Diamonds Are Forever (1971)

1082 stemmen | gemiddelde 3,06

Verenigd Koninkrijk
Actie /
Avontuur120 minuten
geregisseerd door
Guy Hamiltonmet
Sean Connery,
Jill St. John en
Charles GrayJames Bond komt in Amsterdam een omvangrijke diamantsmokkel op het spoor. Daar ontmoet hij ook de verleidelijke Tiffany Case, die even mooi als gevaarlijk blijkt te zijn. Het spoor leidt vervolgens naar Las Vegas, waar Bond een paar zeer inventieve moordaanslagen te verduren krijgt. Langzaam maar zeker komt Bond erachter, dat zijn aartsvijand Ernst Blofeld de hand heeft in zowel de diamantsmokkels als de moordaanslagen. Blofeld heeft namelijk een verschrikkelijk wapen vervaardigd uit diamanten, waarmee hij de hele wereld bedreigt. Met nog slechts luttele seconden te gaan, moet Bond proberen het wapen uit te schakelen.
2,0
[permalink] geplaatst op 2 september 2011, 23:19 uurNa de introductie van een nieuwe James Bond in de persoon van George Lazenby in On Her Majesty's Secret Service, waren de critici er als de kippen bij om hem volledig af te schieten. Zelfs voordat de film klaar was, had Lazenby al de stempel minderwaardig op z'n kop. Nadat hij nog wat ruzie had met het productieteam was het te verwachten dat dit het eerste en ook laatste optreden zou zijn. Echter, voor de nieuwste Eon film 'Diamonds Are Forever' werd hij tóch gevraagd. Alhoewel ik hem zeker een goede Bond vond, is het achteraf misschien maar beter geweest dat hij er niet op in is gegaan en een andere film heeft gemaakt. Men moest op zoek naar een nieuwe secret agent, maar niemand was geïnteresseerd of dacht dat hij op kon tegen de torenhoge verwachtingen. Uiteindelijk is men last minute toch maar naar Connery gegaan, en tegen een prijs: 1.25 miljoen dollar. Dat is een zesde van het totale filmbudget, en in 1971 natuurlijk exorbitant hoog.
Zodra de intro begint kun je wel zien dat de regisseur (Guy Hamilton is terug, van de goede Bond 'Goldfinger') de terugkomst van Connery leuk wilde brengen. Beetje rare intro om het zo maar te zeggen, en het format van een willekeurige actiescene vóór de main title te stoppen wordt ook niet meer gevolgt. Het voelt allemaal een beetje te nep aan, en ik kreeg een déjà vu naar You Only Live Twice. Oja, en de vechtscenes zijn ook wel een stapje terug ten opzichte van Lazenby (ex-commando).
Helaas weet de main title de nare smaak van het rare introotje ook niet weg te spoelen. Binder zal toch niet echt tevreden zijn geweest met dit werkje, en de title song (Shirley Bassey) komt ook niet echt van de grond. Gelukkig zien we wel de bekende namen in de credits (Maibaum, Adam etc), dus hopelijk gaat het nog een fijne film worden...
Helaas krijg ik al snel het idee dat Hamilton een ander beeld heeft van 007 dan een Terrence Young of Peter Hunt. Het is allemaal weer wat banaler, komischer. Het duo Mr. Wint en Mr. Kidd vind ik maar overgeacteerde koekenbakkers (Kane & Lynch zijn hier duidelijk op gebaseerd btw!). Sommige scenes doen een beetje B-film achtig aan. Zou dat komen omdat er misschien iets te weinig budget was? Het verhaal van de film is trouwens ook niet Fleming/Maibaum's betere werk: Bond moet een zooi diamanten naar de USA smokkelen om een diamantennetwerk op te rollen, maar eenmaal in USA komt hier vrij weinig van terecht, en uiteindelijk komt Blofeld nog om de hoek kijken die de diamanten blijkbaar nodig heeft voor een enorme laser. Ik heb ze beter gezien.
Omdat OHMSS niet echt een succes was in USA (daarbuiten zeker wel), ging zich men nu dus weer richten op de Verenigde Staten. Waar OHMSS nog compleet in Europa is opgenomen, gaan we hier richting Las Vegas, maar niet voordat we ons eventjes in Amsterdam begeven, waar Bond Duits gaat zitten praten. Lekker amateuristisch... Sowieso weet ik niet of Sean Connery een goede zet is geweest van Eon. Hij komt nooit op z'n niveau van de eerste 3 films. Vooral qua facial expressions vind ik hem minder sterk. Die ontdeugende blik uit Dr. No zie ik hier vrij weinig terug. Maar ook bijvoorbeeld Felix Leiter en Blofeld zijn matig gecast. Niet alleen zijn ze weer TOTAAL anders dan hun voorgangers, ook gaat het acteren ze niet echt goed af. Vooral Burton als zeer irritante Leiter was een flinke stap terug. Daarnaast is er nog Jill St. John die voor mij in de boeken gaat als slechtste Bond girl tot dan. En om het maar gelijk af te maken: ook alle bijrolletjes zijn kut. Alleen M, Q en 007 scoren een voldoende. Waarom men een Playmate kiest als actrice (Plenty) is mij ook een grote vraag. Als ik Playmates wil zien sla ik wel de Playboy open.
