• 11.499 nieuwsartikelen
  • 163.735 films
  • 10.476 series
  • 30.464 seizoenen
  • 618.883 acteurs
  • 194.200 gebruikers
  • 9.041.876 stemmen
Avatar
 

Logboek

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van Shinobi. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2023, februari 2023, maart 2023, april 2023, mei 2023, juni 2023, juli 2023, augustus 2023, september 2023, oktober 2023, november 2023, december 2023, januari 2024, februari 2024, maart 2024, april 2024, mei 2024, juni 2024

Selecteer maand & jaar

Bad Boys: Ride or Die (2024) 2,5

Alternatieve titel: Bad Boys 4, 6 juni, 19:43 uur

stem geplaatst

details  

Leave the World Behind (2023) 4,0

2 juni, 20:07 uur

"I think we know we're living a lie."

Sinds 'Mr. Robot' ben ik al fan van Sam Esmail en met deze film bewijst hij wederom waarom ik zijn werk geweldig vind.

Met 'Leave the World Behind' presenteert Esmail zijn eigen versie van een apocalyptische film en dan in het bijzonder het begin daarvan. In deze vorm volgen we een familie die even wil ontsnappen van het stadsleven en hun toevlucht neemt in een afgelegen villa. Wanneer er 's avonds twee onbekenden aanbellen, beginnen er naargelang meer raardere dingen te gebeuren...

Vervolgens wordt in verscheidene hoofdstukken het verhaal uit de doeken gedaan. Hierbij wordt er hoofdzakelijk ingegaan op het wantrouwen in mensen, want in hoeverre kun je iemand echt vertrouwen? Dit leidt tot een aantal interessante confrontaties onderling. De cast weet dit uiterst goed over te brengen, met name Julia Roberts past prima bij haar karakter en Mahershala Ali speelt eigenlijk altijd wel solide.

Als kijker word je lang in het ongewisse gehouden. Dit houdt het mysterie lekker in stand. De hand van Esmail is hier duidelijk zichtbaar, gezien hij op een slimme wijze speelt met allerlei details (schilderijen en kleuren) en de onheilspellende cameravoering. Hierdoor word je als het ware in de verwarring ondergedompeld. Het slot spreekt wat dat betreft boekdelen; ik vond het eigenlijk wel passend in de gehele retoriek van de film.

Al met al een zeer intrigerende thriller te noemen. Tevens zal dit bericht dienen als mijn laatste review op deze site. Ironisch gezien past de titel hier perfect bij.

4,0 Sterren.

details   naar bericht   reageer  

One Percenter (2023) 3,0

Alternatieve titel: One-Percent Warrior, 1 juni, 20:03 uur

"Jackie Chan."

Het blijft fijn om Tak Sakaguchi in actie te zien.

Ditmaal schittert de beste man in een meta-film. Hij portretteert hier actieacteur Takuma Toshiro, een personage dat erg dicht bij hem lijkt te staan. Toshiro wil graag een echte actiefilm maken, maar het lijkt hem in de huidige filmindustrie niet gegund te worden. Na vele pogingen heeft hij eindelijk een investeerder gevonden en een potentiële locatie in de vorm van een verlaten fabriek op een eiland. Echter wordt zijn scouting verstoord door de Yakuza die op zoek zijn naar drugs. Een perfecte aangelegenheid voor Toshiro om gratis en voor niets een hoop figuranten voor zijn film te scoren.

De opzet is leuk gevonden en het geeft tevens een aardig kijkje achter de schermen. In eerste instantie was ik wel bang dat het gebeuren iets te veel daarop zou leunen, vooral omdat er ook nogal wat humor in het begin zit verwerkt. Qua narratief moet je overigens niet veel verwachten, hoewel er toch nog wat interessante figuren rondlopen; het manke meisje en Togo Ishii.

Eenmaal de actie is aangevangen, kun je als kijker niets anders dan genieten van Sakaguchi's kunsten. Hij gebruikt hier veelvuldig zijn Wave techniek die hij gebaseerd heeft op Zero Range Combat. Het levert in ieder geval een aantal toffe gevechten op, waarbij slim gebruik wordt gemaakt van allerlei objecten. Het uiteindelijke meta gebeuren moet je maar even voor lief nemen, want dat lijkt er tegen het einde aan nogal geforceerd te worden.

Al met al is 'One Percenter' een vermakelijke martial arts film geworden. De korte speelduur is nog eens mooi meegenomen.

