• 9.374.429 stemmen

Genre: Documentaire

Geregisseerd door: Marshall Curry

Met onder meer: Matthew Vandyke

Plot Point and Shoot

De film volgt de 26-jarige Matt VanDyke als hij drie jaar lang op reis gaat. Hij legt met zijn motor 35000 km af door Noord-Afrika en het Midden-Oosten waarbij hij met een videocamera elke stap vastlegt. VanDyke, die worstelt met een obsessieve compulsieve stoornis, raakt onderweg bevriend met een Libische hippie. Wanneer in het land de revolutie uitbreekt voegt hij zich samen met zijn vriend in de strijd tegen Muammar Gaddafi, met een pistool in zijn ene hand en zijn videocamera in de andere.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van robertinho

robertinho

Wat een verhaal..

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Gepamperde, dwangneurotische Amerikaan die onder invloed van Indiana Jones, Lawrence of Arabia en maffe Australische televisieprogramma's besluit om maar even een cursus "Manhood" te gaan doen en met z'n motor door het Midden-oosten te crossen om zo potentieel een geweldige real-life-doc te maken .... en het zou een gigantische "Fail" geworden zijn, ware het niet dat hij daadwerkelijk betrokken raakt bij de rebellen in Libië die het opnemen tegen dictator Gaddafi, en het meest fantastisch, zonder militaire training, zonder deugdelijke wapens en met brakke autootjes.
De beelden van de revolutie in Libië maken het interessant, ook om te zien hoe zeer men hier bezig is met YouTube en Facebook.... de enige Point and Shoot met het gezicht van de vijand in beeld mislukt doordat Matt er zo nodig een filmpje van moet maken.
Jammer dat de hoofdpersoon het type avontuurlijke leeghoofd is en nauwelijks iets onder woorden kan brengen over zijn echte gevoel, gelukkig wist regisseur Curry nog iets fatsoenlijks te distilleren uit honderden uren video-materiaal.
Het blijft een beetje jongens-met-pistooltjes, jammer dat zo'n revolutie altijd daar bij blijft, maar als studiemateriaal is het zeker geen oninteressante film.

avatar van Mr Thee

Mr Thee

Anders dan wendyvortex, heb ik mij niet echt gestoord aan de hoofdpersoon. Je kan het een avontuurlijke leeghoofd noemen bv. vanwege zijn drijfveer als wannabe actionhero. Let wel: de hoofdpersoon legt hij zijn ziel wel degelijk bloot. Dat vind ik best prijzenswaardig. Je merkt dat hij zichzelf wel degelijk oook een rare snuiter vindt, dat hij vragen bij zijn acties stelt: waarom heb ik dit gedaan . Het is fascinerend dat de "gekte" van een hoofdpersoon heeft geleid tot zo'n docu. Dezelfde (misplaatste) bewondering kreeg ik bij het zien van de gek van Grizzly Man (2005). Het is ook wellicht meer verwondering dan bewondering. Maar goed..

Verder vind ik het verhaal en de beelden -ook het eerste uur- mooi en interessant. Het laatste deel maakt het wel af, dat zeker. Mij is dan ook niet duidelijk wat wendyvortex bedoelt met de enorme "Fail"? Doel je dan op zijn eigen gevoel dat hij zou falen of het gevoel van "de kijker wendyvortex" dat anders de film zou zijn mislukt?

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Mr Thee schreef:

Als je de beelden ziet die Matt voor z'n motor-avonturen-film heeft geschoten en zijn bedoelingen en inspiraties had hij zonder Libië-avontuur uren aan waardeloos filmmateriaal gehad ... hoogstens geschikt voor een paar YouTube-filmpjes.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Lef heeft hij wel in ieder geval.. En het levert inderdaad best interessant materiaal op van de toestand in Libië en de bijna onwaarschijnlijke vriendschap die hij opbouwt. Heb me er wel mee vermaakt, al werd het gehanteer van de camera soms wat vermoeiend om te zien.