Als we eindelijk in Vegas zijn beland heeft de film eigenlijk niets leuks gebracht. Zelfs de score van John Barry vind ik een zeldzame misser. De (geinige) achtervolging met de moonbuggy heeft een onpassende begeleiding, de volgende politieachtervolging heeft zelfs helemaal geen begeleiding (de originele Bond theme uit Dr. No had hier perfect gepast) en nadat ook nog eens de beklimming op het hotel zonder muziek is begin ik te twijfelen of mijn DVD speler kapot is of dat John Barry hier de film aan het boycotten is. Op de CD is alleen de track 'Tiffany Case' een aardig nummer, de rest is gewoon matig.
Uiteindelijk hebben we nog een leuke eindscene op het boorplatform dat nog enige spanning biedt, maar ik word gelijk uit m'n ritme gehaald door barslechte special effects (die laser, dat kan echt niet), lompe sterf animaties, verschrikkelijk acteerwerk van vooral de Bond girl en een Connery die alles op automatische piloot doet.
Achteraf een afsluiter die Sean Connery niet verdiend heeft. Hij heeft toch de rol van James Bond gebenchmarkt, en door af te sluiten met zo'n matige film doet hij zijn geweldige werk in Dr. No geen eer aan. Hamilton had hier meer mee moeten doen.
[permalink] geplaatst op 4 september 2011, 11:28 uurPitakaas schreef:
Maar je gaat toch ook niet serieus verwachten dat een Engelsman dik Nederlands gaat zitten praten......
Duits en Nederlands wordt door Engelstaligen qua taal altijd al door elkaar gehaald. En naast dat praat Connery, Duits niet langer dan een paar seconden. Whats the problem.
[permalink] geplaatst op 4 september 2011, 12:08 uur
Ik zeg toch nergens dat hij een heel gesprek in het Nederlands hoeft te voeren? Lekker uit het verband getrokken. Het is toch gewoon ongelofelijk stom dat je zo'n fout maakt, als je het er in stopt, doe het dan goed. Als je toch de talen door elkaar haalt, haal het dan gewoon uit de film. Dat het door Engelstaligen door elkaar wordt gehaald en daarom niet belangrijk is natuurlijk ook het stomste argument ooit. Dan is het einde ook helemaal zoek.
Ik vond het gewoon amateuristisch, doe het óf niet óf goed. Weet zeker dat het Young niet gebeurd was.
En zo'n groot probleem maak ik er ook niet van.
4,5
[permalink] geplaatst op 4 september 2011, 15:34 uurJe reageert wel enigszins opgeblazen. Je hoeft je toch niet, voor enkel dit, jezelf zo te gaan verdedigen.
Dat Engelstaligen zich vaker in de talen vergissen dat gebeurd al jaren in vele films. Van heel veel oorlogsfilms en dergelijke klopt taalkundig niets. Dat vind ik sowieso weinig uitmaken.
Als je dat kleine foutje zo zwaar aanrekent verbaast mij alleen.
2,0
[permalink] geplaatst op 4 september 2011, 16:23 uurWie zegt dat ik het zwaar aanreken? Ik noem het 1x in een lap tekst?
Of dacht je echt dat die 2 sterren zijn gegeven op basis van die scene?

Het was/is gewoon een zeer matige Bond.
2,0
[permalink] geplaatst op 4 september 2011, 16:25 uurmovie acteurs schreef:Pitakaas schreef:
Gewoon slechte research van de producers dus.
4,5
[permalink] geplaatst op 4 september 2011, 16:51 uurPitakaas schreef:Wie zegt dat ik het zwaar aanreken? Ik noem het 1x in een lap tekst?
Of dacht je echt dat die 2 sterren zijn gegeven op basis van die scene?

Helemaal niet zelfs. Ik heb heel je recensie doorgelezen, alleen die zin viel me gewoon op. Dus ik reageerde er op. ik ben niet gelijk op je rug gaan springen.
Maar goed een zin van jou recensie kan natuurlijk wel een reactie uitlokken en dat deed ik
Als je vindt dat ik iets uit zijn verband haal en ongelijk heb okee maar reageer dan sowieso wat rustiger. Ik vroeg enkel wat het probleem er een beetje van was, en waarom het zo "lekker amateuristisch" is.
3,0
[permalink] geplaatst op 9 september 2011, 20:49 uurRoger Moore beweerde vanavond live op de One Show op BBC1 dat zijn favoriete Bond film dat hij zelf niet in mee deed was Diamonds Are Forever! - sorry maar dat kan ik echt niet geloven.
Duidelijk een grapje aangezien DAF was zelfs de slechste Bond met Connery
hij vertelde ook dat hij nooit van James Bond had gehoord tot dat de films populair waren geworden met Sean Connery. Dus al die verhalen dat hij de eerste keuze was vanaf het begin kloppen dus niet!
trouwens, in dezelfde interview met Moore, de favoriete Bond film dat hij zelf in mee deed als Bond was The Spy Who Loved Me
3,5
[permalink] geplaatst op 11 september 2011, 15:31 uurPrima Bond-film die weer zeer vermakelijk is, mede door de verschijning van Sean Connery, een klasbak. Redelijk spannend en ook de humor is weer aanwezig.
