menu

Pijnstillers (2014)

mijn stem
3,11 (177)
177 stemmen

Nederland
Drama
98 minuten

geregisseerd door Tessa Schram
met Gijs Blom, Susan Radder en Birgit Schuurman

Casper woont alleen met zijn moeder. Hij heeft een passie voor muziek en speelt zoveel mogelijk piano. Zijn vader heeft hij nooit gekend, maar wanneer zijn moeder ernstig ziek wordt begint hij een zoektocht om hem te vinden...

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=R8M_pKaBWTk

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van mjk87
1,0
Niet best, zoals eigenlijk de meeste Slee-verfilmingen. De blauwdruk is bekend: jongen wil iets in de muziek, heeft problemen thuis en probeert ondertussen een meisje te score - in wezen is elke film van Slee (ik ken niet alle boeken dus kan daar niet over oordelen) hetzelfde. Ditmaal zit de nuance erin dat de jongen in een meer klassiek georiënteerd orkest wil in plaats van een gitaarbandje, en de problemen thuis zijn van iets andere aard dan normaal (de titel hint nog wel naar andere Slee-vehikels met drugs of pillen, maar verder is dit wel iets anders). Uiteraard is een zieke moeder niet genoeg, dus is er een vader die hij nooit heeft gekend en wel twee chicks die hem nu eens laten zitten en dan weer poeslief om hulp vragen. Je moet je als gemiddelde tiener immers wel herkennen, dus de makers (Slee voorop, dunkt me?) proberen zoveel mogelijk leed te pakken dat er altijd wel iets is dat iemand zou kunnen herkennen uit zijn omgeving. Je zou ook een meer genuanceerd verhaal kunnen vertellen, zodat iedereen zich er zelf in kan herkennen, maar dat is waarschijnlijk niet spannend genoeg. Eén centraal probleem, en je hebt gewoon een betere film.

Nu moet gezegd worden dat het script niet zulke tenenkrommende dialogen bevat als eerdere Slee-films, maar de acteurs missen eigenlijk elke vorm van talent er iets mee te doen. Blom kijkt vooral mistroostig voor zich uit en weet helemaal niets aan emotie op te wekken en is doodsaai, de rol van Sofie begreep ik niet helemaal (waarom is ze niet gewoon een leuke vriendin), die vader van Sofie sloeg ook nergens op die vooral zijn teksten lijkt voor te lezen en wie dacht dat J.K. Simmons een typetje speelde in Whiplash heeft Tijd Docter als dirigent nog niet gezien. Simmons heeft in ieder geval nog talent, Docter werkt vooral op de lachspieren. En met dat gedoe met die Marokkaan was de film me helemaal kwijt. Ten eerste grenst het aan wansmaak, maar bovenal is het overbodige ballast in de film, zoals dik 75% dat is. Verder is het geheel doodsaai gefilmd en klinkt de muziek volstrekt ongeïnspireerd.

Enkel nog een positieve noot (en een half puntje extra) voor Birgit Schuurman, die weliswaar iets te jong leek maar wel een bepaalde emotie wist op te wekken, nog iets echts en authentieks had en ook een zekere chemie met zoon Blom had. 1,0*.

avatar van 93.9
3,0
Echt een film met dieptepuntjes en hoogtepuntjes. Je merkt dat in deze debuutfilm talent aanwezig is bij de regisseur. Verwacht dan ook binnenkort een topper van heb ik jou daar.

avatar van Brabants
2,5
Deze verfilming naar een boek van Carry Slee heeft ondanks een verhaal met interessante thema's toch net iets te weinig diepgang. Het wordt in mijn ogen allemaal wat afgeraffeld en kent toch ook behoorlijk wat clichés. Het acteerwerk was zeker goed en de cast weet het verhaal toch enigszins overeind te houden.


avatar van BBarbie
3,0
De verfilmingen van de jeugdboeken van Carry Slee door de leden van de familie Schram zijn in mijn beleving nogal wisselend van kwaliteit. Deze is weliswaar goed te doen, maar niet een van de beste. Voornaamste manco is dat het verhaal te veel subthema’s kent. Op zich stuk voor stuk boeiend, maar overdaad schaadt ook hier omdat het de evenwichtigheid van de film niet ten goede komt. Niettemin een alleszins aanvaardbaar regiedebuut van Dave Schram's dochter Tessa.

