• 9.377.375 stemmen

Blackhat (2015)

Actie / Misdaad | 133 minuten / 132 minuten (director's cut)

Genre: Actie / Misdaad

Speelduur: 133 minuten / 132 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Michael Mann

Met onder meer: Chris Hemsworth, Viola Davis en Archie Kao

Gesproken taal: Engels, Indonesisch, Spaans, Italiaans, Mandarijn, Kantonees en Duits

Releasedatum: 22 januari 2015

• CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot Blackhat

"We are no longer in control."

In een wereld waar cybercriminaliteit op globale schaal plaatsvindt volgen we een veroordeelde gevangene en zijn Amerikaanse en Chinese handlangers in een netwerk van Chicago tot Los Angeles en van Hongkong tot Jakarta. De Amerikaanse en Chinese hackers zullen samen moeten werken om een grote computerinbraak te stoppen.

Nicholas Hathaway

Elias Kassar

Jeff Robichaud

avatar van Auke Briek

Auke Briek

Heel aardig. Visueel bij vlagen prachtig. De nachtscenes doen het erg goed. Met name de shots van de subtiel verlichte metropool, of kernreactor, maar ook de actiescenes zijn heel mooi.

Overdag vind ik de digitale camera vaak beduidend minder goed presteren, voornamelijk als we acteurs gewoon een gesprek met elkaar zien voeren. De film is ook op visueel vlak lang niet zo consistent als een Miami Vice.

Ook de soundtrack is niet van dat niveau: wel mooi en passend, maar vaak ook te onopvallend of zelfs afwezig. Echt memorabel wordt de soundtrack nergens, en een echt fenomenale afstemming tussen beeld en geluid is er ook niet.

Het acteerwerk laat over het algemeen veel te wensen over en de acteurs missen stuk voor stuk finesse en uitstraling. Ook het verhaal mist wat geloofwaardigheid. Maar aan die laatste twee punten til ik niet zo zwaar.

Al met al toch wel genoten van een aantal prachtige sfeerbeelden, maar foutloos is het niet. Een totale mislukkig is het ook zeker niet 3,5*

avatar van schram101

schram101

Als verwacht een weinig interessante film. Gezien het plot, vol ongeloofwaardigheden, zou de film zich zelf totaal niet serieus moeten nemen, Mann doet dat echter wel degelijk. Uiterst serieus zelf. Van enige ironie of zelfspot is geen sprake. En dat maakt Blackhat een lange zit. Zeker in de eerste helft van de film is het even doorbijten, wat later gelukkig beloond wordt met wat (misplaatste?) actiescene's. Visueel is de film ook maar matig te genieten. Waar Mann's regie in Collateral nog prima werkte, is het nu behoorlijk lelijk.

De cast maakt het er de kijker ook niet gemakkelijker op. Een stel emotieloze Aziaten en Chris Hemsworth, de man met het charisma van een eierkoek.

Tot slot is de ontzettend kansloze romance is behalve overbodig ook de meest neppe en ongeloofwaardige die ik ooit heb gezien.

avatar van Shinobi

Shinobi

"You were never in the game."

Michael Mann kan beter.

Het gegeven rondom hacken is interessant genoeg, maar qua verloop wordt er vervolgens bar weinig mee gedaan. Daarvoor hangt 'Blackhat' aan elkaar van onlogica en nietszeggende personages; zelfs de bad guy doet voor spek en bonen mee. Wat dat betreft kan de voorspelbare romance er ook nog wel bij. Je mag het Chris Hemsworth eigenlijk niet aanrekenen, maar in deze film is hij totaal miscast als hacker.

Wat volgt is een ellenlange aanloop naar niets. Het zogenoemde kat-en-muisspel wordt gewoonweg nergens spannend, omdat het een trage pacing kent en vol zit met - vage - plotwendingen die het geheel er zeker niet beter op maken. Het is dat je als kijker hier en daar nog wakker wordt geschud door luidruchtig schietgeweld.

