaring en verhalen gebruiken voor wat wellicht zijn bekendste werk zal worden: De roman ‘Moby Dick’. De film is dus een raamvertelling. Persoonlijk heeft een dergelijk gegeven niet mijn voorkeur. Het lijkt een goedkoop excuus van de makers om het uiteindelijk verhaal van de film in beeld te brengen, en dat is overbodig, want het enige excuus is de film zelf. Al luisterend komt Melville achter de verschrikkelijke waarheid die zich in de kleine walvissloepjes heeft afgespeeld. Het eerste uur van de film zit boordevol actie en gunt je bijna geen moment rust. Dat komt dan in de tweede helft, met af en toe een spectaculaire uitschieter. Zo houdt Howard de film mooi in balans. De CGI’s (Want het blijft natuurlijk tekenfilm) zijn van een uitzonderlijke hoge kwaliteit en overtuigen elke seconden. Aan het eind van de film willen de reders niets lieve dan de waarheid verdraaien ten behoeve van hun eigen lijfbehoud en doet ‘In the hear of the sea’ even aan onze eigen ‘Op hoop van zegen’ denken. Al gaat het daar wel om wat kleinere vissen. En met de wetenschap dat de realiteit zich vaak niet laat overtreffen is het verhaal van de ‘Essex’ wellicht een stuk interessanter en mooier dan dat van de jacht van kapitein Ahab op de witte walvis.

avatar van Walter White

Walter White

Een goede film van begin tot eind bleef het boeiend.

avatar van Pazmaster

Pazmaster

Mooi verhaal, prima acteerwerk en de special fx zien er goed uit. Eigenlijk niets op aan te merken, prima film! Wel jammer dat de synopsis hier op MM eigenlijk de hele film prijsgeeft. Gebeurt wel vaker, daarom lees ik ze ook niet meer vóór ik de film gezien heb. Het haalt veel van het kijkplezier weg vind ik, ik weet niet graag van te voren wat er gaat gebeuren. De synopsis is eigenlijk een spoiler. Beetje jammer.

avatar van Renatessalon

Renatessalon

In de bios gekeken 3D

Heb genoten, alleen einde was een beetje slap.

avatar van james_cameron

Regisseur Ron Howard blijft verrassend en veelzijdig uit de hoek komen, al vertilt hij zich hier wel enigszins aan dit verhaal dat de inspiratie gevormd zou hebben voor Moby Dick. De plot is bijvoorbeeld te vrijblijvend om echt indruk te maken, waarbij te weinig tijd genomen wordt om personages en gebeurtenissen afdoende uit te diepen. De film stuitert continu heen en weer tussen drama, avontuur en rampenfilm, maar geen enkel onderdeel wordt bevredigend afgerond. De cast is meer dan degelijk en de film ziet er door het geweldige camerawerk van Anthony Dod Mantle prachtig uit, maar de special effects zijn vaak nogal doorzichtig en contrasteren lelijk met de omgeving. Uiteindelijk onderhoudend genoeg en sporadisch spectaculair en spannend, maar hier had absoluut meer ingezeten.

avatar van Mirob1

Mirob1

Wat een fantastische film. Prachtige special effects, geweldig acteerwerk, zeer fraaie settings. Maar bovenal: wat is het verhaal fantastisch uitgediept en neergezet. Emotioneel bij vlagen, grappig op andere momenten, tenenkrommend wanneer het moet. Absolute aanrader, toch wel de verrassing van het jaar wat mij betreft

avatar van John Milton

John Milton

critici zijn er iets minder dol op, zie ik... 42% op Rottentomatoes plaatst hem tussen de slechter ontvangen exemplaren van zijn films, tussen J. Edgar en Angels & Demons.

Ach, die vond ik hoewel niet geweldig, allebei het aanzien best waard!

avatar van Mirob1

Mirob1

Als ik zie wat elk jaar de oscars wint, ben ik niet zo'n fan van de critici . Vooral elkaar heel bijzonder vinden, daar zijn ze goed in.

avatar van John Milton

John Milton

De Oscars hebben niet echt wat met de critici te maken hoor, Mirob1. De leden van the Academy bestaan voornamelijk uit mensen uit de filmbusiness (acteurs, regisseurs, cameramannen etc). Maar dat is dus inderdaad wel een beetje veren in elkaars kont steken.

