• 9.234.512 stemmen

O Menino e o Mundo (2013)

Animatie / Avontuur | 80 minuten

Releasedatum: 12 februari 2015

• CineMember Bekijk via CineMember

Plot O Menino e o Mundo

"Some dreams survive"

Het verhaal gaat over de epische tocht van een kleine jongen door een tegelijk feeërieke als sombere en onrustwekkende wereld. Op zoek naar zijn vader, verlaat hij zijn dorp en ontdekt een fantastische wereld, behelst door dier-machines en andere vreemde wezens.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

News Anchor (stemrol)

News Anchor (stemrol)

avatar van wolfmanrene

wolfmanrene

vanaf 12 februari in de filmtheaters... (uitbreng Submarine)

Submarine » Menino

De voorpremières zijn in 8 verschillende steden te zien bij Het Fantastisch Kinderfilm Festival: kijk voor meer informatie www.fantastischkinderfilmfestival.nl

Menino is vanaf 12 februari te zien bij: LUX, EYE, Melkweg Cinema, LAB111, Haags Filmhuis, Verkadefabriek, ’t Hoogt.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

De animaties en kleuren en vormen behoren tot de beste die ik zag, maar inhoudelijk vond ik de politiek-maatschappelijke kritiek te aanwezig en nogal misplaatst. Jammer want in sommige sequenties valt je mond open. Zowel ik als mijn dochter geven de voorkeur aan Song of the Sea deze vakantie.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Kijkgenot en kijkplezier zijn twee termen die goed te gebruiken zijn bij deze film. Dat eerste is alom aanwezig, met leuke en originele animatie die je vooral kent uit oude prentenboeken met daarnaast genoeg visuele spielerei om dit ook als film te rechtvaardigen. Dat constante geluid (ook achterstevoren gespeeld?) werkt daarbij aan een verveemdende maar sterke sfeer. Maar dat betekent nog niet dat ik het leuk vond om naar deze film te kijken, kijkplezier dus is er niet. Film is voor mij ook beleving, en in dit soort animatie (bij kleipoppetjes eveneens trouwens) lukt me het niet om mee te gaan in de wereld die wordt getoond. Voor vijf of tien minuten ja, niet als volle speelfilm. 2,0*.

avatar van Thomas83

Thomas83

Door de ogen van een klein kind kijken we naar de wereld, en ziet alles er vreemd, fantasievol en soms ook dreigend uit. Mooi hoe de film alle kanten opgaat door te wisselen van stijl, soms van betrekkelijk realistisch naar pure fantasie springend. De originele abstracte beelden gaan erg mooi samen met misschien nog wel betere muziek en geluid, maar voor een volwaardige speelfilm zijn zelfs die bescheiden 80 minuten me nog wat teveel van het goede. Beetje jammer ook dat er op het einde nog volkomen onnodig wat echte beelden in de film worden gegooid. De boodschap kan je toch moeilijk ontgaan. 2.5*.

avatar van arno74

arno74

Aardige speelse en kleurrijke animatie. De vrolijke kinderlijke stijl botst wel met het trieste verhaal dat het vertelt. Aanvankelijk moest ik wel zoeken naar dat verhaal, tot ik eindelijk op de juiste frequentie was afgesteld. Waar je naar moet zoeken is de maatschappijkritiek die deze animatie levert, en wel vanuit het standpunt van Brazilië en met dat als achtergrond in het hoofd. Dan zie je een animatie over een jongetje wiens vader op zoek naar werk het huis (en het gezin, en het dorp, en het platteland) moet verlaten om in de grote steden te werken en voor de broodwinning te zorgen. Het jongetje volgt hem en ontdekt daarmee de wereld, een wereld waar landbouwers door traktoren zijn verjaagd en waar mensen inwisselbare werknemers zijn, die ook nog eens door robots worden verjaagd. Ook is het de wereld die door de kolonisten werd ingenomen en die van haar rijkdommen werd en wordt ontdaan, waar het regenwoud wordt ontbost en waar traditie plaats moet maken voor kapitalisme en waar grondstoffen naar "het westen" leegstromen om als bewerkt produkt voor het tienvoudige aan de lokale bevolking aangeboden te worden. Zomaar een greep uit de vele thema's waar deze animatie kritiek op levert.

Fraai als animatie, en aardig dat het verhaal onder de aandacht wordt gebracht. Maar het is een bekend verhaal en het blijft wel bij het (braaf) onder de aandacht brengen, en daarmee schiet het wel tekort. Ik mis een conclusie, vandaar dat ik het op een ruime 2,5* hou.

avatar van Decec

Decec

Een goede animatie/avontuur/familie film...

Redelijk stille verhaal...

Redelijk gemaakte animatie...

Prima achtergrond geluid/muziek

(Dolby Digital)..

Mooi HD kwaliteit breedbeeld...

Geen top, ik zie wel goed beoordeeld, maar helaas...

avatar van klara

klara

• 20367 stemmen

De politiek-maatschappelijke kritiek is inderdaad wel aanwezig, getuige ook verderop in de

film de realistische niet-animatische beelden voor extra nadruk (Wat voor mij niet zonodig

had gehoeven), maar puur qua schoonheid en vernuft is dit voor mij de beste animatie die

ik ooit gezien heb, en staat hij zelfs in mijn favoriete top 10. Meerdere uiteenlopende, even wonderschone stijlen, passeren naadloos de revue. Voor mij was deze animatie, ondanks een

eventuele boodschap, vooral een reuze aangename trip

avatar van mrklm

mrklm

Prachtige animatiefilm begint intiem, neemt geleidelijk epische vormen aan en heeft een fraai, intiem einde. In deze technisch eenvoudige, maar uiterst fantasierijk getekende wereld staat een jongen centraal die zijn vertrouwde omgeving verlaat voor een zoektocht naar zijn vader. Verwondering over andere mensen, imposante machines en andere vormen van technologie overheerst, maar de jongen ontdekt geleidelijk hoe al deze elementen elkaar beïnvloeden. En lang niet altijd op een goede manier.

De rudimentaire animatie van de personages helpt je om de ontdekkingsreis vanuit het perspectief van de jongen te beleven. Door voertuigen en machines te presenteren voel je veelvuldig dezelfde verwondering als de hoofdpersoon, ook al is dat meer om de vormgeving dan om de inhoud: tanks zijn olifanten, een trein is een rups. Abreu's visie op de 'grote wereld' is niet al te rooskleurig, maar het ontroerende einde toont aan dat zijn geloof in de mens en de kinderlijke onschuld onwrikbaar is. Werkelijk een unieke animatiefilm, geschikt voor alle leeftijden.

Mochizuki Rokuro schreef:

De animaties en kleuren en vormen behoren tot de beste die ik zag

Ik vond het toch wat een mindere versie van Ohira's Wanwa (Genius Party Beyond). Verder wel leuk, maar ben het zeker eens dat de nogal simpele maatschappijkritiek hier niet echt een meerwaarde is. Vond de film ook net wat te lang worden, maar dat lag dan vooral aan de muziek, niet het visuele.