De Ontsnapping (2015)
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Bekijk via SkyShowtime
Plot De Ontsnapping
Julia voelt niets meer. Ze verlaat haar gezin om te ontkomen aan de sleur van alle dag. Ze wil leven, liefde, seks en weer kunnen voelen. Tijdens de zoektocht naar zichzelf komt ze erachter dat een geheim uit haar jeugd haar leven nog steeds bepaalt.
Verfilming van het gelijknamige boek van Heleen van Royen.
Vanaf 30 april 2015 in de bioscoop (Dutch FilmWorks)
Ebenezer Scrooge
Ik kijk er reikhalzend naar uit.
cordiacovens
Op het eerste gezicht en wanneer je de trailer bekijkt lijkt De Ontsnapping weinig te bieden. Wanneer je met die gedachte de bioscoop inloopt zal je aangenaam verrast worden. Door diepgang in de karakters en een, hoever dat mogeljk is met een gigolo, redelijke subtiele aanpak komt de film goed binnen. Dit komt met name vanwege een zeer sterke cast en goed gebruik van flashbacks die het verhaal van de gewenste diepgang voorzien.
Die kop van Isa Hoes ziet er ook niet uit...
Wat een nare, onzinnige opmerking.
Stephan
Die kop van Isa Hoes ziet er ook niet uit...
Dit las ik ergens: "Iemand veroordelen is hetzelfde als jouw schaamte proberen te verbergen"
de grunt
sinterklaas
Ik dacht dat ik mijn Facebook-statussen had afgeschermd voor niet-vrienden....
Nouja, laat ik het anders zeggen: die facelift en botox hebben haar wel een beetje erg onaantrekkelijk gemaakt.
predator
- 1952 stemmen
heel matig...echt heel matig...
Want? Vertel!
Jaarme
Ik vond de film behoorlijk matig ..
In 't begin was het nog allemaal leuk en luchtig.
Toen de film op ongeveer de helft zat, zakte mijn interesse bijna volledig weg!
Dit is mede dankzij de empathie voor haar broer, die bij mij maar niet gewekt kon worden ..
Film wél uitgezeten, we waren immers in de bioscoop.
devel-hunt
De recensies in kranten en tijdschriften zijn lovend, gisterenavond gezien, zeer matig. Vooral het acteur werk van Isa Hoes kwam niet over. Het meisje in de flashbacks speelde haar er gemakkelijk uit.
soom
Waarschijnlijk door het feit, dat Heleen van Royen gewoon een bepaald air om zich heen heeft gewikkeld, dat ik haar, van wat ik heb gezien, gelezen en gehoord heb, niet direct sympathiek vind. Haar boeken sla ik dan ook over, en toch. Ook al zal ik waarschijnlijk geen letter van haar boeken lezen. Zélfs zonder dat, kon ik mij een beeld vormen van het, in mijn mening, onsympathieke in Heleen zelf. Wat goed geregisseerd naar het doek wordt gebracht, in de persoon van Julia. Ik had zin om heel hard te gaan slaan. Oh, mijn hemel. Ik ergerde me zo aan Heleen. Pardon, Julia. Als schrijver neem je wel altijd dingen van jezelf mee in je karakters. Daartoe denk ik dus, dat Heleen best wel onsympathiek is.. want die Julia, zonder Nick en Simon, maakte het slechtste in me los. Op negatief gebied. Ze laat zomaar, zonder wat te zeggen, haar 3 allerliefsten in de steek, en peert er lekker vandoor. Geen excuses voor dit soort gedrag. Je bent een volwassen vrouw met verantwoordelijkheden. Er valt wel het een en ander te regelen hoor. In een relatie sta je tezamen. Dat houdt in dat je je deel van de "verplichtingen" dient na te komen. Maar nee. Onze Julia met Romeo, (ik dacht echt dat het een grapje was toen hij zijn gigolo-naam voor het eerst vertelde) vertrekt als een dwaas om een lang geleden belofte na te komen. Manmanman. Dat is van de zotten. Het kan echt geen kwaad om je partner hierin te betrekken. Zelfs al vind je 'm nog zo'n minkukel.. Nee, wat dat aangaat heb ik niets dan onbegrip voor Julia. Maar tegelijkertijd niks dan lof voor beide dames Hoes (wel/geen familie? Doorstrepen wat niet van toepassing is), Matthijs, Edwin en Kees. Wat is die Isa leuk he. Goede Tijden nooit helemaal bekeken toen zij haar eerste stappen in de zeep zette, maar haar kapsels zijn weergaloos. Hoewel ze echt niet zó'n goede actrice is, blijft ze kalm onder alle omstandigheden. De jaren zijn aan te zien bij haar, maar er blijft een ontwapenende charme in haar achter. Het is verder onmogelijk, om niet meer te denken aan diegenen die nu niet meer zijn. Ik las het in Isa, ik zag het aan de hartbrekende ogen van Matthijs. Die is niet slecht meer, maar zeker. Abbey vult dus goed aan. Een tamelijk solide verhaal doet de rest. Jammer alleen van dat ene stukje spoiler. Dat vind ik wel puntenaftrek waard.