Bij vlagen zie je nog de kenmerkende stijl van Mann. Het resulteert zich in fijne nachtscènes en heerlijke shoot-outs ondersteund door een prima score, wat gelijk de juiste toon neerzet. Toch zijn er soms fouten zichtbaar, zoals de frame rate die in een scène opeens omhoog gaat of figuranten die blijkbaar doofstom zijn. Wellicht zal er een bepaalde idee achter zitten, maar het komt de kijkervaring niet ten goede.

Al met al een erg middelmatige thriller die je al gauw weer vergeten bent.

Krappe 2,5 sterren.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Blackhat is veroordeeld tot verdeeldheid, omdat Mann weigert concessies te doen naar de mainstream kijker. Dat zal de grootschalige waardering doen zakken maar filmfanaten die dit weten te waarderen hebben een zeer abstracte en intelligente cyberthriller te pakken. Mann weet met Blackhat digitale filmmakerij weer tot haar uiterste capaciteiten te drijven. Dat wordt al na vijf minuten als Mann een weergaloze opening opent, waar we zien hoe de RAT data via circuits de mainframe doordringt. Abstract, onnavolgbaar, compromisloos. Waar de meeste filmmakers hier een voice-over hadden gegooid om de 'domme' kijker bij de hand te nemen, laat Mann de context over aan de intelligentie van de beholder en toont slechts een weergaloze visuele animatie.

In een tendens waar veel filmliefhebbers plot en emotionele betrokkenheid verwachten, die kunnen nog wel eens van een koude kermis thuis komen. Alhoewel, het vereist dan ook vooral wat werk als kijker. Want dramatisch vlak vind ik Blackhat zeker niet, maar het is vooral de digital capabilities die door Mann tot het uiterste gedreven worden die resulteren is oogstrelende esthetische beelden die Blackhat een fenomeen maken. Helaas, kan niet elke kijker dit waarderen en dat is jammer. Zowel voor hun als cinema an sich.

Het romantische subplot (al heeft het wel degelijk zijn momenten) mag wat onhandig zijn en het script kent ook zijn punten maar de zeer baanbrekende stilering zorgt dat die minpunten geen dealbreaker zijn. Wel moet je je interesseren in de visuele en complexe kant van filmmaking en helaas voor Blackhat is dat niet het geval. Blackhat is vooral onconventioneel en baanbrekend hoe het haar personages, thema's en narratief behandeld, en dat duidt op weerstand. Voor de gelaagdheid van de thema's moet je veel moeite doen, it doesn't come easy maar de payoff is groot. Net als in Spring Breakers zet de 'platte' oppervlakte velen op het verkeerde been. Hele subtiele score ook, vooral voor Mann begrippen. Let wel dit is geen verwijt aan mensen die de film niks vinden, ik begrjp het volkomen maar Blackhat is geen stompzinnig vehikel, integendeel. Baanbrekende cinema.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Om eerlijk te zijn vond ik hier gewoonweg niet zoveel aan. Het is allemaal keurig verzorgd en je kunt weer zien dat er geld op de tafel is gelegd maar de zogenaamde 'cybercriminaliteit' vond ik niet heel erg overtuigend naar voren komen. Ik ben ook nooit fan geweest van Christ Hemsworth, die telkens iedereen koelbloedig van het leven berooft maar eigenlijk niet echt die meedogenloze uitstraling heeft. Daarbij vond ik 133 minuten redelijk lang aanvoelen. Gelukkig hielp de Aziatische actrice me er doorheen te slepen.

avatar van turnhob

turnhob

Ik reken me wel tot de filmfanaten en liefhebbers maar ook ik kon niet geboeid worden door dit verhaal. En dat heeft er niets mee te maken dat ik enkel mainstream films zou waarderen, want ik heb een brede interesse in diverse genres.
Ondanks dat het het er allemaal echt verzorgd uitziet gaat het verhaal hier volledig de mist in. Ongeloofwaardig, eendimensionale karakters, geen verdieping, een romance die nergens maar dan ook echt werkelijk nergens op slaat.
Het ergste vind ik nog dat deze topcrimineel enkel met een android toestelletje in de gaten gehouden wordt, en vervolgens een wapen krijgt, met invallen meedoet enz enz.

