• 9.374.052 stemmen

Met onder meer: Richard Dreyfuss, Ron Howard en Harrison Ford

Gesproken taal: Engels en Spaans

Plot American Graffiti

"Where were you in '62?"

Twee jongens staan op het punt om te gaan studeren. Beiden hebben ze twijfels. Ze brengen een laatste avond door waarin ze elk avontuur mogelijk proberen te hebben voor het ochtend is, en ze moeten beslissen over de rest van hun leven.

Curt Henderson

XERB Disc Jockey

Joe Young

avatar van You_bastard

You_bastard

Totaaaaaaaal anders dan Star Wars, het verhaal suckte en de film was best saai.

avatar van vic

vic

goed klasiek verhaal met een hoop opkomende sterren. Het geeft een goed en leuk beeld van die tijd. Vond hem de eerste keer niets aan maar de tweede keer snapte ik meer van het verhaal en bleek hij erg goed te zijn.

avatar van Lt-zero

Lt-zero

$750.000 kosten en 55 miljoen opbrengen das leuk

avatar van Wouter

De film leverde de serie 'Happy Days' op en werd keer op keer gekopieerd. Bekendste voorbeelden zijn de Porky's reeks en de Lemon popcycle-films. (In Nederland bekend als de Hot Bubblegum-reeks)

Niet onaardig, maar haalt het niet bij Barry Levinsons magistrale 'Diner'.

avatar van Jordy

Jordy

Het is leuk om zoveel jonge, inmiddels bekende, acteurs te zien en de film geeft een mooi beeld van de tijd. Maar dat is het dan ook, veel boeiends gebeurt er niet in de film, hij kabbelt ruim anderhalf uur maar een beetje door, zonder ooit erg interessant te worden. 2 en een halve ster.

avatar van Eva

Eva

Best wel saai.

avatar van jedymaster

jedymaster

jammer dat Richard Dreyfuss er in speelt.

avatar van Justice4All

Justice4All

jedymaster schreef:

jammer dat Richard Dreyfuss er in speelt.

Slaat nergens op!!!

avatar van gotti

Wellicht ligt het aan mij, maar ik vond d'r weinig aan. Veel te veel onzinnig geneuzel en veel te weinig inhoud. De muziek daarentegen was wel erg leuk. 2*

avatar van TheMaestro

TheMaestro

Saai, saai en nog eens saai. Ja, ook ik vind Richard Dreyfuss een drol. Gaarne deze film niet vergelijken met Porky, want die films zijn namelijk wel leuk!!

avatar van SmuttWars

SmuttWars

You_bastard schreef:

Totaaaaaaaal anders dan Star Wars, het verhaal suckte en de film was best saai.

Ik zat al de hele tijd te wachten op lightsaber gevechten en wookies. Die zitten wel in Episode 3 zag ik in de trailer.

avatar van Thomassio

Thomassio

Goeie muziek en the wolfman was komisch, voor de rest een beetje saai. Het was wel leuk om te zien wat de verschillende personages op hun laatste avond doen (voor ze gaan studeren). Het had alleen net zo goed in 5 minuten verteld kunnen worden want er gebeurde vrij weinig.

avatar van otherfool

otherfool

Heerlijke nostalgische film, met veel liefde gemaakt en met een geweldige cast van nieuwelingen. Smith en Howard stelen de show. Harrison Ford speelt ook nog een aardig minirolletje.

4*.

avatar van chiquita

chiquita

Mooie verfilming van de jaren '60 jongerencultuur: aangename beelden en goed muziek. Er zit meer verhaal in American Graffiti dan ik in eerste instantie dacht.

avatar van Diesel

Diesel

Invloedrijke teen komedie met een leuke soundtrack en sterke rollen van Paul Le Mat en Ron Howard. Niet de beste in zijn soort maar wel één van de eerste. 3,5*

avatar van film_kaza

film_kaza

net zo'n voorkant als bij flodder..

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Diesel schreef:

Niet de beste in zijn soort maar wel één van de eerste. 3,5*

Juist wel een van de beste coming-of-age films! 4*

avatar van killzone

killzone

American Graffiti is een topper van George Lucas die zijn naam hier al waar maakt. EEn goede debuutfilm. Sterker nog, één van de beste jongerenfilm aller tijden.

Alleen kon de film meer algemener zijn dan ieder persoonlijk. Dat is een minpunt van de film.

Al met al een goede debuutfilm van Lucas waarbij geen muziek het verhaal vertelt, maar de songs. Uniek! maar wel leuk om naar te luisteren.

Richard Dreyfuss en Harrison Ford stelen de show.

