menu

In the Heart of the Sea (2015)

mijn stem
3,19 (681)
681 stemmen

Verenigde Staten / Australië / Spanje / Verenigd Koninkrijk / Canada
Avontuur / Actie
122 minuten

geregisseerd door Ron Howard
met Chris Hemsworth, Cillian Murphy en Brendan Gleeson

De Amerikaanse walvisvaarder Essex verliet Nantucket in Massachusetts in 1819 onder kapitein George Pollard voor een reis van 2,5 jaar om te gaan jagen op potvissen in hun leefgebieden in de zuidelijke Grote Oceaan. Ook aan boord zijn eerste stuurman Owen Chase, tweede stuurman Matthew Joy en scheepsjongen Thomas Nickerson. De Essex werd echter zelf geramd door een potvis en zonk op 3700 kilometer afstand van Zuid-Amerika. Om te overleven moeten de opvarenden van de gezonken Essex zich wenden tot wanhoopsdaden.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=K-H35Mpj4uk

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
3,5
Een onwaarschijnlijk verhaal (gesteund op ware gebeurtenissen) dat me heeft verrast,
maar helaas niet de hele tijd echt boeide.
Avonturiers zijn succesjagers. 'Je moet ervan uitgaan dat de kans op succes groter is dan het risico.'
'De moed om door te gaan, naar waar niemand heen wil.'
Het instinct om te overleven drijft mensen naar uiterste mogelijkheden.
Ook een prachtige geschiedenisles. (Waar walvisolie voor diende...)
Ik ben het ermee eens dat dit niet Ron Howards beste film is.

4,0
Eindelijk weer eens een film waarbij de 3D effecten WEL bijdragen aan een extra sfeertje en waardevol zijn voor het totale resultaat van een produktie. Dankzij deze effecten beleef je de trip op het schip intens en van heel dichtbij. Sowieso is "In the Heart of the Sea"een lekker ouderwetse nostalgische avonturen film. Al ben ik geen liefhebber van verheerlijking van de walvissen jacht.
Desondanks een prima film waarbij ik twee uur lang op het puntje van mijn stoel heb gezeten.
4*

avatar van mnrk
4,0
To be a captain, you cannot be a friend. You are their superior. Never forget that. Never let *them* forget it.

Wederom een sterke film van Ron Howard...

Het verhaal wordt uitstekend gebracht en de gehele setting en aankleding zorgt ervoor dat deze film ook de juiste sfeer mee krijgt... Ook zagen de special effect's er goed uit.

De gehele cast was ook op zijn plaats in deze film, het gezicht en de stem van Brendan Gleeson is dan ook prima gecast voor deze film...

Wel had ik persoonlijk zoiets van "het blijft doodzonde van de walvissen", maar na het zien van deze film snap je ook waarom ze het vroeger deden (al praat ik het dan niet goed)...

De score in deze film is ook een aanrader...
Roque Baños - In the Heart of the Sea (2015) - MusicMeter.nl

avatar van scorsese
3,5
Goeie film over een walvisvaarder die een paar jaar op jacht gaat op potvissen. Gebaseerd op de inspiratie voor het boek Moby Dick midden negentiende eeuw. De film ziet er prachtig en bevat ook aardig wat spektakel. Ondanks dat het verloop en de personages weinig verrassingen kennen, blijft het onderhoudend en zijn er ook een aantal redelijk spannende scenes.

avatar van Boneka
4,0
Heerlijke avonturenfilm op zee met de schrijver van Moby Dick aan land. De beelden zijn adembenemend de muziek oorstrelend, soms iets te bombastisch maar naar het eind steeds mooier inclusief 2 prachtige soundtracks bij de aftiteling. Je kunt zeggen het is grotendeels verzonnen en een walvis die je achtervolgt kan natuurlijk niet maar voor dit soort verhalen prima! Ik heb me zeker vermaakt bij dit spektakel. Daarnaast werd er redelijk goed geacteerd. De CGI effecten zijn soms misschien te zien, maar dat kan ook niet anders bij dit soort films. Vond het zeker niet storend ook niet dat er een heel scala aan kleurenpallet naar voren komt. Met name de groene en gele kleuren zijn dominant in deze film. Het geeft toch wel een mooie sfeer. Prima film voor de vrijdagavond!