[permalink] geplaatst op 25 september 2011, 23:53 uurPitakaas schreef:
Na de introductie van een nieuwe James Bond in de persoon van George Lazenby in On Her Majesty's Secret Service, waren de critici er als de kippen bij om hem volledig af te schieten. Zelfs voordat de film klaar was, had Lazenby al de stempel minderwaardig op z'n kop. Nadat hij nog wat ruzie had met het productieteam was het te verwachten dat dit het eerste en ook laatste optreden zou zijn. Echter, voor de nieuwste Eon film 'Diamonds Are Forever' werd hij tóch gevraagd. Alhoewel ik hem zeker een goede Bond vond, is het achteraf misschien maar beter geweest dat hij er niet op in is gegaan en een andere film heeft gemaakt. Men moest op zoek naar een nieuwe secret agent, maar niemand was geïnteresseerd of dacht dat hij op kon tegen de torenhoge verwachtingen....
George Lazenby had zelfs een voorschot gekregen voor DAF, maar zijn agent dacht dat er geen toekomst meer was in deze serie Bond films, en Lazenby las in een krant dat hij niet ging mee doen. Toen liepen de pers met deze verhaal en het was toen te laat om dat terug te draaien. Lazenby gaf zijn voorschot terug en ze gingen op zoek na iemand anders.
Lazenby had oorspronkelijk ingestemd om 7 Bond films te maken!!
Pitakaas schreef:
..... Uiteindelijk is men last minute toch maar naar Connery gegaan, en tegen een prijs: 1.25 miljoen dollar. Dat is een zesde van het totale filmbudget, en in 1971 natuurlijk exorbitant hoog....
Connery kreeg 1 miljoen pond voor deze rol, dat toen een record was. Met dat geld had hij een school voor de arts opgezet in Edinburgh, intussen de Scottish International Education Trust, waar o.a. Schotse acteurs zoals Ewan McGregor vandaan kwamen
3,0
[permalink] geplaatst op 11 oktober 2011, 21:19 uurRedelijk goede film uit de serie. Niet de beste , maar zeker vermakelijk! en die karate meiden erg leuk.
2,5
[permalink] geplaatst op 26 oktober 2011, 20:30 uurRedelijke film, maar niet meer dan dat. Het verhaal is wel erg verzonnen, ongeloofwaardig gebracht. En dit wordt ook niet verbloemd door het slechte acteerwerk. Over-acting van Jill St. John, Shady, mr Wint en mr Kidd, Plenty en Blofeld. En W. Whyte, is helemaal een drama Typisch Amerikaans. Connery brengt voor zijn doen ook te weinig. Slechts 3 scenes vond ik het aankijken meer dan waard en dat waren de modderpoel voor Blofeld, de 'crematie' van Bond en de klimscene aan het hotel (krijg zelf steeds hoogtevrees bij deze scene...). VInd de film een wat oubollig karakter hebben, alsof het als een tweede in de reeks is. Van voor Goldfinger,Thunderball en OHMSS die veel moderner ogen.
En om de discussie voort te zetten; natuurlijk moet je James Nederlands laten spreken in Amsterdam. James kan toch vloeiend verschillende buitenlandse talen spreken? Doe dat dan ook, dat geeft Bond juist die klasse die hij verdient!
3,0
[permalink] geplaatst op 22 november 2011, 13:33 uurSean Connery's laatste (officiële) Bond vertolking in deze film.
De prent is redelijk, maar niet overweldigend, en je merkt dat Connery er niet veel zin meer in heeft.
3,0
[permalink] geplaatst op 17 december 2011, 22:31 uurRedelijke Bond film film die mij nergens echt heeft verveeld. Sean Connery speelt hier James Bond helaas voor het laatst. Ik vind hem samen met Roger Moore de beste James Bond.
Helaas dat de special effects erg slecht waren. Met name de explosies.
Voor de rest ging de film redelijk. Een paar leuke actiescenes en dan zit de 7de Bond er al weer op.
3 sterren, meer is het niet waard.
2,5
[permalink] geplaatst op 29 januari 2012, 22:04 uurDeze vind ik de zwakste uit de reeks. Ondanks een heel sterk begin, waar Bond afrekent met eeuwige rivaal Blofeld. Locatie Las Vegas vond ik ronduit saai. Jill st. John een uiterst irritant mens. De achtervolging door de stad vond ik ook maar flauw. Weinig goeie momenten in deze film. Paar serke scene's : Bond bijna gecremeerd, het gevecht in de lift en uiteraard Sean die de film probeert te redden. De hulpjes van Blofeld komen ook nogal belachelijk aan hun einde. helaas.
3,5
[permalink] geplaatst op 9 februari 2012, 19:08 uur'k Vond het nog een goeie film, met heel wat humor en de vertrouwelijke elementen. Ook enkele memorabele scènes zoals: de kist in de oven en het maankarretje.