Ik houd het op 2 sterren.

avatar van VincentL

VincentL

Blackhat

Moderne cybercrime spreekt me altijd wel aan. Helemaal als dat in een spannend plot gegoten kan worden zoals in Blackhat. De film heeft een wat lange speelduur, maar hier wordt die in mijn ogen ten volle benut. Mann zet gewoon een zeer goede cybercrime neer.

Blackhat is vooral lekker ad rem. Er wordt niet om de hete brij heen gedraaid en je wordt af en toe met je neus op de feiten gedrukt. Ik denk dat ik mij vooral kan aansluiten bij Naomi Watts. Mann zet met een verbluffende animatie en complexe microtechnologieën even al je zintuigen op scherp. De voortdurende complexiteit (vooral voor mij als computer-leek) is eigenlijk wel een verademing. Een keer niet hand in hand met de voice-over van Morgan Freeman door de film wandelen is lekker. Je wordt voortdurend geprikkeld om je aandacht er bij te houden.
Daarnaast vult Mann de tijd ook niet met onnodige dramatiek. Zoals ik al zei is hij lekker ad rem en reëel. Zijn keuze voor de slechterik is zowel goed als beangstigend. Vanuit je zolderkamer kan elke computertechnicus de wereld plat leggen...

Chris Hemsworth, Leehom Wang en Wei Tang zijn een supertrio. Ze weten elkaar echt heel goed aan te vullen en tillen elkander naar een hoger niveau. Er is een juiste mix tussen het gebruik van mimiek, lichaamstaal en script. Beiden hebben niet de overhand en zijn soms zelfs wat aan de marginale kant, wat de film een aparte sfeer geeft.
Viola Davis weet in haar eentje mijn hart te veroveren. Zij heeft een zo'n heerlijk droog karakter en die weet ze ten volle tentoon te spreiden. Ik heb echt van haar genoten. Manns uitwerking met haar personage is fantastisch. Je gaat van haar houden en ze wordt genadeloos aan je onttrokken.

Zoals al gezegd werd is het visueel sterk. De wereld van de nanotechnologie is fascinerend. De animaties zijn een mix van ongewis en subtiele aanwijzingen die je op scherp zetten. Vooral het begin is daar heel sterk in. Op het einde zakt dit een beetje in wat jammer is.

Blackhat is een film die mij bijzonder wist te bekoren. De gehele speeltijd word je getriggerd, geïntrigeerd en gestimuleerd om je ten volste te concentreren en je aandacht erbij te houden.

avatar van filmkul

filmkul

Zeer sterke misdaad cyber thriller. Zonder grootmeester Mann had deze film wellicht matigjes geweest. Mann weet als geen ander de kijker te tracteren op visuele pareltjes. Ook de minimalistische soundtrack is perfect gekozen. De spanning is continue voelbaar en het lang wachten met het antwoord op 'waarom' voert de spanning extra op. De actiescenes zijn realistisch en knap in beeld gebracht. Hemsworth en Wei raken gedurende de film beter op elkaar ingespeeld. Alweer een topper van Mann. Mann is The Man! 4.5

avatar van james_cameron

Tegenvaller van regisseur Michael Mann, maar als aktiethriller best oké. Het probleem ligt bij het nogal afstandelijke script en de weinig boeiende personages, waardoor je als kijker niet echt betrokken raakt bij de gebeurtenissen. Bepaalde scenes zitten ook wat rommelig in elkaar en zijn lelijk gefilmd, iets dat je niet zo snel verwacht van een perfectionist als Mann. De film heeft desondanks zijn momenten en is bij vlagen best spannend.

avatar van Brabants

Brabants

Deze film kent weinig karakterontwikkeling waardoor personages zeer oninteressant zijn om naar te kijken. De beelden hebben veelal een ontsierend karakter, doordat het camerawerk rommelig en amateuristisch in mekaar zit. Het verhaal is veel te lang en biedt het geen toegevoegde waarde om dit alles zo ontzettend lang te rekken. Als laatste mogen ze die Hemsworth broertjes wat mij betreft lekker in Australië laten en uit Hollywood verbannen de nitwits.

avatar van blurp194

blurp194

Erg fijne film.