Voor degenen die wij op dit moment niet kunnen spreken. Mogen zij in vrede rusten.
Gouden Film voor De Ontsnapping (100.000 bezoekers)
m1chel
- 1948 berichten
Prima film dat hier en daar een steek laat vallen. Isa Hoes zet een sterke rol neer in ieder geval.
John Lee Hooker
De trailer kwam ik al tegen bij andere blockbusters en de reclamedoeken hingen al klaar in Pathé en toen dacht ik steeds: ''wat een lelijk mens'' is dat toch. Ik weet niet of de regisseur bewust voor Isa Hoes heeft gekozen om wat meer realisme door te voeren, maar ik vind ze - ook na het zien van De Ontsnapping - een vrij duffe uitstraling hebben. Verhaaltechnisch is er wel wat positiefs uit te halen; de situatie kan zich immers voordoen dat een Nederlandse vrouw haar huidige leven niet meer echt ziet zitten, zich benauwd voelt en het liefst de aardappelen en de kou inruilt voor een tropisch bestaan waar niemand haar kent en dus 'lastig zal vallen'. Op een gegeven moment kreeg ik dan ook wel waardering voor de hele opzet en vond ik het wel aardig om dit perspectief eens onder de loep te nemen. Jammer van de vele flashbacks aan haar overleden vriendje van vroeger, maar verder heb ik er niet zoveel aan op te merken.
moofyman
Heb het boek gelezen en de trailer gezien. Het is jammer dat er al zoveel van het boek is losgelaten, maar laat ik even afwachten tot ik de hele film gezien heb. Vooralsnog voor de trailer een voldoende.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11913 berichten
Kul, stemmen op basis van de trailer. Het is doorgegeven aan de moderators.
moofyman
Wat een ongelooflijk slechte film was dit zeg. Tenenkrommend slecht en daar kan Isa Hoes niet zoveel aan doen vrees ik want zelfs Rock Mayall kwam niet uit de verf.
Het boek is alleen op hele grote lijnen gevolgd. Natuurlijk is een film wat anders dan een boek en kan je moeilijk iemand's overpeinzingen goed in beeld brengen maar wat is dat toch met scriptschrijvers dat ze denken dat zij het verhaal wel even beter kunnen maken door een totaal andere draai aan het oorspronkelijke boek te geven. In deze film is daardoor het hele gevoel van ontsnapping waarmee de hoofdpersoon worstelt verdwenen.
Het loslaten van het boek was daardoor niet zo moeilijk aangezien de film in weinig meer daarvan weg had.
Het trauma van kleine geslachtsdelen van Julia, het vervallen makelaarskantoor van haar vader, de rode Supra-achtige Toyota die bij haar vader al jaren in de garage staat, het hele weggaan juist mét afscheid nemen, voor Schiphol (!) nog even bij haar inmiddels religekke moeder langs, de enorm opvallende en foeilelijke buitenkant van de villa, het feit dat ze juist geen buren heeft daar en laat staan een oude bekende en geen Vlaamse die nu pillendealer is, geen bellende zus, geen half Nederlandse Romeo. Het houdt niet op.
De scene met de pillen en de dwergen is in het boek hilarisch. In de film gewoon kort, zonder finesse en humorloos. Alsof je een mop vertelt door alleen de clou te vertellen. Je zou willen dat de scenarioschrijver een paar pillen had genomen.