Critici horen juist onafhankelijk te zijn, maar hebben wel vaak de naam een heel andere smaak te hebben dan het publiek. Dat laatste kun je op Rottentomatoes heel mooi zien omdat de audience rating ernaast staat. En op IMDb zie je de metascore ernaast, die ook van filmcritic reviews afgeleid wordt.

Ik gebruik het als indicatie, meer niet. Ik zit zelf qua smaak vaker aan de criticikant dan dat ik het eens ben met de smaak van het 'massapubliek', maar ook daarop zijn er (gelukkig) genoeg uitzonderingen. Maar wanneer een film 1 of 2 sterren gemiddeld scoort bij de critici, komt het niet heel vaak voor dat ik die toch goed vind

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Mirob1 schreef:

Mogen wij het hier helemaal mee eens zijn? Gelukkig maar, scheelt tijd en werk want wij onderschrijven bovenstaand geheel volledig!

Prachtfilm!

avatar van elandenburg

elandenburg

Goeie verfilming van een moderne Moby Dick. Ik vond de film niet echt spannend maar wel mooi gemaakt en vrij origineel.

avatar van Collins

Collins

Film die het van de sensationele beelden en van het spektakel moet hebben. De film hopt van spektakelscene naar spektakelscene. De film teert dan ook erg op de effecten. En die zijn zonder meer indrukwekkend goed.

In al dat visuele geweld valt erg op dat de dramatische ondergrond miniem aanwezig is.

De dramatische stukken die voor inleving en begrip voor de beweegredenen van de personages moeten zorgen zijn oppervlakkige tussendoortjes. Het zijn verplichte verbindingsstukken tussen de actiescenes.

Door de minieme dramatische verdieping, wordt van de kijker veel goodwill verwacht.

Zo wordt de speciale band tussen walvis en hoofdrolspeler te weinig uitgediept. Dit cruciale gegeven in de film wordt zonder duidelijke aanleiding opeens als feit gepresenteerd. Ook zorgt het gebrek aan verhalende uitleg ervoor dat onderlinge wrevel tussen bemanningsleden als een verplicht en ongeloofwaardig stukje theater overkomt dat slechts bedoeld lijkt om de spanning te verhogen.

Voor iets meer dramatische uitleg was binnen de totale lange speelduur toch wel plaats geweest, lijkt me. De dramatische kant blijft nu wel erg onderbelicht.

Hemsworth deed het als hoofdpersonage goed. De man heeft echter een vervelend monotoon klinkende stem die bij mij zeer op de zenuwen werkte. Een miniem detail, dat wel zorgde voor iets minder filmplezier.

Prima spektakel zonder veel dramatische inhoud.

avatar van The Oceanic Six

Enorm matige film, had ik niet van Ron Howard verwacht. Nou vind ik het Moby Dick achtige verhaal niet echt bijzonder, maar deze film brengt het allemaal zo saai, voorspelbaar en binnen de lijntjes. Veel te braaf. Het zag er nog wel behoorlijk geanimeerd uit, maar ook dat had niet echt een eigen smoel. Iets te gelikt geanimeerd. Zou het allemaal niet echt slecht noemen, maar het steekt ook de kop nooit boven de middelmaat uit. En erger, ik vond het gewoon een saaie zit. Onvoldoende.

avatar van filmkul

filmkul

Redelijke film maar geen topper. Het probleem is dat Howard geen keuze kan maken tussen een stevig drama en een spectakelstuk. Het combineren is namelijk niet helemaal geslaagd. De film heeft te weinig ziel voor een drama (zie Collins' commentaar) en geen spectaculaire finale om een popcorn blockbuster te zijn. Verder ziet het er best fraai uit en is de opbouw prima. De film bevat genoeg spanning en verveelt geen moment. Hemsworth zeg een prima rol neer. 3.0/3.5

avatar van wwelover

wwelover

Enigszins vermakelijk maar je zou verwachten dat ze veel meer konden doen met dit verhaal. Vond het allemaal wat te tam. Zitten zeker interessante momenten in, maar er wordt nergens echt diep ingegaan. Denk dat als ze een stuk van het begin hadden weggehaald meer met de sensatie hadden kunnen doen. Was vooral verbaasd over de matige special effects. Zat toch nog best regelmatig verbaasd te kijken hoe lelijk het was gemaakt. Jammer.