Om mee te beginnen, dit is geloof ik de eerste film die een in de verte realistisch beeld geeft van hoe hacken eigenlijk werkt. Er zijn wel wat schoonheidsfoutjes te vinden in het hacken en de omgang met de computers, zeker, maar wel heel veel minder dan in alle films die ik tot zover gezien heb. Waarbij ik me nog steeds afvraag waarom er dan toch soms concessies gedaan worden aan de kijker - de progress box bij het kopiëren van files op het console, bijvoorbeeld. Schoonheidsfoutjes. In het macroperspectief zit het behoorlijk goed, en da's wel vrij uniek. De enige echt grove fout die me irriteerde was dat je niet zomaar een overboeking kan doen bij een bank door de pc van de receptie te hacken. Dat werkt echt niet.

Voor wat betreft de cinematografie hier en daar heerlijk. De scenes in het begin zijn als de 30 jaar betere en mooiere versie van de beelden uit Tron - deel 1, bedoel ik dan. Nog steeds best onzinnig en poëtisch, maar wel erg mooi en grafisch erg goed in de richting met de driedimensionale structuren. En goddank zonder bliepjes erbij.

Over het verhaal kan je elke denkbare mening hebben. Ondenkbaar is het scenario wat mij betreft zeker niet, hoewel de combinatie van de hacks wellicht niet volstrekt logisch is - er is voor de blackhats wel een eenvoudigere manier denkbaar om hun doel te bereiken, en het plan dat ze in de film uitvoeren zou in het echt nogal veel kans maken op het soort economische verschuiving waar de politiek zich mee gaat bemoeien - en de uitkomst daarvan is voor de blackhat dan nogal onzeker. Slecht plan dus. Zou subtieler moeten.

Veel kritiek op de casting, en vooral vanwege Hemsworth. Volstrekt onterecht wat mij betreft, niet alle hackers zijn bleke puisterige mannekes met armpjes als lucifers - eehh, dat zal misschien zoiets als een derde zijn, maar zeker niet meer. Wat Hemsworth wel heeft is de focus en de doelgerichtheid die er bij hoort, en af en toe ook de wat gekke trekjes. Tegenspel genoeg, Tang Wei zet een erg sterke bijrol neer, en daarvan zou je dan kunnen zeggen dat een love interest niet realistisch is in een verhaal over hackers, maar ook daar kijk ik wat ruimer tegenaan - het is niet het gemiddelde misschien, maar onmogelijk is het zeker niet. Viola Davis speelt wel een beetje haar gewone soort rol, maar da's nog steeds een genot en perfect de goede toon - en misschien is het in de context wel ietwat een dienstbare rol, maar nog steeds wel een heel autoritair sterke. Eigenlijk alleen Wang Leehom hangt er een beetje bij, en ook dat is iets waar de rol om vraagt, zijn rol is ook wel ietwat de minst dankbare qua karakterontwikkeling - de rest krijgt in de context van het verhaal wat mij betreft voldoende ruimte en diepte. Behalve misschien de bad guys; die zijn dan misschien wat minder geloofwaardig, of misschien eigenlijk ook wel niet. Wat zal ik ervan zeggen, ik weet het eigenlijk niet.

Waar ik ook echt gek op ben in deze film is de soundtrack. Eigenlijk niet het juiste woord, want eindelijk hebben we eens een film die niet hangt op nepperige semi-klassieke sfeermuziek, niet hangt op een verzameling goed uitgekozen popdeuntjes uit de juiste periode, maar gewoon echte slimme dingen doet met het geluid dat bij het verhaal hoort. Inclusief af en toe een minuutje oorverdovende stilte. Dat zal wellicht heel persoonlijk zijn, maar het trekt me echt in de film - niet achteroverzitten met een bak popcorn en een glas drank voor een uurtje feelgood, maar opletten wat er gebeurt. Heb ik nog niet zo duidelijk en zo consequent in een andere film gezien^H^H^H^Hhoord, maar het bevalt me echt erg goed.

Tel ik het bij elkaar op dan kom ik uit op een nogal behoorlijk geniale film. Met nog steeds een aantal kleine concessies aan het publieke begrip van de materie, maar eindelijk eens niet de standaard Hollywood-onzin. Met een niet-stereotype cast. En met een mooi en onconventioneel sounddesign. Begint behoorlijk richting compromisloos te gaan, en dat scoort erg hoog bij mij.