3,0
Film is soms slordig met belangrijke details in het verhaal en maakt ook soms onverwachte, niet best geslaagde, sprongetjes van de ene scène naar de andere.
Mist zeker diepgang, al zitten er wel goede momenten in, maar het leek onbegonnen werk om te veel thema's bijeen afdoend te behandelen.

avatar van Ebenezer Scrooge
2,0
Wat is dit nu weer? Nou ja, eigenlijk was het wel te verwachten. Ik ben er nu wel klaar mee met deze films. De onderwerpen zijn trouwens zo goed als op. Goed opletten allemaal, want Carry Slee komt nog snel eventjes voorbij in een hitchcockiaanse cameo: ze draagt een wit kuttelikkertje in haar armen en ze kijkt heel erg vrolijk, want Carry Slee vindt het natuurlijk hartstikke leuk dat al die mallotige boeken van haar verfilmd worden. Pijnlijk slecht.

avatar van K. V.
3,5
Deze lag in de bib en eens geprobeerd. 'k had geen verwachtingen bij deze film, maar vond hem zeker niet slecht. Het verhaal was boeiend en de onbekende cast deed het ook prima.
'k stoorde me wel dat telkens als er iemand met een brommer reed, ze geen helm droegen. Als het een film voor jongeren is, zouden ze dit toch beter promoten.
'k vond het een prima film, 'k heb me er wel mee vermaakt.

Ik houd altijd wel van Carry Slee films, maar ik ben toch niet zo enthousiast dit keer. De rol van Birgit Schuurman vond ik top, die had beter uitgewerkt mogen worden wat mij betreft. De hoofdrolspeler OK, maar niet super. Er zitten veel te veel verhalen in 1 film. Ziekte, dood, discriminatie, gebruikt worden door een goede vriendin, droom om muzikant te worden, meisje veroveren, zoektocht naar biologische vader, en ga zo maar door. Te veel dus, waardoor niets echt goed uit de verf komt en je nooit de emotie echt voelt. Had de rol van Birgit wel verdiend, en was mooie kans om te laten zien wat het met een tiener doet. Ik vind Kees Boot ook altijd wel aardig moet ik zeggen, maar wat hij en Sophie nou precies toevoegden aan de film is me niet duidelijk. Daarnaast snap ik het einde niet. Hoezo kan heel het orkest opeens de Indian Summer spelen, zonder daarvoor te hebben geoefend? En hoe belachelijk is het dat ie zelf naar Praag reist en toch opeens die andere jongen mag vervangen. Nee, het is een film die prima wegkijkt, maar behalve de mooie moeder-zoon-relatie zit er weinig in.

avatar van Phantasm
3,0
Film met een boeiend verhaal en een goede casting. Prima in elkaar gezet.

3,5
een leuke film.heb me prima vermaakt.een erg mooi verhaal.

avatar van Shadowed
2,5
Niet heel bijzonder.

Absoluut niet de beste Slee verfilming, maar ook weer niet de minste. Dit debuut van Tessa Schram, die op haar vader wil lijken, is niet helemaal uit de verf gekomen. Daar geef ik de acteurs niet de schuld van, wel van het oerzwakke script.

Want zeg is eerlijk, hier kunnen de acteurs toch niets mee? Blom probeert er nog het beste van te maken, en richting het einde kan ik hem pas wat beter noemen. Alles daarvoor is nogal standaard en zelfs onmenselijk. Het zo-praat-niemand gehalte is behoorlijk aanwezig. Waarom kunnen ze niet gewoon acteren alsof je een normaal gesprek hebt?

Schram wil er soms wat cultuur in stoppen, o.a. van India en Polen, maar doet dit te slordig. Of het komt onvoldoende in beeld, of te kort. Je zit er dan toch, waarom maak je er niet nog wat meer gebruik van? Schuurman kan ik ook niet altijd te serieus nemen, maar doet het eigenlijk wel prima.

Diegene die het beste speelt, is natuurlijk Kees Boot. Altijd leuk om hem te zien, al zie je gelijk dat zijn ervaring een stuk hoger is dan de debuutacteurs. Mede door het zwakke script krijgen ze niet veel om zichzelf mee te bewijzen, en daar ontstaat behoorlijk wat houterigheid mee.

Voor de rest is het wel redelijk vlot gebracht, en de laatste scene is wel behoorlijk sterk, toegegeven. De scene bij het concert weet ook echt wat emotie los te brengen, en ziet er visueel zelfs nog een beetje ok uit. Voor de rest is dit materiaal wat je kan verwachten bij een Slee verfilming. Films die ze op de basis en middelbare school tonen aan kinderen als leermateriaal.

avatar van IH88
3,0
Pijnstillers

Prima Nederlandse film. Jongen wordt door zijn moeder opgevoed en wil zijn vader leren kennen. Maar dan wordt zijn moeder ziek en moet hij de zoektocht, twee vriendinnetjes, voorbereidingen voor een musical en de ziekte van zijn moeder allemaal proberen te combineren. Een moeilijke balanceeract, zowel voor Casper als voor regisseur Tessa Schram. Het drama rond de moeder (het interessantste element) sneeuwt een beetje onder, maar de verrassend sterke acteerprestatie van Birgit Schuurman maakt veel goed. Net zoals dat van Gijs Blom.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:24 uur

geplaatst: vandaag om 14:24 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.