Er worden naar mijn mening gewoon feiten opgenoemd en zo naar het einde gewerkt. Geen karakterontwikkeling, niets. Het gevoel uit het boek van de worsteling die Julia ook in Portugal nog heeft met de knellende banden van thuis, het hele waarom van de ontsnapping. Het komt er niet uit.
moofyman
Jammer van de vele flashbacks aan haar vriendje van vroeger, maar verder heb ik er niet zoveel aan op te merken.
davert89
Redelijke maar voorspelbare film, die in het begin vermakelijk, maar op een gegeven moment werd het teveel van hetzelfde.
ZeppelinNL
Tegenvaller. Eerlijk is eerlijk, ik heb het boek niet gelezen, en daardoor kijk ik natuurlijk wel anders naar de film.
Isa Hoes speelt een aardige rol in de film, is hier en daar zelfs humoristisch, en haar spel wekt over het algemeen interesse. Echter is het mij gedurende de film niet gelukt om mij echt te 'bekommeren' om een van de personages. Niet dat dit zozeer aan de geleverde acteerprestaties ligt (de bijrol van Rik Mayall is mij alleen al 1* waard), maar wellicht aan de aard van het verhaal op zich. Misschien ga ik dan nog maar het boek lezen, dan verandert mijn perspectief allicht. Nu kon mij het verhaal op zich mij gewoon niet interesseren. De flashbacks naar haar zieke broer wekken geen medelijden op, en de manier waarop zij die zelf gedurende haar tijd in Portugal beleeft, vind ik totaal niet boeiend.
Maar de film heeft ook zeker punten die wél goed en/of interessant zijn. De bijrol van Rik Mayall, met zijn fantastische Britse charisma, is voor mij het al waard om de film te zien.
De sfeerbeelden van Portugal zijn eveneens charmerend.
Helaas wederom geen geweldige Nederlandse film (al was het nog niet zo'n brok ellende als De Reünie). Wellicht dat in het najaar "Ja, Ik Wil!" hier verandering in brengt
boemboem27
naar gelang de film vordert wordt ie uiteindelijk alsmaar beter.
het is geen topfilm maar zeker toch de moete van het bekijken waard.
nee heb mezelf niet verveeld
Uitstekend drama met een uitmuntende Isa Hoes een film over gevoelens , verdriet en vergeving.
Collins
Aardige film over een vrouw die ontsnapt uit haar verstikkende bestaan om de confrontatie met oud verdriet aan te gaan.
De film start lichtvoetig. De hoofdpersoon wordt geintroduceerd als onhandig, volgzaam en een tikje wereldvreemd. Dat beeld wordt gedurende de eerste helft van de film uitgebuit in een paar hilarisch bedoelde scenes. Soms geslaagd en grappig. Soms niet.
Het restant van de film heeft vervolgens een iets zwaardere lading. Eenmaal gesettled in haar ontsnappingshuis wordt het oude onverwerkte verdriet frequenter toegelaten. Dat gebeurt middels korte flashbacks. En vanaf dat moment maakt de film een ommezwaai in sfeer. De luchtigheid verdwijnt geleidelijk en maakt plaats voor meer drama. Iets te gekunsteld uitgevoerd naar mijn smaak.
Hoes beheerst beide kunstjes trouwens naar behoren.
De film is gebaseerd op het boek van Van Rooyen. De maakster heeft een film gemaakt die prima in de geest van het boek bekeken kan worden.
De rol van Rik Mayall (z'n laatste volgens mij) was grappig, maar te kort om memorabel te zijn. Achteraf een gemiste kans, natuurlijk.
limelight73
Ik kijk er reikhalzend naar uit.
Sarcasme ten top hoop ik!!
schumacher
Draak van een film. Niks voor mij.
Ik vind Hollandse films vaak goed ze haha maar geef mij maar films als Amsterdamned en flodder en sint.
DragQueen
Prima film, met een subtiel uitgevoerd verhaal. Hoes zet een goede rol neer, en ook de rest van de cast acteert met inleving. Ik had er minder van verwacht, toch bleek het een prima film van eigen bodem. 3 Sterren.

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'

Nog niet gezien? 'Escape at Dannemora' kijk je nu gewoon op SkyShowtime