Zéér flauw.

Wat waren ze toch leuk, de 90s. Je kon geen film over hackers zien of je kreeg van die cheesy animatietjes door tunnels met flikkerende lichtjes enzo. Mann zal ook wel fan geweest zijn, want hij haalt die rotzooi weer van onder het stof. Leuk om zo een tech-thriller te beginnen, lekker modern.

Hemsworth doet het zeer matig als hacker with a conscience, z'n twee Chinese (?) metgezellen zijn al even zwakjes. Vooral de romance die daar dan uit voorkomt is echt hilarisch, straight-to-video materiaal.

Verder leuk dat Mann een droge thriller wou maken, maar daar slaagt hij niet echt in. Te weinig kennis, te oppervlakkig. Bij momenten voelt het echt aan alsof het allemaal maar snel snel in elkaar gebokst is, als filler voor een videotheekrekje. Visueel weet Mann ook helemaal niks te brengen. Nu ben ik op dat gebied nooit echt een fan van de man geweest, maar dit was wel érg ongeïnspireerd allemaal.

Mnee, halverwege lag ik me al behoorlijk te vervelen. Beetje het thrillerequivalent van een Seagal film dit. Snel vergeten.

avatar van RonMathijs

RonMathijs

Tegenvaller. Script was veelbelovend en verhaal begon ook zo. Echter voor een actie film vond ik hem veel te traag. Op sommige momenten verloor ik totaal mijn concentratie doordat er te weinig gebeurde. Verder vond ik het einde zeer matig. Typisch amerikaans en onrealistisch. Hoofdpersoon jat het geld van de bad boy en leeft nog lang en gelukkig. Was daardoor ook een abrupt einde, verhaal voelde als 'niet af'.

avatar van tattoobob

tattoobob

Redelijk goede thriller die er ook wel fijn op het scherm wegkijkt.

Meer een oke rollen van o.a Hemsworth en de rest van de cast.

Ik miste hier en daar wat pakkende scenes en wat spanning maar over het algemeen is dit een bovengemiddeld thrillertje.

Leuke wegkijker.

avatar van joolstein

joolstein

Tja.... Michael Mann. Die man van Miami Vice En naar mijn mening nog steeds het prachtige "The Keep". De stijl van Mann is duidelijk herkenbaar in deze film. En doordat het dus een Mann is krijg het een van mij een iets hogere waarding. Want verder zitten er nog wel wat haken en ogen aan de film. Soms gingen dingen gewoon te makkelijk.Waardoor het minder geloofwaardig werd! Vond de scene waar er wordt verteld dat hij de enige met een sleutel was en dat erdan ook zomaar naar een maand iemand kon stoppen of onslagen worden. Afgrijnselijk!! Waarnaar ook nog blijkt dat het iemand is met connectie bij een gang. High risk security en niemand screent even een medewerker??? Ya, right Chris Hemsworth was ook niet overtuigend als hacker. Hij leek wel een soort Schwarzenegger achter de computer?? Door de bekwaamheid van Mann is het toch een heerlijke en spannende film (met zeer mooie beelden) geworden ondanks dat er veel mis is met het script. Die samenwerking met de chinezen en Amerikanen was dat omdat er misschien Chinese investeerders waren???