Dikke 3,0 sterren.

details   naar bericht   reageer  

Tarot (2024) 2,5

30 mei, 21:07 uur

"It's pronounced 'tarot'."

Naar aanleiding van een aantal berichten dacht ik dat dit wel een leuke horror zou worden, maar dat viel mij nog best tegen.

In 'Tarot' zie je een groepje studievrienden de verjaardag vieren van Haley. Nadat hun drank op is, besluiten ze om op zoek te gaan naar meer alcohol in hun gehuurde huisje. In plaats van drank vinden ze echter mysterieuze tarotkaarten. Haley, blijkbaar een wannabe astroloog, weet wel raad met de kaarten en geeft aan eenieder een persoonlijke lezing. Kort daarna sterft er eentje, waardoor het lijkt alsof de dodelijke voorspellingen uitkomen.

Elk personage ondergaat hun lot toegespitst op hun sterrenbeeld. Des te jammer dat dit de meest generieke studenten zijn; men heeft lukraak wat nietszeggende karakteristieken aan hen toegewezen. Gelukkig scheelt het dat de cast het best leuk doet. Lolbroek Jacob Batalon is vaak wel grappig en de dames mogen er zeker zijn, vooral Avantika.

Qua horror wordt er weinig tijd verspild. De figuren die tot leven komen, hebben iets creepy over zich. Daarbij doen de kills enigszins denken aan een soort van 'Final Destination'. Wat mij betreft had het allemaal wel iets harder en bloederiger gemogen. Op deze wijze is het gebeuren voornamelijk tam te noemen. Hierdoor boeten de potentieel interessante kills in aan kracht, zonde. Overigens vraag ik mij nog steeds af hoe Todd eruitziet.

Al met al een vrij brave tienerhorror waar je eigenlijk niets aan mist. De korte speelduur is daardoor wel mooi meegenomen.

2,5 Sterren.

details   naar bericht   reageer  

The Strangers: Chapter 1 (2024) 3,0

29 mei, 21:27 uur

"I think you have the wrong home."

Het origineel vond ik niet zo bijzonder, maar door de opzet van een nieuwe trilogie werd mijn interesse toch gewekt.

Deze halve remake (reboot?) is zo een beetje een herhalingsoefening van het origineel. Ditmaal krijgt een stelletje panne, waardoor ze noodgedwongen de nacht moeten doorbrengen in een afgelegen huis. Lang kunnen ze niet van hun rust genieten, want zodra een mysterieus meisje aanklopt en naar Tamara vraagt, kan het feestje beginnen.

De film wordt prima opgebouwd en er wordt aardig gespeeld met de verschijningen van de gemaskerde bad guys. Het is alleen jammer dat het acteerwerk van Froy Gutierrez nogal twijfelachtig overkomt en de domme handelingen van zijn personage extra benadrukt. Madelaine Petsch doet het daarentegen nog naar behoren.

De clichés worden aan elkaar geregen, maar echt vervelend wordt het nergens. Daarvoor is de pacing in orde en zitten er voldoende scares in om je bij de les te houden. De hachelijke situaties in de nacht worden bovendien degelijk in beeld gebracht. Het scheelt ook dat de speelduur lekker kort is gehouden.

Al met al is 'Chapter 1' een redelijke aftrap van de trilogie. Ik ben benieuwd welke richting Renny Harlin opgaat met de volgende delen. Wel even blijven zitten bij de eindcredits voor een extra scène.

Kleine 3,0 sterren.

details   naar bericht   reageer  

Furiosa (2024) 4,0

Alternatieve titel: Furiosa: A Mad Max Saga, 23 mei, 19:45 uur

"The darkest of angels."

'Fury Road' was een enorm toffe verrassing, dus ik was wel benieuwd hoe deze prequel zou uitpakken. En ik moet zeggen dat George Miller - de oude baas - het kunstje zeker niet is verleerd.

In deze prequel gaan we terug naar de jongere jaren van Furiosa. Je ziet hoe ze ontvoerd wordt en in de handen komt van krijgsheer Dementus. Middels verscheidene hoofdstukken wordt vervolgens verteld hoe ze broedt op wraak, terwijl je meer te weten komt over de wereld.

Qua world building kon ik er dan ook zeker van genieten. Het lijkt erop alsof elk personage een eigen achtergrond heeft meegekregen; naar verluidt heeft Miller daadwerkelijk voor eenieder een eigen achtergrondverhaal gemaakt. Hierdoor is het fascinerend om te zien hoe de gehele wereld in elkaar steekt en de onderlinge verhoudingen zijn. Als kijker is het simpelweg heerlijk vertoeven in de gepresenteerde lore.