avatar van david bohm

david bohm

Mwah het verhaal wordt verteld als ware het een sprookje en het gebeuren op zee is eigenlijk vrij oninteressant in beeld gebracht. Een lange zit, natuurlijk niet zo lang als dat de heren op zee hebben rond gedobberd maar toch.

avatar van aspro

aspro

waneer komt deze op DVD/Blu-Ray uit?

avatar van ikkegoemikke

ikkegoemikke

“The tragedy of the Essex is the story of men. And a Demon.”

Jong zijnde had ik een reusachtig leesboek over Moby Dick. Uren kon ik staren naar de rijke illustraties en las ik gespannen de lotgevallen van Ishmael aan boord van de Pequod. En nog steeds zie ik die laatste tekening voor mijn ogen met kapitein Ahab opgehangen met het touw van zijn harpoen aan de naar de diepte duikende Moby Dick. Misschien waren mijn verwachtingen voor “In the heart of the Sea” veel te hoog en hoopte ik een gelijkaardig tafereel te zien. Spijtig genoeg werd het niet echt een film over de strijd tussen walvis en mens. Het had eerder iets weg van “Stranded”. Maar dan op zee. De rivaliteit tussen Owen Chase (Chris Hemsworth) en Kapitein Pollard (Benjamin Walker) was boeiender dan de jacht op walvissen zelf. En heb je de trailer al bekeken, dan heb je de meest indrukwekkende beelden van de psychopathische witte potvis reeds gezien.

Het zal voor zo’n zeebonken in die tijd wel stukken spannender en angstaanjagend zijn geweest dan voor de filmliefhebber die deze film gaat kijken. Doe het maar eens. Zittend in zo’n wiebelend klein houten roeibootje met een gigant van een harpoen gooiend naar reusachtige potvissen die onder je bootje zwemmen. En dan dat gevaarte aan boord krijgen om dat gegeerde walvisolie te vergaren. Een grondstof die toen in de 19de eeuw nodig was voor het vullen van lampen. De film begint dan ook in het haven van Nantucket rond 1819 waar Chase zijn hoogzwangere vrouw meld dat hij uitvaart met de Essex en dat hij waarschijnlijk niet op tijd zal zijn om de geboorte mee te maken. Prachtige door computers gegenereerde beelden laten zien hoe het leven in die tijd eruit zag. Alleen Chase’s droom om kapitein te zijn van de Essex wordt stante pede geharpoeneerd (hoe toepasselijk) door de rederij. Deze job komt toe aan ene zekere George Pollard. Niet vanwege zijn gedegen kennis en ervaring qua ronddobberen op zo’n grote schuit, maar wel vanwege het feit dat hij een telg is uit een aristocratische, rijke familie.

Het verhaal omhelst dan drie opeenvolgende verhaallijnen. Allereerst de concurrentiestrijd tussen Pollard en Chase. Vervolgens begraven de beide kemphanen hun strijdbijl op het moment dat de dolgedraaide witte potvis de strijd met ze aanbindt. En dan verzoenen de beide verslagenen zich als ze op een paar duizend kilometer van Zuid-Amerika hopeloos rondzwalken op de oceaan in losgeslagen roeiboten nadat de Essex de dieperik is ingegaan. En de getuige van dit relaas is de snotter Thomas Nickerson (Tom Holland) die als scheepsmaatje meereist. Hij (Brendan Gleeson) is dan ook de laatste getuige die na veel aanmoedigingen zijn relaas opbiecht aan Herman Melville (Ben Whishaw) die deze notities naderhand aan een grondige censuur onderwierp, om vervolgens de ruwe lijnen over te houden voor de uiteindelijk succesvolle roman “Moby Dick”. En alzo is de cirkel rond.