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Tja, Michael Mann. Heeft 2 fantastische films gemaakt, waarvan 1 echt groot meesterwerk. Sinds 'Miami Vice' is-ie het spoor wat bijster wat mij betreft. Met 'Blackhat' boekt de beste man ook niet zoveel vooruitgang. Dat komt vooral omdat ik het niet echt interessant vond allemaal. Mann brengt het geheel ook niet zo bijzonder. Een aantal scenes zijn best goed (ontploffende auto bijv.) en ik stoorde me zowaar niet aan de manier van filmen, maar ik hoop dat Mann ooit weer eens een film maakt die me hetzelfde gevoel weet te geven als z'n werk uit de jaren 80. Leuk voor een keer, maar niet meer.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Geen tweede Insider, daarvoor is de film inhoudelijk te zwak en laat hij me volledig koud. De plot zelf is niet heel spectaculair, het liefdesplotje wat overbodig (al wordt er nog wel iets meer mee gedaan dan in een gemiddelde actieprent of thriller) en vooral Hemsworth is er de acteur niet naar hier een fatsoenlijk personage neer te zetten. Laat hem lekker Thor spelen, dat doet hij uitmuntend, maar emoties overbrengen gaat hem slechter af. Met zijn fijne naturelle stijl verbloemt hij dan nog veel maar voor een film van ruim twee uur doet hij te weinig om je als kijker erbij te houden. Wei Tang doet ook haar best, maar ze blijft minder overtuigend in het Engels, al ziet ze er wel mooi uit. Wel een fijne rol van Viola Davis overigens. Verder soms nogal wat ongeloofwaardigheden en zeker in het begin is het geheel wel pittige kost - ik ben niet erg vertrouwd met ICT en hacken en als men zegt een spoor te hebben dan moet ik dat als kijker maar geloven, maar ik zie dat natuurlijk niet. Zo blijft er ook een zekere afstand tot de kijker.

Maar visueel is de film wel schitterend zoals we van Mann gewend zijn, met vooral heerlijke avondshots van skylines of reactoren, in zacht badend licht in vele kleuren. Maar ook de scènes overdag die lekker fel en zonnig zijn, het gebruik van de handgehouden camera die goed past en de ritmische montage, dat alles geeft een fijne dromerige sfeer en kijkt gewoon heel prettig weg. Daarnaast zijn de locaties ook erg prettig. Daarnaast is vooral de subtiele score te prijzen die de juiste sfeer en toon meegeeft. 3,0*.

avatar van Leno

Leno

Mann kiest voor een stijl die soms werkt, zeker in de actiescenes, maar vaak ook lachwekkend overkomt, bijvoorbeeld met de digitale beelden van binnenin een computer (lang niet meer gezien trouwens). De cast is erg matig waarbij Hemsworth de film niet kan dragen en het verhaal is daarnaast vergezocht en de nodige ontwikkeling in het verhaal voel je van te voren aankomen. Que setting goed, met de verschillende locaties.

avatar van Dree

Dree

Een super film. Ik heb er van genoten. Chris Hemsworth speelt op zijn best zoals we gewent zijn in andere films van hem zoals Thor. Veel actie en ook spanning. Hij speelt een computer hacker die samen gaat werken met Chinese politie en de FBI. Echt een aanrader als je van dit soort genres houd.

avatar van Nomi

Nomi

Spannende cybercrime film. Goed te volgen, boeiend om meer van deze misdaadvorm te weten te komen. Goede mix met fysieke actie, aanrader!

avatar van frolunda

frolunda

Toch wel wat beter dan dat het vrij lage gemiddelde hier doet vermoeden al is het ook weer geen topper.De stijl is verder onmiskenbaar Mann en ook het verhaal is boeiend genoeg (al bevat het scenario wel wat onwaarschijnlijkheden) om over de volle lengte te blijven boeien.Vooral de harde twist op zo'n drie vierde van de film vond ik erg sterk.De rol van Chris Hemsworth vond ik wat minder goed uitpakken,een beetje ongeloofwaardig.Al moet ik die woorden misschien weer gedeeltelijk inslikken nu personage gebaseerd blijkt te zijn op een echte hacker zoals ik hier boven lees.Toch vond ik zijn acteer prestatie niet heel overtuigend.De rest van de cast deed het naar behoren,zonder echte uitschieters. Afgezien van het wat overhaaste en daarom wat onbevredigende einde is Blackhat toch wel een onderhoudende en visueel aardige film.Redelijk tot goed.

avatar van Frank Slade

Frank Slade

fantastisch, echte Mann film. Je moet er van houden, maar ik ben een echte fan Michael Mann. Heat en Miami Vice , zowel serie als film, hebben een bepaalde sfeer die alleen Mann neer kan zetten. En dat heeft deze fim dus ook. Perfecte soundtrack, mooi camerawerk en goed acteerwerk. Vooral de schietscenes zijn, zeker qua geluid, perfect. Toch nog maar even terug kijken en dan vol over de dolby surround.