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Dit is niet Lucas' debuut. Dat was THX 1138.

avatar van killzone

killzone

Dat klopt. Je hebt gelijk. Maar ik bedoel alleen dat deze film zijn doorbraak was.

avatar van Diesel

Diesel

Poisonthewell schreef:

Juist wel een van de beste coming-of-age films! 4*

Bij herziening ben ik tot dezelfde conclusie gekomen. Heerlijke sfeervolle film en inderdaad een van de beste in zijn genre.

avatar van brucecampbell

brucecampbell

heerlijke film met prachtige muziek!

avatar van maurice74

maurice74

Aardige film waarin we de laatste avond van een stel jonge volwassenen meemaken die min of meer afscheid nemen van elkaar en hun schooltijd. De kracht van de film zit 'm vooral in de typische muziek uit de jaren '50 (veel Buddy Holly en vroege Beach Boys). Echt veel beleven ze niet in het donker, behalve wat onschuldige vrijpartijen en racen met mooie auto's.

De dvd voor 3 euro op de kop gekocht en dat is die zeker wel waard.

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1991 berichten

Erg leuke film.

Mooie muziek, prima gemaakt, veel leuke (later bekende) acteurs, simpele maar leuke verhaallijnen en een erg goede sfeerschets. Weinig op aan te merken eigenlijk.

avatar van mikey

mikey

Super ensemble/coming of age. Net niet zo goed als Fast times of the Wanderers. Prachtige decors, dialogen en muziek. Ooit nog eens nagedaan in Dazed and confused maar dan net niet zo sterk.

avatar van niethie

niethie

Wow wat een film, ik had hem een jaartje of drie geleden al eens gezien en weet nog dat ie toen veel indruk op me maakte, in al die tijd die ertussen zat heb ik een hoop films gezien die hier erg op lijken, maar dit blijft toch een van de leukste en beste (op een paar uitzonderingen na). De film ziet er misschien hier en daar wat goedkoop uit, logisch de film had maar een klein budget maar het gaat natuurlijk voor een groot deel om de warme sfeer die de film uitstraalt. Ook maakte een hoop later zo beroemd geworden acteurs hier hun debuut of speelde ze hun eerste belangrijke/grote rol, en ik moet zeggen ze doen het allemaal prima. Ik las een paar berichten terug dat de film traag zou zijn, daar ben ik het absoluut niet mee eens, het verhaaltje wordt inderdaad op een lekker rustige manier vertelt en dat werkt prima, ik vond het op het einde zelfs jammer dat ie afgelopen was. Ook de muziek geeft op een geweldige manier de sfeer wan de jaren 50 weer. Kortom voor lucas star wars maakte, maakte hij deze film, door vele vergeten en lang niet zo populair als star wars, maar naar mijn mening net zo goed al zijn de bijde film absoluut niet met elkaar te vergelijken. Ook heeft deze film veel invloed gehad op vele latere tiener/highschool films als je goed kijkt zie je in iedere film die hierna kwam wel een stukje uit deze film terug. Verder een heerlijke film om te kijken, een goed tijdsbeeld van de jaren 50, goed geacteerd, veel leuke grappen en dialogen en voor de rest ook nog eens erg serieus op sommige punten.

avatar van Reint

Reint

Waarom spreekt de voorkant van 'Where were you in '62?' als het een beeld wilt geven van de jaren 50-jeugdcultuur?

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Kan niet zeggen dat ik hier enthusiast van werd. De personages zijn nog redelijk maar de verhaallijnen stellen verrekt weinig voor en het geheel komt niet veel verder dan wat simpele puberaffaires en gereutel over "een vertrek". De vele vermoeiende autoritten zijn ook nog eens bijzonder slecht verlicht waardoor de afstand tussen kijker en scherm alleen maar groter wordt. Leuke muziek, goede sfeer maar geen body.

avatar van Mescaline

Mescaline

Lekkere jaren 50 afspelende film die het grotendeels van de sfeer en muziek moet hebben.

De personages zijn leuk neergezet en de film zit vol met goede jaren 50 muziek die gelijk een hele sfeer aan de film mee geeft.

Een paar mooie actrices,coole oldtimers,goede jaren 50 muziek en realistische personages maken deze film tot een zeer vermakelijk werkje!

Zit dicht tegen de 4 sterren aan.. maar hou het voorlopig toch even op een 3,5.. omdat de film soms wat meer inhoud mocht hebben maar er genoeg vermaak in zat voor een dik verdiende 3,5

Over een tijdje nog maar eens een 2de kijkbeurt gunnen.

avatar van Zandkuiken

Zandkuiken

Toch erg duidelijk dat Linklater voor z'n meesterlijke Dazed And Confused de mosterd heeft gehaald bij deze American Graffiti.

Ook hier veel doelloos rondrijden, drinken en stoeien tijdens de zorgeloze zomervakantie, maar dan tegen de achtergrond van de fifties. En 'k moet toch zeggen dat de seventies-sfeer van Dazed And Confused me meer aanspreekt (de muziek, de kapsels, de kleren en vooral de tijdsgeest).

Niettemin weet George Lucas ook een sfeervolle prent af te leveren die niet altijd even subtiel is maar wel zeer genietbaar. Redelijk wat grappige momenten ook, die ondanks de aanzienlijke leeftijd van de film nog fris overkomen.

Minder overtuigend dan Linklater, maar toch een puik werkje met leuke acteurs.