Zoals verwacht is de actie weer geweldig. Het is lekker over-the-top te noemen, vooral als je opeens gewapende parasailers ziet! Op deze wijze word je getrakteerd op de meest originele achtervolgingen waar je ogen tekort komt. Dit wordt uitstekend in beeld gebracht en het ronkende audio design mag er zeker zijn, hoewel de opzichtige CGI soms iets minder mocht. Het is alleen jammer dat Chris Hemsworth iets te veel een karikatuur speelt, waardoor de dreiging enigszins ontbreekt. Daarbij konden sommige stukken gerust ingekort worden, maar dat is slechts een kleine smet.

Al met al is 'Furiosa' een knotsgekke ervaring geworden in IMAX. Als liefhebber moet je deze film sowieso in een zaal met de meest optimale audiovisuele instellingen gezien hebben, want anders komt dit actiespektakel niet tot zijn recht.

Dikke 4,0 sterren.

details   naar bericht   reageer  

Gekijoban Spy x Family Code: White (2023) 3,0

Alternatieve titel: Spy x Family Code: White, 15 mei, 22:10 uur

De familie Forger op vakantie.

De serie zelf vind ik wel vermakelijk, dus ik was zeker benieuwd hoe een film op het witte doek zou uitpakken.

In 'Code: White' zie je hoe Loid samen met zijn samengestelde gezin afreist naar Frigis, opdat hij Anya kan helpen om een kookwedstrijd te winnen. Het is voor hem veel aan gelegen, omdat hij vervangen dreigt te worden als hij faalt. Zoals verwacht loopt niet alles van een leien dakje en bijkans komt de wereldvrede in gevaar.

Dit is een standalone film, dus enige voorkennis is niet echt vereist; de basisinformatie wordt in de intro al uit de doeken gedaan. Hierdoor hoef je als nieuwkomer niet te vrezen dat je iets mist, hoewel het natuurlijk wel mooi is meegenomen als je bekend bent met de serie. Aan de andere kant vind ik het dan weer jammer dat de film niet canon is, waardoor het geen verdere invloed heeft op de serie.

Desalniettemin is het hele gebeuren best vermakelijk te noemen. Er zitten wat gestoorde situaties in het geheel verwerkt en de kenmerkende humor is aanwezig. Daarbij is het fijn om de actie grootschaliger te zien. Qua animatie is het op momenten erg prachtig en de boel wordt tijdens een aantal scènes flink opgeschud door van stijl te wisselen. Dit werkte zeer verfrissend moet ik zeggen.

Al met al een aardige film voor tussendoor. Wel even blijven zitten bij de eindcredits voor wat leuke visuals en een extra scène.

3,0 Sterren.

details   naar bericht   reageer  

Kingdom of the Planet of the Apes (2024) 3,0

9 mei, 22:07 uur

"The elders did not tell us everything about this world."

Wat mij betreft had er geen vervolg hoeven te komen op de vorige trilogie, maar hier zijn we dan toch met een nieuwe trilogie op komst.

In dit deel zijn we inmiddels vele generaties verder waarin de apen nu definitief de heerschappij hebben overgenomen van mensen. De mensen zijn door het virus zelfs gereduceerd tot doofstom en leven een primitief leven. In deze opzet krijg je te maken met chimpansee Noa wiens stam wordt aangevallen door andere apen. Op zijn pad om hen te bevrijden kruist hij wegen met een opmerkelijk mensenmeisje en de wijze orang-oetan Raka.

Er wordt voortgeborduurd op de boodschap van Caesar, maar dit wordt door sommigen verkeerd geïnterpreteerd. Dit zorgt voor een interessant grijs gebied waarin verdeeldheid wordt gecreëerd. Alhoewel het wel een herhaling van stappen lijkt te zijn, want dit heb je in de vorige delen eigenlijk allemaal al eerder gezien.

De langzame pacing speelt de film echter wel te parten, met name omdat ik nauwelijks meeleefde met de personages; ze hadden beter uitgewerkt kunnen worden. Hierdoor ontbreekt er een bepaalde intensiteit over het geheel. Qua actie had het eveneens spectaculairder gemogen. Uiteindelijk blijf je als kijker achter met meer vragen dan antwoorden.

Al met al is 'Kingdom of the Planet of the Apes' een redelijk vervolg, maar met de komende delen mogen ze het tempo wel flink opschroeven en het narratief voorzien van de nodige pit.

3,0 Sterren.

details   naar bericht   reageer