Qua decor en beeldvorming is deze film best wel magnifiek. De woeste zee met zijn beukende, schuimende, gigantische golven. Het schip dat statig doorheen de oceaan klieft. De vergezichten op het middeleeuwse havenstadje en de aankleding van Tom’s huis. En tenslotte de overweldigende beelden van de school walvissen en de bijbehorende jacht erop. Maar spijtig genoeg kwam de getekende witte walvis weinig in beeld. Je kan het een beetje vergelijken met Godzilla in de laatste gelijknamige film. Het gedrocht is er wel, maar is bitter weinig van te zien. Het gevoel van dreiging en opgejaagd zijn, was bij momenten echt voelbaar. Maar het inlassen van de gespreksrondes tussen Tom en Herman zorgden ervoor dat het tempo in de film drastisch omlaag ging. Als resultaat kregen we een traag historisch drama te zien, in plaats van een zinderend spektakel op zee met een pseudo Moby Dick in de hoofdrol.

avatar van VincentL

VincentL

In the Heart of the Sea

De film deed me denken aan de film The Perfect Storm avant la lettre met een robinsonade daaraan toegevoegd. Al met al denk ik dat dit wel de meest accurate beschrijving van de film in één zin is. Voordat ik de film bekeek leek dit me een heerlijk recept voor een spannende avonturenfilm. Voor de helft bleek dat waar, de andere helft viel helaas een beetje tegen.

Het eerste stuk is verreweg het beste. Ik weet niet of Ron Howard het eerste stuk meer op Moby Dick (fantastisch boek overigens) van Melville baseert dan op historische accuraatheid, maar zodra het boek van de hand gedaan wordt zie je het niveau dalen. Het eerste deel is avontuurlijk, spannend, vlot en fascinerend. Door een goede combinatie van snelheid, de fascinerende walvisvaart en goede stukken uit Moby Dick over te nemen is het begin echt goed. Het vervolg, na het zinken van het schip, is trager, minder boeiend en verloopt nogal hortend en stotend. De robinsonade is lang niet zo boeiend als de walvisvaart. Tevens is het einde weinig origineel en behoorlijk voorspelbaar. Al met al een zwak einde van een goed begin.

Het acterend vermogen van de cast ligt op aardig niveau. Voor een film van dit genre zijn grootse prestaties geen vereiste, en ook niet weggelegd. Chris Hemsworth is daar een prima acteur voor: weinig diepgang, veel bombarie en zwakke heroïek. Fan van hem worden zal ik nooit, maar hij speelt hier niet slecht - voor zijn niveau.
Benjamin Walker speelt aardig Hemsworths antagonist. De rivaliteit tussen hen stelt niet veel voor, maar is alleraardigst geprobeerd. Brendan Gleeson, Ben Whishaw en Michelle Fairley hebben gedrieën leuke bijrollen en vullen de rustmomenten in het verhaal goed in.

Om de film visueel er een beetje gelikt uit te laten zien is er weer een bijzondere hoeveelheid geld verkwanseld. De 3D is amper van toegevoegde waarde. Zonde. Voor de rest is de walvisvaart leuk in beeld gebracht en komen er enkele mooie plaatjes voorbij. Daarnaast heeft de film mager sfeertje. Heroïek en overlevingsdrang komen niet heel sterk naar voren. Vooral tegen het einde vervalt de film tot een flauwe hap en ben je blij als de tijd er op zit.

In the Heart of the Sea is in het begin een lekkere film, die helaas vervalt tot een saai vehikel. Het acterend vermogen van de cast is voor een productie als deze op orde. Redelijke film dus, met een redelijke beoordeling.

avatar van weberanja

weberanja

Heerlijke avonturenfilm! Chris Hemsworth speelt fantastich ( lekkertje hoor) Ga de man steeds meer waarderen, in Rush stal hij mn hart. Mooi gemaakt en petje af voor maestro Ron Howard! Aanrader!