avatar van scorsese

Goeie film over een gevangene die meehelpt een bende hackers op te sporen. Een actie-thriller over cybercriminaliteit met een traag plot, maar die wel de gehele lengte spannend blijft. De personages zijn wel wat ongeloofwaardig en ook de cast is niet goed genoeg om dit te verbloemen. Wel allemaal strak en stijlvol in beeld gebracht zoals gewend van regisseur Michael Mann.

avatar van John Milton

John Milton

Ik lees vanaf september 2014 al mee in dit topic, geïnteresseerd in het verschil qua waardering dat er lijkt te zijn tussen mensen die de film gezien hebben, zowel bij critici als publiek. Helaas veranderde het daadwerkelijk zien, weinig aan de verwachtingen die de trailer schiep.

Ik had een stiekeme hoop dat die trailer een verkeerd beeld geschapen had, en dat ik ik volmondig xgogax gelijk mocht geven. 'Blackhat is inderdaad een onbegrepen meesterwerk'. Welnu, als dat zo is, dan gaat het helaas vooralsnog langs mij heen. Ik heb Manns esthetiek en beeldtaal altijd gewaardeerd. Het kleurgebruik in het door mij zo gewaardeerde Heat, de prachtige nachtopnamen van Collateral of zelfs vergeetbare werkjes als Miami Vice. Prachtig.

Helaas moet ik Blackhat in het verlengde van die laatste film plaatsen: Een verhaal wat me niets meer doet en soms zelfs vrij belachelijk overkomt, en erger en schokkender: het gros van tijd visueel niet eens aantrekkelijk is. Misschien is het een kwestie van wennen, en is Mann zijn tijd vooruit, maar het ziet er bij vlagen uit alsof het point en shoot met een consumenten digicam geschoten is, wat me met name bij sommige binnenscènes opviel. Wellicht dat wat extra verdieping in wat Mann precies wil doen met die beeldtaal meer waardering met zich meebrengt, maar mijn eerste reactie is niet positief. Ook de hierboven door xgogax beschreven scène, de boodschap kwam wel over, maar mooi vond ik het niet persé. De manier hoe iedereen een voor een het beeld in kwam lopen van opzij gefilmd, werkte bevreemdend.

Hemsworth als briljante hacker die met hetzelfde gemak drie aanvallers van zich afslaat. Tsja, het zou kunnen. Dolph Lundgren was ook lekker bezig aan MIT tot hij een ander pad verkoos. Maar het blijft wat vervreemdend en hielp de geloofwaardigheid van het karakter niet helemaal, ook al schijnt er zo'n badass hacker te zijn die ergens ver hierboven in een linkje werd gedeeld. En eerlijk is eerlijk, sommige actiescènes waren wel thrilling. De uitwerking en het acteren van Wei Tang als love interest ten slotte, nee...

Vooralsnog houd ik het op 2,5*, maar ik vind het een moeilijke film om op te stemmen. Wellicht probeer ik het nog ooit een keer, we zullen zien.

avatar van david bohm

david bohm

De films van de heer Mann kan ik meestal wel waarderen zo ook deze Blackhat. Zijn manier van filmen spreekt mij aan en dan doet het verhaal er net iets minder toe. Want dat bevat nogal wat clichés en gaatjes. Gelukkig zijn de plannetjes van de hacker snood en zijn de hacker acties fraai in beeld gebracht. Net als de meeste andere scenes.

avatar van DVD-T

DVD-T

Erg goed kat en muis spel.

Mann kan ook met dit behoorlijk actueel onderwerp uit de voeten, en doet dat op zijn eigen manier en weet het spannend te maken en over de gehele lijn blijft het boeiend. Gewoon eng wat sommige mensen vanachter hun laptop kunnen aanrichten. We krijgen best veel verhaal en reizen af naar een aantal schitterende locaties. Naast veel elementen die in zijn films te vinden zijn, zijn zijn films vooral een karakter studie. Zo ook Blackhat. We krijgen erg veel van de personages te zien en er is erg fijn acteer werk ook doorheen de film te vinden. En wat is Wei Tang een mooie vrouw. Maar Blackhat bied veel meer dan fijne personages. Zoals we gewend zijn van Mann is ook deze film weer een audio/visueel schitterend. Erg fijn camerawerk is er hier te vinden. Niet alleen de positionering is erg goed, maar ook de bewegingen en belichting is van een hoog niveau. Het ziet er gewoon bloedmooi uit. Maar ook qua geluid en muziek zit het zeer goed. De shoot-outs klinken geweldig en er is zeer veel ambiance geluid te horen. En dan is er nog de schitterende muziek van Harry Gregson-Williams, Atticus Ross en Leo Ross.