avatar van Boneka
4,0
Note. De extra's zijn legio op deze film met ook het hele verhaal erachter. In the deletes scenes een paar interessante stukken die eruit zijn gehaald. De competitiestrijd tussen twee boten vond ik wel leuk. Ook de gezangen na de schipbreuk vond ik prachtig. De uittocht met prachtige panorama en "walvisgraf" zijn leuke toevoegingen die het helaas niet hebben gehaald bij de director.

avatar van panax
4,0
prachtige film,mooi verhaal over het onstaan van "moby dick "
af en toe mindere special effects
soms ook heel goede
verder prachtige beelden en prima acteurs in deze film !

avatar van aphexfreak
4,5
Wat een camerawerk van Anthony Dod Mantle zeg!

avatar van DragQueen
3,5
Heerlijk Actie/Avontuur van Ron Howard. Het aanwezige verhaal is prima uitgevoerd. Visueel ziet het geheel er ook heel gelikt uit. De sterke special effects en mooi geschoten beelden zijn een lust voor het oog. Verder word er prima geacteerd door de gehele cast, al blijven de personages wat oppervlakkig over het algemeen. Al met al toch een zeer genietbare spektakelfilm, vol actie en spannende momenten. 3,5 Ster.

3,5
Boeiend avontuur dat, naast de markante belevenissen van de walvisvaarders, met zijn verteltrant levendig wordt voorgeschoteld.
Meerdere adembenemende scènes toch, bijzondere effecten en goede vertolkingen, vooral van hoofdrolspeler Chris Hemsworth.
Nog nooit ontgoocheld in de films van Ron Howard.

avatar van DjFrankie
3,0
Mooi gefilmd, maar wat te langdradig.

avatar van K. V.
3,5
Deze eens meegebracht en het was geen slechte avonturenfilm. Wel een redelijk lange film, maar de cast deed het prima. De film zag er ook goed en spectaculair uit.
Toch wel de moeite om gezien te hebben.

avatar van Alathir
3,0
Fijne avonturenfilm waarin we de walvis uiteindelijk te weinig in beeld krijgen. In het begin moest ik me wel een beetje over het feit zetten van dierenleed maar ik wist dat dit vermoedelijk allemaal cgi was. Ik las er nog een artikel op na en het blijkt ook effectief dat er (gelukkig) geen enkele walvis geschaad is.
Vervolgens slaat het avontuur een hele andere weg in die we al eerder hebben gezien bij Unbroken, Life of Pi, All is Lost en ga zo maar door. Het is gewoon allemaal een beetje van hetzelfde maar desondanks nog wel vermakelijk om is gezien te hebben.

avatar van Decec
5,0
Uitstekend actie/avontuur/biografie/drama/historie en thriller film...
Spannend verhaal...
Uitstekend acteerwerk...
Bekende acteurs Chris Hemsworth, Cillian Murphy en Brendan Gleeson...
En ook een bekende actrice Michelle Fairley...
Super mooi HD breedbeeld...
Prachtig 3D beeld...
Prachtig avontuur landschap..
Super en uitstekend geluid DTS met 7.1...
Heel top...

avatar van des1
3,0
Prachtige beelden. Wel veel hoepla dat de verteller (Gleeson) zo lang deed / doet over wat nou zo aan 'm knaagt al die jaren. Vrouwlief zie je het ook overdreven vinden. Twee roeislagen, en we zijn klaar met dat gegeven. Graatmager dus dit dramatische aspect, ondanks Gleeson's goeie spel. Rare ambivalentie ook van stuurman Chase die nauwelijks moeite heeft met het..... van z'n medeopvarenden, maar wel erg moeilijk doet over waardoor de Essex gezonken is. "Verzekeringskwestie? Doen we dat toch." En na afloop kan hij als gebroken man, gespeeld door de op zich charismatisch acterende Hemsworth, toch een flinke toothpaste smile in de beste Hollywood traditie laten zien. Raar, toch? De vertelstructuur moest natuurlijk dienen om de Amerikaanse klassieker Moby Dick van Melville in het zonnetje te kunnen zetten.