avatar van Noodless

Noodless

Gewoon een top avontuur met een goed opgebouwd verhaal en prachtige beelden. Naar het einde toe wat minder ( qua geloofwaardigheid en voor sommigen wel heel toevallige rooskleurige oplossingen, iets te positief allemaal ), maar ach dat mag de pret niet drukken. Dat de ramp met de Essex eigenlijk het idee vormde voor het schrijven van het fantasieverhaal Moby Dick was een leuke afsluiter. Prima film. 8/10

avatar van Gang_Star

Gang_Star

Het gegeven dat Ron Howard de regisseur is van deze film, heeft me overgehaald om toch maar naar deze film te gaan. Ik had eigenlijk geen idee wat me te wachten stond, aangezien ik er niks van had meegekregen. Echt heel erg vermaakt heb ik me helaas niet.

Visueel is de film mooi en heeft een aardig verhaal. Acteerwerk naar behoren. Begin komt ietwat traag op gang, daarna als ze het water opgaan wordt het een stuk interessanter. Maar doordat er nogal spanning ontbreekt zo nu en dan, begint het toch wat te vervelen hoe verder je komt. Het einde vond ik dan wat te lang duren en vooral saai.

avatar van Norma

Norma

Ik moest tijdens het kijken aan Life of Pi denken; in beide films speelt een schipbreuk/poging tot overleven een rol, maar terwijl ik Pi echt meeslepend vond heb ik In the Heart of the Sea als nogal plat en totaal niet spannend ervaren.

De eerste drie kwartier vond ik geen doorkomen aan. De tweede helft kent een opleving, met natuurlijk het verschijnen van de walvissen en de schipbreuk. De ellende van het zoveel maanden ronddobberen in zo’n klein bootje is zonder meer indrukwekkend genoeg om de herwonnen aandacht vast te houden maar ik vond het jammer dat dit deel er eigenlijk vrij rap en fragmentarisch doorheen werd gejast, waardoor eigenlijk alleen het onderschrift dat steeds aangaf hoe lang ze inmiddels “onderweg” waren enig inzicht gaf in de tijd die verstreek. Nu snap ik ook wel dat die baard, blaren en het opeten van collega’s niet na twee dagen al ontstonden, maar verhaaltechnisch vond ik dit deel erg van de hak op de tak. Het slot daarentegen reutelt gevoelsmatig dan weer wat te lang door.

Onder de indruk van hoe de film er uit zag was ik ook niet echt. Ze kunnen het tegenwoordig allemaal knap fabriceren, maar ik had er bij deze film flink last van dat ik vermoedelijk grotendeels naar een toneelstukje voor een groen scherm zat te kijken. Dat ik niet echt opging in het verhaal is hier vast debet aan want bij het eerder aangehaalde Life of Pi had ik daar eigenlijk helemaal geen last van.

Kortom, het is best te zien dat Howard heeft getracht er iets groots en meeslepend van te maken, maar zo imposant als hij het ongetwijfeld bedoeld heeft vond ik het jammer genoeg niet.

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

• 1954 berichten

Toch wel een tegenvaller. De actie scenes komen allemaal uit de computer en dat is veel te duidelijk te zien. Juist zo'n lomp beest is makkelijk met animaltronics overtuigend neer te zetten. Zelfs de haai uit Jaws ziet er nog beter uit. Ook de golven en de zee waren GCI. En dat is toch een beetje nep. Jammer, want daardoor stoorde ik me aan het verhaal des te meer, want de personages waren ook allemaal niet echt boeiend of indrukwekkend. Dus, helaas. Ik kan er niet meer van maken.

avatar van aspro

aspro

beste allemaal weet er misschien iemand waneer deze te koop is?

zowel op DVD&Blu-Ray?

kan op dit moment weinig info vinden over de verkoop van deze film.

avatar van tattoobob

tattoobob

Aardige film met vooral het leuke visuele gedeelte.
De aanvallen van de walvis had van mij wat meer belicht mogen worden....wat meer tijd aan scenes enzo,maar verder kijkt de film aardig weg.
Er is genoeg drama in deze film te zien maar echt gepakt word ik nergens....jammer.
Acteerwerk in deze film is wat je van zo'n film moet verwachten.
Leuke wegkijker.