Net als met het laag gewaardeerde Miami Vice, heb ik ook een zwak voor de Blackhat. Mooi geschoten, vloeiende editing, goede sounddesign en muziek en spannende actie scenes. Verhaaltechnisch is het absoluut niet perfect, maar wordt ruimschoots gecompenseerd door andere elementen.

avatar van Thorak

Thorak

Deze film na een 45 tot 60 minuten maar uitgezet. Wat een saai gedoe zeg! De plot klinkt spannen en interessant, maar niets bleek minder waar! Chris Hemsworth dacht volgens mij hetzelfde, want zijn manier van acteren komt ook weinig geïnteresseerd over. De andere acteurs hebben ook nog wat lessen in acteren nodig. Nergens zet ook maar 1 persoon een geloofwaardige rol neer.

Hoe mensen hier over een meesterwerk kunnen spreken is mij echt een raadsel! Misschien dat het einde beter word, maar al is dat nog zo geniaal, met een eerste uur zo saai als dit kan het al nooit geen meesterwerk meer worden.

avatar van IH88

IH88

“This isn't about money. This isn't about politics. I can target anyone, anything, anywhere.”

Blackhat is te lang, heeft een rommelig en niet al te interessant verhaal en flinterdunne personages. Maar Blackhat heeft ook een waanzinnige cinematografie en gave actiescènes. Mann en prachtige shots zijn wel een goede match en ook in Blackhat kijk je weer je ogen uit. Prachtige overzichtshots van steden en een mooie en rustige regie bij de actiescènes.

Mann is één van de beste regisseurs als het aankomt op actiescènes en die naam maakt hij hier meer dan waar. Als hij wat meer aandacht aan het verhaal en de personages had besteedt, dan was dit een nieuwe Heat geworden. Helaas is het verhaal flinterdun en gewoonweg niet door te komen. Dat komt ook door de personages die niet bijster interessant zijn. Zelfs Pacino en De Niro hadden hier weinig aan kunnen veranderen. Mann blijft een sterke regisseur, maar de volgende keer iets meer aandacht aan het script besteden en wat beter uitwerkte personages graag.

avatar van ghostman

ghostman

Ik ben tot de conclusie gekomen dat Blackhat (2015) voorlopig Mann's beste film is . Blackhat (2015) is op het audiovisuele vlak een van de mooiste van Mann , maar dit magistraal meesterwerk heeft ook inhoudelijk iets te bieden dat mij aanspreekt .

Ik heb laatst nogmaals enkele teksten gelezen omtrent ' state surveillance ' , ' individual liberty ' ( o.a. Hobbes en Berlin : negative vs. positive ) en de opkomst van ' ( non- ) governmental transnational global terrorism ' / ' cybercrime ' en vervolgens dit meesterwerk opnieuw bekeken . Het valt me op dat Mann bepaalde klassieke concepten heeft gevisualiseerd . En niet enkel gevisualiseerd , maar heeft ook geprobeerd een bijdrage te leveren aan een gaande discussie over ( al dan niet vergaande ) staatsbemoeienis en individuele vrijheid van actors van een geconstrueerde maatschappij waarin wij leven .

Het lijkt alsof Mann in gesprek wil gaan met moderne denkers als Deleuze , Bentham & Foucault ( zie ' panoptic surveillance ' ) .

avatar van Decec

Decec

Een goede misdaad/drama/mysterie/thriller film...

Prima en spannend verhaal...

Prima acteerwerk...

Bekende acteur Chris Hemsworth speelt goed...

Af en toe onrustig camerabeweging...

Prima achtergrond geluid/muziek met Dolby Digital...

Mooi HD kwaliteit breedbeeld...

Heerlijk genoten...