avatar van Querelle
3,0
Vermakelijk. Van Howard was ik bijna vergeten dat hij ook wel goede films kan maken. (Splash, Willow, Parenthood). De verhaalstructuur is prima gedaan en de personages zijn verrassend goed geschreven.
In plaats van de ruzie tussen twee hoofdpersonen te laten escaleren, sluiten ze een soort vriendschap. .
De schrijvers hebben dezelfde bronnen doorgespit als waar Herman Melville gebruik van maakte (en dat waren er nogal wat) en hebben daar een ander interessant verhaal uit gedestilleerd. Dat vind ik echt een leuk uitgangspunt.
Groot minpunt is echter de montage en het stroperige, weinig dynamische verloop van de ontwikkelingen. Howard had best wat meer op het gaspedaal mogen drukken en zich zelfs wat meer schuldig mogen maken aan bombasme en overdrijving, want dat past gewoon beter bij dit type verhaal. Ik denk dat ook Hemsworth en zijn antagonist het nog beter hadden gedaan als ze hun rol wat meer hadden aangedikt.

avatar van frolunda
3,0
Geen onaardige film maar een echte topper vond ik het nu ook weer niet,daarvoor bewandeld In the Heart of the Sea teveel plat getreden paden en wist het verhaal me niet altijd te overtuigen.Wel fraaie beelden van de Oceanen en de jacht op walvissen en ook Nantucket (hun thuishaven) zag er goed uit,al vond ik wel dat de computerbeelden en CGI van met name de achtergrondbeelden er vaak vrij nep uitzagen.
Waar de film wel op scoort is het acteerwerk,zowel Chris Hemsworth als Cillian Murphy konden mij overtuigen en ook Benjamin Walker als de onervaren Kapitein deed het niet slecht.
Ook Ron Howard als regisseur levert degelijk werk af al vind ik In the Heart of the sea niet tot zijn beste werk behoren.Daarvoor is het scenario toch net wat te vlak en ziet er allemaal net iets te kitscherig uit.
Verder wel een onderhoudende film die in zijn geheel toch wel weer de moeite waard is.
Voldoende.

avatar van W.V.
2,5
Overbodige film, niet slecht gedaan dat niet, maar als je het verhaal van Melville op een andere manier wil vertellen dan moet je er ook voor zorgen dat alles geloofwaardig is en daar ontbrak het in mijn ogen heel erg aan in deze film.
Dat gekozen wordt om de aanleiding voor de Melville klassieker als verhaallijn te kiezen is geen slecht idee, maar vervolgens wordt dat idee niet door ontwikkeld, Gleeson doet heel erg zijn best om het trauma wat hij mee heeft gemaakt duidelijk te maken, maar dat komt nergens uit de verf, mede omdat dan de flashbacks niet werken. Na afloop was het mij niet duidelijk wat nu precies het trauma was waar de stuurman mee bleef zitten. was het de confrontatie met de potvis, die uiteindelijk toch zijn leven spaarde, was het verlies van het schip en bemanning dan het trauma, of was het feit dat hij moest liegen vanwege de verzekering. Het zal de combinatie van dat alles wel zijn, maar vooral dat laatste, de verzekering had van mij achterwege mogen blijven, dat komt ook nergens in Moby Dick naar voren.

Dan de special effects, ronduit slecht, je mag toch verwachten dat in deze tijd dat alles heel natuurgetrouw via cgs in beeld kan worden gebracht. Zo niet in deze film, de Moby Dick uit 1956 kent op sommige momenten betere en indringender special effects dan deze film, daar ging ook direct veel meer dreiging van uit van sommige scenes. Dan de beelden waarin hele kuddes potvissen als zouden het tamme dieren zijn in de zee liggen wachten op de jagers en daarbij al kunstjes vertonend in beeld worden gebracht, ik weet dat de grote zeezoogdieren speelgedrag vertonen, maar dit was ronduit belachelijk.

Het acteren is ok, maar Helmworth is te licht om deze toch ook dramatische rol, vergeet niet dat hij dan z.g. model stond voor de figuur Starbuck in Moby Dick, te spelen. De uiteindelijke confrontatie tussen Starbuck en Ahab in Moby Dick, komt hier niet uit de verf. Jammer want ook daar had veel meer ingezeten.

De muziek is goed, maar niet opvallend, camerawerk op sommige momenten heel erg goed, maar die momenten zijn schaars.

Nee had meer verwacht van deze film toen deze laatst op tv kwam, nogmaals niet slecht maar overbodig.

avatar van ILDIB
3,5
dikke 3.5 simpelweg omdat de film boeit. de recensie hiervoor klopt wel ik kon de opgekropte emotie van nickerson niet echt zien terugkomen en de cgi was matig. Eigenlijk was t eerder een variant op life of Pi.

avatar van Shadowed
3,0
Eigenlijk 2 films in 1 film.

1 film vond ik leuk, maar de andere vond ik weinig aan eigenlijk. Howard is een man met veel titels op zijn naam, waar ik er weinig van heb gezien. Dus om de teller nog wat omhoog te krikken deze film over Moby Dick aangezet, dat me wel interesseert.

Ondanks de "waargebeurde feiten" vond ik dit gewoon een grote fictiefilm. Howard lijkt ook niet bepaald in te gaan op het realistische, ondanks een paar kleine pogingen. Het maakt de film wel leuker, want als de toon nog realistischer was was dat ten koste van het plezier gegaan.

Het sfeertje in het eerste deel (en eerste film) was erg geslaagd. De 1800 setting was erg geslaagd en het sfeertje op zee was fantasierijk en intrigerend. Dit is eigenlijk hoe ik zeefilms het liefst zie. Een serieuze toon, verpakt in een fantasy sfeertje.

Enkele knappe beelden. Altijd water om je heen, of het nou op de camera is of op de personen, Howard maakt er een waterspektakel van. Effecten zijn ok, maar hier en daar valt het opeens door de mand. Maar de fantasierijke zeesfeer maakt een hoop goed.

Walvis of Moby Dick was ook een interessant beest. Eeuwig zonde dat hij maar iets van 10 minuten max in beeld komt. De scenes met Moby zijn spannend en soms knap. Het is jammer dat het tweede deel van de film (en tweede film) een andere richting op gaat.

Het survivor gedeelte is niet erg geslaagd. Howard slaat veel over en na 90 dagen zien ze er eigenlijk gewoon nog steeds uit als toen ze er nog 45 dagen opzaten. Hierdoor voelt het incompleet aan, en bovendien is het zeesfeertje ook compleet weg.

Een droge sfeer komt in de plaats, maar deze is niet erg geslaagd. Het lijkt ook alsof al het budget in het eerste stuk is gegaan en dat ze moesten bezuinigen op het tweede deel. Het is allemaal saaier en minder vlot. Jammer, want het eerste deel was leuk.

avatar van pierre18
4,0
Zeer sterke en sfeerrijke film. Gelukkig spelen niet de special effects de hoofdtonen, maar draait het om het verhaal. De locaties helpen mee aan de geloofwaardigheid van de film. De film zuigt je mee naar 1800. Tegenvallend puntjes: Ik had liever een andere, iets meer serieuzere acteur dan Hemsworth gezien. (hij was gewoon iets te vaak stoer en bijdehand, een John Wayne op zee) en na zoveel dagen moet je er toch wel iets magerder eruit zien, maar dat schreef Shadowed ook al.

3,5
Mooie film! Persoonlijk had de film een nog hoger cijfer gekregen bij betere acteurs.

avatar van Onderhond
3,5
Klassieke avonturenfilm.

Met Ron Howard aan het roer belooft dat eigenlijk niet veel goeds, maar dit is zowaar het beste wat ik van de beste man gezien heb. Nu is dat ook maar half z'n oeuvre, maar enigszins verrassend was het wel, had hier namelijk niet zo heel veel van verwacht.

Komt vooral omdat camera- en kleurwerk toch opvallend beter is dan de gemiddelde Hollywood film. De CG mag dan misschien niet van het allerhoogste niveau zijn, maar Howard weet z'n camera vaak op nogal aparte plekken neer te zetten, wat de film zeker wat extras geeft. Ook de groene filters en het snedige knipwerk geven de film nog wat extra visuele flair.

Het verhaaltje zelf is niet zo heel bijzonder, gelukkig dat dit eigenlijk de eerste keer is dat ik het Moby Dick verhaal voor de kiezen krijg, zo is het toch nog net iets frisser dan anders het geval was geweest. Met z'n 2 uur een relatief lijvige film, maar echt traag of vervelend werd het nergens.

Mnee, viel me 100% mee. Mist iets wat het echt uniek of geniaal zou maken, maar verder een erg fijne blockbuster.

3.5*

2,5
Film met figuren die me geen van allen wisten te boeien.
Daarbij gekke manier van vertellen.
Niet over Moby Dick maar over een schrijver die iemand interviewt die er bij is geweest en het verhaal vertelt.
Af en toe met een flink gevoel voor drama, althans zo zal dat bedoeld zijn, maar het raakte me niet echt.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:49 uur

geplaatst: vandaag om 21:49 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.